στρόγγυλος ή στρογγυλός;

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Προχθές, σε ένα επεισόδιο του "My Style Rocks", η Βρισηίδα, μια κοπελίτσα από την Θεσσαλονίκη, ανέφερε την λέξη στρόγγυλο και οι κριτές την διόρθωσαν πως ίσως κάποιος δυσανασχετήσει διότι στην Θεσσαλονίκη μεν λέμε στρόγγυλο όμως στην Αθήνα λέμε στρογγυλό.

Βορειοελλαδίτης εγώ, στα δικά μου αφτιά καλύτερα ακούγεται το στρόγγυλο, που είπε η κοπέλα. Έχει πάντως ενδιαφέρον πως η μπάντα "Στρογγυλό Κίτρινο" που δημιουργήθηκε το 1997 στην Θεσσαλονίκη, έχει τον τόνο στην λήγουσα.

Κοιτώντας το λεξικό βλέπω πως καί οι δύο τύποι είναι έγκυροι. Βέβαια, δεν μπορώ να μην δω πως π.χ. το online Λεξικό του Ιδρύματος Μ. Τριανταφυλλίδη, στο λήμμα "στρογγυλός -η -ο" δίνει μεν και τον τύπο στρόγγυλο σαν σωστό, όλα όμως τα παραδείγματα, από εκεί και πέρα, είναι με το στρογγυλό.

Επίσης, έχει ενδιαφέρον πως η λέξη στα αρχαία ήταν στρογγύλος, κάνοντας τον τόνο να έχει περάσει από κάθε μία από τις τρεις συλλαβές.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, από ό,τι φαίνεται ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί τον τύπο που ταιριάζει στο αφτί και στην γλώσσα του, και δεν χρειάζεται να διορθώνουμε κάποιον για κάτι που λέει σωστά.
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Φαίνεται πως είναι ολόσωστα είναι και τα δύο, αλλά εμένα το "στρόγγυλος" μου χτυπάει πολύ άσχημα. Δεν έχει τύχει να το ακούσω πολλές φορές και δεν ήξερα ότι στη Θεσσαλονίκη συνηθίζεται.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Πάντως, φαντάζομαι πως όλοι λέμε ολοστρόγγυλος, έτσι; :)))
 
Λέμε όλοι ολοστρόγγυλος, όπως λέμε καθαρός-ολοκάθαρος :)

Πολύ ενδιαφέρον, ο τόνος ήταν αρχικά στο -γγύ και μετά κινήθηκε ανάλογα με το συνθετικό (ολοστρόγγυλος, στρογγυλόμορφος)

το έχω ακούσει στα βόρεια "στρόγγυλο" και μου άρεσε, αν και έχω συνηθίσει το "στρογγυλό"
 
Στρόγγυλο το λέω κι εγώ, αλλά αυτό που με προβληματίζει είναι πως δεν έχω καμία σχέση με βόρεια Ελλάδα...
Από που το άκουσα και μου έμεινε; :χμ:
 
Top