Ταινίες εμπνευσμένες από βιβλία

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κινηματογράφος στράφηκε σε κάποιο βιβλίο, για να κάνει μια ταινία. Το στόρι έτοιμο και το σενάριο ανάλογο του κάθε σκηνοθέτη. Βέβαια τότε γίνεται η σύγκριση ποιο ήταν το πιο καλό (το βιβλίο συνήθως είναι πάντα το καλύτερο), και πόσες φορές ένα βιβλίο αναδείχτηκε μέσα από την ταινία

Αισθηματικά, όπως μεγάλοι έρωτες π.χ., εποχής και περιπέτειες είναι τα συνηθέστερα που μεταφέρονται στην μεγάλη οθόνη, και πολλές φορές από διαφορετικούς ηθοποιούς σε διαφορετικές χρονικές περιόδους

Τα έργα της Τζεην Ωστεν (μια από τις αδυναμίες μου) έχουν μεταφερθεί πολλάκις στην μεγάλη οθόνη

Περηφάνια και προκατάληψη, μεταφέρθηκε αρκετές φορές με κορυφαία αυτή του BBC που είναι ότι καλύτερο εδώ δει.
Λογική και ευαισθησία
Εμμα κτλ

Ολιβερ Τουιστ του Καρόλου Ντίκενς

Οι Άθλιοι του Βίκτορος Ουγκώ,


Το πασίγνωστο όσα παίρνει ο άνεμος, υπήρξε μια από τις μεγάλες επιτυχίες και η μεταφορά του ήταν τόσο πετυχημένη που ακόμη και σήμερα δεν έχει γίνει προσπάθεια άλλης μεταφοράς (εκτός αν έγινε και δεν το ξέρω)

Ανεμοδαρμένα ύψη της Εμιλυ Μπροντε. Βέβαια και της αδερφής της, Σαρλοτ, είχε επιτυχία η Τζεην Ευρ, αλλά σ’ εκείνη είχε γνωρίσει μεγαλύτερη επιτυχία πρώτα το βιβλίο, και δεν ξέρω κατά πόσο το επισκίασε η ταινία.

Δόκτωρ Ζιβάγκο, για να περάσουμε και στην ρώσικη λογοτεχνία, Άννα Καρένιννα

Ο γέρος και η θάλασσα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Το χορεύοντας με τους λύκους, που έγινε γνωστό (σε μένα τουλάχιστον) μέσα από την ομώνυμη ταινία, που είχε μεγάλη επιτυχία

Τα έργα επισης της Αγκάθα Κριστι ειχαν την χαρα να μεταφερθουν στην μεγαλη οθονη.

Οπως και πολλα απο τα εργα του Ιουλιου Βερν

Φυσικά δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε βιβλία που μεταφέρθηκαν σχεδόν αμέσως στον κινηματογράφο, έτσι που σχεδόν, σαν να κατέληξε κάθε νέο βιβλίο μιας σειράς, να τροφοδοτεί την εκάστοτε ταινία, όπως πχ ο Χαρυ Ποττερ ή το Λυκόφως, χωρίς να υστερεί το ίδιο το βιβλίο σε ποιότητα.

Κάποια προφητικά σαν το 2012

Και από έλληνες μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τον Αλέξη Ζορμπα, του Νίκου Καζαντζάκη, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον Αντονυ Κουινς
Αλλά βιβλία και εκτός του Καζαντζάκη έχουμε να δείξουμε; (δεν μου έρχεται κάτι στο μυαλό)


Τεσπα.. Αυτά και τόσα αλλά ακόμη, που το έργο αναδείχτηκε άλλοτε από την ταινία και άλλοτε από το βιβλίο. Πόσοι διάβασαν το βιβλίο και τους απογοήτευσε η ταινία. Πόσοι είδαν την ταινία και θέλησαν να διαβάσουν και το βιβλίο..
 
