Ταινίες εμπνευσμένες από βιβλία

Παιδία ευχαριστα νέα : η Ετ-3 θα βάλει τον ηλίθιο του αγαπημένου Ντοστογιεφκσι μια παραγωγή σε επεισόδια, το Σαββατο, γυρω στις 6 και μισή...ειναι ρωσικη παραγωγή !

διαλογος απο την σειρά

- Πρίγκηπα ειστε καλός εραστής;
- όχι λόγω της αρρωστειας μου, φοβάμαι πως δεν ξέρω πολλά από γυναίκες
- Μα τότε ειστε ελλατωματικός!

Αριάδνη, ελπίζω να πρόκειται για αυτήν τη σειρά. Την έχω βάλει στο μάτι εδώ και χρόνια για να την παραγγείλω, αλλά όλο το αναβάλλω! Κρίμα που αύριο τέτοια ώρα δεν θα μπορώ να στηθώ στην τιβί... Αναμένω εντυπώσεις!

Last edited:
Αριάδνη, ελπίζω να πρόκειται για αυτήν τη σειρά. Την έχω βάλει στο μάτι εδώ και χρόνια για να την παραγγείλω, αλλά όλο το αναβάλλω! Κρίμα που αύριο τέτοια ώρα δεν θα μπορώ να στηθώ στην τιβί... Αναμένω εντυπώσεις!
Γι' αυτην πρόκειται και παραγγειλέ την απο το αμαζόν, αν ηξερα να το κάνω, τωρα θα την επαιρνα και εγώ...δηλ. πόσα χρόνια έχει που έχει βγει η σειρά;, ειναι τέλεια, λιγο είδα και συγκηνήθηκα...τέλειες οι ερμηνείες των ηθοποιων, ο Ντοστογιεφσκι για άλλη μια φορά , κάνει εσωτερικο ταξίδι στην ανθρωπινη ψυχή και συγκλονίζει, αυτο ειναι το προτέρημα του, να βρισκει τις ανθρωπινες ατέλειες αλλα και τις ανθρωπινες καλοσύνες και επειδή δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, θέλω να δω ειλικρινά τι τέλος θα έχει ο πρίγκηπας ( πρίγκηπας χωρίς λεφτά και γινεται;, χωρις ιδιοκτησια;, φτάσαμε τον καλόν πλέον να τον αποκαλούμε ηλίθιο και σημερα αυτό συμβαίνει , φαινεται ηταν ευγενης της παλιας τσαρικής φρουράς)! ο καημένος και τόσο αυθορμητος.., πολυλογάς και επειλιπτικος με κρίσεις αλλα και ευγένεια. Τον ηθοποιο που παιζει τον πρίγκηπα , τον συμπάθησα τόσο πολυ , σε ηρεμεί αλλα και όλο το περιβάλλον της σειράς μου θύμισε θεατρο παρά σειρά, έλεγα οι ηθοποιοι θα βγουν σε λιγο απο το πανί, να μιλήσουν τόσο ζωντανοί, τόσο ανθρώπινοι ειμαι καταενθουσιασμένη τόσο που θα βρω και το βιβλιο..ελπιζω να σε κατατόπισα, αν ξέρεις το τέλος μου το γραφεις..

Δυστυχως τις πιο πολλες φορες που βλεπω ενα βιβλιο γυρισμενο ως ταινια...απογοητευομαι. Σε καποια γιατι απλως ειχα διαφορετικα τους ηρωες και το ολο περιβαλλον στο μυαλο μου. Αλλες φορες παλι παραλειπουν τοσο μεγαλο μερος σημαντικων στοιχειων απο το βιβλιο που ειναι σα να το κουτσουρεψαν ή αλλαζουν το τελος και απορω γιατι το κανουν.Αφου αυτο το τελος εγραψε ο συγγραφεας! Σε μερικα αλλα οπως πχ το "Αρωμα" αλλαζουν εντελως τον τροπο παρουσιασης του κεντρικου χαρακτηρα λες και ειναι καποιος αλλος που πρωταγωνιστει και οχι ο λογοτεχνικος, αρχικος ηρωας. Πραγματικα απο τις ταινιες βασισμενες σε βιβλιο με την οποια ξενερωσα πααααααρα πολυ.

