Είδα το
Blow Up (1966) του
Αντωνιόνη (ορθογραφία

) όταν ήμουν έφηβος. Ειχα ακούσει τους γονείς μου να μιλανε γι' αυτήν την ταινία και κάθισα και την είδα. Μου είχε αρέσει. Επόμενες ταινιες του σκηνοθέτη (Zabriski Point, the Passenger) δεν μου πήγαν καθόλου και τον παράτησα. (Στο Zabriski Point το μόνο που μου άρεσε ήταν η έκρηξη με το αγαπημένο Careful with that Axe Eugene των Φλόιντ, που ήταν και το έναυσμα να δω την ταινία.)
Είδα τελευταία μια πανέμορφη σκηνή από το Passenger ("
What are you running away from?", ειδικά όπως της περάσαν από πάνω πολύ πετυχημένα το μελαγχολικό "Space Song" από Beach House, που τρεντάρει εδώ και καιρό στα σόσιαλ) και θυμήθηκα το Blow Up και μόλις κάθισα και το ξανάδα. Δυστυχώς, το μάτι μου σκαλώνει στα διάφορα λαθάκια, αλλά η ταινία παραμένει όμορφη.
Φαντάζομαι πως θα είναι επιλογή η παντελώς αφύσικη συναυλία.
Ένα σχόλιο για την φωτογραφία. Πάντα θαυμάζω στο σινεμά την φωτογραφία. Στις περισσότερες ταινίες η φωτογραφία είναι από μόνη της ένα αριστούργημα. Έχει ταινίες που όπου κι αν σταματήσεις και πάρεις το καρέ και το εκτυπώσεις έχεις κάτι όμορφο για να βάλεις στον τοίχο. Έτσι και το Blow Up, πόσο μάλλον που σε μεγάλο μέρος υπάρχει ένα αρτιστίκ φόντο (γενικά τα πλάνα στο στούντιο και π.χ. όταν μιλάνε με τα κρεμασμένα φτερά ανάμεσά τους, ή η σκηνή της αφίσας κτλ.)
Όπως και να 'χει, γράφω εδώ καθώς η ταινία είναι βασισμένη σε διήγημα του Κορτάσαρ:
“Las babas del diablo” (“The Devil’s Drool”), που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1959 στο
Las armas secretas.