Το μυστηριώδες Χειρόγραφο Βόινιτς (Voynich Manuscript)

Πρόκειται για ένα χειρόγραφο από περγαμηνή, 240 περίπου σελίδων με πλούσια, αλλόκοτη εικονογράφηση γραμμένο σε μια άγνωστη γλώσσα την οποία κανένας, ως τώρα δεν έχει καταφέρει να αποκωδικοποιήσει παρόλο που πολλοί έχουν προσπαθήσει και πολλοί συνεχίζουν να προσπαθούν, κάνοντας χρήση ενός αλφαβήτου, το οποίο έως τώρα δεν έχει εντοπιστεί πουθενά αλλού στον κόσμου.


το αυθεντικό χειρόγραφο

Στα 1912 ο πολωνικής καταγωγής έμπορος παλιών βιβλίων Γούλφριντ Βόινιτς (Wilfrid Michael Voynich), που διατηρούσε καταστήματα στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη) επισκέφθηκε την Βίλλα Μοντραγκόνε (παλιά εξοχική κατοικία ευγενών και ανώτερων κληρικών η οποία στο διάστημα από το 1865 ως το 1953 ανήκε σε Ιησουίτες μοναχούς και λειτουργούσε ως κολέγιο, ενώ σήμερα λειτουργεί ως παράρτημα του Πανεπιστημίου της Ρώμης). Το κολέγιο αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες για αυτό προέβη στην πώληση ορισμένων σπάνιων βιβλίων ανάμεσα στα οποία ήταν και το εν λόγω χειρόγραφο, που έτσι πέρασε στην ιδιοκτησία του Βόινιτς, από τον οποίο πήρε και το σημερινό του όνομα. Ο Βόινιτς πέρασε όλη τη ζωή του προσπαθώντας να κατανοήσει τη γλώσσα στην οποία ήταν γραμμένο το κείμενο, χωρίς ποτέ να τα καταφέρει.
Μετά τον θάνατό του και έπειτα από μια σύντομη περιπλάνηση σε διάφορα χέρια, συγγενών και μη, το βιβλίο κατέληξε ευτυχώς το 1969 στην βιβλιοθήκη Μπάινεκε του Πανεπιστημίου του Γέιλ (Beinecke Rare Book and Manuscript Library).το εσωτερικό της βιβλιοθήκης Μπάινεκε


η θήκη στην οποία φυλάσσεται το αυθεντικό χειρόγραφο

Κρίνοντας από την πλούσια και παράξενη εικονογράφηση το βιβλίο ασχολείται σε μια πρώτη ενότητα με θέματα βοτανολογίας, απεικονίζοντας μυστηριώδη φυτά, τα οποία έχει σταθεί αδύνατο να ταξινομηθούν με βεβαιότητα και ακρίβεια σε ένα υπαρκτό είδος.
Εικόνες από τα εντυπωσιακά άνθη που εμφανίζονται μέσα στο χειρόγραφο.

Υπάρχει επίσης μια δεύτερη ενότητα η οποία περιέχει ζωδιακά και αστρολογικά σχεδιαγράμματα και απεικονίσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλη λεπτομέρεια και ακρίβεια, παρόλο που δυστυχώς το περιεχόμενό τους δεν μπορεί να διαβαστεί.


Απεικόνιση πως ίσως να δείχνει ένα αστέρι;


Απεικόνιση που ίσως να δείχνει έναν ζωδιακό χάρτη;


Λεπτομέρεια από το κέντρο του παραπάνω αστρολογικού χάρτη. Εικονίζεται ένα ζώο, μάλλον κριός, να τρώει ένα πράσινο φυτό και περιμετρικά γύρω από αυτόν δυο ανθρώπινες μορφές (μάλλον γυναικείες) με πλούσια ενδυμασία οι οποίες κρατούν στο χέρι τους ένα αστέρι.

Στην τρίτη και πλέον αλλόκοτη ενότητα εικονίζονται γυμνές γυναίκες οι οποίες βρίσκονται μέσα σε δεξαμενές που περιέχουν κάποιο πρασινωπό ή γαλάζιο υγρό. Πρόκειται για κάποιο είδος ιαματικών θεραπευτικών λουτρών ή μήπως είναι συμβολικές απεικονίσεις της μυθικής πηγής της αιώνιας νεότητας;


Δεξαμενή με πράσινο υγρό


Μικρότερη δεξαμενή με γαλάζιο υγρό, επάνω φαίνεται κι ένας σωλήνα που διοχετεύει το νερό στην δεξαμενή.

