Τα Αριστουργήματα της Γαλλικής Λογοτεχνίας από το "Βήμα"

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Ευχαριστουμε Μελετητη :)

Δεν ξερω για εσας, αλλα εγω δεν μπορω να διαλεξω. Καποια απο αυτα μονο μια αναγνωση επιθυμω να τα κανω, καποια αλλα θελω να τα εχω και ειναι και καποια που μου ειναι αγνωστα..

Σημ. Η γαλλικη λογοτεχνια, ολο για ατυχες γυναικες κοινωνια που ξεπεφτει ηθικα και πληρωμενους ερωτες μιλα.

Last edited:
Τρεις Σωματοφύλακες, Κόμης Μοντεχρίστος, Παναγία των Παρισίων, Αθλιοι. Ολα αριστουργηματικά, πολυδιαβασμένα, αγαπημένα αναγνώσματα της παιδικής μου ηλικίας. Αν δεν τα έχετε διαβάσει, πάρτε τα οπωσδήποτε

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Όμως αληθινά με τί κέφι τάχα να διαβάσεις τους Τρεις Σωματοφύλακες όταν το έχεις δει σε δέκα διαφορετικές εκδοχές στην τηλεόραση, από κινούμενο σχέδιο μέχρι ταινία. :χμ:

και εγώ σκέφτομαι να πάρω κάποια που μου λείπουν, αλλά βρε παιδιά αυτή τη μαντάμ μποβαρύ πως καταφέρατε και την διαβάσατε, ειναι για μένα απο τα πιο βαρετά βιβλία που έχω ξεκινείσει να διαβάζω(το άφησα μετά την μέση ) .

Εχει τόσα του Μπαλζάκ και δεν έχει τον μπαρμπα-Γκοριό! Επίσης, δεν έχει έναν Σελίν, κάτι που δείχνει τον πιο εμπορικό προσανατολισμό της σειράς-καθόλου αθέμιτο.Τέλος, να πω ότι έχω διαβάσει τους Σωματοφύλακες, αλλά όπως σε πολλές περιπτώσεις, δυστυχώς ήταν νεανική έκδοση και έχασε πολλά τα έργα.

Μπορεί να πάρω επιλεκτικά μερικά έργα.

Είδες, Φάρο, τι ζημιά κανουν αυτές οι κακές σειρές? Από την άλλη, ας μην παραγνωρίσουμε ότι φέρνουν την κλασσική λογοτεχνία μέσα και στο τελευταίο σπίτι.
Πάντως, προτιμώ να διαβάζω πρώτα το βιβλίο και μετά να βλέπω την ταινία.

Η "Μανταμ μποβαρυ" και η "Αισθηματικη αγωγη" του Φλομπερ αποτελουν πολυ αγαπημενα μου βιβλια .Κρινοντας απο τη συμμετοχη αυτων στη σειρα νομιζω οτι θα εχουν μεγαλο ενδιαφερον και τα υπολοιπα. Θα αγορασω επιλεκτικα καποια βιβλια απο τη σειρα οπως του Μπαλζακ . Αλλα τους 3 σωματοφυλακες δεν υπαρχει περιπτωση..Επισης δεν αποτελουν νεανικη λογοτεχνια ?

Εχει καποιος αποψη για τα "Σελεμπω" και την "Κα Με Τις Καμελιες" ?

Παιδια εγω προσωπικα κατενθουσιαστηκα με τη σειρα αυτη και οπωσδηποτε θα συλλεξω μερικα απ'αυτα τα βιβλια(λεω μερικα γιατι τα πιο πολλα τα εχω ηδη στη βιβλιοθηκη μου).Απο τη προγουμενη σειρα με τους ρωσους συγγραφεις τα πηρα σχεδον ολα.Ελπιζω κι ευχομαι να βγαλουν και αμερικανους συγγραφεις διοτι απο αυτους μονο εχω δανειστει απο τις βιβλιοθηκες,ελαχιστα βιβλια εχω στην κατοχη μου.Χαιρομαι που οι εφημεριδες κανουν τετοιες προσφορες(γιατι υπαρχουν και μερικοι οπως εγω που δεν εχουν την οικονομικη δυνατοτητα να αγορασουν τις ακριβες εκδοσεις που πωλουνται στα βιβλιοπωλεια).Και δε νομιζω οτι αυτο υποβαθμιζει τα σπουδαια λογοτεχνικα εργα(εννοω το οτι δινονται προσφορα με τις εφημεριδες).Αλλωστε εχει σημασια το εσωτερικο του βιβλιου,το τι περιεχει κι οχι αυτο που το περιβαλλει.Αλλωστε μη ξεχνατε οτι πολλοι σπουδαιοι λογοτεχνες παρουσιαζαν τα βιβλια τους πρωτα στις εφημεριδες και πολυ αργοτερα εβγαζαν τομους κλπ.