Last edited:
Πολύ καλή η εισαγωγή Λορένα! να μιλήσω για τον σκηνοθέτη Τζειμς Αιβορι που έχει μεταφέρει στον κινηματογραφο δυο έργα του Ε.Μ. Φόρστερ , 'το δωμάτιο με θέα' και το 'επιστροφή στο Χαουαρντς Εντ' το 1992 με πρωταγωνίστρια την αγγλίδα ηθοποιό Εμα Τόμσον , η οποια κέρδισε οσκαρ για την ερμηνεια της! και ο Αντονι Χοπκινς ερμήνευσε το ρόλο του επιχειρηματία Χενρι Γουιλκοξ. Και φυσικά η Ελενα Μπόνεμ Καρτερ στο ρόλο της Ελεν Σλέγκελ, της ιδεαλίστριας, παρορμητικής γυναίκας που ζει για την τέχνη, τη λογοτεχνία, τις ανθρωπινες σχέσεις! Ας μην ξεχασω και το Σαμιουλ Γουεστ στο ρολο του φτωχού τραπεζικού Λεοναρντ Μπαστ!

Το 86' ο Βρετανος σκηνοθέτης Τζειμς Αιβορι γυριζει αλλη μια ταινια βασισμενη στο βιβλιο του Φορστερ ' δωματιο με θεα' που σημερα αποτελει αναφορα για όλες τις ταινιες εποχης, η ταινια θα κερδισει τρια οσκαρ: καλυτερης καλλιτεχνικής διευθυνσης, κοστουμιων και σεναριου. Η Καρτερ θα γινει επισης γνωστη!
 
Να μην ξεχάσω και την πολύ καλή κινηματογραφική μεταφορά του Κενεθ Μπρανα πάνω στο αριστούργημα της Μαίρης Σελλευ ' Φρανκεσταιν':εεε;:, δεν ξέρω αν συμφωνείται; οσο για τα χρόνια της αθωωτητας ο Μάρτιν Σκορσέζε το 1993, εκανε και αυτός μια καλή μεταφορά με την Φαιφερ, την Ραιντερ και τον Ντανιελ Ντει Λουις στους αντιστοιχους ρόλους!

α, και ο 'Δρακουλα' του Κόπολα πάλι το 90', μετα ο ασπροδόντης του πολύ καλού συγγραφεα Τζακ Λόντον, οι μικρές κυρίες της Αλκοτ και η λογική και εαισθησια που την σκηνοθέτησε ενας κινέζος ο Ανγκ Λη, νομίζω και η Τόμσον πήρε οσκαρ διασκευασμένου σεναριου!:καφεδάκι: και το daddy long legs εχει γνωρισει καλες κινηματογραφικές διασκευες και μάλιστα μια συγρονη τελευταια που την θέλει να διαδραματίζεται στην σύγχρονη εποχή με κορεατες ηθοποιούς! α, και η Εμμα με την Πατροου και τον πολυ καλό Νορθαμ σε ρόλο κυριου Ναιτλι! ο Νορθαμ , πάλι εχει εξαιρετικό ταλέντο να ζωντανευει τον ηρωα ενος βιβλιου!:) δεν θυμαμαι που παιζει εναν δικηγορο σε μια υπόθεση και ερωτευεται μια φεμινίστρια , μεταφορα και αυτη δεν θυμαμαι τιτλους, εξαιρετικότατος! ηταν θεατρικο έργο , αγγλου συγγραφέα!

οσο να πεις για την παιδικη λογοτεχνια, εκεί η Πολυαννα και η Χαιντι γνωρισαν δόξες!

η Ραιντερ εχει πρόσωπο συνάμα πολύ λογοτεχνικό και κινηματογραφικό, οτι πρεπει γι' αυτο που συζητάμε, εχει παιξει σε πολλες λογοτεχνικές διασκευες!

ωχ, ξεχασα και την μεταφορά του θεατρικού έργου του 'έμπορου της Βενετίας' με τον Τζοσεφ Φαινς και τον Αλ Πατσίνο στον ρόλο του Σαιλοκ στη μεταφορα της διαχρονικής κωμωδίας του Σαιξπηρ!
 
Last edited:
Παιδιά,δεν έχει τελειωμό αυτή η κουβέντα. Να πω μόνο, ότι η κορυφαία μεταφορά είναι η Οδύσσεια του Διαστήματος:2001, βασισμένη στο βιβλίο που έγραψε ο Κλαρκ μαζί με τον Κιούμπρικ. Μιλάμε για το υπεραριστούργημα του κινηματογράφου,για όποιον δεν έχει υπόψιν. Η σπουδαιότερη ταινία που έχει γυριστεί ποτέ στον πλανήτη Γη και αυτή που θα επέλεγε ο άνθρωπος να στείλει στο Διάστημα μαζί με έναν Άμλετ κι μια συμφωνία του Μότσαρτ.

