Greeklish ή ανορθόγραφα; Ποιό είναι προτιμότερο;

Ποιό είναι χειρότερο;


  • Total voters
    108
Είχα ακούσει κάποτε, από άτομο αρκετά μορφωμένο, πως τα γκρικλις τα χρησιμοποιούμε για να γραφουμε πιο γρήγορα, χωρις να έχουμε το μυαλό μας στους τόνους και την ορθογραφία..για την ακρίβεια μου είπε πως δεν υπάρχει ορθογραφία στα γκρίκλις και αυτός είναι και ο λόγος που μερικοί γράφουν έτσι, για παράδειγμα, υπάρχει μόνο το "i" για όλα τα "ι,η,υ", πέρα απο το "οι" και δεν υπάρχει, φυσικά,το ωμέγα..
Μου είχε ανοίξει αυτό το θέμα επειδή εγώ χρησιμοποιούσα γκίκλις και ήμουν σχετικά ορθογραφημένη..και μου είπε πως θα ήταν καλύτερο να γράφεις με ελληνικά αν είναι να το κάνεις αυτο.
Δεν ξέρω αν ήταν η δική του άποψη αυτή, αλλά μου φάνηκε λογική. Από εκεί και πέρα, εγώ είμαι της άποψης πως δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον για το πως επιλέγει να γράφει στο ίντερνετ, γιατί πολλές φορές μπορεί να πέφτουμε έξω! Αλλά εννοείται πως είναι δικαίωμά μας να μη τα διαβάζουμε αν δεν μας αρέσουν..

Προσωπικά, δεν έχω κανένα θέμα με τα γκρίκλις και γενικά ούτε με τους ανορθόγραφους.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Για ποιό λόγο επιλέγουν αυτό το είδος γραφής στο ίντερνετ; Αυτό δεν έχω καταλάβει. Επειδή είναι μόδα; Επειδή βαριούνται; Για να μην είναι διαφορετικοί από τους άλλους;
Δεν το επιλέγουν, αυτό βρήκαν, αυτό συνήθησαν επειδή απλά "δεν πειράζει" όπως είπε η Χρύσα. Δεν νομίζω να τίθεται θέμα μόδας ή διαφοροποίησης.

Σε ένα περιβάλλον οπου γράφεις συνέχεια στα λατινικά "google", "youtube", "wikipedia", "justin bieber" κλπ, γιατί να μπεις στη διαδικασία να αλλάξεις αλφάβητο για να γράψεις κάτι στο φίλο σου, αφού μπορεί να σε καταλάβει και έτσι;
 
Πάντως βρίσκω πολύ αστείο αυτό που συμβαίνει στα σχόλια κάτω από βίντεο στο youtube. Οι εκτός Ελλάδας θα προσπαθούν να καταλάβουν τι σόι γλώσσα είναι αυτή:μουάχαχα:
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Είχα ακούσει κάποτε, από άτομο αρκετά μορφωμένο, πως τα γκρικλις τα χρησιμοποιούμε για να γραφουμε πιο γρήγορα, χωρις να έχουμε το μυαλό μας στους τόνους και την ορθογραφία..για την ακρίβεια μου είπε πως δεν υπάρχει ορθογραφία στα γκρίκλις και αυτός είναι και ο λόγος που μερικοί γράφουν έτσι, για παράδειγμα, υπάρχει μόνο το "i" για όλα τα "ι,η,υ", πέρα απο το "οι" και δεν υπάρχει, φυσικά,το ωμέγα..
Αν κάποιοι γράφουν γκρίκλις γι' αυτό το λόγο μου φαίνεται γελοίος, εφόσον μπορείς να επιλέξεις μεταξύ "ginekon" και "gynaikwn". Τα γκρίκλις όντως δεν έχουν κανόνες, με την έννοια οτι είναι αυτοσχέδια και "ad hoc" αλλά δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που λέει "τα γκρίκλις γράφονται φωνητικά". Αν θες να γραψεις γρήγορα, φωνητικά χωρίς τόνους, ή με συντομογραφίες το κάνεις και με ελληνικά γράμματα. Είναι αλήθεια οτι η φωνητική (αν)ορθογραφία σε γκρίκλις είναι οπτικά πιο "αποδεκτή" αλλά και πάλι, προσωπικά δεν το δέχομαι σαν λόγο.

Ο λόγος που εγώ γράφω γκρίκλις είναι η ταχύτητα που μεσολαβεί μεταξύ αλλαγής πληκτρολογίου. Αλλά ακόμα και τότε εξακολουθώ να γράφω ορθογραφημένα.
 
