Το περιοδικό Μπλεκ έχει μια διαχρονική παρουσία στην Ελλάδα και πιστεύω πως ακόμα κι αν δεν είσαι κάποιος, όπως εγώ, που μεγάλωσε με την παρέα του, όλο και κάπου θα το έχει πάρει το μάτι σου.
Ο ίδιος ο ήρωας Μπλεκ είναι ένας Αμερικανός που μάχεται τους Βρετανούς στον πόλεμο για την αμερικανική ανεξαρτησία και για άλλη μια φορά έχουμε εδώ ένα ιταλικό κόμιξ (Il Grande Blek) το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε 1954.
Όμως δεν θέλω να επικεντρωθώ εδώ στην συγκεκριμένη ιστορία του Μπλεκ αλλά στο περιοδικό «Μπλεκ» το οποίο κυκλοφόρησε από τον εκδότη Στέλιο Ανεμοδούρα και το οποίο απαρτιζόταν από πολλές διαφορετικές ιστορίες σε συνέχειες.
Η έκδοση του περιοδικού χωρίζεται σε διάφορες περιόδους με διαφορετική αρίθμηση τευχών η καθεμία (φτού κι απ’ την αρχή, από το #1 δηλαδή).
Η πρώτη περίοδος κράτησε από τον Ιούνιο του 1969 έως τον Δεκέμβρη του 1975 με 428 τεύχη όμως αυτές που γνώρισα κι αγάπησα εγώ είναι οι δύο επόμενες: Ο «Νέος Δυναμικός Μπλεκ» με 120 τεύχη, η οποία σταματά στις 19 Δεκεμβρίου 1979, και κυρίως η «Νέα Περίοδος» ή Β' (παρότι πρακτικά είναι η 3η) η οποία συνεχίζει και πάλι από το #1 στις 26 Δεκεμβρίου του '79 κι ολοκληρώνεται το 1994 έχοντας συμπληρώσει τον εντυπωσιακό αριθμό των 1304 τευχών. Ακολούθησαν κι άλλες περίοδοι και πρόσφατα ξεκίνησε και πάλι να τυπώνεται ο "Νέος Μπλεκ", ίσως περισσότερο για τους νοσταλγούς παρά για τα νέα πιτσιρίκια. (Λίγο πιο κάτω, στην ανάρτηση του Κόρτο Μαλτέζε, μπορεί να δει κάποιος όλες τις περιόδους, αναλυτικά).
Στην αρχή με τις σελίδες εναλλάξ μονόχρωμες και δίχρωμες (σε αποχρώσεις του κεραμυδοκόκκινου, όπως το καρέ πιο πάνω) κι αργότερα με χρώμα, μα εντυπωσιακά κακοβαμμένες:
Θυμάμαι να διαβάζω Μπλεκ εκεί, κάπου ανάμεσα στο ’80 με ’87, να αγοράζω από το περίπτερο, να ανταλλάσσω με φίλους, να τα αγοράζω φθηνά, για μια-δυο δραχμές, μεταχειρισμένα από τον "Τζίμη", ενδεχομένως και δίχως εξώφυλλο
Με τις μετακομίσεις και την απροσεξία, μέσα στα χρόνια, δεν μου έμεινε ούτε ένα τεύχος από τα κόμιξ της παιδικής μου ηλικίας έτσι που από το 2000 και έπειτα να ψάξω, να βρω και να αγοράσω πολλά (πάρα πολλά), από το Μοναστηράκι κτλ. από Μίκυ Μάους και Ποπάυ μέχρι Τρουένο και Αγόρι. Όμως το Μπλεκ έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά και μόνο για τα εξώφυλλα τα οποία στόλιζαν όλα τα θαυμαστά της εποχής, όλα όσα μάγευαν την φαντασία μας: Το Διαστημόπλοιο Γκαλάκτικα, ο Ιππότης της Ασφάλτου, οι Ντιουκς, οι Chips κτλ. Αχ! Πώς να καταλάβει κανείς αν δεν τα έζησε.
Στις μεγάλες του στιγμές ο Μπλεκ έφτασε να πουλάει 100.000 αντίτυπα και το αντίπαλο δέος ήταν το εξίσου καλό "Αγόρι". Καί τα δύο στοχευμένα στα αγοράκια ενώ τα κοριτσάκια είχαν την "Κατερίνα", την "Πάττυ" και την "Μανίνα".
Διάφορες ιστορίες μέσα, ποδοσφαιρικές, πολεμικές, επιστημονικής φαντασίας, μυστηρίου, ηρωικές, και θα αναφέρω ενδεικτικά μερικούς τίτλους:
- U.F.O. Οι Εξωγήινοι Ξαναχτυπούν
- Αγώνας για Επιβίωση
- Ζορρό
- Κούτσα-Κούτσα προς τη Δόξα
- Λέσχη Δε Φοβάμαι
- Μιχαήλ Στρογκώφ
- Μπλεκ
- Μυστικός Πράκτωρ Μουστάκιας
- Ο Εγκέφαλος 13
- Ο Κατάσκοπος με τη Βόμβα στην Καρδιά
- Ο Ποδηλατάκιας
- Ο Σιδερένιος
- Ο Χίτλερ Ζει
- Ο Ωραίος Εξωγήινος (που βλέπετε εδώ δίπλα, στο καρέ)
- Οι Φυγάδες
- Πορεία Θανάτου
- Προπονητής Παίχτης
- Το Παιδί Πάνθηρας
- Το Πλοίο-Φάντασμα
(Όποιος έχει τεύχη και ψάχνει τεύχη και θέλει να ανταλλάξει, να χαρίσει, να πουλήσει κτλ. ας μου στείλει ένα π.μ. )
Last edited: