Τούρμπγιερν Σέβε (Torbjorn Safve): Φλέγομαι: Μυθιστορηματική βιογραφία του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι

431


Τίτλος: Φλέγομαι: Μυθιστορηματική βιογραφία του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι
Πρωτότυπος τίτλος: Jag brinner
Συγγραφέας: Τούρμπγιερν Σέβε (Torbjorn Safve)
Γλώσσα: Ελληνικά
Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Έτος πρώτης έκδοσης: 1984 (Σουηδικά)
Αριθμός σελίδων: 592
ISBN: 9786180310764


Ανακάλυψα ένα αριστούργημα. Από ένα βιβλίο που δεν έχω δει καθόλου να κυκλοφορεί και από έναν συγγραφέα που δεν είχα ξανακούσει. Μια μέρα έψαχνα στο ίντερνετ για βιβλία που δεν είναι δημοφιλή, ακόμα και άγνωστα και έτσι το βρήκα αλλά δεν περίμενα ότι η γραφή του Torbjorn Safve θα ήταν τόσο καταπληκτική. Θυμίζει έργα μεγάλων σημαντικών συγγραφέων και ρέει τόσο ευχάριστα που δεν καταλαβαίνεις καν το μέγεθος και το βάρος του βιβλίου για το οποίο σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να έλεγες “άντε να τελειώσει επιτέλους”. Δεν βαρέθηκα ούτε στιγμή, δεν υπήρξε πουθενά κοιλιά στην ιστορία και ταυτόχρονα αισθανόμουν μια τεράστια αναγνωστική απόλαυση και συγκίνηση για κάθε λέξη αυτού του μεγαλουργήματος. 'Ηταν μια τεράστια έκπληξη για μένα ο Torbjorn Safve αλλά και το θέμα του βιβλίου που ανέπτυξε τόσο εκπληκτικά.


Πρόκειται για τη μυθιστορηματική βιογραφία του φουτουριστή Ρώσου ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Ξεκινάει από τα τελευταία χρόνια της τσαρικής εξουσίας στη Ρωσία, στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο Μαγιακόφσκι ήταν ένας ιδεαλιστής έφηβος 16 ετών που μπαινόβγαινε στις φυλακές της Μπουτίρκα ως μέλος της αντίστασης στον Τσάρο, της προεπαναστατικής πολιτικής κίνησης και του παράνομου τυπογραφείου της επιτροπής πόλης της Μόσχας με τον Μπουχάριν. Στη φυλακή έγραψε και τα πρώτα του ποιήματα τα οποία όμως κατασχέθηκαν και πετάχτηκαν στα σκουπίδια μόλις τον ελευθέρωσαν λόγω λογοκρισίας. Περιγράφει πώς ξεκίνησε να φοιτά στη Σχολή Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Αρχιτεκτονικής και πώς εκεί γνώρισε τον ζωγράφο Νταβίντ Μπουρλιούκ με τον οποίο ξεκίνησαν ένα φουτουριστικό κίνημα ποίησης και τέχνης, κάτι το πρωτόγνωρο και σοκαριστικό για την τότε αστική κοινωνία.


Κατά τη διάρκεια των ποιητικών και καλλιτεχνικών του δρώμενων μαζί με άλλους καλλιτέχνες που ασπάζονταν τον φουτουρισμό, και έχοντας ήδη ξεκινήσει και ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος τον οποίο καταδικάζει με όπλο την ποίηση γράφοντας αντιπολεμικά συνθήματα, αποτυπώνει το κλίμα μεγάλης δυσαρέσκειας προς την εξουσία του Τσάρου που στέλνει χωρίς συναίσθηση τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους φαντάρους στη σφαγή, δημοσιεύοντας στις τότε ελεγχόμενες από την εξουσία εφημερίδες δήθεν μεγάλες νίκες της Ρωσίας και αποσιωπώντας τις τραγικές της ήττες, . Μέσα σε αυτό το κλίμα αγανάκτησης και ενθουσιώδους ποιητικού οίστρου ερωτεύεται σφόδρα, ξανά και ξανά, γράφει ποιήματα για τις αγαπημένες του, ένα εκ των οποίων είναι και το “Συγνεφο με παντελόνια” αφιερωμένο στη γυναίκα που σημάδεψε τη ζωή του για χρόνια μέσα από το ερωτικό τους τρίγωνο με τον σύζυγό της.