ΥΓ:Προφανώς,εκφράζω προσωπική γνώμη,η οποία όμως ελάχιστα απέχει από την γνώμη της πλειοψηφίας του κινηματογραφόφιλου κοινού!
 
. Η σπουδαιότερη ταινία που έχει γυριστεί ποτέ στον πλανήτη Γη και αυτή που θα επέλεγε ο άνθρωπος να στείλει στο Διάστημα μαζί με έναν Άμλετ κι μια συμφωνία του Μότσαρτ.
Ε, έχουμε να στειλουμε και μια Μεριλυν κούκλα και μια Ωντρευ ονειρεμένη και έναν Γκάρι Γκραντ, μοναδικό, όχι μόνο την οδύσσεια:χαχαχα::χαχαχα::χαχαχα:έχουμε μπόλικο έμψυχο υλικό που θα αρέσει!!:γιούπι::γιούπι:

Καλός ο Στανλευ αλλα ποιος θα αντιστεκότανε και σε ενα Γκρεκορι Πεκ, ειδικα αν επαιζε σε διασκευη λογοτεχνικου εργου στο πλευρό της Ωντρευ!!
 
Last edited:
το 1968 ειδα στην Αθηνα μια ταινια με τιτλο "Ο Μαγος"(the Magus)....επαιζε ο Αντονυ Κουην και ο Μαικλ Κεην...μού εκανε καλη εντυπωση...εκτοτε εξαφανιστηκε...χρονια αργοτερα διαπιστωσα οτι ηταν βασισμενη στο ανω των 600 σελιδων ομωνυμο μυθιστορημα του Τζων Φαουλς(J Fowles)...και οτι επροκειτο(η ταινια,εννοω) για ενα κακεκτυπο ενος καταπληκτικου εργου....ενα πολυφωνικο μυθιστορημα,που σχεδον σε καθε κεφαλαιο του δημιουργει ανατροπη στην πλοκη....χωρια που η δραση εξελισσεται στην συγχρονη Ελλαδα,με συνεχεις αναφορες στην προσφατη ιστορια...υποθετω οτι το εργο αυτο εχει μεταφραστει στα ελληνικα....εγω το διαβασα στα αγγλικα απο την πρωτη εκδοση του 1966,απο δανειστικη βιβλιοθηκη...και ποια ηταν η εκπληξη μου οταν πολλα χρονια μετα το αγορασα για να το ξαναδιαβασω.....διαπιστωσα οτι απο ενα σημειο και περα ελεγε πραγματα που δεν κολλουσαν μ`αυτα που θυμομουνα....ε,λοιπον...ο Φαουλς ξαναγραψε το μυθιστορημα το 1977,αλλαζοντας την πλοκη απο ενα σημειο και περα....δεν ξερω ποσες παρομοιες περιπτωσεις υπαρχουν,οπου ο συγγραφεας ,για καποιο λογο,βαζει ο ιδιος αγριο χερι στο εργο του ....(ξερω οτι το`χει κανει ο Βενεζης σε ενα μυθιστορημα του που μιλουσε για τον ελληνοτουρκικο πολεμο 1919-21,για λογους πολιτικου συμφεροντος)...εν πασει περιπτωσει "Ο Μαγος" του Φαουλς ειναι ενα διαμαντι...προσωπικα προτιμω την πρωτη γραφη,αλλά φαινεται οτι εχει αποσυρθει με πρωτοβουλια του συγγραφεα...
 
Ταινίες-θρύλοι:

Λεωφορειον ο πόθος , το καλύτερο θεατρικό έργο του Τένεσι Ουίλιαμς κατα την γνώμη μου που θα γίνει κινηματογραφική ταινία με την έξοχη Βίβιαν Λη στο ρόλο της Μπλανς και το Μαρλον Μπραντο, ως αντικειμενο του πόθου της!

Η ιστορία μιας μοναχής που θα γίνει ταινία με την Χεμπορν το 1959, από το αντίστοιχο βιβλίο της Κάθριν Χιουλμ, αν κάποιος θελει να δει πόσα αξίζει η Ωντρει σαν ηθοποιος , ας δει αυτη την ταινία και θα καταλάβει, δινει σάρκα και οστά σε αυτη την μοναχή και στον απεγνωσμένο , απογορευμένο έρωτα της για εναν γιατρό-χειρουργό στις ακτές της Αφρικής, οπου εκτελει χρεη άμισθης νοσοκόμας!