Last edited:
Νομίζω ότι είναι κατεξοχήν θέμα βαρεμάρας. Βαριέμαι να πατήσω τα κουμπάκια που αλλάζουν τη γλώσσα κ γι'αυτό γράφω σ'αυτό που είναι επιλεγμένο. Κι εγώ μη νομίζετε, γι'αυτό τα γράφω όλα πλέον στα ελληνικά, γιατί βαριέμαι να αλλάζω τη γλώσσα :ρ αν και στο macbook είναι πολύ πιο εύκολο από τους υπόλλοιπους υπολογιστές.

Αυτά τα chatspeak δεν τα ήξερα, καινούργιος όρος;;
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Αυτά τα chatspeak δεν τα ήξερα, καινούργιος όρος;;
Οχι, απλά δεν χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη :) Είναι μάλλον πολύ εξειδικευμένος όρος, και στη συνείδησή μας απλά μπαίνει κάτω από την ομπρέλα των γκρίκλις. Νομίζω οτι αυτή η συσχέτιση φταίει που τα γενικότερα γκρίκλις δαιμονοποιούνται ίσως περισσότερο απ' ότι πρέπει.

Δηλαδή όταν εγώ λέω οτι γράφω γκρίκλις, κάποιος που δεν ξέρει μπορεί να νομίσει οτι γράφω φωνητικά ή με συντομογραφίες και αριθμούς, κάτι που δεν ισχύει.
 
Ο λόγος που εγώ γράφω γκρίκλις είναι η ταχύτητα που μεσολαβεί μεταξύ αλλαγής πληκτρολογίου. Αλλά ακόμα και τότε εξακολουθώ να γράφω ορθογραφημένα.
Τι εννοείς εδώ; Οτί βαριέσαι να αλλάξεις την γλώσσα; Επίσης δεν βρίσκω νόημα στο να γράφεις ορθογραφημένα, γιατί το gynaikwn, ουσιαστικά διαβάζεται γκυναικών ή τζυναικών..
 
Κι εγώ δεν συγκράτησα σχεδόν τίποτε από την άλγεβρα που μας έμαθαν στο σχολείο, όμως αυτό ευτυχώς δεν φαίνεται στις διαδικτυακές μου συναναστροφές..
Τότε Ίζι μήπως μπορείς να με βοηθήσεις να λύσω αυτή την εξίσωση; :)

2log(2x-1)-log(3x-2x^2)+lnx^2 –ln(2x-2)+1/2[log(x+2)] + log√(x-3)=log(4x-3)-logx+ln2e-1+1+log√3


Ε, άντε στο καλό, πάλι θα με κάνεις να κλαίω από τα γέλια! :μουάχαχα: :μουάχαχα: :μουάχαχα:
:)
 
Και εγώ πλέον προτιμώ να γράφω μόνο στα ελληνικά ακόμα και στο τσατ που συνήθως έγραφα με greeklish.
Ψήφισα ως χειρότερη επιλογή τα ανορθόγραφα ελληνικά (όχι ότι δεν κάνω και εγώ λάθη φυσικά :ρ ) απλά μου χτυπάνε πιο πολύ στο μάτι σε σχέση με τα ανορθόγραφα ή ορθογραφημένα greeklish.
Αν έχω να διαβάσω όμως ένα μεγάλο κείμενο σε greeklish (και όχι απλά κουβέντα σε τσατ) , τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά.
Πάντως, όταν καμια φορά γράψω σε greeklish δεν τρελαίνομαι να τα γράψω ορθογραφημένα εντελώς και νομίζω για μένα αυτό είναι το νόημα τους, να γράφεις πολύ γρήγορα χωρίς να "αγχώνεσαι" για τόνους, σωστή ορθογραφία κτλ.
Ο καθένας βέβαια όπως μπορεί και έχει συνηθίσει! Μη μας βγουν και τα μάτια :χαχα:
 
Εγώ είμαι πολύ ανορθόγραφος και δε νομίζω να είμαι δυσλεκτικός. Δεν γράφω όμως ποτέ στα γκρίκλις, όχι γιατί τα θεωρώ εθνικώς βλαβερά, άλλωστε στα γκρίκλις γράφτηκε μέρος έστω από τα αριστουργήματα της αναγεννησιακής κρητικής λογοτεχνίας (γκρικτάλιαν για την ακρίβεια), αλλά γιατί προσωπικά μου είναι δυσκολότερο να αποφασίσω πώς διάολο να γράψω στα γκρίκλις το υ ή το ω ή ψ κτλ. Το να διαβάζω κείμενο στα γκρίκλις πάνω από 5-6 λέξεις μου φαίνεται πολύ κουραστικό, εξίσου κουραστικό μου φαίνεται και κείμενο που είναι εξολοκλήρου γραμμένο με κεφαλαία. Σίγουρα αν ήμουν νεώτερος θα είχε περισσότερη ανοχή και ικανότητα κατανόησης των γκίκλις όμως τώρα.... Από την άλλη κατανοώ αυτούς που εξεγείρονται ενάντια σε εμάς τους ανορθόγραφους, και συμφωνώ ότι ο Μακρυγιάννης έμαθε σε σχετικά προχωρημένη ηλικία να γράφει οπότε ναι ο Μακρυγιάννης ήταν ένας ουσιαστικά αγράμματος που δικαιολογείται να είναι ανορθόγραφος αλλά εγώ που τελείωσα πανεπιστήμιο θα έπρεπε να μην είμαι...

