Greeklish ή ανορθόγραφα; Ποιό είναι προτιμότερο;

Ποιό είναι χειρότερο;


  • Total voters
    108
Αυτό έχω Φεγγαράδα, δεν ξέρω αν κυκλοφορεί ακόμα γιατί η apple κάθε χρόνο βγάζει καινούργια κομμάτια και νομίζω πως το φτηνό της έχει σταματήσει. Ειδικά τώρα με τα iphone και τα ipad και όλα αυτά δεν ξέρω αν έχει σκοπό να ξαναβγάλει οικονομικό macbook. Βέβαια αν κάποιος το ψάχνει πιστεύω πως μπορεί να το βρει σε κάποιο άλλο κατάστημα και πιθανόν και πιο οικονομικό απ' ότι το πήρα εγώ. Άποψή μου είναι πάντως πως η apple τα αξίζει τα λεφτά της. Ότι έχω πάρει δεν παθαίνει τίποτα.

Διευκολύνει πάντως στην αλλαγή της γλώσσας γιατί πατάω ένα κουμπάκι δίπλα στο space και το space και γίνεται τόσο αυθόρμητα και εύκολα που ούτε που το καταλαβαίνω πολλές φορές.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εγω δεν εχω καταλαβει τι ακριβως σε προβληματιζει Φεγγαραδα με την αλλαγη της γλωσσας. Δεν σε βολευουν εκει που ειναι τα κουμπια; Δεν πατιουνται καλα;
 
Αυτό που είπες στην προηγούμενη σου ανάρτηση #115 και δεν τόπιασα καλά. "ανεπτυγμένη τεχνητή νοημοσύνη" δηλ όταν πατάω λατινικό γράμμα να αλλάζει τη γραμμ/ρά σε λατινική και όταν πατάω ελληνικό γράμμα να την ξανά αλλάζει σε ελληνική από μόνο του αυτόματα. Θ άθελα να ήξερα τι κάνουν οι άλλοι λαοί τραβάνε τα ίδια ζόρια? Αν βρεθεί κάποια λύση σίγουρα θα βρεθεί για όλους, σίγουρα θα γίνει κάποτε αλλά μέχρι τότε θα πρέπει να μάθω να είμαι αλέρτ και να κυττάω συνέχεια το πληκτρολόγιο και να πατάω αλτ κ σίφτ, αλτ κ σίφτ, αλτ κ σιφτ...με ετομότητα και σβελτάδα. Αυτό κάνεις Αντέρωτα εσύ; Σ'ευχαριστώ πάντως για το ενδιαφέρον καθώς και όλους εσάς.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
μάλλον σε δυσκολεύει το Alt-Shift, από όσο καταλαβαίνω.. εγώ το πατάω δίχως να κοιτάζω καν, δεν μου κάνει κανέναν κόπο.. (το μόνο μου πρόβλημα είναι όταν έχω τρίτη γλώσσα εγκατεστημένη.. τότε είναι λίγο πανικός.. :)))) )
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Παλι δεν σε καταλαβα καλα. Τι εννοεις "οταν παταω λατινικο γραμμα να αλλαζει"; Ενα γραμμα για να ειναι λατινικο ή ελληνικο το οριζεις εσυ απο πριν το πατησεις. Το πληκτρο διπλα απο το shift αμα το γυριζεις στα λατινικα ειναι z, αμα το γυριζεις στα ελληνικα ειναι ζ. Οταν πατας εσυ το πληκτρο, ο υπολογιστης δεν μπορει να ξερει εξ αρχης σε ποια γλωσσα θες να γραψεις εσυ, και κανενα πληκτρο δεν ειναι εγγενώς λατινικό ή εγγενώς ελληνικό για να διαχωρίζεται.
 
Last edited:
H αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ κατάλαβα.

Αν ξεκινήσουμε από τα apple, θα έλεγα ότι με τα ίδια λεφτά παίρνεις windows με διπλάσια υπολογιστική ισχύ και το ότι αλλάζει γλώσα αντί για alt+shift με command και space δεν δικαιολογεί τα λεφτά του. Και αν ακόμα δεν σου αρέσουν τα windows βάζεις δωρεάν linux που μπορείς να το κάνεις να μοιάζει με ότι θέλεις (και όπως προείπα είναι εντελώς δωρεάν).

