Τζον Ντίξον Καρ (John Dickson Carr): Ο Ασώματος Άνθρωπος (The Hollow Man)Τίτλος: Ο Ασώματος Άνθρωπος
Πρωτότυπος τίτλος: The Hollow Man
Συγγραφέας: Τζον Ντίξον Καρ (John Dickson Carr)
Μετάφραση: Νεοκλής Γαλανόπουλος
Εκδόσεις: Τόπος
Έτος: 2008
Σελ: 289
ISBN: 978-960-6760-75-4


Δυο αδύνατα εγκλήματα αναζητούν δολοφόνο, σ’ αυτό το συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Τζον Ντίξον Καρ (1906-1977). Την δύσκολη έως ακατόρθωτη εξιχνίασή τους αναλαμβάνουν ο δρ. Γεδεών Φελ και ο αστυνόμος Χάντλι.

«Τον φόνο του καθηγητή Γκριμό, και εν συνεχεία το εξίσου απίστευτο έγκλημα στην οδό Καλιόστρο, θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει «εξωπραγματικά γεγονότα» - και δεν θα απείχε από την πραγματικότητα. Οι φίλοι του δρος Φελ, στους οποίους αρέσουν τα αδύνατα εγκλήματα, δεν θα βρουν κανένα αίνιγμα πιο μυστηριώδες ή τρομακτικό στο αρχείο των υποθέσεών του. Δηλαδή: διαπράχθηκαν δύο φόνοι, με τέτοιον τρόπο ώστε ο δολοφόνος θα πρέπει να ήταν όχι μόνον αόρατος, αλλά και ελαφρύτερος από τον αέρα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, αυτό το άτομο σκότωσε το πρώτο θύμα του και κυριολεκτικά εξαφανίστηκε. Και πάλι σύμφωνα με τις μαρτυρίες, σκότωσε το δεύτερο θύμα του στη μέση μιας έρημης οδού, με παρατηρητές και στη μία και στην άλλη άκρη της, κι όμως, κανείς δεν τον είδε και καμιά πατημασιά δεν υπήρχε στο χιόνι.»


Με αφετηρία το αξίωμα ότι σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα “πρέπει να ληφθεί ως δεδομένο ότι κάποιος λέει την αλήθεια – αλλιώς δεν υπάρχει νόμιμο μυστήριο και, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει καν ιστορία:”, ο συγγραφέας πλέκει ένα κουβάρι από πολλές και αντιφατικές μαρτυρίες, μυστηριώδεις ζωγραφικούς πίνακες, ματωμένα παλτό, αόρατες πατημασιές και καμένα γράμματα με φόντο το υποβλητικό και χειμωνιάτικο τοπίο της Αγγλίας των αρχών του 20ου αιώνα. Τα παραπάνω συνθέτουν ένα γοητευτικό μείγμα από κλασσικό αστυνομικό μυστήριο και χορταστικές δόσεις υπερφυσικού και ένα εξαίσιο πάντρεμα Αγκάθας Κρίστι και Έντγκαρ Άλαν Πόε. Ήδη από τις πρώτες σελίδες, ο αναγνώστης συνειδητοποιεί ότι έχει να κάνει με ένα αστυνομικό μυστήριο, που αψηφά τους νόμους της λογικής και θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμα και τα προφανή.

Όχι αδίκως, ο Ασώματος Άνθρωπος (που πρωτοεκδόθηκε το 1935 και φέρει και τον εναλλακτικό τίτλο "Τα Τρία Φέρετρα") κατέχει εξέχουσα θέση στο πάνθεον των κορυφαίων έργων της αστυνομικής λογοτεχνίας , ενώ το 1981 επιλέχθηκε ως το καλύτερο μυστήριο του “κλειδωμένου δωματίου”. Ο ίδιος ο συγγραφέας επηρεάστηκε εμφανώς από τα έργα προγενέστερων συγγραφέων του είδους, όπως ο Γκαστόν Λερού, στους οποίους αποδίδει φόρο τιμής στο εν λόγω μυθιστόρημα δια στόματος του διαμόνιου “ντετέκτιβ” δρ. Φελ, που πρωταγωνιστεί σε άλλα 22 μυθιστορήματά του.

