Χειμερινή κολύμβηση : Μύθοι και αλήθειες
Θα επιχειρήσω να περιγράψω κάποιες από τις πεποιθήσεις που έχω αποκομίσει ως χειμερινός κολυμβητής όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το «άθλημα».
Κάνω χειμερινό μπάνιο στην θάλασσα από 8 χρονών. Μυήθηκα από τον πατέρα μου ο οποίος είχε γνωρίσει μια παρέα που ασχολείτο με το εν λόγω άθλημα. Έκτοτε δεν έχω σταματήσει να κάνω μπάνιο όλο τον χειμώνα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα (αν και υπήρξαν κάποια χρονικά διαστήματα αποχής κυρίως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων).
Διαβάζοντας τις εμπειρίες όσων τοποθετήθηκαν επί του θέματος έχω να συμπληρώσω τα εξής κάνοντας φυσικά τις σχετικές παραθέσεις.
Φετος θα ειναι ο τριτος χειμωνας μου!
Απο την πρωτη στιγμη το λατρεψα! Δεν ξερω τι λενε οι ερευνες αλλα εγω στους 2 χειμωνες αρρωστησα μια φορα, δεν ξερω αν ηταν απλως τυχαιο, νιωθω επισης πως βοηθαει τις αλλεργιες μου λιγο καθως φετος την ανοιξη την περασα πολυ ηπια απο αλλες φορες.
Οπως και να εχει ειναι μια φανταστικη εμπειρια για μενα!
Είναι γεγονός πως το χειμερινό μπάνιο στην θάλασσα δημιουργεί ισχυρά αντισώματα στον οργανισμό που βοηθάνε στην καταπολέμηση διάφορων ιώσεων ή αλλεργιών. Αυτό όμως δεν ισχύει αποκλειστικά για την χειμερινή περίοδο αλλά για όλες τις εποχές του χρόνου.
Το καλοκαίρι το μπάνιο στην θάλασσα είναι για τους περισσότερους μια αναπόσπαστη συνήθεια των καλοκαιρινών διακοπών και όχι μόνο. Επίσης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι καλύτερες ή έστω ευεργετικότερες για τον οργανισμό ώρες κολύμβησης είναι σύμφωνα με τους ειδικούς ή νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, εκεί γύρω στην δύση του ηλίου επειδή η έκλυση του ιωδίου της θάλασσας εκείνες τις ώρες είναι εντονότερη.
Θα έχετε ίσως παρατηρήσει πως αν υπάρξει καλοκαιρινή περίοδος στην οποία δεν έχετε κάνει αρκετά ή καθόλου μπάνια, είστε πιο ευάλωτοι σε διάφορες ιώσεις τον χειμώνα. Αυτό συμβαίνει επειδή η θάλασσα με όλα εκείνα τα συστατικά που διαθέτει δημιουργεί την απαραίτητη θωράκιση που χρειάζεται ο οργανισμός για να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα. Αν αυτό λοιπόν συμβαίνει όλο τον χρόνο αν δηλαδή δεν σταματάμε τα μπάνια τους χειμερινούς μήνες τότε έχοντας ο οργανισμός οπλιστεί κατάλληλα αντιμετωπίζει τις τυχόν ασθένειες αποτελεσματικότερα.
Η θερμοκρασία της θάλασσας μεταβάλλεται με αργότερο ρυθμό από αυτόν της ατμόσφαιρας. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, η θάλασσα είναι αυτό που θα λέγαμε ζεστή, κι ας έχουμε ανεβάσει στο πατάρι τα κοντομάνικα. Απόδειξη το ότι αν μπεις δε θες να βγεις. Από Δεκέμβριο ως Μάρτιο καλό είναι να μην ξεπερνάμε το 20λεπτο, μισάωρο. Μάιο, Ιούνιο είναι κάπως κρυούτσικη, κι ας φοράμε κοντομάνικα.
