Greeklish ή ανορθόγραφα; Ποιό είναι προτιμότερο;

Ποιό είναι χειρότερο;


  • Total voters
    108

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μια εντελώς θεωρητική συζήτηση για το ποιό απο τα δύο κακά είναι προτιμότερο :)

Πιο "μάγκας" ποιός είναι; Αυτός που γράφει greeklish, αλλά σέβεται την ελληνική ορθογραφία; Ή αυτός που γράφει με ελληνικούς χαρακτήρες αλλά ανορθόγραφα;

Υπήρξε κάποια περίοδος οπου αναγκαζόμουν να γράφω με Greeklish, αλλά ακόμα και τότε διατηρούσα την ορθογραφία με όλα τα ei, oi, ai, h, y, w κλπ. Το "η γυναίκα" τo έγραφα πάντα "h gynaika" και όχι "i gineka".

Μου φαινόταν ειρωνικό να μου την πουν για τα Greeklish άτομα εκείνου του χώρου που έγραφαν μεν με Ελληνικά γράμματα, αλλά κεφαλαία ή ανορθόγραφα (ή, για να είμαι πολιτικά ορθός, "πιο ανορθόγραφα από μένα"). Εγώ μπορεί μεν να έγραφα "h gynaika", αλλά άλλοι έγραφαν "η γινέκα". Όταν μου έλεγαν αυτά τα άτομα να βάλω ελληνικά στα Windows για να γράψω, τους έλεγα να μάθουν πρώτα ορθογραφία και μετά να μου πουν τί θα κάνω.

Στο Facebook κυκλοφορούν πολλές εικόνες που εκφράζουν ένα κίνημα επιστροφής στο Ελληνικό αλφάβητο. Είδα μεταξύ άλλων και ένα σλόγκαν που έλεγε "Μπορεί να γράφω ανορθόγραφα, αλλά τουλάχιστον δε γράφω Greeklish". Αυτό μάλλον αναφέρεται στο συνήθειο που έχουν κάποιοι να καταφεύγουν στα Greeklish λόγω ανορθογραφίας ή τόνων (το "γινεκα" χτυπάει πολύ πιο άσχημα από το "gineka", που είναι κάπως θεμιτό). Όμως βλέπει το θέμα απο την αντίθετη οπτική γωνία απο αυτή που το έβλεπα εγώ.

Οταν ο gynaikas συναντήσει τον γινεκά, ποιός δικαιούται να την πει σε ποιόν; Ο γινεκάς μπορεί να κατηγορήσει τον gynaika οτι δεν σέβεται τη γλώσσα του κα την ιστορία της, γιατί δεν ενδιαφέρεται να γράφει στο αλφάβητό της. Το ίδιο όμως μπορεί να πει και ο άλλος για τον ίδιο, γιατί δεν ενδιαφέρθηκε να σεβαστεί την ορθογραφία και την ετυμολογία της γλώσσας.

Ποιό λοιπόν θεωρείτε οτι είναι πιο σημαντικό; Ποιό είναι το μικρότερο από τα δύο κακά;
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Greeklish επιλέγεις (συνήθως) να γράψεις. Ανορθόγραφα γράφεις γιατί έτσι μπορείς. Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ άσχημο και αγενές να τη λέμε σε κάποιον επειδή κάνει περισσότερα ορθογραφικά λάθη από μας ή να θεωρούμε ότι δεν "σέβεται" την ορθογραφία. Κι εγώ δεν συγκράτησα σχεδόν τίποτε από την άλγεβρα που μας έμαθαν στο σχολείο, όμως αυτό ευτυχώς δεν φαίνεται στις διαδικτυακές μου συναναστροφές. Από κει και πέρα τα συνεχή κεφαλαία μού φαίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικά.
 

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Προτιμω τα ανορθογραφα, αν και μου χτυπανε λιγο στο ματι τα "τρανταχτα" λαθη. Ορθογραφικα παντως κανω και εγω, ειτε απο βιασυνη, ειτε επειδη δεν καποιες λεξεις.

