Ο Χάρης αναφέρει την «καταστροφή της γλώσσας» ακριβώς επειδή διαπιστώνει ότι πολύς κόσμος έχει ταυτίσει τη γλώσσα με τη γραφή. Τη διαπιστώνω συνεχώς κι εγώ αυτήν την ταύτιση σε διάφορα ιστολόγια και σε ομάδες του Φέισμπουκ που παρακολουθώ. Δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που μιλάνε για «καταστροφή της ελληνικής γλώσσας από τα γκρίκλις» (και όχι της γραφής).
Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι αποτελούν κίνδυνο. Ούτε πριν από 5-6 χρόνια το πίστευα, γιατί θεωρούσα, και εξακολουθώ να θεωρώ ότι η αντίσταση απέναντι στα γκρίκλις θα είναι τεράστια. Το ότι εμφανίστηκαν σε διαφημίσεις δεν το θεωρώ επικίνδυνο, γιατί κι αυτές βρήκαν την αντίστασή τους. Άλλωστε οι διαφημιστές πιστεύω ότι χρησιμοποίησαν γκρίκλις όχι επειδή το σλόγκαν τους θα ήταν πιο εύκολα αναγνώσιμο, αλλά επειδή στόχευαν στο θυμικό ενός τάργκετ γκρουπ που έχει ταυτίσει τα γκρίκλις με την καθημερινή, πρόχειρη επικοινωνία του, αλλά και με τη διαφορετικότητά του από τον κόσμο των ενηλίκων. Και εφόσον βλέπω πτώση στη χρήση των γκρίκλις μεταξύ εφήβων και παιδιών, μάλλον και οι διαφημίσεις θα πάψουν να τα χρησιμοποιούν.
Φυσικά δεν είμαι σίγουρος για τίποτα απ' όσα θα συμβούν στο μέλλον. Μπορεί σε 10 χρόνια να έχουμε μια ξαφνική, γιγάντια άνοδο. Αλλά εγώ μιλάω με βάση αυτά που έχω δει μέχρι σήμερα. Εδώ όμως βλέπω ότι έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις για την εξάπλωση των γκρίκλις. Εσύ βλέπεις άνοδο της τάσης, εγώ βλέπω πτώση. Επομένως είναι μάλλον αδύνατο να συμμεριστεί ο ένας τις απόψεις του άλλου.
Όσο για τον Χάρη, εγώ βλέπω ότι λέει «χαλαρώστε, δεν υπάρχει κίνδυνος, διότι ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί συνειδητά το ελληνικό αλφάβητο και δεν ανέχεται πια τα γκρίκλις», εννοώντας, βεβαίως, και τα φόρουμ. Επομένως δεν βλέπω κάτι οξύμωρο στη χαλαρότητα του Χάρη, γιατί δεν θυμάμαι ποτέ να προέτρεψε τον κόσμο να χαλαρώσει με την έννοια ν' αδιαφορήσει για την εξάπλωση των γκρίκλις.