Το έπος του Γκίλγκαμες

To Έπος του Γκιλγκαμές είναι ένα επικό ποίημα από την περιοχή της Βαβυλωνίας κι αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό λογοτεχνικό έργο, και που ανάγεται σήμερα στην Ασσυρο-Βαβυλωνιακή φιλολογία. Πρόκειται για τη συλλογή θρύλων και ποιημάτων των Σουμερίων για τον Γκιλγκαμές, μυθικό ή/και ιστορικό πρόσωπο Βασιλέα ήρωα της Ουρούκ που θεωρείται ότι έζησε την 3η χιλιετία π.Χ. Το Έπος του Γκιλγκαμές, αποτελεί μια ποιητική παράδοση, στην αρχή προφορική, που μετά από κάποιους αιώνες απετέλεσε τον πυρήνα ενός ποιητικού κύκλου σε σουμερική γλώσσα. Οι μεταγενέστεροι ποιητές του Ακκάδ εμπνεύστηκαν ένα έπος όπου στη πληρέστερη μορφή του, (όπως έχει διασωθεί), περιείχε δώδεκα άσματα.
Το έπος αυτό περιλαμβάνει και τον περίφημο μύθο του Κατακλυσμού των Σουμερίων, με ήρωα τον Ουτναπιστίμ. Η βασική ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη σχέση φιλίας που αναπτύσσεται ανάμεσα στο βασιλιά Γκιλγκαμές και τον Ενκίντου, έναν ημιάγριο άνθρωπο που γίνεται φίλος του βασιλιά και μαζί αναλαμβάνουν ριψοκίνδυνες αποστολές, ενώ δίνει μεγάλη σημασία και στο συναίσθημα απώλειας που διακατέχει τον Γκιλγκαμές μετά το θάνατο του Ενκίντου.

Η υποτιθέμενη περίοδος βασιλείας του Γιλγαμές πιστεύεται ότι ήταν περίπου το 2500 π.Χ., 400 χρόνια νωρίτερα από τις αρχαιότερες γραπτές πηγές. Ωστόσο, η ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων που συνδέονται με το βασιλιά Άγκα της πόλης Κις, ο οποίος αναφέρεται μεσα στο έπος, αποτελούν ενδείξεις για το ότι ο Γιλγαμές ίσως να ήταν και ιστορικό πρόσωπο.

Ο Αγγλος αρχαιολόγος Τζορτζ Σμιθ,αξιοποιώντας τις εργασίες του Λάιαρντ που στις ανασκαφές του ανακάλυψε τις πόλεις Νινευή και Νιμρούντ και του Ράσαμ που πρώτος εντόπισε ανάμεσα στα ασσυριακά κείμενα το αυτοτελές Έπος του Γκιλγκαμες, δημοσίευσε το 1872 την Χαλδαική Άποψη του κατακλυσμού, με βάση την ενδέκατη πινακίδα της ασσυριακής εκδοχής του έπους επισημαίνοντας πως το ασσυριακό κείμενο βασίζεται σε κάποιο άλλο,πολύ παλιότερο,συνταγμένο στη σουμεριακή Ουρούκ.

Η εντέκατη πινακίδα από το έπος του Γιλγαμές αναφέρεται στο μύθο του Κατακλυσμού, ο οποίος αντλεί τα περισσότερα στοιχεία από το Έπος του Ατραχάσις. Kάποιες φορές προσέθεταν και μια δωδέκατη πινακίδα στο υπόλοιπο έπος, που αποτελούσε τη συνέχεια της εντέκατης, αλλά σίγουρα ήταν μεταγενέστερη από τις υπόλοιπες, καθώς έχει διαφορετικό τρόπο γραφής και δεν ακολουθεί την αλληλουχία των υπόλοιπων πινακίδων.

Την ιστορία του Γκιλγκαμές την γνώρισα σε ένα επικό ιστορικό μυθιστόρημα του Robert Silverberg

View attachment 75

Τίτλος:Γκιλγκαμές ο βασιλιάς
Πρωτότυπος τίτλος:Gilgamesh the King
Συγγραφέας: Robert Silverberg
Γλώσσα: αγγλικα
Μετάφραση:Μαριος Βερεττας
Εκδόσεις:ALIEN
Έτος έκδοσης:1996
Έτος πρώτης έκδοσης: 1984
Αριθμός σελίδων:485

το κείμενο είναι από τον πρόλογο στο βιβλίο και τη wikipedia
 
Last edited:
Ενδιαφέρον το βιβλίο, ομολογουμένως είχα το είχα ξεχάσει τελείως. Καιρός να ξαναμπει στη λίστα αγορών.
 
Νεκρανάσταση του νήματος για να προτείνω το εξής:

Penguin classics-Gilgamesh - Amazon link

Εξαιρετική εξήγηση και ανάλυση το συγκεκριμένο και αξίζει τα 9 ευρώ.

Βέβαια, υπάρχει πάντα η τζάμπα από το γκούτεμπεργκ, αλλά δίχως καλό "λυσάρι" για το τι γίνεται και ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές χάνει ο αναγνώστης πολλά:
Η τζάμπα έκδοση από το γκουτεμπεργκ
 
Top