Τζων Λε Καρέ: "Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο"

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης


Τίτλος: Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο
Πρωτότυπος τίτλος: The Spy Who Came in from the Cold
Συγγραφέας: Τζων Λε Καρέ (John LeCarré )
Μετάφραση: Μαρίνα Κουλουμούνδρα
Εκδόσεις: Bell
Έτος έκδοσης: 1988
Έτος πρώτης έκδοσης: 1963 (Αγγλικά)
ISBN: δεν έχει


Τελείωσα το "Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο", του Τζων Λε Καρέ. Πρόκειται για ένα κλασικό κατασκοπευτικό μυθιστόρημα που έχει γυριστεί και ταινία το 1965, με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Το πήρα από τις εκδόσεις Bell, μεταχειρισμένο για 2,50 €, και βλέπω πως τώρα κυκλοφορεί με άλλο εξώφυλλο.

Κι υπάρχει λόγος που είναι κλασικό. Η ιστορία είναι πολύ καλή και καταφέρνει να παραμένει ξεκάθαρη μέσα σε όλο το μπερδεμένο κουβάρι τής κατασκοπίας κι αντικατασκοπίας. Οι χαρακτήρες ζωντανοί και ρεαλιστικοί και το τέλος συγκλονιστικό, τουλάχιστον για μένα.



Η ιστορία εκτυλίσσεται στα χρόνια τού Ψυχρού Πολέμου και κυρίως στην Ανατολική Γερμανία. Ο ήρωας είναι ο Άλεκ Λήμανς που επιστρέφει από την δράση στο Βερολίνο πίσω στο Λονδίνο ("γυρίζει από το κρύο" κατά την έκφραση) δήθεν για να αποτραβηχτεί ενώ στην πραγματικότητα ξαναρίχνεται σε ένα περίπλοκο, μυστικό και ριψοκίνδυνο σχέδιο.

Αυτό που πραγματικά αναδεικνύει την ιστορία είναι η ικανή λογοτεχνία τού Λε Καρέ. Αυτό που την κάνει αξέχαστη είναι το τέλος το οποίο μού έφερε αναπόφευκτα στο μυαλό εκείνο το πανέμορφο διήγημα τού Μοπασάν με τον τίτλο "Αγάπη".

Ένα πολύ καλό βιβλίο στο είδος του.
 
Από τις καλύτερες ιστορίες με κατασκόπους που έχω διαβάσει,μας βάζει στην ατμόσφαιρα της εποχής του ψυχρού πολέμου και του σκοτεινού κόσμου των μυστικών υπηρεσιών οπου το σημαντικό είναι να είσαι ένα βήμα μπροστά από τον αντίπαλο. Η ηθική δεν έχει καμιά σημασία και τα συναισθήματα μόνο κακό μπορούν να κάνουν.
Μου άρεσε ο τρόπος που προσπαθεί να εξηγήσει ο Λήμας τους λόγους που δικαιολογουν τη δράση των υπηρεσιών και η διπλή ανατροπή στο τέλος.
 
Top