Τα αγαπημένα μας βιβλιοπωλεία

Τι μου θυμίσατε...

Το πρώτο βιβλιοπωλείο που επισκέφτηκα ήταν το Κατώι του βιβλίου, στη Θεσσαλονίκη.

Κανένα άλλο βιβλιοπωλείο δεν με ενέπνευσε τόσο. Να ψάξω, να χαθώ μες στα βιβλία. Μην ξέροντας ακριβώς τι ψάχνω, αλλά να ψάχνω.

Δυστυχώς τα τελευταία, περίπου δέκα, χρόνια αγοράζω βιβλία από διαδικτυακά βιβλιοπωλεία. Χάθηκε η επαφή.

Από την άλλη όμως, από όσο έχω δει, τα περισσότερα βιβλιοπωλεία είναι κατά βάση χαρτοπωλεία (αναγκαστικά) και έτσι παρηγοριέμαι! :)

Να συμπληρώσω, ότι <χρησιμοποιώ> ένα βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου ως ησυχαστήριο, κατά τη διάρκεια της μέρας και νοιώθω ευγνωμοσύνη γι΄αυτό.
 
Θυμάμαι πριν χρόνια, ήταν ένα μικρό γωνιακό βιβλιοπωλείο στον Πειραιά, που το χε ένας αξιολάτρευτος άνθρωπος, μαζί με την γλυκύτατη γυναίκα του! Είχε κάθε λογής βιβλία, ένας μικρός βιβλιοπαράδεισος! Είχαμε πιάσει την κουβέντα για ένα βιβλίο που αναζητούσα και στην συνέχεια διαπιστώσαμε ότι είμαστε και ίδια ομάδα :κόλλα5: επίσης η γυναίκα του, είχε τρομερές γνώσεις στα βιβλία και με βοήθησε σε κάθε μου αναζήτηση! Δυστυχώς τα χρόνια περάσαν, η κρίση στο βιβλίο ήρθε και το μικρό αυτό μαγαζάκι έκλεισε...

Ένα άλλο σημείο που μου άρεσε, όχι γιατί δέθηκα με κάποιον όπως πριν, αλλά μου άρεσε το όλο κλίμα, ήταν η Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα! Ήταν ένα σορό εκδοτικοί οίκοι, υπήρχαν μόνο βιβλιοπωλεία, μια μικρή καφετεριούλα με τραπεζάκια στη μέση για τους βιβλιοεπισκέπτες και κάθε Κυριακή αν θυμάμαι καλά, υπήρχε και live πιάνο! :)
 
Δεν μπορώ να πω ότι είναι το αγαπημένο μου, μια και χθες μπήκα μέσα για πρώτη φορά, αλλά ένα από τα πιο εντυπωσιακά βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη είναι η Άγνωστη Κάνταθ. Είναι ένα μικρό βιβλιοπωλείο, αφιερωμένο στους τομείς του φανταστικού και του τρόμου. Με ανατρίχιασε κάπως, γιατί όλα τα βιβλία είναι μάλλον σκουρόχρωμα, και γιατί έχει και φιγούρες, οι οποίες πάντα με ψιλοανατριχιάζουν. Όμως, μου έκανε πολύ καλή εντύπωση το ότι είναι γεμάτο ως πάνω με βιβλία! Έχει έλληνες συγγραφείς του φανταστικού, μεταφρασμένα βιβλία αλλά και αγγλικά βιβλία, δηλαδή έχει ποικιλία.
Έχουμε συνηθίσει τα μικρά βιβλιοπωλεία να πουλάν χαρτιά, είδη γραφείου, δωράκια κλπ και, έτσι για το ξεκάρφωμα, να έχουν και μια μικρή βιβλιοθήκη με βιβλία! Για αυτό το λόγο, εντυπωσιάζει ένα βιβλιοπωλείο, έστω και εξειδεικευμένο, με μεγάλες και βολικές βιβλιοθήκες, ομορφα τοποθετημένα βιβλία και ποικιλία στον τομέα του.
Επίσης, η υπάλληλος ήταν μια πολύ ευγενική και εξηπηρετική κυριούλα!
 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Επίσης, η υπάλληλος ήταν μια πολύ ευγενική και εξηπηρετική κυριούλα!
Φράση κόκκινο πανί...να ρωτήσω για τη σημειολογία του πράγματος...είναι κολακευτική για την Κυρία που σε εξυπηρέτησε;;;
 
Last edited by a moderator:
Φράση κόκκινο πανί...να ρωτήσω για τη σημειολογία του πράγματος...είναι κολακευτική για την Κυρία που σε εξυπηρέτησε;;;
Τι εννοείς, αγαπητή Διατσέντα;; Ελπίζω να μην έγραψα κάτι που δεν ήταν "σωστό"!! Ναι, πιο φυσιολογικό θά ήταν να γράψω "μια πολύ ευγενική και εξυπηρετική κυρία". Απλώς επειδή ήταν μικροκαμωμένη και ας, πούμε, δεν ταίριαζε με το στυλ του βιβλιοπωλείου(τα 'κανα ακόμη χειρότερα, τώρα;):συγνώμη: μου 'ρθε να γράψω αυτή τη λέξη που έγραψα!