Θα παρω σιγουρα τους αθλιους.

Αντιμετωπιζω ενα διλλημα (ή δίλημμα, ποιο ειναι το σωστο :()

Καποια βιβλια τα εχω διαβασει, και το σκεφτομαι να τα παρω. Καποια αλλα μου ειναι αγνωστα και σκεφτομαι αν θα ειναι καλα.. Τι να κανω τελικα; :))))

Η Νανα, στην αρχη ειμαι ακομη αλλα δεν πολυενθουσιαζομαι. Στην Μποβαρυ πηγαινε σαν νερακι η αναγνωση, εδω σκονταφτω. θα συνεχισω ομως.. δεν μπορει για να ειναι τοσο καλη, καποιο δικιο θα εχουν οσοι το λενε..

Όμως αληθινά με τί κέφι τάχα να διαβάσεις τους Τρεις Σωματοφύλακες όταν το έχεις δει σε δέκα διαφορετικές εκδοχές στην τηλεόραση, από κινούμενο σχέδιο μέχρι ταινία. :χμ:
Είναι το καθημερινό μου λογοτεχνικό ανάγνωσμα εδώ και 2-3 εβδομάδες. Έτσι κι αλλιώς, καμία τηλεοπτική και κινηματογραφική μεταφορά δεν νομίζω να έχει αποδώσει πιστά το περιεχόμενο τού μυθιστορήματος. Έχει συναρπαστική πλοκή, και το ύφος του είναι πολύ άμεσο, και με συχνότατους -και εκτενείς- διαλόγους. Μοναδικό ελάττωμα: σε μερικά σημεία ένιωσα να δίνει υπερβολική σημασία σε περιττές λεπτομέρειες και να γίνονται διάλογοι με αφορμή ζητήματα ανούσια, που θα μπορούσαν άνετα να λείπουν. Αν συγχωρώ τον συγγραφέα, είναι όχι μόνο επειδή είμαι θετικά προκατειλημμένος απέναντι στο έργο, αλλά κι επειδή αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες, οπότε σίγουρα θα υπήρξαν φορές που ο Δουμάς αναγκάστηκε να δημιουργήσει ένα σεβαστού μεγέθους κεφάλαιο βάζοντας σάλτσες, μουστάρδες, και ολίγη σος ταρταρ.

Το έργο αυτό το είχα ήδη διαβάσει 2 φορές, μία στα 14 και μία στα 26, αλλά διασκευασμένο και συντομευμένο, από έκδοση που απευθύνεται σε εφήβους, προσεγμένη πρέπει να πω, και συμπαθέστατη. Εκεί πάντως έχει πέσει πολύ κόψιμο, και οι σελίδες είναι κάπου 350, ενώ στην πλήρη έκδοση του Βήματος είναι πάνω από τις διπλάσιες. Η μετάφραση του Άγγελου Νίκα, στην έκδοση αυτής της σειράς, είναι υπέροχη, τόσο γλωσσικά-υφολογικά, όσο και για την ακρίβεια και τον σεβασμό προς το πρωτότυπο (το οποίο έχω κατεβάσει σε μορφή PDF και ελέγχω πού και πού).

Κοντολογίς, την έκδοση τού Βήματος τη συνιστώ! Αρκεί να αγαπάτε το συγκεκριμένο έργο, ή έστω να σας ελκύει το θέμα του και η ιστορική εποχή στην οποία διαδραματίζεται.

