Φιλία μεταξύ αντρών και γυναικών

Στο θεατρικό έργο Η βεντάλια της Λαίδης Ουίντερμηρ (Lady Windermere's Fan) ο Όσκαρ Ουάιλντ, μέσω του ήρωα του Λόρδου Ντάρλινγκτον, λέει:

«Δεν υπάρχει φιλία ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Υπάρχει πάθος, έχθρα, λατρεία, αγάπη αλλά όχι φιλία»

(Between men and women there is no friendship possible. There is passion, enmity, worship, love, but no friendship).

Η αλήθεια είναι ότι στη λογοτεχνία δε νομίζω ότι αφθονούν τα παραδείγματα φιλίας μεταξύ αντρών - γυναικών, ενώ πολύ συχνά οι συγγραφείς σκιαγραφούν σχέσεις παραδειγματικής φιλίας κυρίως αντρών μεταξύ τους, ενίοτε και γυναικών, πάλι μεταξύ τους.

Στο μόνο βιβλίο που συνάντησα φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα ήταν στα Κύματα (The Waves) της Βιρτζίνιας Γουλφ, το οποίο είναι το πιο πειραματικό της μυθιστόρημα (και για μένα αριστουργηματικό). Στο βιβλίο αυτό η Γουλφ παρακολουθεί τη ζωή έξι ανθρώπων, από τα παιδικά τους χρόνια και στη συνέχεια στα φοιτητικά, τα οποία είναι κοινά για τους έξι φίλους και στην ουσία αυτή ακριβώς είναι η περίοδος που χτίζεται η φιλία τους. Ύστερα η συγγραφέας τους αφήνει να τραβήξουν ο καθένας το δρόμο του, να φτιάξει τη δική του ζωή, για να τους φέρει πάλι όλους μαζί σε αρκετά ώριμη ηλικία πια. Αυτή η συνάντηση πέρα από όλα τα άλλα είναι και ένας ύμνος προς τη φιλία, αφού βάζει τους ήρωές της να μιλούν ο ένας στον άλλο, ύστερα από τόσα χρόνια, όπως δε θα τολμούσε να μιλήσει κανείς τους σε κανέναν, να αποκαλύπτει τις πιο μύχιες σκέψεις του, να ξεγυμνώνεται εντελώς από κάθε συστολή, ντροπή ή κοινωνική σύμβαση.

Στην πραγματική ζωή πιστεύω ότι όσο δύσκολο είναι να υπάρξει πραγματική ομόφυλη φιλία, άλλο τόσο δύσκολο είναι να υπάρξει και ετερόφυλη. Δεν το θεωρώ αδύνατο όμως. Και έχω την τύχη στους ελάχιστους πραγματικούς φίλους μου να συγκαταλέγεται και ένας αρσενικός. Και είναι πραγματικά μεγάλη τύχη αυτό, γιατί έχω παρατηρήσει το εξής: αν ζητήσω τη συμβουλή μιας γυναίκας φίλης μου μπορώ να προβλέψω αυτή τη συμβουλή με μεγάλη ακρίβεια. Για τον απλούστατο λόγο ότι είναι γυναίκα και σκέφτεται ακριβώς όπως κι εγώ. Ο άντρας φίλος θα δώσει τη συμβουλή «της άλλης πλευράς» και αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο.

Εσείς πώς θα σχολιάζατε τον αφορισμό του Ουάιλντ;

Last edited:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Για να υπάρξει φιλια μεταξυ αντρων και γυναικων, πρεπει να απουσιαζει τελειως το ερωτικο στοιχειο (λογικο) και εννοειτε φυσικα οτι φιλοι δεν ειναι οι πρωην, ουτε οι μελλοντικοι εραστες.