Πρωινό στα τιφανις το 1961 θα γυριστει η ταινια πάνω στο βιβλίο του Τρούμαν Καπότε, αυτη η εκκεντρική , γραφή του Καπότε θα φερει στο φως μιας από τις πιο ωραιες ιστορίες αγάπης! η Ωντρει, κουκλα, θα παιξει εναν κοντρα ρόλο με το παρουσιαστικό της, αυτό της αναποφάσιστης πεταλουδίτσας και θα πεισει και τον δυσκολο Τρουμαν που ήθελε την Μερλιν για το ρόλο για τις μεγάλες ικανοτητες της! εκει θα ακουστεί και το ερωτικότατο moon river , με την φωνη της Χεμπορν στο παραθυρο και μια κιθάρα,τι μας χάρισε αυτη το φιλμ, αργοτερα θα το τραγουδησει και ο Σινατρα!! ομως το βιβλιο εχει διαφορετικο τελος από την ταινία, η ηρωιδα αποφασίζει να ακολουθησει τον δικό της δρομο και να μην σμίξει με τον συγγραφέα και το γάτος της, το τελειως 'διαφορετικό, ρομαντικό τελος' μες στην βροχή το χρωστάμε αποκλειστικά στην Ωντρει!

το 1966 , θα εχουμε και το 'ποιος φοβαται την Βιρτζινια Γουλφ' του Εντουαρντ Αλμπι, θεατρικού συγγραφέα, η ταινία δεν είχε και πολλά κοινα με την ζωή της μεγαλης Βιρτζινια αλλα η Τειλορ συγκλονιστική! αργοτερα, πολυ αργοτερα θα ερθουν οι 'ωρες' που θα ριξουν φως στην Γουλφ!

ας μην ξεχασω και το 'thorn birds' της Colleen Muullough που το 83' θα γίνει σειρα, ενα ήδη μπεστ-σελλερ!
 
Last edited:
Ε, έχουμε να στειλουμε και μια Μεριλυν κούκλα και μια Ωντρευ ονειρεμένη και έναν Γκάρι Γκραντ, μοναδικό, όχι μόνο την οδύσσεια:χαχαχα::χαχαχα::χαχαχα:έχουμε μπόλικο έμψυχο υλικό που θα αρέσει!!:γιούπι::γιούπι:

Καλός ο Στανλευ αλλα ποιος θα αντιστεκότανε και σε ενα Γκρεκορι Πεκ, ειδικα αν επαιζε σε διασκευη λογοτεχνικου εργου στο πλευρό της Ωντρευ!!
Προφανώς αστειεύεσαι:)
 
Ταινίες-θρύλοι:

Λεωφορειον ο πόθος , το καλύτερο θεατρικό έργο του Τένεσι Ουίλιαμς κατα την γνώμη μου που θα γίνει κινηματογραφική ταινία με την έξοχη Βίβιαν Λη στο ρόλο της Μπλανς και το Μαρλον Μπραντο, ως αντικειμενο του πόθου της!

Η ιστορία μιας μοναχής που θα γίνει ταινία με την Χεμπορν το 1959, από το αντίστοιχο βιβλίο της Κάθριν Χιουλμ, αν κάποιος θελει να δει πόσα αξίζει η Ωντρει σαν ηθοποιος , ας δει αυτη την ταινία και θα καταλάβει, δινει σάρκα και οστά σε αυτη την μοναχή και στον απεγνωσμένο , απογορευμένο έρωτα της για εναν γιατρό-χειρουργό στις ακτές της Αφρικής, οπου εκτελει χρεη άμισθης νοσοκόμας!