Last edited:

Το έργο αυτό το είχα ήδη διαβάσει 2 φορές, μία στα 14 και μία στα 26, αλλά διασκευασμένο και συντομευμένο, από έκδοση που απευθύνεται σε εφήβους, προσεγμένη πρέπει να πω, και συμπαθέστατη. Εκεί πάντως έχει πέσει πολύ κόψιμο, και οι σελίδες είναι κάπου 350, ενώ στην πλήρη έκδοση του Βήματος είναι πάνω από τις διπλάσιες. Η μετάφραση του Άγγελου Νίκα, στην έκδοση αυτής της σειράς, είναι υπέροχη, τόσο γλωσσικά-υφολογικά, όσο και για την ακρίβεια και τον σεβασμό προς το πρωτότυπο (το οποίο έχω κατεβάσει σε μορφή PDF και ελέγχω πού και πού).

Κοντολογίς, την έκδοση τού Βήματος τη συνιστώ! Αρκεί να αγαπάτε το συγκεκριμένο έργο, ή έστω να σας ελκύει το θέμα του και η ιστορική εποχή στην οποία διαδραματίζεται.
δηλαδη αυτη ειναι η ολοκληρωμενη unabridged εκδοση?Κι εγω νομιζα οτι κ αυτη ηταν περικομενη.Τους διαβασα και τους δυο τομους μεσα στις γιορτες.Αλλα προς το τελος εκνευρηστικα παρα πολυ,με την αδικια εις βαρος της "κακιας" που το μονο της εγκλημα κυριως ήταν οτι γεννηθηκε γυναικα σε κοινωνια ανδρων.>_>

(Α επισης να προσθεσω οτι ο Ρισελιε,ηταν ο μονος λογικος ανθρωπος εκει περα.Πολυ τον πηγαινα.:)))) )

δηλαδη αυτη ειναι η ολοκληρωμενη unabridged εκδοση?Κι εγω νομιζα οτι κ αυτη ηταν περικομενη.
Ναι, ακριβώς, "πλήρης και χωρίς συντομεύσεις". Πολύ καλή δουλειά. Όσο για τον καρδινάλιο Ρισελιέ, είναι από τις αγαπημένες μου λογοτεχνικές μορφές - και σίγουρα μια πολύ σημαντική ιστορική μορφή για τη Γαλλία. Το τέλος δεν το θυμάμαι και πολύ καλά, άσε που αυτή η έκδοση θα τα λέει και πιο λεπτομερώς από τη συντομευμένη, οπότε έχω μεγάλη περιέργεια. Θα σου πω τη γνώμη μου μάλλον σε προσωπικό μήνυμα όταν φτάσω στο σημείο που λες. Τώρα πλησιάζω τα μισά τού Β' τόμου.

Εμιλ Ζολα

Αυριο στις 4/2/2011 βγαινει στα περιπτερα το "Ανθρωπινο Κτηνος" του Εμιλ Ζολα απο τη γνωστη πλεον σ'ολους μας σειρα "Τα αριστουργηματα της γαλλικης λογοτεχνιας",μια "προσφορα" του "Βηματος"(ας μας τα χαριζε καλυτερα!):)))).Απο γαλλους συγγραφεις δεν εχω διαβασει πολλους,εκτος τον Ουγκω(πολυαγαπημενος!),τον Στανταλ και φυσικα τους Βερν και Ντουμα (αχ,παιδικη ηλικια που'σαι?).Λοιπον θα'θελα οσοι εχετε διαβασει καποιο/α βιβλιο/α του Ζολα να με προιδεασετε(σας ικετευω επισης καποιος να μου πει πως βαζουμε τις ανω τελιτσες στις λεξεις σαν την προηγουμενη,στο γιωτα εννοω,ειμαι ινδιανος ακομα με τους υπολογιστες τι να κανω:ουχ:) τι συγγραφεας ειναι ο συγκεκριμμενος?Τι να περιμενω απ'αυτον?Βεβαια θα μπορουσα να το ψαξω στο Βικυπαιδια,αλλα εκει εχουν την συνηθεια να ωραιοποιουν τα παντα,οποτε δεν εχω εμπιστοσυνη.Γ'αυτο θα εκτιμουσα περισσοτερο τη γνωμη των γνησιων βιβλιοφιλων που βρισκονται εδω για να αποκτησω καποια γνωμη.Οσοι εχετε καποια ιδεα απο τον Ζολα και το εργο του,ας με φωτισει!!!!

