Συγγραφέας:James Bowen
Τίτλος :Ένας Γάτος που τον έλεγαν Μπομπ
Πρωτότυπος τίτλος :A Street Cat Named Bob
Εκδότης:Anubis
Έτος Έκδοσης: 2012
Αριθμός Σελίδων: 231
Έχω πάρα πολύ καιρό να αγοράσω βιβλίο και ακόμα περισσότερο να νιώσω έντονη την επιθυμία να αγοράσω κάποιο συγκεκριμένο. Παρ' όλ' αυτά έχω το ανεξήγητο συνήθειο να χαζεύω πάντα τους τίτλους στα βιβλιοπωλεία. Έτσι λοιπόν έπεσε το μάτι μου πάνω σε ένα κατα τα άλλα αδιάφορο βιβλίο του οποίου όλο το εξώφυλλο έδειχνε το πρόσωπο μιας πολύ χαριτωμένης κατα τα άλλα γάτας, στις οποίες έχω αδυναμία. Δεν μπήκα καν στον κόπο να υποθέσω για το τί μπορεί να ήταν το βιβλίο: κοινωνική σάτιρα ή κάποια ευθυμη συναισθηματική ιστορία, ισως μέσα απο τα μάτια ενός γάτου ή κάτι άλλο "αυτονόητο". Ο υπότιτλός "Μια αληθινή ιστορία" και "best seller" δεν προσέθεσε κάτι στο ενδιαφέρον μου.
Έμεινα κόκκαλο όμως όταν είδα τον τίτλο!
Οπως καταλαβατε εχουν περασει διάφορες γατες απο τη ζωή μου. Ο τωρινός γάτος είναι εγγόνι μιας γατούλας που είχα βρει στο δρόμο. Γεννήθηκε το 2004 γύρω στους Ολυμπιακούς και κατόπιν είναι ο μόνος που κρατήσαμε απο εκείνο το τσούρμο. Εχει σπάσει ρεκορ χρονου (καμια αλλη γατα δεν ειχα επι 9 χρονια) και εχει μαζεψει περισσότερη αγαπη απο όση ειχαν ολες πριν απο αυτον. Αποτελει ψυχολογικο και ηθικο αποκουμπι για καθε δυσκολια και αρνητικη σκεψη... φτανει μόνο ενα κοιταγμα του και ενα κουτσουκουτσισμα για να ομορφυνει ο κοσμος.
Αν και δεν ειναι παχουλος, ειναι αφρατος, χνουδωτός και μαγουλάκιας και γι' αυτό το λόγο οι γονείς μου του έβγαλαν το παρατσούκλι "μπόμπος", ένας ευφημισμός για τα παχύσαρκα παιδάκια, ενώ όταν τον κανακεύουμε τον λέμε "μπουμπουκάκι". Την ίδια εποχή ήμουν απο εκείνους που είχαν πορωθεί με τον Μπομπ Σφουγγαράκη, δεν άργησα λοιπόν να τον ονομασω Μπομπ. Απο τότε αυτό το όνομα ου φαίνεται πολύ αστείο στην προφορά, και νιώθω οτι ζωγραφίζει τέλεια τη μαγουλίστικη φάτσα του!
Καταλαβαίνετε λοιπον και την εκπληξη μου οταν ειδα οτι ο Μπομπ μου (και καλά) έχει γινει και βιβλιο!!! )
Αν και δεν ειναι παχουλος, ειναι αφρατος, χνουδωτός και μαγουλάκιας και γι' αυτό το λόγο οι γονείς μου του έβγαλαν το παρατσούκλι "μπόμπος", ένας ευφημισμός για τα παχύσαρκα παιδάκια, ενώ όταν τον κανακεύουμε τον λέμε "μπουμπουκάκι". Την ίδια εποχή ήμουν απο εκείνους που είχαν πορωθεί με τον Μπομπ Σφουγγαράκη, δεν άργησα λοιπόν να τον ονομασω Μπομπ. Απο τότε αυτό το όνομα ου φαίνεται πολύ αστείο στην προφορά, και νιώθω οτι ζωγραφίζει τέλεια τη μαγουλίστικη φάτσα του!