Στη συνέχεια εξελίσσεται η ιστορία της Οκτωβριανής επανάστασης και τα συγκλονιστικά γεγονότα κατά τη διάρκειά της, η φυλάκιση και η εκτέλεση της οικογένειας των Ρομανώφ, η πρώτη επαναστατική κυβέρνηση που προσπαθούσε να βρει τα βήματά της μέσα από τις διαμάχες της με ομοϊδεάτες της, οι τριβές με τους σοσιαλεπαναστάτες και αναρχικούς με αποκορύφωμα την επικράτηση του Λένιν και την ενθουσιώδη υποδοχή του από τον λαό, τις διώξεις που αυτός προκάλεσε εναντίον των Λευκών και των Μενσεβίκων, το ξεκίνημα της αρρώστιας και η ακόλουθη αποδυνάμωση του Λένιν λόγω της απόπειρας δολοφονίας του, την εμφάνιση του Στάλιν στο κόμμα, τον θάνατο του Λένιν και τον Στάλιν πλέον στην κυβέρνηση της Σοβιετικής ένωσης με όσα αυτό συνεπαγόταν. Ξεδιπλώνει με υπέροχη μαεστρία τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις αμφιβολίες, τους φόβους, τις δράσεις, τα γεγονότα, τους έρωτές του, τα ταξίδια του, την υπηρεσία του στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, το ποιητικό του έργο, τους φίλους του και όσα έζησε όλη αυτήν την περίοδο μέχρι την αυτοκτονία του.


Το βιβλίο είναι άλλες φορές γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο αναφέροντας ως αναμνήσεις όλα τα γεγονότα, άλλες φορές είναι ένας παθιασμένος εσωτερικός διάλογος και σε αρκετά σημεία αναφέρονται και ποιήματά του που συνδέονται αρμονικά με την ιστορία. 'Ολα αυτά δοσμένα με έναν τρόπο μαγικό που σε ταξιδεύει στη Ρωσία εκείνης της εποχής, σαν να είσαι κι εσύ μέσα σε αυτήν την συναρπαστική ιστορία, αλλά και στο ενθουσιώδες και δημιουργικό μυαλό του Μαγιακόφσκι.Είναι ένα βιβλίο 5 αστέρων με πολλά θαυμαστικά. Αυτό μου με μάγεψε ήταν η αριστουργηματική γραφή του Safve ανεξάρτητα από το αν συμφωνώ ή όχι με τις πολιτικές απόψεις που παρουσιάζονται. Από αυτές που σου μένουν στη μνήμη για πάντα.


Το ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στον επαναστάτη ποιητή Μαγιακόφσκι και το ζεύγος Μπρικ. Η νεαρή ηθοποιός Λίλι υπήρξε ταυτόχρονα σύζυγος και ερωμένη των δύο ανδρών που έγιναν αχώριστοι.


432


Τη σκέψη σας που νείρεται


πάνω στο πλαδαρό μυαλό σας


σάμπως ξιγκόθρεφτος λακές


σ' ένα ντιβάνι λιγδιασμένο,


εγώ θα την τσιγκλάω


επάνω στο ματόβρεχτο κομμάτι της καρδιάς μου


φαρμακερός κι αγροίκος πάντα


ως να χορτάσω χλευασμό.

Εγώ δεν έχω ουδέ μιαν άσπρη τρίχα στην ψυχή μου


κι ουδέ σταγόνα γεροντίστικης ευγένειας.


Με την τραχιά κραυγή μου κεραυνώνοντας τον κόσμο,


ωραίος τραβάω, τραβάω.


εικοσιδυό χρονώ λεβέντης.


Εσείς οι αβροί!...


Επάνω στα βιολιά ξαπλώνετε τον έρωτα.


Επάνω στα ταμπούρλα ο άξεστος τον έρωτα ξαπλώνει.

Όμως εσείς,


θα το μπορούσατε ποτέ καθώς εγώ,


τον εαυτό σας να γυρίσετε τα μέσα του όξω,


έτσι που να γενείτε ολάκεροι ένα στόμα;


Ελάτε να σας δασκαλέψω,


εσάς τη μπατιστένια απ' το σαλόνι,


εσάς την άψογον υπάλληλο της κοινωνίας των αγγέλων


κι εσάς που ξεφυλλίζετε ήρεμα ήρεμα τα χείλη σας


σα μια μαγείρισσα που ξεφυλλίζει τις σελίδες του οδηγού


μαγειρικής

Θέλετε


θα 'μαι ακέραιος όλο κρέας λυσσασμένος,


—κι αλλάζοντας απόχρωση σαν ουρανός—


θέλετε —


θα 'μαι η άχραντη ευγένεια


— όχι άντρας πια, μα σύγνεφο με παντελόνια.Μτφρ.: Γιαννης Ριτσος
 
Last edited:
Top