...οπότε δεν ξέρω τι να ψηφίσω...Δε νομίζω ότι η χρήση των γκρίκλις είναι καταστροφική για τη γλώσσα δεν θεωρώ ότι και η ανορθογραφία προκαλεί άλλο πρόβλημα πέρα από το αισθητικό μέρος του κειμένου. Οπότε λευκό άκυρο;
 
Με μπέρδεψαν λίγο οι επιλογές, αν και ψήφισα τη δεύτερη. Γκρίκλις δεν γράφω ποτέ, δεν τα υποστηρίζω καθόλου, αλλά και τα πολύ ανορθόγραφα ελληνικά με εκνευρίζουν πολύ (ποιος γράφει γινέκα και δεν το διορθώνει; :οργή:). Κι εγώ κάνω λάθη αλλά ανοίγω και κανα λεξικό! Τελικά, μάλλον αυτό που με εκνευρίζει πιο πολύ δεν είναι τα λάθη, αλλά η άρνηση να τα διορθώσει κανείς.
 
Δεν ξέρω αν έχει καμιά σχέση, μου έχει πει φιλόλογος ότι υπάρχει μια κρητική διάλεκτος που δεν γράφεται νομίζω, και είναι πάρα πολύ δύσκολη να τη μάθεις. Έχει καμιά σχέση με αυτά που γράφετε;;

Και επειδή κάπου αναφέρθηκαν τα κεφαλαία, προσωπικά μου φαίνεται πολύ περίεργο να βλέπω κεφαλαία... Νιώθω ότι πραγματικά ο άλλος φωνάζει και δυσκολεύομαι να τα διαβάσω χωρίς να... ψιλοτσατιστώ που μου βάζει τις φωνές (ακόμα κι αν μου λέει "ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΩ ΖΟΥΜΠΟΥΡΛΟΥΔΑΚΙ ΜΟΥ" :τσκτσκ::όχιόχι::όχισουλέω::κάτω:)
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Δεν ξέρω αν έχει καμιά σχέση, μου έχει πει φιλόλογος ότι υπάρχει μια κρητική διάλεκτος που δεν γράφεται νομίζω, και είναι πάρα πολύ δύσκολη να τη μάθεις.
Δεν πιστεύω πως υπάρχει στον κόσμο γλώσσα που πραγματικά δεν μπορεί να γραφτεί. Πόσο μάλλον ελληνική διάλεκτος!! Απορώ με την πληροφορία που σου μετέδωσε η φιλόλογος.
Πάντως, το βρίσκω πολύ αδύναμο επιχείρημα υπέρ των γκρίκλις το ότι ίσως κάποτε γράφτηκε η Ερωφίλη με λατινικά γράμματα.

Με την ίδια λογική, θα έπρεπε να παλεύουμε για την επιστροφή τού πολυτονικού, αφού (και παρότι δίχως φωνητική αξία), γράφτηκαν με αυτό χιλιάδες σημαντικά έργα.
 
Last edited:
Πλέον υπάρχουν ορθογράφοι για τους browsers, που ουσιαστικά σε αυτούς γράφουμε για επικοινωνία (email-facebook-forums-sites). Οπότε με λίγη θέληση μπορεί όποιος δεν ξέρει ορθογραφία να μάθει μια χαρά ή να διορθώσει τα συχνά του λάθη. Για αυτό πιστεύω τα πάντα είναι θέμα θέλησης.
 
Μπορεί να εννοούσε ότι η κρητική διάλεκτος (όπως όλες οι ελληνικές διάλεκτοι) είναι προφορική και υπάρχει δυσκολία στην αποτύπωσή της στο γραπτό λόγο.

Δεν εννοούσα ότι πρέπει να γράφουμε στα γκρίκλις λόγω τις Ερωφίλης, αλλά ότι το να χρησιμοποιήσει κάποιος γκρίκλις δεν σηματοδοτεί το τέλος της ελληνικής γλώσσας, (ή πολιτισμού, ή λογοτεχνίας ή...)
 
Top