τα προγράμματα που λέω εγώ, δεν κάνουν κάτι αυτόματα, απλά θα άλλαζες τον συνδυασμό των πλήκτρων σε κάτι άλλο. Γιατί δεν δοκιμάζεις να αλλάζεις την γλώσσα με ` (ένα πλήκτρο και είσαι οκ).
Όπως είπε ο Αντέρωτας , το να μαντεύει το pc αν εσύ θέλεις να γράψεις Αγγλικά ή Ελληνικά είναι προς το παρόν ανέφικτο.

Αν και πραγματικά πιστεύω ότι είναι θέμα συνήθειας. Όσο περισσότερο πληκτρολογείς τόσο ποιο γρήγορα θα μάθεις και την εναλλαγή. Αν πληκτρολογείς με το ένα δάκτυλο και σηκώνεις το κεφάλι να δεις τι έγραψες μετά από μια παράγραφο...ε...δεν είναι και ότι καλύτερο. προμηθεύσου ένα μεγάλο και άνετο πληκτρολόγιο, αν κάθε μέρα περνάς ώρες εκεί θα σε βοηθήσει αφάνταστα.

εν κατακλείδι, επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως!!
 
μάλλον σε δυσκολεύει το Alt-Shift, από όσο καταλαβαίνω.. εγώ το πατάω δίχως να κοιτάζω καν, δεν μου κάνει κανέναν κόπο.. (το μόνο μου πρόβλημα είναι όταν έχω τρίτη γλώσσα εγκατεστημένη.. τότε είναι λίγο πανικός.. :)))) )
Εγώ που έχω 20 εγκατεστημένες τί να πω; :τρέλα: (Εννοείται ότι δουλεύω πάρα πολύ με συντομεύσεις πληκτρολογίου)
Επί τη ευκαιρία, καλώς σας ξαναβρίσκω μετά από μεγάλο διάστημα σιωπής! :)
 
Πάλι εσύ Αντέρωτα μου δίνεις το κλειδί της λύσης. Δύο πληκτρολόγια ανεξάρτητα, αυτή είναι η λύση. Θα γίνει Ούτε z ούτε ζ. Θέλω να είμαι άνετη Ευρωπαίακαι Ελληνίδα συνάμα. Εμείς ούτε στον καιρό της γραφομηχανής μάθαμε τυφλό σύστημα και λοιπά κόλπα της γραφομηχανής γιατί ήταν δύσκολα και ζητούσαν ώρες εκμάθησης που έπρεπε να τις αφιερώσουμε στην επιστήμη και στη δουλειά μας -και για την οποία και πληρωνόμασταν χώρια ο ανταγωνισμός ... Υπήρχαν οι δακτυλογράφοι όπως σήμερα υπάρχουν οι αντίστοιχές τους σε όλα τα γραφεία.
Ισως και γιαυτό δεν ξοδεύουν για έρευνα αλλαγών στις γραμ/σειρές για γλώσσες σπάνιες σαν τη δικιά μος.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
μα τί να ξοδέψουν για έρευνα στην αλλαγή της γλώσσας που ήδη γίνεται και μάλιστα πανεύκολα; :χμ:
 
Τι να πω και γω που όταν παίζω παιχνίδια πρέπει να κάνω το κατάλληλο ξόρκι την κατάλληλη στιγμή. Ούτε τα 18x3 macros στο G15 μου φτάνουν.

Κέρδισα;
 
Τί θα λέγατε αν το πληκτρολόγιο είχε χωριστά τις δύο γλώσσες και όχι τη μια πάνω στην άλλη? Θα είχε ξεπεραστεί και το κουμπάκι του μακμπουκ της Αλίκης. Ολα γίνονται αλλά πόσοι μπορούν να τα αγοράσουν στην ελληνική αγορά.? Πόσες Φερράρι υπάρχουν στην Ελλάδα και πόσα 1200ράκια? Ο,τι δίνεις παίρνεις.Συμφωνούμε τουλάχιστο σ'αυτό?
 
Πρώτα από όλα η βαρεία ` , ειναι πολύ πιο εύκολη από τα δύο πλήκτρα του Mac (ξεκάθαρο αυτό!). -είναι το πλήκτρο αριστερά του 1-
Δεύτερον, θα μπερδευόσουν πολύ περισσότερο αφού θα είχες να αποστηθίσεις διπλάσια κουμπιά (την θέση τους) στο πληκτρολόγιο.
Τρίτον, με παραπάνω από 2 γλώσσες τι θα γινόταν;

Εγώ θα ξανά πω ότι απλά χρειάζεσαι προπόνηση και τίποτα παραπάνω.
 