Πρωινό στα τιφανις το 1961 θα γυριστει η ταινια πάνω στο βιβλίο του Τρούμαν Καπότε, αυτη η εκκεντρική , γραφή του Καπότε θα φερει στο φως μιας από τις πιο ωραιες ιστορίες αγάπης! η Ωντρει, κουκλα, θα παιξει εναν κοντρα ρόλο με το παρουσιαστικό της, αυτό της αναποφάσιστης πεταλουδίτσας και θα πεισει και τον δυσκολο Τρουμαν που ήθελε την Μερλιν για το ρόλο για τις μεγάλες ικανοτητες της! εκει θα ακουστεί και το ερωτικότατο moon river , με την φωνη της Χεμπορν στο παραθυρο και μια κιθάρα,τι μας χάρισε αυτη το φιλμ, αργοτερα θα το τραγουδησει και ο Σινατρα!! ομως το βιβλιο εχει διαφορετικο τελος από την ταινία, η ηρωιδα αποφασίζει να ακολουθησει τον δικό της δρομο και να μην σμίξει με τον συγγραφέα και το γάτος της, το τελειως 'διαφορετικό, ρομαντικό τελος' μες στην βροχή το χρωστάμε αποκλειστικά στην Ωντρει!

το 1966 , θα εχουμε και το 'ποιος φοβαται την Βιρτζινια Γουλφ' του Εντουαρντ Αλμπι, θεατρικού συγγραφέα, η ταινία δεν είχε και πολλά κοινα με την ζωή της μεγαλης Βιρτζινια αλλα η Τειλορ συγκλονιστική! αργοτερα, πολυ αργοτερα θα ερθουν οι 'ωρες' που θα ριξουν φως στην Γουλφ!

ας μην ξεχασω και το 'thorn birds' της Colleen Muullough που το 83' θα γίνει σειρα, ενα ήδη μπεστ-σελλερ!
Γιατί μιλάς σαν να προβλέπεις το μέλλον...;:ρ
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πάντως και σε μένα αρέσουν παλιοί ηθοποιοί τού Χόλιγουντ σαν τον Κάρη Γκραντ και την Όντρεη Χέμπορν.

Πρέπει να την ξαναδώ την "Οδύσσεια του Διαστήματος:2001". Θυμάμαι πως ενώ μου άρεσε δεν με συνεπήρε, αν και εξαρτάται πάντα και σε τί διάθεση βρίσκεσαι όταν βλέπεις μια ταινία.

Αμέτρητες είναι οι ταινίες που έχουν βασιστεί σε κάποιο βιβλίο. Συμβαίνει συχνά ένα βιβλίο δευτεροκλασάτο κι άγνωστο να δώσει μια ταινία που θα φτάσει πολύ ψηλά. Ή και το αντίθετο: από ένα καλό βιβλίο να βγει μια δευτεροκλασάτη ταινία.
 
Ναι , αστειευομαι σιγουρα αλλα ήθελα να πω πως σαν ανθρώπινο γένος, εχουμε τόσα πράγματα, τοσες διαφορετικές μουσικές, τοση ποικιλια ταινιων και δρωμενων να δειξουμε που αγγιζουν τα όρια του αριστουργηματος που αν ηταν να επιλέξουμε κατι θα ηταν δύσκολο αρκετά...αρκετά..ειναι και τι μιλά στην καρδιά καθε ανθρωπου, πχ, εμενα δεν μου πολυαρεσε η 'οδυσσεια' αλλα ακουω από παντου οτι ειναι αριστουργημα και το σεβομαι, αλίμονο δεν ειμαι ειδικός..απλώς κρινω με γνωμονα τι νιωθω οταν βλεπω ή διαβαζω κάτι..

η 'φανελα με το νούμερο 9 ', παλι του Μενιου Κουμανταρεα , ειχε γινει πολυ καλή ταινία από τον Παντελή Βουλγαρη, πολύ καλή!
 
Απτις πιο καλες ταινιες βασισμενες σε βιβλια-ανεξαρτητα αν ηταν πιστες μεταφορες ή οχι ειναι κατα την γνωμη μου
Ο "Νονός" και ο "Νονος2" του Copolla βασισμενο στο βιβλιο του Mario Puzo
Το "Clockwork Orange" του Stanley Kubrick βασισμενο του Burgess,
"The Princess Bride" του Reiner βασισμενο στο βιβλιο William Goldman
"To kill an Mockingbird","H σιωπη των αμνων","WILLY WONKA AND THE CHOCOLATE FACTORY" (1971),"Ο Αγγλος ασθενης" κ.α

Τιποτα ομως δεν ξεπερνα τις μεταφορες που εχει κανει κατα καιρους το BBC.Ειδικα του Middlemarch,που αν εχει κανεις (προσπαθησει να)διαβασει το βιβλιο της George Elliott θα το εκτιμησει ακομη περισσοτερο.
 
