Τα ξενερωτικά πεζά "έξοδα του μήνα"

Στο ραδιοφωνικό σταθμό που ακούω παίζεται καθημερινά το "Θα είμαι εκεί" του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (στίχοι: Γιάννης Μαύρος, μουσική: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας). Οι στίχοι του, για όσους δεν το έχουν υπόψη τους, έχουν ως εξής:

Θα είμαι εκεί
στις πιο κρυφές διαδρομές σου, θα είμαι εκεί
Θα είμαι εκεί
μικρές ρωγμές απ'τις στιγμές σου, θα είμαι εκεί
Στην καθημερινότητα σου σκόνη απ'τα αστέρια στα μαλλιά σου, θα είμαι εκεί
Και ας λες πως θες να μ'αποφύγεις
στα αδιέξοδα που καταλήγεις, θα είμαι εκεί
Στα τόσα έξοδα του μήνα
λιμάνι μέσα στην Αθήνα, θα είμαι εκεί

Θα είμαι εκεί
αόρατος δεν θα με βλέπεις, θα είμαι εκεί
Θα είμαι εκεί
στα ασήμαντα που παραβλέπεις, θα είμαι εκεί
Θα σ'αγκαλιάζω δίχως χέρια
φεγγάρι μεσ΄τα μεσημέρια, θα είμαι εκεί
Όταν θα βγαίνεις μ'άλλους τύπους
μεσ'της καρδούλας σου τους χτύπους, θα είμαι εκεί
Στα τόσα έξοδα του μήνα
λιμάνι μέσα στην Αθήνα, θα είμαι εκεί

Αυτό το τραγούδι κανονικά θα έπρεπε να μου αρέσει. Αλλά το αντιπάθησα από την πρώτη στιγμή που το άκουσα, για έναν και μόνο λόγο. Για τον στίχο "στα τόσα έξοδα του μήνα", ο οποίος μάλιστα είναι και στο ρεφραίν του τραγουδιού. Μου ακούγεται εντελώς αταίριαστος με τα υπόλοιπα και με νευριάζει αφάνταστα :γρμβ:

Προφανώς, δε μου ταιριάζει καθόλου το νόημα ενός τέτοιου στίχου σε ένα ερωτικό τραγούδι. Σκέφτομαι ότι αν ο συγκεκριμένος στίχος "μιλάει" στην ψυχή κάποιων σημερινών ανθρώπων και ότι η υπόσχεση "θα είμαι εκεί στα έξοδα του μήνα" ακούγεται σε κάποιους ελκυστική, τότε τι να πω; Μάλλον εγώ είμαι από άλλον πλανήτη :ουχ:

Παρατηρώντας επίσης τους στίχους έναν προς έναν, βλέπουμε ότι το υπόλοιπο τραγούδι είναι γεμάτο μεταφορές και ποιητική γλώσσα. Πχ. "μικρές ρωγμές απ' τις στιγμές σου" ή "σκόνη απ' τα αστέρια στα μαλλιά σου" και πολλά άλλα. Πώς, λοιπόν, στο ρεφραίν του τραγουδιού πήγαν και κόλλησαν αυτόν τον τόσο ξενερωτικά πεζό στίχο δεν μπορώ να καταλάβω!

Χαχαχα...:))))
Πόσο δίκιο μου φαίνεται ότι έχεις Χρυς :)
Αυτός ο στίχος πραγματικά ούτε εμένα μου ταιριάζει με το υπόλοιπο... Εκτός κι'αν αυτά τα έξοδα αποτελούν μεταφορά και αφορούν τις στιγμές που ξοδεύεις την ίδια σου την ύπαρξη κάνοντας ανούσια πραγματα :ρ
Δεν νομίζω ομως...

Χαχαχα...:))))
Πόσο δίκιο μου φαίνεται ότι έχεις Χρυς :)
Αυτός ο στίχος πραγματικά ούτε εμένα μου ταιριάζει με το υπόλοιπο...
Εντάξει, δεν είναι θέμα δίκιου ή άδικου αυτό, αλλά αυτό που λες στη συνέχεια: αν μας ταιριάζει ή όχι. Πάντως, θα έσκαγα αν δεν το έγραφα:))))

Χρυς,δεν το ηξερα το τραγουδι και βρισκω τα λογια του πολυ ομορφα...δεν πιστευω οτι θα τσινουσα στη φραση που σε ενοχλησε,αλλά σε καταλαβαινω ...εμενα με ενοχλει αφανταστα οταν καποιος μιλαει για συναισθηματικα ζητηματα και χρησιμοποιει τις φρασεις "πώς το εισεπραξες" "εγω αυτο το εισπραττω ετσι..."...το βρισκω απαισιο

αντιθετα μού φανηκε πολυ διασκεδαστικο το "...κανονικα θα επρεπε να μού αρεσει"...ποτέ δεν θα εβαζα το "πρεπει"(εστω και δυνητικα)και το "μ`αρεσει" δίπλα-δίπλα
:)

Για να πω την αλήθεια, ακουγοντας το τραγούδι δεν νιώθω κάτι να μη μου πηγαίνει καλά. Βέβαια διαβάζοντας τους στιχους δε μου κολλάει :))))

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
δεν το ήξερα το τραγούδι.. σε εμένα πάλι λειτουργεί τελείως διαφορετικά.. μου φαίνεται πολύ γλυκό γιατί αγάπη είναι να είσαι εκεί και στα πρακτικά πράγματα τής κάθε μέρας..

αντιθετα μού φανηκε πολυ διασκεδαστικο το "...κανονικα θα επρεπε να μού αρεσει"...ποτέ δεν θα εβαζα το "πρεπει"(εστω και δυνητικα)και το "μ`αρεσει" δίπλα-δίπλα
:)
Δεν το έχω εκφράσει και με τον καλύτερο τρόπο, έχεις δίκιο. Εννοώ ότι ο Μαχαιρίτσας μου αρέσει, όπως και το συγκεκριμένο τραγούδι, γιατί ανήκει στο είδος τραγουδιών που ακούω πολύ ευχάριστα. Αλλά το έχω συνδυάσει πλέον με τον στίχο αυτό και με το που το ακούω να αρχίζει αλλάζω αμέσως σταθμό.

εμενα με ενοχλει αφανταστα οταν καποιος μιλαει για συναισθηματικα ζητηματα και χρησιμοποιει τις φρασεις "πώς το εισεπραξες" "εγω αυτο το εισπραττω ετσι..."...το βρισκω απαισιο
Έχει, τελικά, μεγάλο ενδιαφέρον το πώς κάποια πράγματα ή φράσεις μας απωθούν εντελώς :)

Last edited:
Aυτή η απάντησή σου,Φαροφύλακα, μου φάνηκε η πιό ενδεδεδειγμένη για την περίπτωση κι αν την έχεις βρει στη ζωή σου ποιός τη χάρη σου...