Όταν η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι χαμηλή τότε το νερό φαίνεται πιο ζεστό στον οργανισμό πράγμα που οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως η θάλασσα λόγω του αλατιού που περιέχει μεταβάλλει την θερμοκρασία της με πολύ αργότερους ρυθμούς από ότι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Επομένως σε μια θερμοκρασία περιβάλλοντος γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου η θάλασσα δεν θα είναι κάτω από 12 με 13 βαθμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην νιώθεις κρύο όταν είσαι μέσα στο νερό ενώ βγαίνοντας να ξεπαγιάσεις. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει την άνοιξη που η θερμοκρασία περιβάλλοντος ανεβαίνει αισθητά. Η θάλασσα τότε είναι πραγματικά παγωμένη. Επομένως Μάρτιος Απρίλιος και Μάιος είναι οι μήνες εκείνοι στις οποίες η θάλασσα «τσούζει».
Γενικά έχουμε σαν κανόνα να προσπαθούμε να μη χάνουμε τον ήλιο. Θυμάμαι τον πρώτο Νοέμβρη κάναμε 3 μπάνια, τον 2ο κάναμε 14 γιατί ειχε περισσότερη ηλιοφάνεια τότε.
Είναι προτιμότερο να μην έχει ήλιο αλλά συννεφιά και να κάνει κρύο, επειδή λόγω ηλιοφάνειας το σώμα έχει ήδη ζεσταθεί με αποτέλεσμα όταν μπαίνει στο παγωμένο νερό αυτό να του φαίνεται ιδιαίτερα κρύο, για τους λόγους που περιέγραψα παραπάνω.
Αν συνεχισεις τα μπανια Σεπτεμβρη και δεν φρεναρεις, φτανεις Οκτωβρη χωρις να το καταλαβεις, μετα ολα εξαρτώνται από τον ηλιο!
Ολα είναι στο μυαλό! Δεν μενει σημειο του κορμιου σου που να μην "ξυπναει"!
Όντως αν θες να ασχοληθείς με το χειμερινό μπάνιο δεν πρέπει να σταματήσεις τα μπάνια μετά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά να συνεχίσεις να πηγαίνεις στην θάλασσα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Θα φτάσεις έτσι να κάνεις μπάνιο τον Γενάρη χωρίς να το καταλάβεις όπως πολύ εύστοχα αναφέρει και η Πωλίνα ... αν και δεν είναι απαραίτητο να εξαρτώνται όλα από το ήλιο. Αρκεί να μην βρέχει!
Το πολύ κρύο νερό έχει κι άλλες σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορα σημεία!!!
Δεν υπάρχει κανενός είδους επίπτωση … το αντίθετο μάλιστα. ;)
Η αίσθηση που νιώθεις βγαίνοντας από το παγωμένο νερό – εγώ συνηθίζω να ξεπλένομαι και με παγωμένο ντουζ βρύσης μετά – και αφού ντυθείς είναι μοναδική και δεν περιγράφεται. Μπορεί κάποιος να πιει κι ένα ζεστό ρόφημα μετά. Θα νιώσει μια ανυπέρβλητη αίσθηση ευφορίας σε όλο του το σώμα.
(Στην παρέα που συμμετέχω πίνουμε κανά ποτηράκι τσίπουρο μετά το μπάνιο και ερχόμαστε στα ίσα μας).
Όσους χειμερινούς κολυμβητές γνωρίζω έχουν ξεχάσει τι θα πει "έχω πυρετό/είμαι κρυωμένος".
Έτσι ακριβώς … (αν μάλιστα γνωριστεί κάποιος που θέλει να ασχοληθεί συστηματικά με το χειμερινό μπάνιο και με μια αντίστοιχη παρέα ακόμα καλύτερα ... θα ξεχάσει τι σημαίνει φτέρνισμα).