Δία μου, έχεις δίκιο ότι χρειάζομαι προπόνηση αλλά έλα ότι δε θέλω με τίποτα να προπονηθώ σε ...καθιστικό σπορ και μάλιστα χωρίς coach! Δουλειά, ΤV, διάβασμα, η Λέσχη μας, έχω έλλειμμα κίνησης (να πω κινητικότητας )? Λαχταράω τσ αγαπημένα μου σπορ που τα στερούμαι για διάφορους λόγους (ας μη γελιόμαστε η κρίση είναι ο πιό σοβαρός). Το συμπέρασμα που έβγαλα από όλες αυτές τις συζητήσεις είναι ότι αφού δε γίνεται αλλιώς θα πρέπει να αγοράσω καινούργιο πληκτρολόγιο -ακριβότερο ίσως από το υπάρχον 8Ε που γράφει με διαλείψεις -μπορώ να δώσω και 50Ε, Δία αν πράγματι με εξυπηρετεί -,και να συγκεντρώνομαι περισσότερο όταν αλλάζω γλώσσα.
 
Τα γκρίκλις είναι ένας τρόπος για να γράψεις την ελληνική γλώσσα, η οποία έχει καθιερωμένη ορθογραφία. Επομένως, αν πάρχει συνεπής αντιστοιχία ελληνικών και λατινικών γραμμάτων, τότε απλούστατα έχουμε ορθογραφημένα γκρίκλις! :)
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Κωνσταντινε, προφανως απαντησες στην πρωτη αναρτηση του νηματος. Αν εχεις κουραγιο και προχωρησεις στη συζητηση, θα δεις γιατί τα γκρίκλις έχουν ορθογραφία, και τί εννοούμε με αυτό :)
 
Συμφωνώ με Κωνσταντίνο :)
Δεν υπάρχουν πουθενά καταγεγραμμένοι κανόνες για τα γκρίκλις. Το "ορθογραφημένα" το χρησιμοποιούμε καταχρηστικά. Εκεί κολλάει ενδεχομένως το "εννοούμε" του Αντέρωτα

Συμπληρώνω (εκ των υστέρων)
Αν υπάρξει ποτέ λεξικό για τα γκρίκλις, εγκεκριμένο, θα δεχτώ την επιβαλλόμενη απ' αυτό ορθογραφία τους)
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Απο τη στιγμη που τη λέξη "και" μπορείς να τη γράψεις kai και όχι ke, μπορούμε να μιλάμε για ορθογραφία.

Η λογική "αφου ειναι γκρίκλις δεν πειραζει να το γραψω ανορθογραφα" δεν στεκει. Ομοίως μπορώ να γράφω στα ελληνικά "κε" και να λέω "αφου ειναι κατανοητό, δεν πειράζει που το γράφω με έψιλον".
Αν υπάρξει ποτέ λεξικό για τα γκρίκλις, εγκεκριμένο, θα δεχτώ την επιβαλλόμενη απ' αυτό ορθογραφία τους)
Δεν χρειαζεται να υπαρξει λεξικο για Γκρικλις. Θα μπορουσε καλλιστα να υπαρξει ενας επισημα εγκεκριμενος γενικος κανονας που να αναφερεται σε αντιστοιχιες των χαρακτηρων σε καθε περιπτωση.

Αλλα κατι τετοιο δεν θα ειχε νοημα, γιατι μπορει η "επισημη κουβεντα" να υποστηριζε φωνητικα (ανορθόγραφα) γκρίκλις. Αυτο σημαινει οτι σε αυτη την περιπτωση το gynaika θα ηταν "επισήμως" λαθος και το gineka "επισημως" σωστό;
 
Last edited:
Ναι, ειπα "λεξικό" εννοώντας κάτι παρόμοιο μ' αυτό που λες. Απλά, επειδή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, αν είμασταν πχ σ' ενα δικαστήριο :) ο "κατηγορούμενος" που θα έγραφε τα γκρίκλις "ανορθόγραφα" θα αθωωνόταν πανηγυρικά ελλείψει νομικού πλαισίου για την περίπτωσή του

Όσο για το άλλο, ναι, θα έγραφα κι εγώ gynaika...ασυζητητί...να φανταστείς, έχω δει γραμμένη τη λέξη "φοιτητής" σαν "fititis" και έβγαλα σπυράκια. Απλά μένω στην έλλειψη σχετικής...νομολογίας που δίνει τυπικά το δικαίωμα στον καθένα να τα γράφει όπως θέλει :)
 
Top