Το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο βιβλίο η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στο ερώτημα πως έγινε το έγκλημα και όχι στο ποιος έκανε το έγκλημα – όπως συμβαίνει στα μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι – ήταν και αυτό που μου άσκησε μεγαλύτερη έλξη γιατί αποτέλεσε μια καινούργια αναγνωστική εμπειρία για μένα. Αποφάσισα να κάνω την παρουσίαση αυτή για να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, όσοι δεν ξέρουν ήδη, τόσο αυτό το υπέροχο βιβλίο όσο και αυτόν τον ταλαντούχο συγγραφέα.
 
Last edited by a moderator:
Μεταλλαγμένη μ'αρέσει ο τρόπος που αναλύεις τις ιδιαιτερότητες του βιβλίου σε σχέση με άλλα του είδους του. Είναι πια προφανές πως όλοι μας λίγο- πολύ ψάχνουμε το διαφορετικό για να μας τραβήξει την προσοχή!!

Βλέπω πως ο συγγραφέας έχει σαφώς επηρεαστεί από τον "Αόρατο Άνθρωπο" του Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς. Ο δε Καλλιόστρο ήταν γνωστός τυχοδιώκτης, αλχημιστής κι απατεώνας του 18ου αιώνα. Πολύ ταιριαστό όνομα για δρόμο εγκλήματος!!!
 
Ενδιαφέρουσα η πληροφορία για τον Καλλιόστρο!

Διαβάζοντας την υπόθεση του Αόρατου Ανθρώπου, δεν το βρίσκω πιθανό να επηρεάστηκε από κει, καθόλου μπορώ να πω. Ισως ο τίτλος να τον επηρέασε. Πάντως στο βιβλίο αυτό του Γουέλς μάλλον βασίστηκε το θρίλερ Hollow Man με τον Κέβιν Μπέικον.
 
Εκπληκτική παρουσίαση εκπληκτικό βιβλίο!!! Το έχω προτείνει σε αρκετά μέλη!! Ελπίζω μετα και την παρουσίαση αυτή να το αγαπήσουν και άλλοι όπως κι εγώ!!!

Θα έλεγα πως είναι ένα κρυμμένο διαμάντι!!
Όλα δείχνουν πως το έγκλημα είναι πέρα απο κάθε λογική, ωστόσο η συνέχεια είναι απόλυτα πειστική και απόλυτα σατανική στην συλληψή της! Τα επάλληλα γεγονότα εξηγούν αλυσιδωτά το ένα το άλλο μετατρέποντας το αδύνατο σε δυνατο...
Από τις πλέομ πρωτότυπες λύσεις μυστηρίου!!!
 
Ευχαριστώ Νικόλα μου!

Ενδεχομένως να μην το είχα μάθει το βιβλίο αν δεν ήταν ανάμεσα στα 3 που πρότεινες και, πραγματικά, θα είχα χάσει. Οντως, σατανική και πανέξυπνη η σχεδίαση του εγκλήματος!
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Ευχαριστούμε Μεταλλαγμένη! Φαίνεται άκρως ενδιαφέρον :)
 
Βασικά Μπου επειδή και ο "Αόρατος άνθρωπος" αλλά και ο "Ασώματος άνθρωπος" είναι από τα αγαπημένα μου αναγνώσματα, δεν νομίζω ότι έχουν και μεγάλη σχέση!!:)))) (όπως είπε και η Μεταλλαγμένη και τώρα το είδα).

ΑΛΛΑ, τα λόγια σου είναι μια αφορμή για να παρουσιάσω εγώ κάποια στιγμή το βιβλίο του H.G. Wells!!!:πάνω::πάνω:
 
Πω, ψήθηκα, η τελευταία παράγραφος είναι όλα τα λεφτά. Πραγματικά πρωτότυπο το ότι η βαρύτητα δίνεται στο πως έγινε το έγκλημα και όχι στο ποιος το έκανε, όπως σε τόσα αστυνομικά (τα λεγόμενα "whodunit").

Το μόνο ρε γαμώτο που φοβάμαι είναι μήπως η εξήγηση δεν είναι ρεαλιστική, αλλά υπερφυσική. Για να δούμε.
 
Top