Αντρες φιλους εχω και εγω, ομως αυτοι.. ζητανε την δικη μου συμβουλη σε θεματα γυναικων, εγω δεν τους ρωτησα ποτε. Κανουμε καλη παρεα παντως, και σιγουρα συζηταμε διαφορετικα θεματα απο οτι με τις γυναικες φιλες μου. Στους αντρες μου αρεσει ο ξεκαθαρος τροπος που βλεπουν τα πραγματα και ειναι πιο τιμιοι στις φιλιες τους απο οτι οι γυναικες.

Δεν δυσκολευτηκα να εχω αντρες φιλους και ειμαι σιγουρη οτι απο ενα σημειο και μετα απουσιαζει καθε παθος λατρεια και εχθρα (που λεει και ο Ουάιλντ) απο πλευρα τους. Απο την δικη μου πλευρα αν τον δω φιλικα, πολυ δυσκολο εως αδυνατο να αλλαξει αυτο επειτα (και παλι.. στην αρχη αρχη, γιατι απο ενα σημειο και μετα, ειναι οριστικο και αμετακλιτο).
Ισως γιατι απο παλια οταν εναν αντρα δεν το εβλεπα ερωτικα, απο ενα σημειο και περα τον εκανα να με βλεπει σαν αδερφη του (αυτο μου το λενε δηλ οι αντρες φιλοι μου, οτι με βλεπουν σαν αδερφη τους) και ξερω οτι το εννοουν.

Τελος καποιο ειδος φιλιας (ας πουμε), εχω και για καποιους απο τους αντρες-φιλους των φιλεναδων μου, που τους γνωρισα μεσω των φιλεναδων μου (πριν μιλουσα για τους ελευθερους). Απο αυτους συνηθως ζητω συμβουλες και με συμβουλευουν καλα. Καθαρα φιλους δεν τους λεω, γιατι πιστευω οτι σε περιπτωση (χτυπα ξυλο) χωρισμου, θα επαιρνα το μερος της φιλης μου, και θα κρατουσα με αυτους κατι τυπικο.

Ειναι ελαχιστες αυτες οι φιλιες,πιστευω οτι ειναι κατι πολυ δυσκολο και οσο ο ανθρωπος ωριμαζει τοσο πιο δυσκολο ειναι διοτι υπαρχουν καποια πραγματα που ειναι απαγορευτικα μεταξυ τους για να ειναι φιλοι.Θεωρω πολυ δυσκολη την φιλια παρολο που εχω καποιες που ειναι φιλες μου αλλα πληρουν καποια συγκεκριμενα χαρακτηριστικα!

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Γνωστή η συγκεκριμένη θέση και φαντάζομαι πως οι περισσότερα θα θυμάστε την χαρακτηριστική στιχομυθία στο "Όταν ο Χάρη γνώρισε την Σάλη".

Νομίζω πως γυναίκες και άνδρες έχουν διαφορετική ψυχοσύνθεση και από εκεί προκύπτει και ένας διαφορετικός τρόπος επικοινωνίας που ίσως λειτουργεί σαν εμπόδιο για την φιλία δυο ετερόφυλων.

Συμφωνώ, μερικώς, με τον Χάρη πως η ερωτική επιθυμία μπορεί να είναι ένα επιπλέον εμπόδιο ανάμεσα σε ετερόφυλους (αλλά και ομόφυλους, εδώ που τα λέμε), δεν αποκλείω, πάντως, την φιλία ανάμεσα σε ετερόφυλους αν και απ’ όσο έχω δει, η φιλία ευδοκιμεί, σχεδόν πάντα, ανάμεσα σε άτομα τού ιδίου φύλου.