Όσο για σένα, Φαροφύλακα, είσαι φοβερό πειραχτήρι!! Όσο για το αστείο σου, δεν έχω ιδέα, δεν νομίζω ότι έχω δει καμμιά τέτοια ταινία... Ερώτηση: αλήθεια, η μισοαστεία-μισοτρομακτική φάτσα που έχει αναρτήσει είναι από την ταινία "Τσάκι, η κούκλα του Σατανά"; (απλώς ακουστά την έχω)
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Προσωπικά, δεν βρίσκω κάτι επιλήψιμο στην φράση "η υπάλληλος ήταν μια πολύ ευγενική και εξυπηρετική κυριούλα!" Επίσης, φαντάζομαι πως η Διχασμένη δεν απευθύνθηκε έτσι στην εν λόγω κυρία για να απασχολεί το κολακευτικό φορτίο της λέξης.

Σχετικά με την κουκλα, την βρήκα τυχαία στον Ιστό :ναι: Απλά, νομίζω πως υπάρχει κόσμος που "αγριεύεται" λίγο με τις κούκλες.. (Ειδικά, όταν σηκωθούν και κάνουν δυο βήματα μόνες στο σκοτάδι :ρ )
 
Σημ. Συγγνώμη για τα παράσιτα.
Συμφωνώ κι εγώ με τον αγαπητό οικοδεσπότη. Η @Διχασμένη ήταν ολόσωστη.
(εδώ @Διατσέντα είσαι φάουλ / και δεν το λέω εγώ)
 
Για να τελειώσουμε με το οφ τόπικ που κατα λάθος προκάλεσα, θα κάνω κάποιες δηλώσεις:
Α. Τη λέξη που χρησιμοποίησα εννοείται ότι ούτε καν τη σκέφτηκα όταν μιλούσα στην πωλήτρια. Μου ρθε στο νου αποκλειστικά την ώρα που έγραφα εδώ και τη χρησιμοποίησα, κάπως άστοχα ίσως, με στόχο να εκφράσω το συνηθισμένο σε αντίθεση με την εκκεντρικότητα του βιβλιοπωλείου, και όχι μειωτικά.
Β. Θεωρω αυτονόητο ότι η ευγένεια στις συναλλαγές είναι απαιτούμενο και απο τις δύο πλευρές, (δηλαδή, και ο ο αγοραστής χρειάζεται να φέρεται ευγενικά προς τον πωλητή) για πολλούς λόγους.
[Τέλος του οφ τόπικ]

Για να πούμε και κάτι εντος θέματος, το αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο και αυτό από το οποίο ψωνίζω συχνότερα είναι η Πρωτοπορία. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω καλών τιμών, αλλά και επειδή, όπως αρκετά άτομα από εδώ, μ' αρέσει, πριν αγοράσω, να ρίχνω καμμιά ματιά στα ράφια και αυτή η διαδικασία θεωρώ ότι γίνεται πολύ πιο άνετα στα μεγάλα μαγαζιά. Αποκλειστικά για ξεφύλλισμα βιβλίων συχνάζω στο βιβλιοπωλείο Μαλλιάρης Παιδεία, επειδή έχει καρέκλες και τραπέζια, και στα παιδικά-εφηβικά, και ένα είδος καναπέ, οπότε είναι πολύ πιο βολικό από την Πρωτοπορία που έχει μονάχα πάγκο. Επίσης, βρίσκεται σε περιοχή που πηγαίνω συχνά για δουλειές, οπότε βολεύει και απ' αυτή τη σκοπιά. Παλιότερα, όταν ήμουν μικρή, αγαπημένο μου, τόσο εμένα όσο και των δικών μου, ήταν το βιβλιοπωλείο Ιανός, αφού ο ιδιοκτήτης ήταν συγχωριανός του πατέρα μου. Αλλά μεγαλώνοντας σταμάτησα να πηγαίνω λόγω ακρίβειας.
 

Καλικάντζαρος

Δαγεροτύπης
Αγαπημενο βιβλιοπωλειο..
χμ..θα το γραψω με κεφαλαια!