Καταλαβαίνετε λοιπον και την εκπληξη μου οταν ειδα οτι ο Μπομπ μου (και καλά) έχει γινει και βιβλιο!!! )
Προκειται για μια αυτοβιογραφικη ιστορια που μοιαζει με παραμυθι. Ο αφηγητής/συγγραφέας ηταν ένας 28χρονος που έχει ξεκοψει απο την οικογενεια του τα 10 τελευταία χρόνια, κατοπιν εμεινε αστεγος και εγινε ναρκομανής. Οταν αρχιζει το βιβλίο ηδη προσπαθει να φτιαξει τη ζωη του, μενει σε μια προσωρινη κατοικια, παίρνει μεθαδονη και "εργαζεται" ως μουσικός του δρόμου (busker) στο Λονδίνο. Στη ζωή του μπαίνει ένας αδέσποτος τραυματισμένος και πεινασμένος γάτος, που αρνιοταν να απομακρυνθει απο το κτηριο. Στην αρχη ειπε να τον φροντισει και να τον ταΐσει πριν τον επιστρεψει στο δρομο, ομως ο μυστηριωδης γατος ακολουθούσε παντού τον σωτηρα του!! Ο Τζειμς δεν θα μαθει ποτε την προελευση και το παρελθον του Μπομπ, που εμελλε να γινει ο καλυτερος του φιλος.
Ο Τζέιμς σημειώνει κάποια κοινά μεταξύ του Μπομπ και του εαυτού του. Η αφήγηση έχει να κάνει με τη γνωριμία του με το γάτο αλλά δεν λείπουν εμβόλιμα φλας μπακ που μας δείχνουν πώς ο Τζέιμς έφτασε στο συγκεκριμένο σημείο. Μέχρι και η συνάντηση με τον Μπομπ ήταν άλλο ένα κοινό, γιατί συνεβη οταν και οι δυο χρειαζονταν μια δευτερη ευκαιρια στη ζωη. Κοντα στο τελος του βιβλιου ο Τζειμς συνειδητοποιει πλεον οτι η παρουσια του Μπομπ ηταν μια θετικη δυναμη που ξεκινησε αλυσσιδωτες αντιδρασεις που του εσωσαν τη ζωη, οπως ειχε κανει κι εκεινος οταν τον ειχε βρει.
Η ύπαρξη του Μπομπ τον έκανε να νιώσει το πρωτόγνωρο συναίσθημα του να ειναι υπεύθυνος για ένα πλάσμα υπο την προστασία του, να εχει "οικογενεια" και να αποκτησει νόημα η ζωή του. Ο πανέξυπνος και πανέμορφος Μπομπ επέμενε να έρχεται μαζί του στη "δουλειά" (ειναι φοβερη η σκηνη οπου, εκει που ο Τζειμς προσπαθουσε να διωξει τον Μπομπ, αυτος μπουκάρει μεσα στο λεωφορειο!!). Αυτο εχει ως αποτέλεσμα ο τρισχαριτωμενος γατουλης να γινεται η ατραξιόν του δρόμου και να προσελκύει περισσότερο κόσμο (και χρήματα για τον Τζειμς). Απο ένα αόρατο, ανώνυμο ρεμάλι, ο Τζέιμς γινεται μια γραφική φιγούρα του Λονδίνου, με τον γατουλη σκαρφαλωμενο στον ωμο του, οπως οι πειρατες με τους παπαγαλους. Οι περαστικοι αρχισαν να τον σταματουν στο δρομο, να τον χαιρετανε, να του μιλανε για να γουτσισουν τον γατουλη, να τον ταΐζουν (οι θαυμαστριες αρχισαν να του πλεκουν τα χαρακτηριστικά κασκολάκια), να ενδιαφερθουν για τον ανωνυμο ανθρωπο του δρομου, να μαθουν ποιος ειναι και που βρηκε το συντροφο του.
Τα παραπάνω τον έκαναν αν μη τι αλλο να ξανακερδίσει την πίστη του στους ανθρώπους και να επανενταχθει στην κοινωνια. Αυτή η αλλαγή φιλοσοφίας και κοσμοθεωρίας τον οδηγησαν σε δραστικές αποφάσεις, όπως να ολοκληρώσει την απεξάρτησή του με τη μεθαδόνη, να αλλάξει δουλειά, μέχρι και να αναθεωρήσει τη σχέση του με τη μητέρα του. Και το τελευταιο κατορθωμα του Μπομπ; Οχι, δεν ηταν το οτι εμαθε μονος του να χρησιμοποιει τη λεκανη της τουαλετας (!!!!) αλλα οτι μεταμόρφωσε τον Τζειμς σε συγγραφέα, και τον εκανε παγκοσμίως γνωστό με αυτό το βιβλιο!
Καποιοι μπορει να το ηξεραν (εγω οχι), αλλα μεχρι πριν βγει το βιβλιο ο Τζειμς και ο Μπομπ ηταν "διασημοι" στο YT απο τα βιντεο που ανεβαζαν τουριστες, περαστικοι και θαυμαστες τους.