o ''ιδανικός συζυγος'', φοβερο με ατάκες θανατηφορες, επαιζαν ο Ρούμπερτ Εβερτ, η Τζουλιαν Μουρ, η Κειτ Μπλανσετ ο Νορθαμ ( όσοι τον εχουν δει στους tudors, η σειρά , παιδια ως Τομας Κρομγουελ, που τον στελνει για κρεμασμα ο Ερρικος μιας και ως επισκοπος δεν σπρωχνει το διαζυγιο του καταλαβενετε γιατι μιλω )-γλωσσολάγνε καλα κάνεις και του έχεις εμπιστοσύνη- το στορυ της σειρας, ειναι οτι δεν υπαρχουν ιδανικοι συζυγοι, ιδανικοι ανδρες και άνθρωποι γενικά και όλοι εχουμε τα βρωμικα μυστικά μας απο το παρελθον, μικρά η μεγάλα!! το χιουμορ ταιριαζε σε πνευμα Οσκαρ Ουαιλντ και ακομα αναρωτιεμαι αν ειναι εργο του!! ο Εβερτ εχει κάτι απο το χιουμορ του Ουαιλντ!

- Ειστε ακομα εργένης;
- Αποφασιστικά ναι!

- Μου αρεσει να μιλω για το τίποτα, γιατι ειναι το μονο για το οποιο ξέρω κάτι

- Η αγάπη για τον εαυτο μας , ειναι η αρχη για να κάνουμε μια σωστη σχεση!

-και σεις εδω, τελικά σας ενδιαφερουν οι πολιτικες συγκεντρωσεις..
- Ναι, γιατι ξερω πως ειναι το μόνο μερος που δεν θα ακούσω για πολιτικη!

- ειναι αληθεια πως εχετε πολυ κακες συνηθειες!
- και έχετε ακουσει μονο την μιση αλήθεια, εχω τοσες κακές συνηθειες που οταν τα βραδια τις θυμάμαι , με παιρνει ο ύπνος αμεσως..
- δεν θα με πειραζαν καθόλου
- Σας συγχαιρω σαν γυναικα για το εξαιρετικο σας γούστο
:))):))))

- Εσεις οι γυναικες , εχετε την ιδιοτητα να μας εξιδανικευετε και ετσι μας καταστρεφετε, μετα ειμαστε ενα τίποτα..
- η ομιλια περι ηθικης ειναι ο καλυτερος τροπος να πεις σε κάποιον πως δεν τον συμπαθεις..:)))):))))

- Κανενας δεν ειναι τοσο πλουσιος ωστε να εξαγορασει το παρελθόν του

Last edited:
ο Νορθαμ (...)-γλωσσολάγνε καλα κάνεις και του έχεις εμπιστοσύνη-
Εγώ για τον Νόρτον είπα στο ομιλητήριο, που ούτε καν τον αναφέρεις στην ανάρτησή σου... :ρ

[συμπλήρωμα εκ των υστέρων:] και όπως βλέπω δεν παίζει ούτε στην ταινία... Επομένως στο Ομιλητήριο τον ανέφερες κατά λάθος.

Last edited:
http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Hedges

και όμως ο εαυσθητος, ωραιος και ζωντανος χαρακτηρας του Γκιλμπερτ Γκρειπ ειναι παρμένος απο βιβλίο ( πολυ θα ηθελα να το διαβάσω)!! πολυ ωραιος βιβλικος ηρωας, πρωτοτυπη ιστορία και καλο τελος..μια χαρά!:):) το βιβλιο δε εχει και φευγατο εξωφυλλο σαν τον χαρακτηρα που περιγραφει!:τρέλα:

εμενα μουῤχεται στο μυαλο τωρα ''ο κυκλος των χαμενων ποιητων'',μια απο τις αγαπημενς μου ταινιες,την οποια εχω δει παρα πολλες φορες.το βιβλιο λεγεται κανονικα ''ο κυκλος των χαμενων καλλιτεχνων'',θυμαμαι οτι το ειχα πιασει στα χερια μου πριν απο μερικα χρονια,αλλα δεν το διαβασα δεν θυμαμαι γιατι.δεν ξερω αν ειναι καλο βιβλιο,παντως η κινηματογραφικη μεταφορα ηταν εξαιρετικη!ανεπαναληπτος ο ρομπιν γουιλιαμς!captain,my captain!!!

Δεν ξέρω αν έχουν ήδη ειπωθεί, αλλά σαν βιβλία μ'άρεσαν πολύ το "Ανθρώπινο στίγμα" του Phillip Roth και "Οι μικρές κυρίες" της Λουίζα Μέι Αλκοτ, και εξίσου μου άρεσαν και οι κινηματογραφικές μεταφορές τους. Βέβαια, προτιμώ πάντα τα βιβλία...:)

Last edited:
Προτείνω τον Ηλίθιο (Ντοστογιέφσκι) σε σκηνοθεσία Ακίρα Κουροσάβα. Εκπληκτική ταινία. Το βιβλίο δε το έχω διαβάσει όλο, αλλά γνωρίζω το ύφος του Ντοστογιέφσκι και η ταινία έχει την απαραίτητη ποσότητα από αυτό-όχι μόνο λόγω ιδέας, απλά έχει κάνει τα μαγικά του ο Κουροσάβα. Μιας και πήρα σβάρνα τον Ντοστογιέφσκι δηλαδή... Ίσως έχει ήδη αναφερθεί.

