Φίλιπ Ροθ ( Philip Roth ) : "Η Συνωμοσία Εναντίον της Αμερικής"

Τίτλος : Η Συνωμοσία Εναντίον της Αμερικής
Πρωτότυπος Τίτλος : The Plot Against America
Συγγραφέας : Φίλιπ Ροθ ( Philip Roth )
Μετάφραση : Ηλίας Μαγκλίνης
Εκδόσεις : Πόλις
Έτος έκδοσης : 2007
Έτος Πρώτης Έκδοσης : 2004 (Αγγλικά )
ISBN : 978 - 960 -435 -114 -5

"Τι θα γινόταν αν..."

Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί πως θα ήταν το μέλλον μας αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά... Από την κοπέλα στο φροντιστήριο που μας χαμογελούσε αλλά δεν της μιλήσαμε ποτέ, μέχρι τα 10-20 παρακάτω μόρια στις Πανελλαδικές που μας οδήγησαν σε άλλη πόλη... και σε άλλη ζωή Αυτό το βασανιστικό ερώτημα θέτει ο συγγραφέας με τη φιλόδοξη προσπάθεια του να ξαναγράψει την ιστορία με ένα faction* μυθιστόρημα.

Ο Ροθ γυρίζει στα παιδικά του χρόνια στα 1940-42 στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσι στις παρυφές της Νέας Υόρκης.Κάνει μία ρεαλιστική κι ειλικρινή περιγραφή της εβραικής κοινότητας με όλα τα αντίστοιχα προτερήματα κι ελαττώματα. Απομυθοποιεί τις ναζιστικές κατηγορίες για τους " κακούς πλουτοκράτες που απομυζούν τους φτωχούς Άριους" δείχνοντας έναν μικρόκοσμο καταπιεσμένων - κοινωνικά και θρησκευτικά - ανθρώπων που παλεύουν να επιβιώσουν. Είναι χαρακτηριστικό πως οι χειρότεροι εκμεταλλευτές των Εβραίων είναι οι λίγοι πάμπλουτοι συμπατριώτες τους που ζούσαν ανακατεμένοι με τους χριστιανούς - δείγμα κι αυτό της ανωτερότητας τους. Έτοιμοi επίσης να τους "θυσιάσουν" αν χρειαστεί για να σωθούν οι ίδιοι.

Ο Τσαρλς Λιντμπεργκ ήταν ένας εθνικός ήρωας των ΗΠΑ με όλη τη σημασία της λέξης. Όμορφος, ψηλός, ξανθός, ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε τον Ατλαντικό με αεροπλάνο το 1927 ( Παρίσι - Νέα Υόρκη ) λατρεύτηκε ως είδωλο, ειδικά μετά το 1932 όταν απήγαγαν και σκότωσαν το γιο του σε μία πολύ σκοτεινή ιστορία με αμφίβολη διελεύκανση στην οποία εμπλέκονται κατά πάσα πιθανότητα μυστικές υπηρεσίες. Φανατικός οπαδός του Χίτλερ, τιμήθηκε και με σημαντικά παράσημα, τάχθηκε υπέρ της αμερικανικής ουδετερότητας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρώντας τους Εβραίους ως εχθρούς των ΗΠΑ γιατί "εμπόδιζαν την καθαρότητα της λευκής φυλής". Το 1940 παραλίγο να ήταν υποψήφιος - πολλοί πίστευαν ότι θα κέρδιζε. Το βιβλίο αυτό που δείχνει τα έργα και τις ημέρες του ως προέδρου είναι η εναλλακτική εξέλιξη της πραγματικότητας κι είναι δοσμένη με ανατριχιαστικά πειστικό τρόπο.

