"αναπτυγμένες" ή "ανεπτυγμένες" χώρες;

Το συναντάω και με τις δύο μορφές.
Φαντάζομαι ότι και τα δύο είναι σωστά.
Το πιο "σύγχρονο" πρέπει να είναι το "αναπτυγμένες". Σωστά;
Τα φώτα σας παρακαλώ!
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πρόκειται για την παθητική μετοχή παρακειμένου του ρήματος αναπτύσσω από τα ανά + πτύσσω όπου το β΄συνθετικό δεν απαντά σήμερα μόνο του και κάποτε σήμαινε "διπλώνω" (από εκεί π.χ. και το ουσ. πτυχή).

Το έψιλον στο ανεπτυγμένος είναι εσωτερική συλλαβική αύξηση. Έχω την αίσθηση πως σήμερα υπάρχει μια υποχωρητική τάση αυτής της εσωτερικής συλλαβικής αύξησης πράγμα που, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, δίνει κάπως ομαλότερα ρήματα.

Ένα παράδειγμα είναι αυτό το κάπως παράξενο εγκαταλελειμμένος όπου σήμερα λέμε παράλληλα απλά εγκαταλειμμένος.

Όλα σωστά, διάλεξε αυτό που ακούγεται καλύτερα στο αφτί σου. :ναι:
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Έχεις δικιο. Η λεξη ειναι μετοχη παθητικου παρακειμενου, γι' αυτο και εχει και την αυξηση ε-. Στα νεα ελληνικα η αυξηση επι το πλειστον χανεται, αλλα διατηρειται στις μετοχες παρακειμενου.

Τωρα δεν ξερω αν φιλολογικα υπαρχει καποιος συγκεκριμενος κανονας που λεει αν ο τυπος χωρις το ε- ειναι σωστο ή λάθος, και πότε. Εγω προσωπικα προτιμω τον τυπο με το ε-. Το θεωρω σωστο σιγουρα

edit: ουπς, τα ιδια γραφαμε Φαρε :)))
 
το ρήμα ''αναπτύσσομαι'' είναι είναι της καθαρευούσης. Οι ρηματικοί του τύποι θα έπρεπε να σέβονται την προέλευση αυτή, αφ' ής μάλιστα στιγμής έχουν επικρατήσει. Αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με την επιλογή της δημοτικής, καλό θα ήταν να καταργήσουμε το συγκεκριμένο ρήμα. Ένα εννοιολογικά αντίστοιχο ρήμα της δημοτικής, πχ το ''φουσκοξεδιπλώνω'' και η μετοχή ''φουσκοξεδιπλωμένες'', θα ήταν ό,τι πρέπει για τις ''ανεπτυγμένες χώρες''. Ή παπάς παπάς, ή ζευγάς ζευγάς.
 
Top