Καλησπέρα! Επανέρχομαι με μια συμβουλή που μου έδωσε χειμερινή κολυμβήτρια σε ένα από τα πρώτα μου μπάνια. Μπορεί να βοηθήσει όσους σκέφτονται να αρχίσουν. Αναφερομαι στην περίοδο από τα τέλη Νοεμβρίου εως και τον Απρίλιο που και η θερμοκρασία του περιβαλλοντος πέφτει αισθητά αλλά και η θερμοκρασια του νερού φθάνει τους γύρω στους 12 βαθμούς. Λοιπόν ξεκινάμε μπαίνοντας πάντα σταδιακά στο νερό, στην αρχή μέχρι το μισό των μηρών αλλα βάζοντας παράλληλα και τα χέρια μέσα στη θάλασσα. Περπαταμε μεσα στη θάλασσα 5 λεπτά και σιγα σιγά αρχιζουμε να πηγαινουμε πιο βαθιά παντα με τα χερια διπλα στο σώμα, έτσι ώστε και το πανω μερος του κορμου να συνηθίσει την θερμοκρασία. Τους πολυ ψυχρους μήνες ο χρόνος παραμονής μας στη θάλασσα κυμαίνεται από 10-20 λεπτά και αυτο σταδιακα.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να μπει κάποιος στο παγωμένο νερό. Προσωπικά προτιμώ αφού έχω συμμετάσχει σε διάφορες αθλοπαιδιές (μπάσκετ, τένις ή ξυλορακέτες, βόλεϊ … παλαιότερα ποδόσφαιρο) να κάνω λίγο τζόκινγκ στην παραλία μόνο με το μαγιό και με τα πέλματα μέσα στο νερό και να βουτάω μια και έξω κολυμπώντας σχετικά γρήγορα μέχρι να συνηθίσω την θερμοκρασία του νερού. Εν συνεχεία μπορώ να καθίσω μέσα σ’ αυτό όσο θέλω. Δεν υπερβαίνω συνήθως την μισή ώρα κολυμπώντας.
Κλείνοντας θα έλεγα πως καλό είναι:
α) πριν μπει κανείς στην θάλασσα τους χειμερινούς μήνες να ζεσταθεί καλά, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε άθλημα, με κάποιες αθλοπαιδιές ώστε να ανεβάσει θερμοκρασία και σφυγμούς . Είναι προτιμότερο από το να πάει στην θάλασσα να γδυθεί και να βουτήξει. Ένα 15 λεπτο τζόκινγκ πριν την βουτιά συνίσταται.
β) να μην επιχείρηση να είναι μόνος του όταν αποφασίσει να μπει στην θάλασσα τους χειμερινούς μήνες. Καλό είναι να υπάρχει και κάποιος άλλος μαζί είτε συμμετέχοντας στην δραστηριότητα είτε παραμένοντας έξω για κάθε ενδεχόμενο.
γ) μην επιχειρήσει να πάει κάποιος και να κάνει χειμερινό μπάνιο μες το καταχείμωνο στα καλά καθούμενα, μόνο και μόνο για να αποδείξει πως μπορεί να βουτήξει στο παγωμένο νερό, αν δεν έχει συνεχίσει τα καλοκαιρινά μπάνια καθ’ όλη την διάρκεια του φθινοπώρου, γιατί το πιθανότερο είναι να πάθει πνευμονία.
και,
δ) αφού σκουπιστεί, να σκεπαστεί αμέσως με μια πετσέτα μετά την έξοδο του από το νερό, και εν συνεχεία να ντυθεί καλά γιατί, δεν θα αρρωστήσει επειδή έκανε μπάνιο αλλά επειδή έμεινε εκτεθειμένος στην κρύα θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, εκτός κι αν είναι ιδιαίτερα σκληραγωγημένος.
Φέτος είχαμε ένα βαρύ χειμώνα. Για μένα ένας από τους καλύτερους χειμώνες των τελευταίων ετών.