Χένινγκ Μάνκελ (Henning Mankell): "Πριν πέσει η παγωνιά"


Τίτλος: Πριν πέσει η παγωνιά
Συγγραφέας: Χένινγκ Μάνκελ (Henning Mankell)
Πρωτότυπος τίτλος: Innan Frosten (Σουηδικά)
Μετάφραση: Λύο Καλοβυρνάς (από τα Αγγλικά)
Εκδότης: Ψυχογιός
Έτος Έκδοσης: 2010
Έτος Πρώτης Έκδοσης: 2002
ISBN: 9604537474


Υπόθεση: Το μυθιστόρημα ασχολείται με την Λίντα Βαλάντερ, κόρη του γνωστού στη Σουηδία αστυνομικού Κουρτ Βαλάντερ (γνωστός από αντίστοιχη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων του ιδίου συγγραφέα). Η Λίντα έχει μόλις αποφοιτήσει από την αστυνομική ακαδημία και περιμένει να ενταχθεί στο Σώμα ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα της, ο οποίος με το κύρος του, την επιβλητική προσωπικότητά του και την αδιαμφισβήτητη ικανότητά του ως αστυνομικός, επισκιάζει την Λίντα και της κάνει ακόμη πιο δύσκολη την ένταξή της στη δουλειά. Όταν σε μία κοινή τους βόλτα ο Βαλάντερ παίρνει μια κλήση για κακοποίηση ζώων, η Λίντα τον συνοδεύει και μπαίνει άθελά της σε ένα μυστήριο που θα περιβάλλει και την προσωπική της ζωή, μιας και σ' αυτή την ιστορία του μανιακού που πυρπολεί ανυπεράσπιστα ζώα, θα μπλεχτεί το όνομα της αγαπημένης και παιδικής της φίλης Άννας, καθώς αυτή μυστηριωδώς εξαφανίζεται. Ακολουθούν δολοφονίες, απαγωγές και η ανάμειξη μιας θρησκευτικής σέκτας έτοιμης για όλα.

Το βιβλίο είναι αρκετά ενδιαφέρον και η ροή του κυλάει πολύ ομαλά και αβίαστα. Το θετικό είναι ότι καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη με τις πολλές ανατροπές στην υπόθεσή του και δεν κάνει "κοιλιά" όπως σε άλλα, παρόμοιου είδους, μυθιστορήματα που έχει τύχει να διαβάσω. Ένα γενικά συμπαθητικό βιβλίο για ευχάριστη ανάγνωση.
 
Last edited by a moderator:
Θα το αναζητήσω σίγουρα.Εχω διαβάσει δύο ιστορίες με τον Κουρτ Βαλάντερ ("η πέμπτη γυναίκα" και "τα σκυλιά της Ρίγα").Πέρα από τις καλοστημένες υποθέσεις είναι η μελαγχολική ατμόσφαιρα του βορρά και η προσωπικότητα του ήρωα που σε κάνουν να μην αφήνεις το βιβίο μέχρι να τελειώσει και σε αφήνει ικανοποιημένο όταν το κλείσεις.
 
Ο Χένινγκ Μανκελ, είναι για μένα ο συγγραφέας που με προβληματίζει (δημιουργικά). Μέσα στα βιβλια του, πέρα απο το αστυνομικό της υποθεσης, σχολιάζει και κοινωνικα και πολιτικά φαινόμενα (όχι στο συγκεκριμενο αλλά χαρακτηριστικο τέτοιο φαινόμενο είναι Τα ματωμένα Ίχνη ). Ομως και στο πριν πεσει η παγωνιά κάνει ιδιαίτερη αναφορα στην κοινωνία, τα προβλήματα της, το φανατισμό και την ευπιστια των ανθρωπων, καλυμμένη απο μια υπόθεση μυστηρίου.
 
Top