Για την ιστορια, ξεκινησα στην σχολη να γραφω στο world ελληνικα κειμενα, οποτε συνηθισα εξαρχης τα ελληνικα, και μετα δεν μπορεσα (ακομη και αν ηθελα) να κανω μεταβαση στα γκρικλις.
Παντως.. ενα ξεστραβωμα το νιωθω καθε φορα που διαβαζω γκρικλις. Μπορει.. αν μαθαινα εξαρχης γκρικλις να μου φαινοταν πιο οικεια στο ματι


Υ.Γ. το πρωτο διαστημα που ειχα εμεσεν, μιλουσα με μια ξαδερφη μου, που εγραφε γκρικλις (ειναι και μια οχταετια μικροτερη μου). Μου ειπε οτι ειμαι.. παλιομοδιτικη που προτιμω τα ελληνικα και πως ολος ο κοσμος με γκρικλις γραφει. Της απαντησα οτι εγω λογω ηλικιας δεν μπορω να τα διαβασω, και προτιμω τα ελληνικα :))))
 
Πολύ ενδιαφέρον θέμα! Πέρα από το τι πιστεύω εγώ και οποιοσδήποτε άλλος, η αλήθεια είναι ότι η γλώσσα δεν είναι ούτε κάτι "άψυχο" ούτε κάτι στατικό. Αλλάζει συνεχώς και με ποικίλους τρόπους διότι αποτελεί τον κύριο και πρώτο εκφραστή του εκάστοτε πολιτισμού. Οι κοινωνίες αλλάζουν, οι άνθρωποι αλλάζουν και κατεπέκταση και ο τρόπος έκφρασης της εκάστοτε εποχής εξελίσσεται. Μια αλλαγή από μόνη της δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε καλή ούτε κακή, είναι απλώς μια διαφοροποίηση από την προηγούμενη κατάσταση και είναι κάτι που είτε μας αρέσει είτε όχι δεν μπορούμε να αναχετίσουμε.
Το γλωσσικό ζήτημα (με την ευρεία έννοια του όρου) μας απασχολεί ως λαό (όπως και όλους τους λαούς φαντάζομαι) τον ένα αιώνα μετά τον άλλον. Κάθε φορά υπήρχε η "καλή γλώσσα" που ήταν φορέας τον παλιών αξιών και η νέα "κακή" γλώσσα που προσπαθούσε να ισοπεδώσει την κοινωνία. 'Οπως και να χει το αποτέλεσμα είναι πάντα ίδιο, ένα υβρίδιο που παίρνει στοιχεία από το χθες και το σήμερα και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των περισσότερων.
Στο κυρίως θέμα τώρα. Θεωρώ τα Greeklish ως μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων μιας και το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μας γίνεται μέσα από έναν υπολογιστή, κινητό, τάμπλετ κλπ. στα οποία η βασική γλώσσα είναι τα αγγλικά. Τώρα το κατά πόσο είναι γραμμένα ορθογραφικά σωστά ή όχι για εμένα δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία. Είτε διαβάσω "gineka" είτε "gynaika" εφόσον γίνεται χρήση του λατινικού αλφαβήτου. Δεν μπορείς να πεις κάποιον ανορθόγραφο στα greeklish εφόσον βγάζεις νόημα από αυτά που γράφει.
Δεν μπορώ να πω αν είναι καλό ή κακό. Εγώ προσωπικά προτιμώ τα ελληνικά με το ελληνικό αλφάβητο, διότι αυτό έμαθα, σε αυτό διάβασα τα αγαπημένα μου βιβλία και αν το θες το αντιμετωπίζω ως παρακαταθήκη που πέρασε στα χέρια μου από τις προηγούμενες γενιές. Τα ανορθόγραφα ελληνικά δε μου αρέσουν, αλλά εδώ η συζήτηση είναι πολή μεγάλη διότι πρέπει αρχικά να ορίσουμε τη θεωρούμε σωστή ορθογραφία. Η ορθογραφία αλλάζει κι αυτή συνεχώς.
Το ζητούμενο είναι ο καθένας να εκφράζεται. Από εκεί και πέρα ας είναι ελεύθερος να επιλέξει ότι τον αντιπροσωπεύει καλύτερα.
Δε φοβάμαι μήπως με αυτόν τον τρόπο η ελληνική γλώσσα "χαλάσει" ή μήπως χαθεί. Η γλώσσα αυτή ταξίδεψε μέσα από χιλιετίες, μεταμορφώθηκε ξανά και ξανά. Νομίζω ότι ίσα που μπορούμε να την "αγγίξουμε"
 
Αχ δεν ξέρω, κι εγώ στην αρχή greeklish έγραφα, αλλά όπως και ο Αντέρωτας με σωστή (όσο μπορούσα) ελληνική ορθογραφία. Το παράξενο με τα greeklish είναι ότι δεν είναι μια στάνταρ γλώσσα, και άλλος μπορεί να γράφει το "ξ", "ks", άλλος "x", κι άλλος μπορεί να το γράφει μέχρι και "3"!! Αν είσαι λίγο εξοικειωμένος πιστεύω μπορείς να τα καταλάβεις (εκτός κι αν μιλάμε για τα εφηβικά greeklish, όπου θα δεις κάτι του τύπου "Ic pl glikuli" και άντε βρες άκρη!!). Τώρα που μεγάλωσα (!) γύρισα στην ελληνική, και μάλιστα πολλές φορές μπορεί να γράφω ακόμα κ αγγλικές λέξεις στα ελληνικά. Αυτό πώς λέγεται; greekish; Πιστεύω οι βασικοί λόγοι που γράφαμε greeklish ήταν οι εξής 3:
-για λόγους ανορθογραφίας
-γιατί βαριόμασταν να αλλάζουμε όλη την ώρα τη γλώσσα, που μια έπρεπε να γράψουμε αγγλικά στο google, μια ελληνικά
και
-γιατί το κάναν όλοι.

Νομίζω ότι η μόδα τους έχει περάσει...
 
Last edited:
Στη δημοσκόπηση ποια η διαφορά της 3ης από την 4η επιλογή; :ρ

Δε μου αρέσουν ούτε τα ανορθόγραφα, αν και μου ξεφεύγουν κι εμένα κάποια λάθη, ούτε τα γκρίκλις. Αν πρέπει να διαλέξω μεταξύ των δύο θα διαλέξω τα γκρίκλις του Αντέρωτα :ρ, γιατί όπως λέει και η Αλίκη δεν είναι όλα τα ίδια. Τα γκρίκλις της κόρης μου, για παράδειγμα, και της παρέας της στραβώνομαι για να τα διαβάσω. Εννοείται ότι εγώ δεν τα χρησιμοποιώ ποτέ, για τους ίδιους λόγους με τη Λορένα.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Γκρίκλις έγραφα όταν ζούσα στο εξωτερικό και είχε πρωτοξεκινήσει το ίντερνετ και σε κάποια πράγματα δεν είχα άλλη επιλογή.

Τώρα πλέον, δυστυχώς, σπανίως διαβάζω γκρίκλις. Γενικότερα δηλ. δεν μπαίνω στον κόπο να διαβάσω κείμενα σε γκρίκλις, τα προσπερνάω. Έτσι δεν έχω καλή άποψη για την κατάσταση. Έχω πάντως την εντύπωση πως τα γκρίκλις είναι σχεδόν κατά κανόνα πέρα από ορθογραφία.

Η γλώσσα μας, πράγματι, ταξίδεψε μέσα στις χιλιετίες. Το ίδιο, όμως, και τα ελληνικά γράμματα. Μου φαίνεται πολύ αβασάνιστος ο τρόπος με τον οποίο υιοθετήσαμε με τέτοια ζέση τα γκρίκλις.

Μέσα σε όλα σίγουρα φταίει και η άβολη ιστορική ορθογραφία. Αρχίζω και πιστεύω όλο και πιο πολύ στην ανάγκη για φωνητικό εξορθολογισμό.

Ζήτω τα ελληνικά γράμματα από εμένα. :)
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
επίσης, όσον αφορά τις επιλογές της δημοσκόπησης, δεν με καλύπτει καμία και ως εκ τούτου δεν θα ρίξω ψήφο.. :ανέκφραστος:
 
Συμφωνώ με τον Φαροφύλακα. Τα greeklish εκτός του ότι είναι ασέβεια προς την ελληνική γλώσσα από τη στιγμή που πλέον όλοι οι υπολογιστές σου δίνουν τη δυνατότητα να την επιλέξεις με ένα απλό κλικ και δεν το κάνεις, είναι και δυσανάγωστα και κουραστικά, άρα αποτελουν ασέβεια και προς αυτόν που διαβάζει. Εδώ και χρόνια έχω πάρει την απόφασή μου: όπου βλέπω κείμενο σε greeklish, ειδικά αν ξεπερνάει τις 3-4 σειρές, απλά δεν το διαβάζω και πάω παρακάτω.
Πάντως, το να γράφει κανείς ελληνικά, αλλά ανορθόγραφα, είναι σαφώς προτιμότερο, γιατί σίγουρα όλο και κάποια βελτίωση θα έχει, όλο και κάποια λέξη θα του μείνει και κάποια στιγμή θα μάθει να τη γράφει σωστά. Αν γράφεις greeklish, αναπόφευκτα θα ξεχάσεις και την ορθογραφία που ξέρεις γιατί η τεχνητή αυτή γλώσσα σε ωθεί στην συνεχή απλούστευση και στο "έλα μωρέ, δε γαμ@@ται"
 
Πάντως, το να γράφει κανείς ελληνικά, αλλά ανορθόγραφα, είναι σαφώς προτιμότερο, γιατί σίγουρα όλο και κάποια βελτίωση θα έχει, όλο και κάποια λέξη θα του μείνει και κάποια στιγμή θα μάθει να τη γράφει σωστά. Αν γράφεις greeklish, αναπόφευκτα θα ξεχάσεις και την ορθογραφία που ξέρεις γιατί η τεχνητή αυτή γλώσσα σε ωθεί στην συνεχή απλούστευση και στο "έλα μωρέ, δε γαμ@@ται"
Συμφωνώ!
Προσωπικά δεν μου αρέσουν καθόλου τα γκρίκλις γιατί εκτός του ότι είναι πολύ κουραστικό να τα διαβάζω, χαλάνε πολύ και την αισθητική μου.. Πλέον τα προσπερνάω και δεν τα διαβάζω καν..
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Κι εμένα δεν μου αρέσουν τα greeklish. Συνήθως τα βλέπω σε σχόλια στο φέισμπουκ και δεν τα διαβάζω, με κουράζουν. Ένας λόγος είναι ότι δεν τα έχω συνηθίσει, πέρα από το ότι και δεν μου αρέσουν αισθητικά.
Όσον αφορά την ορθογραφία ξέρω ότι όσο ζούμε μαθαίνουμε. Ένας τρόπος για να βοηθηθεί κάποιος είναι να κατεβάσει ένα προγραμματάκι που σου κοκκινίζει τα λάθη σου. Το έχω και λειτουργεί και εδώ και στο φέις. Έτσι και διορθώνεις και στο τέλος, όλο και κάτι θα σου μείνει. ;)
 
Συγνώμη Απόλλωνα, αλλά χρησιμοποίησες ένα επιχείρημα που δεν αντέχω να ακούω άλλο. Το επικαλούνται όσοι θέλουν να υπερασπιστούν την... ανορθογραφία. Ναι, λοιπόν, ο Μακρυγγιάννης ήταν ανορθόγραφος, αλλά έζησε στην επανάσταση, έζησε το 1821!!! Δυο αιώνες πριν από μας με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό. Εμείς ζούμε στον 20ο αιώνα και μπροστά σ' εκείνη την εποχή έχουμε τα πάντα. Δεν μπορώ να δικαιολογήσω τους αναρθόγραφους, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο. Εκτός κι αν έχουν πρόβλημα δυσλεξίας. Αν όμως δεν συμβαίνει αυτό, τότε συμβαίνει το πιο συνηθισμένο: ο ανορθόγραφος δεν ενδιαφέρεται για τη γλώσσα, δεν τον νοιάζει. Αρνείται να καταβάλλει την ελάχιστη, ή έστω μικρή προσπάθεια, που απαιτείται για να γράφει αξιοπρεπώς. Γι' αυτό δεν μπορώ να τον δικαιολογήσω. Σήμερα δεν έχει δικαιολογία κανείς για την ανορθογραφία.

Από την άλλη, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα νέα παιδιά που έχουν επιλέξει τα γκρίκλις για τις ιντερνετικές επαφές τους, αλλά αν πιάσουν μολύβι και χαρτί σου γράφουν κάτι εκθέσεις ή δοκίμια που τρίβεις τα μάτια σου.
 
Ψήφισα το Χμ, αλλά και πάλι δεν καλύπτομαι πλήρως. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα ούτε με τα μεν, ούτε με τα δε. Κι ας μην ξεχνούμε ότι υπήρχε μια εποχή που γράφαμε σχεδόν μόνο με greeklish, μιλώ για χρήστες του 1995-1996. Μάλιστα στα τότε chat, πχ. IRC (αν το θυμάμαι καλά) μόνο με greeklish...βέβαια τώρα δυσκολεύομαι να τα διαβάσω, που να τα γράφω κιόλας! Όπως κι αν έχει, σημασία έχει η..."ψυχή" της γραφής κι όχι τόσο τα ανορθόγραφα η τα greeklish.
 
Από την άλλη, δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα νέα παιδιά που έχουν επιλέξει τα γκρίκλις για τις ιντερνετικές επαφές τους, αλλά αν πιάσουν μολύβι και χαρτί σου γράφουν κάτι εκθέσεις ή δοκίμια που τρίβεις τα μάτια σου.
Για ποιό λόγο επιλέγουν αυτό το είδος γραφής στο ίντερνετ; Αυτό δεν έχω καταλάβει. Επειδή είναι μόδα; Επειδή βαριούνται; Για να μην είναι διαφορετικοί από τους άλλους;
 
Ευστρατία, δεν μπορώ να ξέρω. Υποθέτω όμως γιατί απλούστατα "δεν πειράζει". Με το οποίο συμφωνώ κι εγώ.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Πέρα απο την αρχική ανάρτηση ας γράψω και κάποια σχόλια.

Επειδή τέθηκε το θέμα των "εφηβικών γκρίκλις": πρέπει να ξεκαθαριστεί το γκρίκλις από το chatspeak. Εγώ όταν αναφέρομαι σε γκρίκλις εννοώ "ti kaneis esy zouzouni?" και όχι "ti kns ec z00z00ni?" Τo chatspeak είναι ανεξάρτητο από αλφάβητο, και μπορεί να γραφτεί ακόμα και με το Ελληνικό. Ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία στα Ισπανικά, Ιταλικά, Γαλλικά και Τούρκικα. Επομένως όταν βλέπουμε chatspeak δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο με το φαινόμενο των γκρίκλις.

Επίσης η ορθογραφία δεν είναι άλγεβρα, ούτε γεωγραφία ούτε χημεία. Η ορθογραφία είναι το αυτονόητο εργαλείο που μαθαίνουμε στο σχολείο και θα χρησιμοποιούμε καθημερινά σε όλη μας τη ζωή. Και όταν λέω ορθογραφία δεν εννοώ βέβαια να γράφουμε άπταιστα το όνομα "Ειλειθυία", αλλά απλά να μη κάνουμε μαργαριτάρια τύπου "τί κάνεται". Κατά τη γνώμη μου αυτός που αδιαφορέι να μάθει ορθογραφία δεν έχει δικαίωμα να τη λέει σε αυτόν που γράφει σωστά και είναι εξοικειωμένος και με τις δύο γραφές. Γιατί σε περιβάλλον εκτός υπολογιστή ο δεύτερος μπορεί να "υπερισχύσει", ενώ ο πρώτος όχι.

Εγώ για παράδειγμα όταν γράφω γκρίκλις δεν το κάνω από συνειδητή επιλογή, αλλά απλά επειδή είμαι εξοικειωμένος και με αυτά.

Πάντως οι απαντήσεις που δίνονται έχω την εντύπωση οτι απαντούν στο ερώτημα "ποιό είναι πιο κουραστικό στην ανάγνωση" οπου τα γκρήκλις είναι όντως κουραστικά σε μεγάλα κείμενα, ακόμα και σε μας που τα χρησιμοποιούμε.
 
Last edited:

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Μολις διαπιστωνω οτι ψηφισα λαθος επιλογη. να φταινε τα ορθογραφικα και τα γκρικλικς αραγε που τα μπερδεψα; :χμ:
 
Top