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Εγω να πω μονο για τις ανω και κατω τελειες ( : ) , γινεται με ταυτοχρονο πατημα των: shift Q

Για το ελληνικο ερωτηματικο ( ; ) ειναι σκετο: Q

Για τα διαλυτικά με τόνο ( ΅ ): shift W,

Σκετα διαλυτικα ( ¨ ): shift (και το κουμπι που βρισκεται δεξια του "λ", αυτο που εχει το : και το ; μαζι)

Όσο για τον Ζολά, εγώ έχω διαβάσει μόνο τη Νανά του, που είναι μάλλον το πιο διάσημο έργο του. Στη Νανά υπήρχαν μεγάλες περιγραφές αλλά η πλοκή ήταν πολύ ελκυστική. Από τους συγγραφείς που ανέφερες, ίσως να μοιάζει λίγο η γραφή του Ζολά με τη γραφή του Ουγκώ.

Από άποψη νοημάτων όμως είναι λίγο πιο απαισιόδοξος. Στη Νανά ήταν σίγουρα. Αλλά από το τίτλο που μας αναφέρεις, Ιαβέρη, (Το Ανθρώπινο Κτήνος) φαντάζομαι ότι και σ' αυτό θα υπάρχει μια σχετική απαισιοδοξία. Δεν ξέρω αν σε διαφώτισα. Τα γούστα του καθενός είναι τόσο προσωπικά που είναι δύσκολο να πεις στον άλλο "πάρ' το, είναι φοβερό" ή "δε θα σου αρέσει". Προσωπικά, τη Νανά την είχα ρουφήξει:)

Ευχαριστω,Χρυς,για την πληροφορηση...Η απαισιοδοξια που λες οτι ισως διακατεχει το συγκεκριμμενο βιβλιο δεν με αποθει ιδιαιτερα,το μονο που μ'ενδιαφερει ειναι να διαβαζεται ο ανθρωπος.Δυστυχως δεν ειχα καμια,μα καμια επαφη στο παρελθον με τον Ζολα γι'αυτο και απευθυνθηκα στους συνβιβλιοφιλους εδω για να παρω μια γευση..

το κοιταξα λιγο το ''ανθρωπινο κτήνος'' και ειναι λιγο μυστηριωδης με δολοφονίες και περιεργους θανάτους...το ειδα στα περιπτερα και κοιταξα το εξωφυλλο. Ιαβερη αν εισαι λάτρης αυτης της λογοτεχνιας, απλως εξηγει την σκοτεινή ανθρωπινη φύση απο οτι κατάλαβα!!

Πριν μια ωρα περιπου το αγορασα!Το ξεφυλλισα,αλλα δεν διαβασα τιποτα γιατι ξερω οτι θα κολλησω και δεν θελω γιατι ακομα ειμαι στις "Νεκρες ψυχες" του Γκογκολ.Μολις τελειωσω με τον Ρωσο αρχιζω τον Ζολα,αν και ειχα σκοπο μετα να καταπιαστω με τον Χεμινγουει,αλλα τεσπα.Επειδη του τελευταιου εχω διαβασει μερικα κειμενα,μπορει να περιμενει...

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πήγα να πάρω τον Φιλαράκο τού Μοπασάν, κι όπως το κοίταξα το βιβλίο από το πλάι (να δω μην είναι χτυπημένο) είδα τις λεπτές σελίδες, ήδη να έχουν κυματισμό, μέσα στο βιβλίο, και δεν το πήρα. Είναι απαράδεκτα φθηνό το χαρτί κι είναι κρίμα γιατί, κατά τ' άλλα, η έκδοση είναι καλοεπιμελημένη.

Μου έρχεται στο μυαλό αυτό που είπε η Χρυσηίδα: αναρωτιέμαι κι εγώ "πώς θα γεράσουν" αυτά τα βιβλία. Αυτό το φθηνό, λεπτό χαρτί εγγυάται πως δεν θα γεράσουνε καλά. :όχισουλέω: