Τι βιβλία για βελτίωση προφορικού λόγου

Καλησπέρα σας,
Είμαι αρκετό καιρό στην σελίδα διαβάζοντας διάφορα νήματα, αλλά μόλις τώρα πήρα το θάρρος να ανοίξω λογαριασμό για να ρωτήσω κάτι που ίσως γνωρίζετε.
Καταρχήν έχω μείνει άφωνος με τόσα πολλά βιβλία που διαβάζετε κατά κα΄ποιον τρόπο ζηλεύω καθώς δεν έχω χρόνο λόγω δουλειάς αλλά και οικογενειακών υποχρεώσεων. Θα ήθελα να αρχίσω να διαβάζω για να βελτιώσω τον προφορικό μου λόγο και το λεξιλόγιο μου. Να μην έχω τρακ όταν μιλάω αλλά και να μην κομπλάρω. Δεν ξέρω αν θα με βοηθούσε κα΄ποιο συγκεκριμένο είδους βιβλίου.
Δεν είμαι του βιβλίου να πω την αλήθεια μου αλλά θέλω να το αλλάξω έχω αρκετά βιβλία που έχω ξεκινήσει να διαβάζω. Να πω την αλήθεια μου τα μυθιστορήματα μου αρέσουν ίσως περισσότερο. Είμαι στα 40 μου και ακόμα θυμάμαι τα 2 βιβλία του Ιουλίου Βερν "Ο γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες" και τις 20000 λεύγες κατά από την θάλασσα.
Μου έχουν μείνει χαραγμένα ...
Θα ήθελα λοιπόν την συμβουλή σας, με ποια βιβλία να ξεκινήσω. Έχω θέληση και πιστεύω ότι μπορώ
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Νίκος
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Καλωσηρθες. Κατα τη γνωμη μου το διαβασμα δεν εχει σχεση με τη βελτιωση του προφορικου λογου (αν καποιος ξερει διαφορετικα θα με ενδιεφερε να το ακουσω). Αλλα αυτο, που θα σε ενδιεφερε ισως θα ηταν καποιο βιβλιο αυτοβοηθειας, ισως φωνητικης, ρητορικης κλπ.
 
@ΝικοςΒ
Καλησπέρα σας και καλώς ήρθατε στο φόρουμ.

Δυστυχώς δεν γνωρίζω κάποιο βιβλίο, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν ρητορικοι όμιλοι και ομάδες στα πανεπιστήμια...
Μάλιστα γίνονται και πρωταθλήματα ρητορικών λόγων.
Ψάξτε ομάδες στο facebook, σεμινάρια ή ρωτήστε αυτές τις ακαδημαϊκές ομάδες και τους ομίλους. Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο κώλυμα επειδή δεν είστε φοιτητής.
 
Γεια σου, Νίκο, και καλώς μας ήρθες.

Στο θέμα που ρωτάς, ούτε κι εγώ μπορώ να προσφέρω κάποια χειροπιαστή σύσταση, αλλά θα μοιραστώ τη δική μου εμπειρία, παίρνοντας αφορμή από την αναφορά σου στα βιβλία του Βερν. Που λες, τα ελληνικά δεν είναι η μητρική μου γλώσσα, και πέρα από τη βασική γραμματική που έμαθα καλά, όλα τα άλλα τα έχω πάρει από τα βιβλία, και μάλιστα από τους Έλληνες συγγραφείς, παλιούς και νέους, που μπορείς να βρεις στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς. Ποτέ δεν ήταν αυτοσκοπός για μένα να μάθω όμορφα ελληνικά, αλλά όσο αυτά ήταν τα ελληνικά που διάβαζα, αυτός ήταν και ο τρόπος που σχηματιζόταν και το λεξιλόγιό μου και ο τρόπος έκφρασής μου. Ακόμα θυμάμαι πόσο λάτρευα συγγραφείς σαν τη Ζατέλη ή τον Καζαντζάκη που σε έκαναν να ξεχνάς σχεδόν το νόημα γιατί οι ίδιες οι λέξεις είναι καθηλωτικές. Οπότε εγώ στη θέση σου θα συνδύαζα το τερπνόν μετά του ωφελίμου και απλά θα διάβαζα τους καταξιωμένους δεξιοτέχνες της γλώσσας.
 
Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια σας,
θα προσπαθήσω να αρχίσω το διάβασμα όπως και να έχει.
Έχω βρει κάποια βιβλία από το forum εδώ και θα ξεκινησω με αυτά.
Τώρα ελπίζω να βοηθηθώ και στον προφορικό λόγο.
 
Καλώς ήρθες στη παρέα μας, @ΝικοςΒ . :)
Με διάβασμα μπορείς να εμπλουτίσεις άνετα το λεξιλόγιό σου όμως πρέπει να κρατάς σημειώσεις κάπου ώστε να μπορείς να ανατρέχεις στις λέξεις που σου έκαναν εντύπωση και να τις ενσωματώνεις σιγά σιγά στο λεξιλόγιό σου. Όπως και στην περίπτωση της @Καστάλια τα ελληνικά δεν είναι η μητρική μου γλώσσα, και στα 14 που άρχισα να τη μαθαίνω μου ήταν πολύ εύκολα. Διάβαζα πολύ βέβαια αλλά μεγάλος παράγοντας ήταν το νεαρό της ηλικίας μου, αποθήκευα εύκολα στο μυαλό μου τις λέξεις που ήθελα. Σε μεγαλύτερη ηλικία δυσκολεύουν όμως τα πράγματα και γι'αυτο επιμένω στις σημειώσεις.' Ετσι προσέγγισα τα αγγλικά στα 30, με αμέτρητα χαρτάκια με λέξεις και σταδιακή χρήση αυτών στον γραπτό και προφορικό λόγο. Μετά από 4-5 χρόνια μπορώ να πω πώς από επίπεδο Ταμπάκη που ημουν ( ιό μάι λόβερ αντερκόβερ) τώρα είμαι τουλάχιστον μια τάξη πάνω από τον Τσίπρα. :ρ
Όσο για τον προφορικό λόγο, θα σε συμβούλευα να διαβάζεις κείμενα φωναχτά και να ηχογραφήσεις τον εαυτό σου. Έτσι θα μπορείς να ελέγχεις τη δύναμη και τη καθαρότητα της ομιλίας σου. Πίστεψέ με, βοηθάει. :πάνω:
 
Last edited:
Πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Είμαι δίγλωσση και η πρώτη μητρική μου γλώσσα είναι τα ελληνικά. Η μητέρα μου είναι ξένη και ο πατέρας μου της είχε δώσει μια πολύ σοφή συμβουλή. Της είχε πεί να διαβάζει εφημερίδες για να μιλάει καλά ελληνικά. Το ίδιο σίγουρα ισχύει και με τα βιβλία.
Θα πάω το νήμα και ένα βήμα πιο κάτω. Δυστυχώς στην εφηβεία μου κυκλοφόρησαν τα greeklish. Όποιος έγραφε ελληνικά απλά δεν ήταν "in", με αποτέλεσμα να ξεχάσω την στοιχειώδη γραμματική και ορθογραφία που ήξερα. Στην πορεία ένιωθα οτι βιάζω τα μάτια μου και το γύρισα στα ελληνικά... το τι λάθη έκανα δεν περιγράφονται. Αυτό που με βοήθησε είναι να γράφω στον υπολογιστή το οτιδήποτε ή στο κινητό που είχε τον διορθωτή και έτσι κάποια από αυτά τα λάθη διορθώθηκαν και τα θυμάμαι... και με την ανάγνωση παρατηρώ λέξεις. Το διάβασμα μας βοηθάει σε όλα τα επίπεδα θεωρώ.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Θυμάμαι πως όταν πρωτοβγήκε ο ορθογραφικός έλεγχος ακούστηκαν φωνές που έλεγαν πως έτσι θα ξεχάσουμε την ορθογραφία μας (αφού αναλαμβάνει το λογισμικό, την ευθύνη).

Ήδη τότε το έβλεπα πως είναι ακριβώς το αντίθετο. Με τις υποδείξεις του λογισμικού, την ενοχλητική κόκκινη υπογράμμιση, μπαίνεις σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Κι έχεις άμεσα και την επιλογή, ή να διαλέξεις ανάμεσα από επιλογές, σαν να βρίσκεσαι σε ένα αδιάκοπο ορθογραφικό κουίζ.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Θυμάμαι πως όταν πρωτοβγήκε ο ορθογραφικός έλεγχος ακούστηκαν φωνές που έλεγαν πως έτσι θα ξεχάσουμε την ορθογραφία μας (αφού αναλαμβάνει το λογισμικό, την ευθύνη).
Θυμαμαι στο σχολειο, καναμε ενα αποσπασμα απο τον Πλατωνα που ελεγε μια παραβολη για την εφευρεση της γραφης απο τους Αιγυπτιους θεους. Ο Θωθ ελεγε "βρηκα το φαρμακο της μνημης", και ο αλλος του ειπε "βρηκες το φαρμακο της ληθης, γιατι τωρα οι ανθρωποι αντι να θυμουνται θα γραφουν". Ειχα διαβασει και στη Wikipedia ενα αρθρο για το πως επιδρα στον εγκεφαλο η συνεργασια σε ομαδες, συμπεριλαμβανομενης της τεχνητης βοηθειας. Μπορει μεσω της συνεργασιας (και τεχνολογιας) καποιες ικανοτητες να "ατροφουν", αλλα οι συνεργασιες συνηθως ειναι πιο αποτελεσματικες και αποδοτικες
 
Ψάχνοντας κι εγώ στο διαδύκτιο για βελτίωση προφορικού λόγου, μιας και είναι κάτι που το ήθελα από καιρό για τον εαυτό μου, κατέληξα σ αυτο το θεματακι εδω. Αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα και νιώθω πως όταν μιλάω στα ελληνικά πολλές φορές μπορεί να δείχνω ίσως χαμηλή αυτοπεποίθηση ή να μην είμαι όσο σαφής θα ήθελα να είμαι σ αυτό που λέω. Νιώθω ότι μπλοκάρω ψάχνοντας τη σωστή λέξη, ή απλά ότι θα μποορούσα να πω το ίδιο πράγμα με πολύ πιο όμορφο τρόπο. Έχω μεγαλώσει στην Κύπρο και η μητέρα μου είναι Αγγλοκύπρια, έχω πάει σε αγγλόφωνο σχολείο και πανεπιστήμιο από το γυμνάσιο και μετά οπότε νιώθω ότι δεν ανέπτυξα ποτέ σε πιο βαθύ επίπεδο τα ελλληνικά μου.
Η άλλη μου δυσκολία είναι οτι βρίσκω πολύ δύσκολο να μείνω συγκεντρωμένη και να διαβάσω λογοτενικό βιβλίο, όταν φτάνω στην 3η σελίδα πραγματικά δε θυμάμαι τι διάβασα στην πρώτη!
Βλέποντας το θέμα εδώ , μου ήρθε μια ιδέα και σκέφτηκα να το μοιραστώ μαζί σας, καθώς και την πορεία που θα ακολουθήσει για όποιον ενδιαφέρεται. Ξεκίνησα λοιπόν κάποια ιδιωτικά διαδυκτιακά μαθήματα για βελτίωση του προφορικού λόγου. Μου φάνηκε βοηθητικό μέχρι στιγμής αν και είμαι στην αρχή. Για να δούμε! :)
 
Top