Εδω ειναι ενα βιντεο του Τζειμς 2 χρονια πριν εκδοθει το βιβλιο, οπου διηγειται σε ενα Ρωσσο τουριστα τη συναντηση του με τον Μπομπ.
[video=youtube;QjjCmKpH6Yw]
[video=youtube;QjjCmKpH6Yw]
Για αρχη απετελεσε για μενα μια μοναδική πηγή απο τον κοσμο των ανθρωπων του δρομου, το πως νιωθουν και το ποσο συνηθισμενοι ειναι στις προσβολες και στις κακομεταχειρίσεις. Εκει εμαθα και καποια πολυ απλα κολπα και στρατηγικες τους, οπως οτι επιλεγουν σημεια με καμερες για να ειναι πιο ασφαλεις, αλλα και οτι υπαρχει κωδικας για να μη κλεβει ο ενας την "πελατεια" του αλλου. Δε λείπουν και οι δυσαρεστες "περιπέτειες" του διδυμου, οι επιθέσεις και τα προβλήματα με άλλα άτομα του δρόμου, γεγονότα που έκαναν τον Τζειμς να ζησει την απωλεια του Μπομπ.
Εντυπωση μου εκανε και η διαφορετικη φιλοσοφια που εχουν οι Αγγλοι, οπως η οργανωση των πωλητων εφημεριδων στο δρομο, αλλα και κτηρια και εγκαταστασεις που ουτε κατα διανοια δεν θα υπηρχαν στην Ελλαδα, οπως το Κέντρο Επαγγελματικού Ντιζάιν (????). Μεγαλυτερη εντυπωση μου εκανε το ενδιαφερον που εδειχναν οι αγνωστοι για τον Μπομπ οπου κι αν βρισκοταν, απο λεωφορειο μεχρι και σε καταστημα, κατι που καλως η κακως δεν θα περιμενα να συμβαινει εδω.
Ομως το μεγαλυτερο πραγμα που αποκομισα απο το βιβλιο ναι, ειναι η συγκινηση και η γλυκια γευση. Οι ψυχολογοι εχουν αναφερει πολλες φορες τα οφελη της φροντιδας ενος ζωου στην ψυχολογια των ανθρωπων, ενω δεν ειναι ουτε το πρωτο ουτε το τελευταιο βιβλιο ενος ανθρωπου με το ζώο-συντροφό του, και ο λογος που μεταφραστηκε σε 26 γλωσσες και εγινε best-seller ισως οφειλεται στο "γλυκανάλατο" ελπιδοφόρο μήνυμα που περνάει. Φυσικα ειναι ενα πολυ αναλαφρο και ευκολοδιαβαστο βιβλιο που ακομα κι εγω ο αργος αναγνωστης πιστευω θα το ειχα τελειωσει σε μια μερα
Θα πω ψέμματα αν πω οτι ημουν αποστασιοποιημένος από το όνομα "Μπομπ" που σημαινει τοσα πολλα για την καθημερινοτητα μου, που τωρα εβλεπα σε καθε φραση αυτου του βιβλιου. Δεν μπορούσα να μη σκέφτομαι τον δικό μου Μπομπ, και να μη κανω συγκρισεις οσο διαβαζα τα κατορθωματα του και το ποσο σημαντικός ήταν για τον Τζειμς. Ποτε-ποτε υποκρινομουν οτι ηταν αυτος, ή ενιωθα περηφανος για τον μακρυνο συνονοματο συγγενη του. Σιγουρα θα ειχα εκλαβει το βιβλιο διαφορετικα, οχι τοσο συγκινησιακα, αν δεν ειχα γατο και μαλιστα με το ιδιο ονομα. Πιθανοτατα δε θα το αγοραζα ποτε
Διαβαζοντας ολο το βιβλιο συνειδητοποιησα οτι δεν αναφερεται ουτε μια φορα η εύκολη λεξη "αγαπη". Ισως να φαινεται παραξενο σε μια ιστορια οπου η αγαπη παιζει τοσο κεντρικο ρολο. Αλλα ισως να ηταν και πλεονασμος, γιατι αυτη φαινεται να ξεχειλιζει απο καθε σκεψη, λογο και πραξη του Τζειμς για τον μυστηριωδη του αγγελο.
"Ήρθε και μου ζήτησε βοήθεια, και αυτός με χρειαζόταν πιο πολύ απ' ό,τι εγώ χρειαζόμουν να κακοποιώ το σώμα μου. Τώρα είναι ο λόγος για τον οποίο ξυπνώ κάθε πρωί... μου έδειξε το σωστό τρόπο να ζω τη ζωή μου."
Last edited by a moderator: