A. Tζ. Κρόνιν (Archibald Joseph Cronin): "Τα ώριμα χρόνια"



"Τα ώριμα χρόνια" (Shannon's Way, 1948) του Άρτσιμπαλντ Τζόζεφ Κρόνιν (Archibald Joseph Cronin) ειναι η συνέχεια της ζωής του Ρόμπερτ Σάννον απο τα πολύ γνωστά "Άγουρα Χρόνια" (The Green Years, 1944) τα οποια απευθύνονταν σε παιδιά, εδω όμως η γραφή του Κρόνιν ειναι πολύ πιο ωριμη και πιο ενήλικη.


Ο Κρονιν εδώ αναδεικνύεται ο συγγραφεας μιας συγκλονιστικής αφήγησης, όπου μέσα από τις ανταγωνιστικές ανθρωπινες σχέσεις θεοποιειται ο ατομικισμός :( μέχρι την καταρρευσή του, για να προβάλει και να κυριαρχήσει η αγάπη , ως μόνη ανθρώπινη αξία που οδηγεί στο φως


Πως θα το χαρακτηριζα: από τα πιο γλυκά πράγματα που εχω διαβάσει ποτέ!

κάποια αποσπάσματα:

'Δεν πρέπει να κυριευτείς από οιηση. Ποτέ. Η επιστήμη δεν έχει θέση για ματαιοδοξίες κ' εγωισμούς.'
' δεν ειχα αντιληφθει την υποχρέωση που ειχα σε σένα και επειδη εισαι οτι αγαπώ περισσότερο στον κόσμο, η υποχρωση μου σε σενα ειναι μεγαλύτερη παρά απέναντι σε οποιονδηποτε από τους άλλους. Αν ειχες πετυχει, αν δεν τσάκιζες , ίσως αυτο να μην το' χα καταλάβει μα τωρα ...το καταλαβαινω..
' Τωρα πια δε μ' ενδιέφερε. Δεν ήμουν πια ολομόναχος, τα σκοτάδια είχαν γίνει ολόφωτη μέρα, η ζωή ξανάφτιαχνε για πάντα. Μαζί θα πορευόμασταν προς το άγνωστο. Ναι, μέσα στην ψυχική ζεστασιά εκεινης της στιγμής , όλα γίνονταν κατορθωτά, καμια σκέψη αποτυχίας και η ευτυχία φαινόταν παντοτεινή, αιώνια.':))
' Ηταν άλλοι , το' ξερα , που μια τέτοια 'υπόθεση' την περνούσαν με ξενοιασιά. Ωστόσο εμείς- που αλίμονο, ήμασταν τόσο διαφορετικοί κατά τα άλλα - είχαμε αυτό το κοινό γνώρισμα: δεν μπορούσαμε να επιθέσουμε πάνω στα τραυματά μας την αλοιφή της αδιαφορίας'
' Η φιλία ειναι τοσο ωραιο πράγμα και τη συναντά κανείς τόσο σπάνια'
' Τα μάτια μου έλαμπαν καθώς διάβαζα αυτά τα λόγια που υστερα από τόσους μήνες, γεμάτους θλίψεις και στερήσεις ήταν σαν βάλσαμο θεικό για την ερημη καρδιά μου. Το άθλιο δωμάτιο μου άλλαξε όψη. Μου ερχόνταν να πηδώ, να γελώ, να τραγουδήσω'
' Τον ζήλευα με όλη μου την καρδιά, τη γεμάτη ατέλειες και αγωνιες'

Λιγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Κρονιν εκανε ιατρικές σπουδες και τελειωσε το πανεπιστήμιο με άριστα, δυστυχως τα πανεπιστημιακά και ιατρικα συμφεροντα δεν το αφησαν να δειξει την ευφυια του στο επάγγελμα όπως θα επρεπε! ονομάστηκε γλύπτης της ανθρωπινης ψυχής και ωχρός αλλα νόμιμος κληρονόμος των βιτωριανών μυθηστορημάτων! λάτρευε το θεατρο, ηταν προσωπικος φίλος της Ωντρευ Χεμπορν! σαν γιατρος αγαπουσε τον άνθρωπο και τα ιατρικά κυκλώματα του έκαναν πόλεμο διοτι δεν συνταγογραφουσε φαρμακα οταν δεν το θεωρουσε αναγκαιο, πολλα δε φάρμακα τα θεωρουσε τελειως άχρηστα για τον άνθρωπο, οδηγήθηκε ετσι στην κατάθλιψη και ασχολήθηκε με την συγγραφη για να ξεχάσει κάποια πράγματα! λέγεται οτι το 'κάστρο' ειναι αυτοβιογραφικό! εκει θα δειτε οσο αυτος ο άνθρωπος πέρασε και κατάφερε να κρατήσει την ανθρωπια του και την αγάπη του για τον συνάνθρωπο επίσης τα 'κλειδιά της βασιλειας' ειναι συγκλονιστικό!
 
Last edited by a moderator:
Αριάδνη, διάβασα σε μικρή ηλικία τα "Άγουρα χρόνια", "Ώριμα χρόνια", "Ηρωικά χρόνια" και "Το κάστρο" γι' αυτό πλέον θυμάμαι ελάχιστα και συγκεχυμένα πράγματα από το καθένα. Τα τρία πρώτα ήταν δυστυχώς από τις εκδόσεις Μίνωας, που σημαίνει πως επρόκειτο για παιδικές διασκευές (συνήθης πρακτική του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου). "Το Κάστρο" από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ήταν 'απείραχτο' και εκείνο που μου άρεσε περισσότερο.

Ένα στοιχείο που έχει μείνει αναλλοίωτο στη μνήμη μου είναι ο ρομαντικός - ιδεαλιστικός τρόπος με τον οποίο ο κεντρικός χαρακτήρας και στα τέσσερα βιβλία (Τα "ηρωικά χρόνια" και Το κάστρο" δεν αποτελούν συνέχεια των δύο πρώτων) έβλεπε την ιατρική.
 
Last edited:
Μου αρέσει πολύ ο κρόνιν και έχω βαλθεί να τα διαβάσω όλα του τα βιβλία.
Για την ώρα έχω διαβάσει :
Το κάστρο
Τα αστέρια κοιτάζουν τη γη ( εκπληχτικό )
Τα κλειδιά της βασιλείας
Τα άγουρα χρόνια
Τρεις αγάπες

Αν και να σημειώσω κάτι Αριάδνη. Γιατί έχω την εντύπωση πως η συνέχεια από τα άγουρα χρόνια είναι "Οι δύσκολες στιγμές του Σάννον";
Πες μου αν ξέρεις γιατί θέλω να διαβάσω τις συνέχειες αυτού του χαρακτήρα, παρόλο που τα άγουρα χρόνια ήταν μέτριο βιβλίο.
 
Αγαπητέ Μιθρι τα ώριμα χρόνια είναι ''οι δύσκολες στιγμές του Σαννόν'', όπου μπαίνει πια στο πανεπιστήμιο και γνωρίζει εκ των έσω το σάπιο σύστημα αλλά παραμένει ιδεαλιστής! είναι εκπληκτικό βιβλίο , καμία σχέση με τα ''άγουρα χρόνια'' και ακριβώς αυτό παρουσιάζεται και πάνω:), όπου θα διαβάσεις αποσπάσματα.
Με την σειρά μου, να ρωτήσω για τα ''αστέρια κοιτάζουν την γη'' την υπόθεση.
Μου άρεσε ο ''τυρρανος'', αριστούργημα, οτι και να πω είναι πολύ λίγο απλά υποκλίνομαι στον Κρόνιν:προσκυνώ:είναι απο τα βιβλία της ζωής μου!
 
Τα αστέρια κοιτάζουν την Γη είναι από τα καλύτερα που έχω διαβάσει. Έχει την παράλληλη ιστορία αρκετών πρωταγωνιστών από διάφορες κοινωνικές τάξεις, καμιά φορά συνδέονται και μεταξύ τους αλλά όλοι ζουν στον ίδιο τόπο και δείχνει πως αντιμετωπίζουν τις διάφορες προκλήσεις. Ο πιο αγαπητός για μένα από εκεί είναι ένας εργάτης που καταλήγει κάποια στιγμή μέχρι και βουλευτής του εργατικού κόμματος και βλέπει πλέον εκ των έσω όλη την διαφθορά που υπάρχει σε όλη την πολιτική σκηνή και επιστρέφει ξανά στην εργασία του. Στο συστήνω να το διαβάσεις όταν το βρεις.
 
Σ'ευχαριστω πολύ και θα το ψαξω , δεν υπάρχει περίπτωση, ειμαι φαν του Κρόνιν.
 
Last edited:
Αριάδνη, διάβασα σε μικρή ηλικία τα "Άγουρα χρόνια", "Ώριμα χρόνια", "Ηρωικά χρόνια" καθώς και "Το κάστρο" και πλέον θυμάμαι ελάχιστα & συγκεχυμένα πράγματα από αυτά. Τα τρία πρώτα ήταν δυστυχώς από τις εκδόσεις "Μίνωας" και επρόκειτο για παιδικές διασκευές (κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου). "Το Κάστρο", από τις εκδόσεις "Ψυχογιός", ήταν εκείνο που μου άρεσε περισσότερο. Ένα στοιχείο που έχει μείνει αναλλοίωτο στη μνήμη μου είναι ο ρομαντικός - ιδεαλιστικός τρόπος με τον οποίο ο κεντρικός χαρακτήρας και στα τέσσερα βιβλία (Τα "ηρωικά χρόνια" & Το κάστρο" δεν αποτελούν συνέχεια των δύο πρώτων) έβλεπε την ιατρική.
οτι πρέπει καλή μου φίλη για φοιτητές ιατρικής ειναι αυτά τα βιβλία, ειδικά το κάστρο, το πιο αληλοφανές
 
Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Κι εγώ έχω διαβάσει τα "Άγουρα Χρόνια" όμως δεν θυμάμαι τίποτα. Μα τίποτα :ωιμέ:
Με δυο αγοράκια είναι;
 
Παιδιά ανασύρω αυτό το νήμα, από το παρελθόν αλλά το πολύ παρελθόν-Σε κανέναν δεν αρέσει ο Κρόνιν:αργκ:δεν έχετε διαβασει ούτε το καστρο του ίδιου, που θεωρείται το πιο δημοφιλές και μιλά για την ζωή ενος ασυμβίβαστου γιατρού.
Αριαδνη, πολυ προσφατα διαβασα Κρονιν για πρωτη φορα, συγκεκριμενα το Καστρο, και ξετρελαθηκα, μπηκε αυτοματα στα πιο αγαπημενα μου βιβλια. ΑΛΛΑ:

Ξενερωσα αγρια οταν πεθανε η πρωταγωνιστρια, εκει που ειπα '' οκ, θα εχουμε χαπι εντ'' και θα κλεισω με χαμογελο το βιβλιο, να και το δυστυχημα! Τι ηθελε και το σκοτωσε το κοριτσι;;;;;;;

Παντως σιγουρα θα διαβασω κι αλλα βιβλια του, δεν το συζητω. :)
 
Διάβασε τον ''τύρρανο'' η αλλιώς the hatter's casstle, πάλι με γιατρό ειναι αλλά σε δεύτερο πλάνο:) πάντα με γιατρούς ειναι τα περισσότερα, εδώ όμως η κύρια ηρωίδα ειναι η Μαρία Μπροντί. Θα σε καταθλίψει αλλά θα σε λυτρωσει:κλαψ: στο τελος γιατι εχει το χαπι εντ:) Η κοπέλα φτάνει στον ξεπεσμό λόγω του αυταρκικού και περίεργου, εγωισταρου πατερα της( τέλειο ψυχογραφημα για τον τυρρανικό πατέρα και την άβουλη μητέρα που θυσιαζει ακομα και τα παιδιά της στις παράλογες απαιτησεις ενος γνήσιου τυρράνου) αλλά όμως εμφανίζεται ο νεαρος γιατρός:σαςευχαριστώ:! δεν εχει στοιχεια γαλλικής λογοτεχνιας που κατα πάσα περιπτωση θα έληγαν όλα αλλά όχι καλά...δεν λέω άλλα, ο τυρρανος όμως θα τιμωρηθεί, η ''θεια δίκη'' θα πέσει πάνω του( σκέψου να έλεγα και περισσότερα)..
 
Last edited:
Top