Χρυς πιστευω, οτι αν ενας άνθρωπος δεν εχει φθόνο ή ζήλεια θα σε συμβουλέψει καλά, ειτε ειναι άνδρας φίλος, ειτε γυναικα φίλη, λένε οτι οι ανδρες ειναι πιο ειλικρινεις στις παρέες τους από εμάς τις γυναίκες, δεν το πιστευω, αν ενας άνθρωπος θέλει το καλό σου θα δει καθαρά για σένα, σε όποιο φύλο και αν ανήκει είναι τι σου βγάζει ο άλλος ειτε άνδρας, ειτε γυναικα ειναι! αν εχει δηλητηριο, μέσα του δηλητηριο θα σου δώσει, αν έχει καλοσύνη θα στην χαρίσει!!!:))

απλως εμείς οι γυναικες από την φυση μας εκδηλωνόμαστε πιο εύκολα και την κακια η την ζήλεια μας την εκδηλώνουμε ευκολότερα, ο άνδρας συγκρατείται και πέπλο καλύπτει τις κινήσεις του!

Τωρα αν υπάρχει φιλία μεταξυ γυναικών και ανδρων, εγω δεν το νομίζω, πάντοτε καποιος απο τους δυο, θα το βλέπει διαφορετικά το θέμα! Λίγοι ερωτες έγιναν με τον κολλητό μας!

απλως εμείς οι γυναικες από την φυση μας εκδηλωνόμαστε πιο εύκολα και την κακια η την ζήλεια μας την εκδηλώνουμε ευκολότερα, ο άνδρας συγκρατείται και πέπλο καλύπτει τις κινήσεις του!

Τωρα αν υπάρχει φιλία μεταξυ γυναικών και ανδρων, εγω δεν το νομίζω, πάντοτε καποιος απο τους δυο, θα το βλέπει διαφορετικά το θέμα! Λίγοι ερωτες έγιναν με τον κολλητό μας!
Μόνο με το τέλος τέλος συμφωνώ!
Οι άντρες συγκρατούνται ευκολότερα και καλύπτουν τις κινήσεις τους;;;
Νομίζω φιλία μπορεί να υπάρξει μεταξύ αντρών, μεταξύ γυναικών, μεταξύ άντρα και γυναίκας, μεταξύ συζύγων, μεταξύ ανθρώπων και ζώων, μεταξύ ζώων, μεταξύ όσων θέλουν να έχουν φίλους και να είναι φίλοι κάποιων.

κατσε να δω το εργο του Ουαιλντ που μας παρουσιαζει η Χρυς, πρώτα την βεντάλια δηλ. να σου πω νομιζω η λαιδη είχε υποψιες οτι την απατούσε ο άνδρας της κατι τετοιο, ηταν κόμης αλλα μετά δεν την απατούσε και τεσπα αλλα κατι αλλο συνεβαινε και η βεντάλια αποκαλυπτει το μυστικό..

ελα ντε και η παιδικη λογοτεχνια μας λεει οτι με τον ''φιλο''μετα καταλήγεις, Χαιντι με πητερ και Πολυαννα με Τζιμυ!

Και εγω είμαι της ιδίας άποψης με τους περισσότερους εδώ πέρα. Πολύ δύσκολο να έχεις φίλο πραγματικό του αντίθετου φύλου. Υποβόσκει πάντα ένας ερωτισμός ανέκφραστος τις περισσότερες φορές. Οι περισσότερες φιλίες που ξέρω τέτοιου είδους, ή κατέληξαν σε έρωτα -μονόπλευρο συνήθως-, ή ξεκίνησαν από έρωτα και, όταν αυτός τελείωσε, έμεινε η φιλία. :)

Νομίζω φιλία μπορεί να υπάρξει μεταξύ αντρών, μεταξύ γυναικών, μεταξύ άντρα και γυναίκας, μεταξύ συζύγων, μεταξύ ανθρώπων και ζώων, μεταξύ ζώων, μεταξύ όσων θέλουν να έχουν φίλους και να είναι φίλοι κάποιων.
Αυτό! Μεταξύ όσων θέλουν να έχουν φίλους :) Αν και η φιλία μπορεί να μεταφράζεται διαφορετικά από τον καθένα.