Π Ρ Ω Τ Ο Π Ο Ρ Ι Α

Εχει τις καλυτερες τιμες στην αγορα..παρα πολλες εκδοσεις..δωρεαν μεταφορικα απο 20ευρω και πανω σε ΟΛΗ την Ελλαδα και το πιο ζεστο χωρο!
http://www.protoporia.gr/
 
Τις περισσότερες φορές πηγαίνω στον Μαλλιάρη στην πλατεία Ναυαρίνου γιατί είναι κοντά στο σπίτι μου, αλλά μ'αρέσει και ο Ιανός στην Αριστοτέλους.
 
Για αγορές εδώ και χρόνια προτιμώ την πολιτεία, αν και η πρωτοπορία έχει κάπως καλύτερες τιμές. Μου αρέσει ο χώρος της πολιτείας και το ελαφρύ ταξινομικό χάος της. Ποθητό έχω επισκεφθεί μόνο στο Μαρούσι. Καλές τιμές αλλά κυρίως σε ευπώλητα και παιδικά (πολύ καλά για δώρα). Μου αρέσουν και εμένα τα μικρά μαγαζάκια με χαρακτήρα στις επιλογές τους, όπως το κεντρί στην Θεσσαλονίκη, αλλά δυστυχώς είναι θέμα χρόνου πια για τα περισσότερα. Ιανό και Πάμπλικ δεν πάω ποτέ για αγορά, στον πρώτο λόγω χώρου και στο δεύτερο λόγω τιμών.
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Αυτές τις μέρες ο Ποθητός έχει έκπτωση 30% σε πολλά ευπώλητα και νέες κυκλοφορίες. Επίσης προσφορές με 2, 3 ή 5 ευρώ. Αρκετές από τις προσφορές (αλλά όχι όλες απ' ό,τι βλέπω) τις έχει και στο site του. Για μένα που μένω πολύ κοντά είναι μια καλή λύση, μια και δεν μπορώ να πηγαίνω στο κέντρο συνεχώς. Όσο για τα public, σαφώς συμφέρουν οι αγορές μέσω ίντερνετ.
 
Αυτά είναι τιπς! :γιούπι: Ντρέπομαι που το λέω, όμως δεν ήξερα καν τον Ποθητό. 30% και σε νέες κυκλοφορίες Ίζι; Στην Πολιτεία, ως γνωστόν, 10% - στη λογοτεχνία, εννοείται. Θα περάσω πάντως να ελέγξω ιδίοις όμμασι.
Οι εκπτώσεις για μένα είναι ό,τι το καρότο για τον γάιδαρο· εκείνος προχωράει κι εγώ αγοράζω βιβλία. Δεν θα φτάσει ποτέ το καρότο, ούτε κι εγώ τα βιβλία που έχω και που συνεχώς αυξάνονται. Για κάθε ένα που διαβάζω έχω αγοράσει στο μεταξύ τουλάχιστον δύο. (2/4, 4/8, 8/16, κοκ.) Κι ύστερα αναρωτιέμαι γιατί γκρεμίζονται τα ράφια!
 
@ Μπέιζιλ κι εγώ μαζί σου, πρώτη φορά ακούω αυτό το μαγαζί! Μαρούσι, Περιστέρι έχει κι αλλού άραγε;(δε βρήκα άκρη στην αναζήτηση). Αξίζει να το ψάξω όμως, κατά Μαρούσι μεριά!
 
Τωρα που λετε για τον Ποθητο, μπηκα στο σαιτ και εριξα μια ματια και βλεπω οτι δεν εχει και πολλους τιτλους. Τοσους εχει και στα φυσικα καταστηματα του; Παντως βρηκα 4 βιβλιαρακια με 5 ευρω εκαστο (φθηνοτερα ακομη κι απο Πολιτεια-Πρωτοπορια) και λεω να τα τσιμπησω, αφου εχει και δωρεαν αποστολη με παραγγελιες 20 ευρω και πανω.
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Τωρα που λετε για τον Ποθητο, μπηκα στο σαιτ και εριξα μια ματια και βλεπω οτι δεν εχει και πολλους τιτλους. .
Η σελίδα δεν είναι ενημερωμένη. Έχει πολλούς τίτλους στα καταστήματα, τουλάχιστον στο Μαρούσι που επισκέπτομαι εγώ.
 
Δεν ξερω τι γινεται στα καταστηματα, αλλα στο σαιτ η πλειοψηφια των βιβλιων φαινεται να ειναι των εκδοσεων Πλατυπους και Ψυχογιος, με ολιγη απο Φυτρακη. Εχουν καποια σχεση;
 
Top