Υπάρχει μία ενότητα που εικονίζει φυτά τεμαχισμένα στα διάφορα επιμέρους στελέχη τους η οποία εικάζεται πως παρουσιάζει διάφορες φαρμακευτικές συνταγές, που δείχνουν με ακρίβεια τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κάθε φυτό, προκειμένου να απελευθερώσει τις θεραπευτικές του ιδιότητες.


συνταγές φάρμακα από φυτά

Στις τελευταίες σελίδες υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος χωρίς καθόλου εικόνες, που περιέχει ολάκερες σελίδες μονάχα με κείμενο


λεπτομέρεια από το κείμενο στις τελευταίες σελίδες

Σχετικά με την ιστορία του χειρογράφου, σώζεται μια επιστολή, γραμμένη στα λατινικά, το 1666 από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου της Πράγας (Univerzita Karlova v Praze) και γιατρό Γιαν Μάρεκ Μάρκι (Jan Marek Marci 1595 –1667) προς τον φίλο του Ατανάζιους Κίρχερ ((Athanasius Kircher 1602 - 1680) Ιησουίτη ιερέα και πανεπιστήμονα, καθηγητή στο Collegio Romano (Ρώμη), ο οποίος είχε εκτός των άλλων ασχοληθεί με την ιατρική και τη γλωσσολογία. Ο Γιαν Μάρεκ Μάρκι έστειλε το χειρόγραφο στον Κίρχερ, γιατί όπως αναφέρει και στην επιστολή του, πίστευε πως μόνο ο Κίρχερ είχε επαρκείς γνώσεις για να το αποκρυπτογραφήσει.
Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται επίσης πως ο προηγούμενος ιδιοκτήτης αυτού του βιβλίου είχε επικοινωνήσει με τον Κίρχερ, αποστέλλοντάς του ένα αντεγραμμένο απόσπασμα από το κείμενο, καθώς ο ίδιος αδυνατούσε να το αποκωδικοποιήσει. (Έχει διαπιστωθεί πως ο εν λόγω ιδιοκτήτης ήταν ένας λόγιος από την Πράγα ο Georg Baresch (1585–1662) ο οποίος είχε στείλει δύο επιστολές στον Κίρχερ σχετικά με το χειρόγραφο, το 1637 και το 1639).
Στην επιστολή του Γιαν Μάρεκ Μάρκι αναφέρεται πως το βιβλίο ανήκε παλαιότερα στον αυτοκράτορα Ροδόλφο Β (Rudolf II, 1552–1612), ο οποίος πλήρωσε 600 χρυσά δουκάτα για να το αποκτήσει και πίστευε ότι ο συγγραφέας του έργου ήταν ο Ρογήρος Βάκων (Roger Bacon 1214–1294).
Οι καθολικοί ιερείς διατήρησαν άθικτο το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης του Ατανάζιους Κίρχερ κι έτσι μπόρεσε να διασωθεί και να φτάσει ως τις ημέρες μας.
Και κάπως έτσι φτάνουμε στα 2009 όπου οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Αριζόνα έκαναν Ραδιοχρονολόγηση με Άνθρακα 14 επάνω στη περγαμηνή του χειρογράφου τοποθετώντας το κάπου ανάμεσα στα 1404 και 1438. Επίσης το Ινστιτούτο McCrone στο Σικάγο επιβεβαίωσε πως τα χρώματα προέρχονται από την ίδια χρονική περίοδο. Αυτές οι πληροφορίες σε συνδυασμό με μία εικόνα του χειρογράφου που εικονίζει έναν πύργο πλαισιωμένο από μικρούς πυργκίσκους των οποίων το σχήμα θυμίζει το γράμμα Μ, τοποθετούν ενδεχομένως τη δημιουργία του χειρογράφου στη Βόρεια Ιταλία, γιατί μόνο εκεί υπήρχαν στις αρχές του 15ου αιώνα αυτά τα αρχιτεκτονικά μοτίβα (τα οποία αργότερα διαδόθηκαν κι έγιναν πολύ δημοφιλή σε πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης).Η σελίδα όπου υπάρχει το κτίσμα με τους πυργίσκους, βλέπε κόκκινο βελάκι.