Φωτογραφία του Λίντμπεργκ τις ημέρες δόξας του

Το τελευταίο κεφάλαιο του έργου έχει τον τίτλο "Αέναος ** Φόβος". Αυτό ακριβώς θέλει να μας πει ο Ροθ : Ο Φόβος είναι το συναίσθημα που εκμεταλλεύονται οι πάσης φύσεως καταπιεστές και δικτάτορες για να χειραγωγούν και να ελέγχουν τα πλήθη. Είναι ακόμη αυτό που μπορεί να οδηγήσει στην μεγαλύτερη διαφθορά και την εξαχρείωση της ανθρώπινης συνείδησης...

ΥΓ. Υπουργός της φιλοναζιστικής κυβέρνησης Λίντμπεργκ παρουσιάζεται κι ο Χένρι Φορντ. Αυτός ο καλός κύριος που συναντήσαμε και στον "Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο".....

Το βιβλίο πήρε το βραβείο " Καλύτερου Ιστορικού Μυθιστορήματος με Αμερικανικό Θέμα" για το 2003/4

* faction : μυθιστόρημα με αληθινά και ψεύτικα δεδομένα, από τις λέξεις action και fiction
** αέναος : συνεχής, μόνιμος

[video=youtube;4ColUyHplX8]https://www.youtube.com/watch?v=4ColUyHplX8[/video]

Last edited by a moderator:
Μπράβο σου για την κατατοπιστικότατη παρουσίαση, Μπου. Απ'όσο ξέρω, το συγκεκριμένο είναι απ'τα πολύ καλά βιβλία του Ροθ.

Ο οποίος παρεμπιπτόντως, μετράει έξι παρουσιάσεις στη Λέσχη. Γουστάρω.:))))

Κυρ-δάσκαλε είσαι υπέροχος.
Έχω τον κύριο Ροθ στα άμεσα αναγνώσματα (Το θέατρο του Σάμπαθ), τώρα έχω Ρόμβο και στα καπάκια τον Ροθ.
(Ο Χρήστος, παραπάνω, ήταν -ξανά- η αιτία).

τα συγχαρητήρια μου Μπου!!!
Πολύ περιεκτική παρουσίαση... Ο Ροθ είναι στα υπόψη αλλά πρώτα έχει σείρα "Η αγανάκτηση" που την έμαθα από παρουσίαση του Χ. Αλεξανδρίδη!!!

Ερώτηση: Το βιβλίο είναι στην κατηγορία των δυστοπικών??

Ειλικρινά πολύ καλή παρουσίαση!!Ακριβώς όπως πρέπει να είναι.Πολύ ενδιαφέρον και πάντα επίκαιρο το βιβλίο που μας προτείνεις Μπου Ράντλι,προηγείται όμως ο "Λεωνής"!!

Last edited:
Τρελαίνομαι κι εγώ που προστέθηκε και έκτη παρουσίαση βιβλίου του Ροθ στην Λέσχη :γιούπι:

Φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρον το συγκεκριμένο και είναι στην λίστα μου αρκετό καιρό!

Ωραία παρουσίαση Μπου :)))

@ Μεταλλαγμένη, Μιντόρι, Νικόλα, Στράτη, Χρήστο σας ευχαριστώ όλους για τα λόγια και την προσοχή σας!!!

@ Μιντόρι, το βιβλίο του Ροθ κι ο "Λεωνής" έχουν ένα εντυπωσιακό κοινό στοιχείο : οι συγγραφείς αναπολούν τα παιδικά τους χρόνια σ'έναν κόσμο για πάντα χαμένο....

@ Νικόλα, όχι δεν είναι επιστημονική φαντασία, το έργο εντάσσεται στο "Ιστορικό Μυθιστόρημα" γι'αυτό πήρε το αντίστοιχο βραβείο!!!

Μπράβο Μπου! Καταπληκτική παρουσίαση! Και να μην θες να το διαβάσεις ο τρόπος που το το παρουσιάζεις δεν γίνεται να μην τραβήξει την προσοχή μας.

@ Βάσια, ευχαριστώ πολύ γι΄αυτά που μου γράφεις!!! Είναι μοναδικός ο τρόπος που ο Ροθ "παρουσιάζει" τα γεγονότα!!!

@Συγχαρητηρια Μπου Ραντλυ, για την ξεχωριστη επιλογη,αλλα κυριως για το μοναδικο τροπο παρουσιασης!
Σου δημιουργει μια ανυπομονησια να ανακαλυψεις οπωσδηποτε αυτο το βιβλιο!
Ειναι μια παρουσιαση γεματη πληθος νεων γνωσεων γραμμενη σε μια αψογη γλωσσα, που την απολαμβανει κανεις!
Αλλωστε οι επιλογες σου ειναι εγγυηση!Θα το εχω στα υποψη!

@Φαντίνα, καλησπέρα.
Πέρα από την υπέροχη παρουσίαση τού Μπου, είμαι περίεργος για τη γνώμη σου, όταν διαβάσεις τον κύριο Ροθ, οποιοδήποτε βιβλίο του.
(είναι πονηρός, αυτό σου λέω μόνο / κι εγώ τώρα μπήκα στα πιο πέρα του).

@ Φαντίνα, δεν έχω λόγια να χαρακτηρίσω αυτά τα κολακευτικά που μου γράφεις!!!

Παιδιά, στο βιντεάκι - που είναι μάλλον στο εξοχικό του Ροθ - γουστάρω πολύ......τη βιβλιοθήκη!!!

Το τελευταίο διάστημα διαβάζω τα τεύχη του περιοδικού "Time" Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου '16. Πέρα από τις εμπεριστατωμένες αναλύσεις για τα αίτια της νίκης Τραμπ, περιγράφονται τα φυλετικά επεισόδια που ξέσπασαν μετά τη βραδιά των εκλογών : 437 επιθέσεις σε μέλη μειονοτήτων μέσα σε 5 μέρες. Ταυτόχρονα πολλοί απλοί άνθρωποι που η ταυτότητα τους έχει στοχοποιηθεί από το νέο Πρόεδρο φοβούνται για πρώτη φορά στη ζωή τους σε προσωπικό επίπεδο!!!

Πόσο μεγάλος συγγραφέας είναι λοιπόν ο Ροθ!!! Αυτό το βιβλίο δεν έχει μόνο ιστορική παραδειγματική αξία αλλά δυστυχώς γίνεται και τρομερά επίκαιρο. Όλα τα συναισθήματα που βιώνει ένα μικρό παιδί - κυρίως ο Φόβος - για την τύχη της οικογένειας του ξαναζωντανεύουν. Αξίζει να το διαβάσουμε άπαντες για να πάρουμε μία μικρή ιδέα για το μπορεί να αισθάνονται αθώοι άνθρωποι μπροστά στο άγνωστο. Στη "Μεγαλύτερη Δημοκρατία του Κόσμου" το 2017...

Πολύ ωραία παρουσίαση, μπράβο σου. Αν το πάρει κάπου το μάτι μου θα το τσιμπήσω. Είχα ξεκινήσει το «Ανθρώπινο στίγμα» πριν κάποια χρόνια και το άφησα στη μέση χωρίς όμως να φταίει το βιβλίο. Μέσα στο '17 θέλω να διαβάσω τουλάχιστον τα δυο βιβλία του που έχω στη βιβλιοθήκη μου.

Πολύ ωραία η παρουσίαση σου Μπου !!! Σπουδαίο βιβλίο ,από τα λίγα βιβλία του Φίλιπ Ροθ που βγαίνουν από τα θέματα που συνήθως τον απασχολούν και δείχνουν τις δυνατότητες του ως συγγραφέα .

Μπιλ και Τζόνκαν ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια!!! :σαςευχαριστώ:

Πριν το "Αμερικάνικο Ειδύλλιο" θα διαβάσω προσεχώς πρώτα το "Παντρεύτηκα Έναν Κομμουνιστή" και έσχατο όλων το "Ανθρώπινο Στίγμα" - γιατί θεωρώ όπως έχω ξαναγράψει - πως κατανοούνται καλύτερα αν τηρήσουμε τη χρονολογική σειρά των υποθέσεων τους...