Το "To Kill..." θεωρείται υπόδειγμα μεταφοράς. Οπως και το "Στη φωλιά του κούκου", μια από τις αγαπημένες μου ταινίες, έχω ακούσει ότι το βιβλίο είναι εφάμιλλο, ίσως και καλύτερο του φιλμ.
 
Αμον, μηπως εχεις διαβασει το'ανατολικά στην Εδεμ' που έγινε εξαιρετική ταινιά με τον Τζειμς Ντιν απο τον Ελιαν Καζάν, ηταν του Στεινμπεκ, του αγαπημενου σου απ'οτι θυμάμαι συγγραφέα; ενα βιβλιο που μιλα για ενα χαμένο παράδεισο και τις οικογενειακές συγκρουσεις, εγω δεν το εχω διαβάσει, μήπως κανείς, η ταινία ειναι υπέροχη...
 
Αμον, μηπως εχεις διαβασει το'ανατολικά στην Εδεμ' που έγινε εξαιρετική ταινιά με τον Τζειμς Ντιν απο τον Ελιαν Καζάν, ηταν του Στεινμπεκ, του αγαπημενου σου απ'οτι θυμάμαι συγγραφέα; ενα βιβλιο που μιλα για ενα χαμένο παράδεισο και τις οικογενειακές συγκρουσεις, εγω δεν το εχω διαβάσει, μήπως κανείς, η ταινία ειναι υπέροχη...
Το εχω διαβασει. Αν και εχουν περασει αρκετα χρονια απο τοτε, ακομη θυμαμαι οτι ειναι ενα βιβλιο που αξιζει. Δεν εχω δει την ταινια παντως.
 
σε συμβουλευω να την δεις, για μενα ηταν αποκάλυψη, οταν ημουν στην εφηβεια!!! συνεπασχα με τον ηρωα..αχ, αθάνατε Τζειμς Ντην..
 
Αν λες πως ειναι τοσο καλη θα φροντισω να τη δω! (περα απο ηθοποιος, ηταν και κουκλος ο Ντην:)))) )
 
Αληθεια σας αρεσει ο Ντην βρε παιδια??Γουστα ειναι αυτα..δε λεω αλλα δεν καταλαβαινω τι του βρησκανε τοσες γυναικες και τον κανανε και sex symbol.>_>
Παντως καλος ηθοποιος δεν πολυητανε.
 
Αληθεια σας αρεσει ο Ντην βρε παιδια??Γουστα ειναι αυτα..δε λεω αλλα δεν καταλαβαινω τι του βρησκανε τοσες γυναικες και τον κανανε και sex symbol.>_>
Παντως καλος ηθοποιος δεν πολυητανε.

Διαφωνω, δες το' επαναστάτης χωρις αιτία':ωιμέ:ηταν πολυ καλός στον ρόλο του μοιραιου Τζιμι αν και για μένα όλο το ταλέντο του ξεδιπλώνεται στα 'ανατολικά της Εδέμ', Στεινμπερκ ήταν αυτός, δεν μπορουσε να μην γραψει ενα αριστουργημα..

Στο δε επαναστάτη μετα νομίζω το κανανε βιβλιο, θα ψάξω και θα σας πω λεπτομέρειες..:μαναι: όσο για την ομορφια του συμφωνω με την Νηριιδα, εμένα μου άρεσε, υπήρχε και μια αφισα του παλιά στους δρόμους της Νεας Υορκης..

Ισως επειδη μεγαλώσαμε με Τζονι Ντεπ και Μπραντ Πιτ να θεωρουμε κατωτερο τον Ντην..για μενα ηταν αυθεντικό είδωλο..
 
ο 'επαναστατης χωρις αιτια΄στηριχτηκε σε πραγματικά άρθρα της εποχης αν και μετά ο Νταγκλας Ραθγκεμπ, καπως ετσι,εγραψε ενα χρονικο με θεμα τα γυρισματα και με συνεντευξεις των ηθοποιων, σε μια απο αυτες ο Ντην μιλά για τα αυτοκινητα και την ταχυτητα( ειρωνεια της τυχης)!! παντως καμια σχεση με τα 'ανατολικά της Εδεμ' που στηριζονταν σε βιβλιο!!
 
Top