Απ' ό,τι φαίνεται ξεχάσατε να πείτε για τις ταινίες του James Bond (σοβαρή παράλειψη)...δεν πειράζει όμως! Το κάνω εγώ...δεν χρειάζεται νομίζω να αναφέρω κάθε βιβλίο του Ίαν Φλέμινγκ! Do I?

θα πω για τον κοκκινο δρακο του Τομας Χαρις το βιβλιο το βρηκα εξαιρετικο και το ειχα ρουφηξει την ταινια την βρισκω μια σχετικα πολυ καλη μεταφορα του βιβλιου,δειχνει πολυ καλα τον τροπο που σκεφτεται ο Γκραχαμ για να ανακαλυψει τελικα τον δολοφονο,πολυ καλοι ηθοποιοι και φυσικα με τον λατρεμενο Αντονυ Χοπκινς στον ρολο του Χανιμπαλ Λεκτερ.

Εγώ θα ήθελα να σας κάνω και μια λίστα, αναφέροντας και τα παρακάτω :

1) “Το Όνομα του Ρόδου”, του Ουμπέρτο Έκο, με πρωταγωνιστή τον Sean Connery (James Bond!...καλά, το είπα για να μην υστερήσω. )
2) “Illuminati”, απ’ το βιβλίο “Angels and Demons” του Dan Brown με τον Τομ Χανκς.
3) Το “Mommy Dearest” που παρουσιάζει την ζωή της διάσημης ηθοποιού του Hollywood Joan Crawford, βασισμένη στην βιογραφία της Τζόαν που έγραψε η κόρη της Christina. Στον ρόλο της Τζόαν, η καταπληκτική Φέι Νταναγουέι.
4) Όλα τα βιβλία της σειράς “Twilight” της Στέφανι Μέγιερ, εκτός απ’ το δεύτερο μισό του τελευταίου “Χαραυγή”.
5) Όλα τα βιβλία της σειράς “Harry Potter” της Ρόουλινγκ, εκτός απ’ το δεύτερο μισό του τελευταίου “Οι κλήροι του θανάτου”.
6) Όλα τα βιβλία της σειράς “Καταραμένοι βασιλείς” (Les rois maudits) του Maurice Dryon, με πρωταγωνιστές στις πρώτες ταινίες τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ και την Ζαν Μορό.
7) “Ο τελευταίος Ναίτης”(The Last Templar) του Raymond Khoury, με την Μίρα Σορβίνο.
8) Πόσες φορές να πούμε για το “Περηφάνεια και προκατάληψη” της αγαπημένης μου Τζέιν Όστεν…..
9) Το “Sense and Sensibility” (Λογική και Ευαισθησία) της Τζέιν Όστεν με την Έμα Τόμσον και τον Χιού Γκραντ.
10) Το “Πειθώ”, την “Έμμα” και το “Αββαείο του Νορθάνγκερ”της Τζέιν Όστεν.
11) “Dracula” του Μπραμ Στόκερ σε σκηνοθεσία Φράνσις Φορντ Κόπολα με τους Γκάρι Όλντμαν, Γουινόνα Ράιντερ και Κιάνου Ριβς.
12) Για να μην πούμε για τον θρυλικό “Νονό” του Μάριο Πούζο.
13) “Αντιγόνη” του Σοφοκλή με την Ειρήνη Παππά.
14) “Ιφιγένεια” του Ευριπίδη με την Ειρήνη Παππά στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας.
15) “Τρωάδες” του Ευριπίδη με την Ειρήνη Παππά στον ρόλο της Ελένης.
16) “Ηλέκτρα” του Ευριπίδη με την Ειρήνη Παππά.
17) “Για ποιόν χτυπά η καμπάνα” του Έρνεστ Χεμινγουέι με πρωταγωνιστές τους Γκάρι Κούπερ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν και την δικιά μας Κατίνα Παξινού σε β’ γυναικείο ρόλο.
18) “Η Βερόνικα αποφασίζει να πεθάνει” του Πάουλο Κοέλιου.
19) “Η σιωπή των αμνών” του Τόμας Χάρις, με τον Άντονι Χόπκινς και την Τζόντι Φόστερ.
20) “Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι” του Λουί ντε Μπερνιέρ με πρωταγωνιστές τους Νίκολας Κέιτζ και Πενέλοπε Κρουζ.
21) Για να μην πούμε για τον “Zorro” του Johnston McCulley (με τον Αλέν Ντελόν παρακαλώ).
22) Για να μην πούμε για τα “Ανεμοδαρμένα Ύψη” της Μπροντέ.
23) “Το τανγκό των Χριστουγέννων” του Γιάννη Ξανθούλη (νέα ταινία).