Ο/Η Αριάδνη έγραψε:
κατσε να δω το εργο του Ουαιλντ που μας παρουσιαζει η Χρυς, πρώτα την βεντάλια δηλ. να σου πω νομιζω η λαιδη είχε υποψιες οτι την απατούσε ο άνδρας της κατι τετοιο, ηταν κόμης αλλα μετά δεν την απατούσε και τεσπα αλλα κατι αλλο συνεβαινε και η βεντάλια αποκαλυπτει το μυστικό
Αριάδνη, δεν παρουσίασα κανένα βιβλίο. Αυτό το απόφθεγμα του Ουάιλντ είναι πασίγνωστο, θα το βρεις σε χίλιες μεριές αν ψάξεις για αποφθέγματα φιλίας. Μου τράβηξε την προσοχή επειδή είναι τόσο αφοριστικό και είπα να το συζητήσουμε. Το ότι βρίσκεται στο συγκεκριμένο έργο του Ουάιλντ το έγραψα απλώς για πληροφόρηση.

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
...να σου πω νομιζω η λαιδη είχε υποψιες οτι την απατούσε ο άνδρας της κατι τετοιο, ηταν κόμης αλλα μετά δεν την απατούσε και τεσπα αλλα κατι αλλο συνεβαινε και η βεντάλια αποκαλυπτει το μυστικό...
Αριάδνη, αν μπορείς κάνε ένα κόπο να ξαναδιαβάζεις τις αναρτησεις που γράφεις, ωστε να προσέξεις τη σύνταξη και τα σημεία στίξεως :ρ Αλλιώς, οπως φανταζομαι βλεπεις στο αποσπασμα, κάποιος που δεν είναι στο μυαλό σου, δυσκολέυεται να ακολουθήσει :))))

Aντέρωτα,Είναι χαριτωμένος ο τρόπος που γράφει η Αριάδνη. Προφανώς θέλει να απαξιώσει τη Βεντάλια σαν έργο σοβαρό λογοτεχνικό, την βλέπει σαν ένα κομψό παιγνίδι και νομίζω έτσι είναι. Εχω δίκηιο Αριάδνη?

Aντέρωτα,Είναι χαριτωμένος ο τρόπος που γράφει η Αριάδνη. Προφανώς θέλει να απαξιώσει τη Βεντάλια σαν έργο σοβαρό λογοτεχνικό, την βλέπει σαν ένα κομψό παιγνίδι και νομίζω έτσι είναι. Εχω δίκηιο Αριάδνη?
ναι έτσι είναι ακριβώς Φεγγαράδα, ένα παιχνίδι που λαμβάνει χώρα στα μεγάλα σαλόνια της αγγλικής κοινωνίας και τελικά αποκαλύπτει ένα μυστικό στο τέλος, χαριτωμένο και αυτό! σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια..χαριτωμένος τρόπος γραφής, με τιμάς!!:))

Με εκφράζει πολύ η παραπάνω άποψη. Δεν μου αρέσει η επικρατούσα προκατάληψη για την φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα, μπορεί να μην είναι το σύνηθες, αλλά υπάρχει. Προσωπικά μιλώντας, οι αληθινοί (ουσιαστικοί) φίλοι μου ήταν σχεδόν πάντοτε άντρες.

Last edited:
Θα μπορούσε ίσως να πει κανείς ότι η φιλία και ο έρωτας αποτελούν ποιοτικές διαβαθμίσεις ή διαφοροποιημένες εκδοχές της πλατιάς και πέρα από ορισμούς έννοια της "αγάπης" (ανακάλυψα την Αμερική; ) :)

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Έχω καλούς φίλους, τους αγαπώ πολύ, όμως δεν θα μπορούσα ποτέ να συζητήσω μαζί τους όπως με τις φίλες μου. Δεν φταίει κανένας υποβόσκων ερωτισμός (γιατί δεν υπάρχει) - παρ' όλα αυτά, υπάρχει πάντα μια απόσταση ασφαλείας. Οπότε, κρίνοντας εξ ίδιων, δεν πιστεύω στην αληθινή φιλία μεταξύ αντρών και γυναικών. Δεν νομίζω ότι μπορώ να το τεκμηριώσω όμως.