πιο λεπτομερής εικόνα του συγκεκριμένου κύκλου που περιέχει το κτίσμα


Λεπτομέρεια που δείχνει καθαρά το κτίσμα με τους πυργίσκους σε σχήμα Μ

Κλείνοντας αξίζει να αναφερθεί πως παλιότερα, στα 1928, ο Γουίλιαμ Νιούμπολντ (William Romaine Newbold 1865 1926) καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, προσπάθησε να αποκρυπτογραφήσει το χειρόγραφο και μάλιστα μετά τον θάνατό του εκδόθηκε και το βιβλίο του με τίτλο The Cipher of Roger Bacon (Το κρυπτογράφημα του Ρογήρου Βάκωνα). Παρόλο που πλέον η ερμηνεία του έχει ξεπεραστεί και θεωρείται λανθασμένη, ο Νιούμπολντ κάνει λόγο για χρήση τηλεσκοπίων και μικροσκοπίων!!! Επίσης κάποιες σελίδες από το χειρόγραφο δεν έχουν διασωθεί…

Ολόκληρο το χειρόγραφο μπορείτε να βρείτε, να το κατεβάσετε νόμιμα και να το μελετήσετε (αν το αποκρυπτογραφήσετε κιόλας, ακόμα καλύτερα) από εδώ. :))
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Πολυ ωραια παρουσιαση Νικολ, θα τη διαβασω ολοκληρη καποια αλλη στιγμη. Εχω διαβασει για το Βοινιτς στο εκτενες αρθρο της Γουικι το οποιο μου φαινεται πολυ εμπεριστατωμενο.

Ειναι διαδεδομενη η αποψη οτι προκειται για απατη. Δηλαδη δεν λεει τιποτα συγκεκριμενο (οπως ο "Σεραφινιανός Κώδικας") αλλα κατασκευαστηκε μονο και μονο για εντυπωσιασμο

Κατι που μου φανηκε αρκετα παραξενο ειναι οτι εγινε γραφολογικη αναλυση της παραξενης γραφης, και φαινεται οτι εγινε απο σταθερο χερι που ηξερε τί έγραφε (δηλ. οχι τυχαια). Αν ισχυει κατι τετοιο, η θεωρια της απατης δεν ειναι και τοσο πιθανη.
 
Αγαπητή Νικολέτα καλημέρα. Θαυμάσια παρουσίαση.
Το μόνο που ήξερα για το θέμα ήταν ως μία παλιά φάρσα ή κάτι τέτοιο, ποτέ δεν είχα δώσει σημασία.
Σε συνδυασμό με αυτό που αναφέρει ο αγαπητός Αντέρωτας, για τη γραφολογική ανάλυση, με βάλατε σε μεγάλη περιέργεια.
Θυμήθηκα και το θέμα με τον δίσκο της Φαιστού όπου συνδυάζουν τα μυστικά του ακόμη και με τη μουσική.
 
Εξαιρετική παρουσίαση!

Ακόμα και εάν πρόκειται για φάρσα, σίγουρα είναι μια καλοδουλεμένη φάρσα.
Πρόσφατα βρήκα ένα βίντεο όπου ένας γλωσσολόγος μίλαγε για την έρευνα γύρω από το συγκεκριμένο χειρόγραφο και την προσπάθεια του να το αποκρυπτογραφήσει.
Χρησιμοποιεί μέθοδο αντίστοιχη με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε για την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών και της γραμμικής Β.

Σε κάθε περίπτωση έχει ενδιαφέρον να διαβάζει κανείς τις διάφορες θεωρίες (ακόμα και τις πιο ακραίες στα όρια συνωμοσίας :))))) Αυτό που βρίσκω ενδιαφέρον είναι ότι επιστήμονες και ειδικοί προσπαθούν να εξηγήσουν ένα κείμενο που γράφτηκε τον Μεσαίωνα, όπου τα όρια μεταξύ επιστήμης και μυθοπλασίας ήταν θολά. Π.χ. ορισμένοι θεωρούν ότι επειδή σε ορισμένες απεικονίσεις φυτών εμφανίζεται ένας δράκος, είναι ίσως ένδειξη για το φυτό που απεικονίζεται (ίσως κάποιο από τα φυτά να είναι το εστραγκόν που η ρίζα του μοιάζει με φίδι).
 
Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν μπορώ να δω τις εικόνες. Το χειρόγραφο αυτό είναι ένα μυστήριο της ιστορίας του βιβλίου. Νομίζω πως κάποτε θα διαβαστεί και δεν θα απογοητευτούμε από το περιεχόμενο του.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Ειναι παλια η αναρτηση και απο τοτε εχουν πεσει οι εικονες.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
(Μπορείς να διορθώσεις κάτι εδώ, Αντέρωτα; )
 
Top