Τα 10 πιο παράξενα βιβλία του κόσμου

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Χειρόγραφο Voynich

Καμία κουβέντα για παράξενα βιβλία δεν μπορεί να αρχίσει χωρίς αναφορά στο θρυλικό Χειρόγραφο Βόινιτς. Απο τα διάφορα μυστηριώδη βιβλία σε παράξενη γλώσσα, είναι αδιαμφισβήτητα το πιο γνωστό, το πιο αινιγματικό και ίσως το πιο πολυμελετημένο. Γραμμένο σε μια άγνωστη γραφή, αυτό το βιβλίο κρύβει καλά τα μυστικά της προέλευσης, του περιεχομένου και του σκοπού του. Απο τις εικόνες μπορούμε να συνάγουμε οτι είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες όπως της αστρονομίας, της βοτανολογίας, της αλχημείας κλπ.

Πέρα απο επιστημονικές μελέτες που αφορουν τη χημική σύνθεση του χαρτιού, του μελανιού, ή το γραφικό χαρακτήρα των μυστηριωδων γραμματων, έχουν γινει και απόπειρες αποκρυπτογράφησης, αφού η επικρατέστερη θεωρία είναι τι πρόκειται για κάποιο κρυπτογραφημένο κώδικα. Δε λείπουν βέβαια και οι φωνές που υποστηρίζουν οτι δεν είναι κάτι παραπάνω απο ένα τέχνασμα εντυπωσιασμού, πίσω απο το οποίο ίσως βρίσκεται κάποιος ψευτοαλχημιστής της Αναγέννησης.

Gadsby

Στατιστικά, το γράμμα e είναι το πιο συχνό γράμμα της Αγγλικής γλώσσας. Μπορεί κανείς να γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο χρησιμοποιώντας μόνο λέξεις που ΔΕΝ έχουν αυτό το γράμμα; Αυτό αποπειράθηκε ο Έρνεστ Βίνσεντ Ράιτ με το Gadsby. Δεν είναι σπάνιες οι απόπειρες γραφής που πειραματίζονται πάνω σε κάποιους περιορισμούς (constrained writing), όπως τη χρήση ομοκαταληξίας, τη χρήση μόνο κάποιων συγκεκριμένων λέξεων ή γραμμάτων, ή την αποφυγή τους.

Το Gadsby είναι ίσως απο τα πιο γνωστά, αφου είναι ένα ολόκληρο μυθιστόρημα 50000 λέξεων, με συνεκτική, αυτοτελή πλοκή, και ρέουσα γλώσσα, και έκτοτε έχει αποκτήσει μιμητές, οπως το γαλλικό La Disparition του Georges Perec. Ας του συγχωρήσουμε λοιπόν το γεγονός οτι του ξέφυγε η λέξη "the" τρεις φορες!

Not A Wake


Μια μορφή περιορισμένης γραφής είναι και η μορφή pilish: ένα κειμενο που αποτελείται απο λέξεις που αποτελούνται απο τοσα γράμματα οσα και το καθε δεκαδικό ψηφίου του αριθμου π. Να το κανουμε πιο λιανα, ενα κειμενο του οποιου η πρωτη λεξη αποτελειται απο 3 γραμματα, η δευτερη απο 1 γραμμα, η τριτη απο 4 γραμματα (3,14...) κ.ο.κ. Με 10000 λεξεις που αντιστοιχούν σε τοσα πρωτα δεκαδικα ψηφια του π, το βιβλίο του Michael Keith ειναι το πρωτο μεγαλο κειμενο γραμμενο σε αυτη τη μορφη.

Εκδοθηκε το 2010 και μπορειτε να το προμηθευτειτε για π2 + π/2 δολλάρια.

