Χρήστος Μπουλώτης: "με το βλέμμα των παιχνιδιών"
Τίτλος: με το βλέμμα των παιχνιδιών
Συγγραφέας: Χρήστος Μπουλώτης
Γλώσσα: Ελληνική
Εικονογράφηση: Τάσος Μισούρας, Μιχάλης Μανουσάκης
Εκδόσεις: Polaris
Έτος έκδοσης: 2012
Διαστάσεις: 27 x 26 εκ.
Αριθμός σελίδων: 408
ISBN: 978-960-6829-39-0Η νοσταλγία των παιδικών μας χρόνων είναι δυνατό συναίσθημα. Η νοσταλγία αυτή δε μπορεί παρά να περιέχει και αγαπημένα παιχνίδια (παιχνίδια - αντικείμενα). Τα παιχνίδια τα αγαπήσαμε ή τα ζηλέψαμε. Τα αποκτήσαμε ή τα θαυμάσαμε στις βιτρίνες και στα χέρια άλλων παιδιών. Ήταν η πρώτη μας ιδιοκτησία και η πρώτη μας λαχτάρα. Τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, η μέρα της γιορτής μας, έπαιρναν νόημα από τα παιχνίδια που μας χάριζαν. Ο άγιος Βασίλης ήταν ο άγιος των παιχνιδιών. Τα παιχνίδια ήταν οι πρωταγωνιστές της αθωότητας των χρόνων αυτών.

Ποιο αγόρι δεν είχε ένα πυροσβεστικό αμαξάκι ή ένα αυτοκινητάκι - γερανό και ποιο κορίτσι δεν είχε μια κούκλα ή ένα κουκλόσπιτο. Τα παιχνίδια πήγαιναν παρέα με τα παιδικά βιβλία. Οι ήρωες των βιβλίων γινόταν παιχνίδια, ενώ αγαπημένα παιχνίδια έγιναν αφορμή για συγγραφή παιδικών βιβλίων. Ποιος δεν έχει διαβάσει το Μολυβένιο Στρατιώτη του Άντερσεν και ποιος δεν είχε έναν μικρό ξύλινο Πινόκιο στα παιδικά του χρόνια.

Μετά ήρθε η εφηβεία. Καταχωνιάσαμε τα παιχνίδια σε μπαούλα και πατάρια για να δείξουμε ότι μεγαλώσαμε. Μαζί τους καταχωνιάσαμε και τα παιδικά μας χρόνια. Τώρα πια μοχθούμε καθημερινά για άλλα πράγματα που μας αγχώνουν συνεχώς. Πολλοί έχουμε ακόμη στο πατάρι τα παιδικά μας παιχνίδια και δεν θέλουμε να τα πετάξουμε. Άλλοι τα καμαρώνουμε κρυφά κάποιες νύχτες του Χειμώνα που δεν περνούν εύκολα. Άλλοι τα δώσαμε στα παιδιά μας, που τα αγάπησαν και αυτά. Σήμερα τα παιδιά παίζουν με παιχνίδια ηλεκτρονικά, πολύπλοκα, που πολλές φορές περιέχουν απίστευτη βία και επιθετικότητα. Ίσως έχει νόημα να δουν και να μάθουν για τα παιχνίδια των πατεράδων και των παππούδων τους. Το βιβλίο παρουσιάζει παιχνίδια απλά όπως τα μολυβένια στρατιωτάκια, αλλά και πολύπλοκα όπως αυτά που κινούνταν με πραγματικές λιλιπούτειες ατμομηχανές.

Το βιβλίο αυτό είναι μια γλυκιά απόδραση από την καθημερινότητα και μια μελαγχολική επιστροφή στα παιδικά μας όνειρα, στη φαντασία και στα παραμύθια. Ο συγγραφέας είναι συλλέκτης παιχνιδιών και το βιβλίο είναι μια προσεκτική παρουσίαση της συλλογής του. Είναι ένα βιβλίο γραμμένο για μεγάλους αναγνώστες, που δεν ντρέπονται να αφήνουν τις παιδικές τους ευαισθησίες να ξεπηδούν από την ψυχή τους. Είναι ένα βιβλίο για την ιστορία των παιχνιδιών, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Αναφέρεται σε τεχνικές λεπτομέρειες για την κατασκευή των παιχνιδιών, αλλά βγάζει επίσης πολύ συναίσθημα και νοσταλγία.

Ίσως φανεί παράξενο ότι ένας άνθρωπος της δικής μου ηλικίας (58 χρονών) παρουσιάζει ένα βιβλίο για τα παιδικά παιχνίδια, αλλά στην ηλικία αυτή συχνά ο άνθρωπος ξαναγίνεται παιδί και οι αναμνήσεις είναι πιο συχνές και πιο έντονες. Σε έναν κύκλο που τείνει να κλείσει, το τέλος της γραμμής όλο και πλησιάζει στην αρχή της.
 
Last edited by a moderator:
Top