Τα μιλάω φαρσί : Σημασία

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει πως Φαρσί ονομάζεται η γλώσσα που μιλάνε στο Ιράν, δηλ. τα Περσικά, όπως τα λέμε αλλιώς. Μάλλον ακριβώς λόγω αυτής της αδιαφάνειας της λέξης, η φράση "τα μιλάω φαρσί", αναφέρεται σε οποιαδήποτε ξένη γλώσσα.

Σημασία: μιλάω μια ξένη γλώσσα με μεγάλη ευχέρεια
 
Η λέξη "φαρσί" προέρχεται από την περιοχή Φαρς του Νοτιοδυτικού Ιράν ( μεγαλύτερη πόλη Σιράζ),που ήταν η κοιτίδα των αρχαίων Περσών.Αυτός λοιπόν που μιλάει μία γλώσσα "φαρσί" την κατέχει τόσο καλά όσο οι γηγενείς κάτοικοι της περιοχής από την οποία προέρχεται η συγκεκριμένη γλώσσα.
 
Last edited:
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΜΕ ΕΤΣΙ
ΜΙΛΑΩ "ΦΑΡΣΙ"
Ασφαλώς δεν πρόκειται για κάποιο επίρρημα που σημαίνει "άπταιστα", αλλά κυριολεκτικά πρόκειται για την επίσημη ονομασία της Περσικής γλώσσας, δηλαδή "Περσικά".(τουρκικά farsi < περσικά فارسی (fârsi), από την αραβική ονομασία "Fars" της Περσίδος, περιοχής στο ΝΔ Ιράν.
Πώς όμως έφτασε να σημαίνει "άπταιστα";
Η έκφραση προήλθε από αντίστοιχη έκφραση της τουρκικής γλώσσας, όπου, προκειμένου να χαρακτηρίσουν κάποιον πολύ μορφωμένο, έλεγαν "αυτός μιλάει φαρσί", δηλαδή περσικά.
Τούτο συνέβαινε διότι η παλιά τουρκική γλώσσα είχε πολλά δάνεια από το περσικά και θεωρούνταν λόγιοι όσοι ήξεραν να τα χρησιμοποιούν. Κάτι σαν καθαρεύουσα δηλαδή.
 
Top