Codex Seraphinianus


Αν και δεν είναι παράξενο με την κοινή έννοια, ούτε καν αινιγματικό, αξίζει μια αναφορα στον Σεραφινιανό Κώδικα. Δεν είναι κάτι παραπάνω απο ένα εικαστικό βιβλίο που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Λουίτζι Σεραφίνι, και σίγουρα έχει επιρροές απο βιβλία τύπου Βόινιτς. Είναι "γραμμένο" σε μια τυχαία γραφή, η οποία όμως δεν παριστάνει κάποιο συγκεκριμένο κείμενο ή γλωσσα.

Ο δημιουργός έχει πει οτι θέλει να αποδώσει την εντύπωση που έχει ένα παιδί που ξεφυλλίζει ενα βιβλίο για μεγάλους, και προσπαθεί να βγάλει συμπέρασμα απο τις εικόνες. Οι πολύ καλοσχεδιασμένες εικόνες του βιβλίου παριστάνουν ένα εξωτικό, σουρρεαλιστικό κόσμο με αλλόκοτα πλάσματα και τοπία.

Klencke Atlas



Απο μια τέτοια λίστα δε θα μπορούσε να λείπει "το μεγαλύτερο βιβλίο του κόσμου". Ο Άτλαντας του Κλένκε έχει ύψος 1,75μ και μπορεί να μεταφερθεί τουλάχιστον απο 6 ανθρώπους. Κατασκευάστηκε το 1660 απο τον Ιωάννη Κλένκε σαν δώρο για τον Κάρολο Β' της Αγγλίας. Αποτελείται απο 41 τεράστιους λεπτομερείς χάρτες που μπορούν να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν σε δάπεδο ή τοίχο, και σήμερα βρίσκεται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Το ρεκόρ του βιβλίου αυτού καταρρίφθηκε μόλις το 2012 απο τον άτλαντα Earth Platinum, ο οποίος το ξεπερνά κατα 30 εκ.

Teeny Ted from Turnip Town


Στον αντιποδα βρισκεται το μικρότερο βιβλίο του κόσμου, του οποίου οι διαστάσεις δεν ξεπερνούν το 1 χιλιοστό!

Οι 100 μονο κοπιες του βιβλιου κατασκευάστηκαν σε νανοτεχνολογικό εργαστήριο ενός Καναδέζικου πανεπιστημίου το 2007, και μαλιστα εχουν και αριθμο ISBN. Καθοτι μπορει να διαβαστει μονο με μικροσκοπιο, το κειμενο του Malcolm Douglas Chaplin εχει εκτοτε εκδοθει και σε "μεγαλη εκδοση".

Παραπάνω βλέπετε μια σελίδα σε μεγέθυνση 2 μm

Alphabetical Africa

"Ages ago, Alex, Allen and Alva arrived at Antibes, and Alva allowing all, allowing anyone, against Alex's admonition, against Allen's angry assertion: another African amusement"

Ετσι ξεκιναει ενα βιβλιο του οποιου το πρωτο κεφαλαιο αποτελειται μονο απο λεξεις που αρχιζουν απο Α. Δύσκολο κατόρθωμα να μαζέψεις λέξεις που αρχίζουν απο ένα γράμμα και να γράψεις ολόκληρο κείμενο, πόσο μάλλον ένα βιβλίο. Έτσι στο δεύτερο κεφάλαιο ο Walter Abish επιτρέπει στον εαυτό του και λέξεις που αρχίζουν απο Α και Β, ενώ το τρίτο κεφάλαιο έχει λέξεις που αρχίζουν απο A, B και C κ.ο.κ. με το 26ο κεφαλαιο (που αντιστοιχει στο Ζ) να ειναι γραμμενο ελευθερα. Κατοπιν αρχιζει η αντιστροφη διαδικασια, με το 52ο κεφαλαιο να περιλαμβανει μονο λεξεις που αρχιζουν απο Α.

Narrative of the Life of James Allen

Η ιστορία αυτού του βιβλίου μοιάζει πραγματικά να είναι βγαλμένη απο ένα μακάβριo μυθιστόρημα. Υπάρχουν πολλά βιβλία που είναι δεμένα με ανθρώπινο δέρμα, αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο ίσως έχει κάτι ξεχωριστό.

Ο James Allen (1809-1837) ήταν ένας ληστής που πέθανε στη φυλακή. Στο νεκροκρέβατό του υπαγόρευσε στο δεσμοφύλακα την ιστορία της ζωής του σαν μια μορφή εξομολόγησης. Το βιβλίο κυκλοφόρησε στη Βοστόνη, αλλά λεγεται οτι ο Αλλεν ζητησε ενα αντιτυπο να δεθει με το δερμα του και να δοθει στον Τζον Φέννο, τον μόνο άνθρωπο που αντιστάθηκε σε μια απο τις ληστείες του. Το συγκεκριμένο αντίτυπο βρίσκεται σήμερα στο Αθήναιο της Βοστόνης.

Shadows from the Walls of Death

Η φράση "παράξενο βιβλίο" μπορεί να παραπέμπει σε κάποιο απόκρυφο μυστικό. Υπάρχουν ιστορίες για μυστηριώδη, καταραμένα βιβλία τα οποία όποιος διαβάζει τρελαίνεται ή πεθαίνει. Η ιστορία του Shadows παραπέμπει σε κάτι τέτοιο, μόνο που είναι πολύ πιο πεζή. Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή όμως:

Τους περασμένους αιώνες το αρσενικό αποτελούσε μια οικονομική ουσία για την παραγωγή χρώματος, και επικίνδυνες ποσότητες αρσενικού βρίσκονταν στις ταπετσαρίες πολλων κτηρίων. Τον κινδυνο αντιλήφθηκε το 1873 ο Robert Kedzie, μελος του υγειονομείου του Μίσιγκαν, και διέταξε να συλλεχθούν δείγματα απο τις ταπετσαρίες αυτές, να δεθούν σε λεύκωμα, και 100 αντίτυπα να διανεμηθούν στις βιβλιοθήκες ωστε να ενημερωθεί το κοινό. Απο την άλλη, λέγεται οτι μια γυναίκα δηλητηριάστηκε ενώ κοίταζε ενα απο αυτα. Σήμερα υπάρχουν 2 αντίτυπα που βρίσκονται σε Πανεπιστήμια του Μίσιγκαν και φυλάσσονται με μεγάλη προσοχή αφού κυριολεκτικά αποτελούν τα πιο επικίνδυνα βιβλία του κόσμου. Αντίγραφα του βιβλίου με τα σχέδια των ταπετσαριών κυκλοφορούν και σήμερα (ευτυχώς δε χρησιμοποιείται αρσενικό στην εκτύπωσή τους).

Tree of Codes

Εχετε σκεφτεί οτι αν πάρετε το αγαπημένο σας βιβλίο και διαβάσετε τυχαία αποσπάσματα, θα καταλάβετε μια εντελώς διαφορετική ιστορία; Στα άκρα πήγε αυτή τη σκέψη ο Jonathan Safran Foer, και παίρνοντας το αγαπημένο του βιβλίο The Street of Crocodiles, αφαίρεσε λέξεις και δημιούργησε μια καινούργια ιστορία.

Το βιβλίο Tree of Codes ειναι ενα παραξενο βιβλιο του οποιου η ιδιαιτερότητα έχει να κανει με το ιδιο το φυσικό σώμα του ως βιβλίου: δεν ειναι παρα ένα "γλυπτό" που εχει τη μορφη λευκων σελιδων με τρύπες! Τοποθετημένες πανω στο The Street of Crocodiles, αποκαλυπτουν τις λέξεις του καινούργιου κειμένου.

Η υπόθεση του νέου βιβλίου έχει γίνει διασκευή σε μπαλέτο και μιούζικαλ.
 
Last edited by a moderator:
Top