Εεεε….παίδες, να σας ρωτήσω….πιάνονται οι ταινίες που έγιναν με θέματα από την Βίβλο; Πχ “Βίβλος : Ισαάκ”, “Βίβλος : Εσθήρ”, “Βίβλος : Ιακώβ” κλπ ;

Ξέχασα να σημειώσω μερικά ακόμη βιβλία :
1) "Μόμπι Ντικ" με πρωταγωνιστή του Gregory Peck.
2) "Το βαμμένο πέπλο" του Σόμερσετ Μομ, 3 φορές, η μία εκ των οποίων με την αγαπημένη μου Greta Garbo.
3) "Γιατί έκλαψε ο Νίτσε" του Ίρβιν Γιάλομ με πρωταγωνιστή τον Αρμάν Ασσάντε στον ρόλο του Νίτσε.
4) "Η κυρία με τας καμελίας" του Αλεξ. Δουμά με πρωταγωνιστές την Greta Garbo και τον Robert Taylor.

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Δεν ξερω αν πρεπει να ανοιξουμε ξεχωριστο νημα για σειρες εμπνευσμενες απο βιβλια..

Η ελληνικη τηλεοραση παντως εχει να επιδειξει πολλες τετοιες σειρες, ειδικα τα πρωτα χρονια της

-Η δασκαλα με τα χρυσα με ματια, με την κατια Δανδουλακη, νομιζω ειναι >>>αυτο<<<

-Συνταγματαρχης Λιαπκιν
, με Πετρο Φυσουν. (ας μην το δουν οσοι διαβαζουν το βιβλιο)

-το τριτο στεφανι (εξαιρετικη σειρα) και σε ραδιοφωνικη εκδοχη με την Ρενα Βλαχοπουλου (ειναι πολυ καλη..),

-Γαληνη, του Βενεζη

(Εβαλα οσες κυκλοφορουν αυτο τον καιρο απο το Βημα.. και συνεχιζουμε : )

-Γιουγκερμαν, με τον Αλεκο Αλεξανδρακη (1η εκδοχη) και τον Κων.νο Μαρκουλακη (2η)

-Η γυφτοπουλα

-Λωξανδρα της Μαριας Ιορδανιδου

-Τα ψαθινα καπελα της Μαργαριτας Λυμπερακη (Μαργαριτα και λοιπες ρομαντικες ψυχες σας συστηνω και το βιβλιο και την σειρα που ειναι ακριβης αντιγραφη του βιβλιου :) )

-Η λυγερη του καρκαβιτσα

Ο καταλογος ειναι μεγαααααλος :)

Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
"Οι Έμποροι των Εθνών" τού Παπαδιαμάντη, σειρά που, αν δεν κάνω λάθος, η ΕΡΤ δεν φρόντισε να την κρατήσει!! ( Μ' αρέσει που το ελληνικό έθνος πλήρωνε υποχρεωτικά, επί δεκαετίες, την ΕΡΤ μέσω ΔΕΗ... χρειάστηκε να πάει 2010 για να αρχίσουν να συμμαζεύουν το αρχείο τους που εντέλει αποτελεί εθνική κληρονομιά..)

The Shining του Stephen King με τον εξαιρετικό Jack Nicholson
The Secret Window του Stephen King με τον πολυαγαπημένο Johnny Depp
The Lord of the rings του Τόλκιν. Νομίζω πως καλύτερη μεταφορά του συγκεκριμένου βιβλίου δε θα μπορούσε να γίνει!!

Επίσης μια αρκετά καλή μεταφορά βιβλίου στην μεγάλη οθόνη είναι και το: "Ο Κόσμος της Σοφίας".
Εξαιρετική δύσκολη μεταφορά, αλλά όποιος-α έχει διαβάσει το βιβλίο θα την βρει αρκετά καλή, νομίζω δλδ!
Σήμερα την είδα και είναι σε δύο μέρη, συνολικής διάρκειας 3+ ώρες!
Ανεβάζω και τον σύνδεσμο: 1ο μέρος και 2ο μέρος

Δεν το γνώριζα ότι "Ο Κόσμος της Σοφίας" έχει γυριστεί σε ταινία! Εξαιρετικά ενδιαφέρον! Ευκαιρία να ξαναφρεσκάρω στη μνήμη μου το βιβλίο που το διάβασα στην εφηβεία μου... :)