Θα μπορούσε ίσως να πει κανείς ότι η φιλία και ο έρωτας αποτελούν ποιοτικές διαβαθμίσεις ή διαφοροποιημένες εκδοχές της πλατιάς και πέρα από ορισμούς έννοια της "αγάπης" (ανακάλυψα την Αμερική; ) :)
Δεν πιστεύω καθόλου ότι τα άτομα που ερωτευόμαστε, τα αγαπάμε κιόλας απαραίτητα. Η αγάπη έρχεται με τον χρόνο, ο έρωτας μπορεί και σε ένα λεπτό.

Last edited:
Από τη στιγμή που υπάρχουν άτομα, όπως η Χήθκλιφ, που είναι πραγματικά φίλοι με το φύλο που δεν τους ελκύει ερωτικά, δεν μπορώ να το αμφισβητήσω, άρα ναι, λογικά υπάρχει φιλία μεταξύ άντρα και γυναίκας (και γενικά τέλος πάντων, μεταξύ ατόμων που γενικά γουστάρουν το φύλο του άλλου)
Προσωπικά κι εγώ όπως κ η Ίζι νιώθω αυτή την "απόσταση ασφαλείας".
Επίσης, πιστεύω ότι η φιλία περιέχει μέσα της και λίγο έρωτα (νομίζω ότι το έχω ξαναπεί σε παρόμοιο νήμα, δε θυμάμαι), δηλ. τις κολλητές μου τις βρίσκω πανέμορφες, ελκυστικές, πανέξυπνες, υπερτέλειες, γενικά τις λατρεύω, τις κινήσεις τους, τα ελαττώματά τους κ.λπ, αισθήματα που νιώθω κι όταν είμαι ερωτευμένη και πιστεύω ότι οφείλεται στον έρωτα (μόνο ζήλεια δε νιώθω για τρίτα πρόσωπα)...

δεν καταλαβαινω γιατι οταν υπαρχει η ερωτικη επιθυμια δεν μπορει να ειναι καποιος φιλος με καποιον αλλον..πολλες φορες στις σχεσεις εισαι εκτος απο εραστης και φιλος..η ερωτικη επιθυμια αποτελει ενα διαφορετικο τροπο επικοινωνιας και επαφης δεν νομιζω οτι αναιρει σε καμια περιπτωση το ερωτικο στοιχειο μια σχεση φιλιας...αντιθετα θα λεγα οτι η υπαρξη ερωτικου στοιχειου μπορει να κανει μια σχεση φιλιας πιο ισχυρη και σταθερη...ο λογος που θεωρουμε οτι στη φιλια δεν επιτρεπεται το ερωτικο ενδιαφερον ειναι επειδη σε βαθος χρονου μπορει να την καταστρεψει..υπαρχουν ομως τοσα αλλα θεματα οπως η ειλικρινεια,η εμπιστοσυνη,η εχεμυθεια που επισης μπορει να διαλυσουν μια σχεση φιλιας οπως λοιπον υπαρχουν ολα αυτα σε μια σχεση φιλιας μπορει να υπαρξει και η ερωτικη επιθυμια!φυσικα δεν συγχεω το ερωτικο ενδιαφερον με τον ερωτα,το ερωτικο ενδιαφερον μπορει να παραμεινει παντα ετσι και να μην εξελιχθει σε ερωτα!

υπαρχουν ομως τοσα αλλα θεματα οπως η ειλικρινεια,η εμπιστοσυνη,η εχεμυθεια που επισης μπορει να διαλυσουν μια σχεση φιλιας οπως λοιπον υπαρχουν ολα αυτα σε μια σχεση φιλιας μπορει να υπαρξει και η ερωτικη επιθυμια!
Συμφωνώ απόλυτα, απόλυτα όμως.

Last edited: