I am Hellene

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Να 'χουμε θέμα για συζήτηση..

[video=youtube;MFvU18GGM3Y]http://www.youtube.com/watch?v=MFvU18GGM3Y[/video]
Βάζω και την μετάφραση όπως την βρήκα στο youTube.

Γειά
Δεν είμαι ούτε δημόσιος υπάλληλος, ούτε κλέφτης
Και ούτε ούζο πίνω , ούτε πιάτα σπάω, ούτε "όπα!" λέω... στην καθημερινότητα μου... Α... Και δεν
γνωρίζω ούτε τον Γιώργο, ούτε τον Γιάννη, ούτε το Νίκο από την Ελλάδα...
Αν και είμαι σίγουρη οτι είναι πάρα πολύ συμπαθητικοί...
Η χώρα μου είναι Δημοκρατία, στην πραγματικότητα γέννησε τον θεσμό...
Μιλάω Ελληνικά και 5 ακόμα γλώσσες... Και οι περισσότεροι άνθρωποι από τη χώρα μου, μιλούν πολλές ξένες γλώσσες.
Θα μπορούσα να ράψω τη σημαία της χώρας μου στο σακίδιο μου, αλλά η κληρονομιά της Ελλάδας ξεπερνά κατά πολύ τα γεωγραφικά σύνορα μιας χώρας. Γέννησε τη Δύση.
Πιστεύω στον Ελληνισμό... Ολόκληρος ο κόσμος ενστερνίζεται τα ιδανικά του...
Κι αν σήμερα χρωστώ λεφτά σε κανέναν... Παρεπιπτόντως δεν είμαι ο μόνος - Είναι γιατί
Εφηύρα την Ελεύθερη Αγορά... Κι αν σήμερα μου ασκείτε κριτική... Είναι γιατί εφηύρα την Κριτική...
Πιστεύω στην Ελευθερία... Όταν χρειάζεται διαμαρτύρομαι...
Πιστεύω στη χαρά της ζωής... Δικαίωμα μου είναι! Δεν είναι κακό αυτό!
Μπορώ να κολυμπώ στα νερά πάνω από έξη χιλιάδων νησιών
Η χώρα μου έχει ανεπανάληπτες ομορφιές και παραδόσεις! Και η Οικογένεια μου... είναι Ιερός Θεσμός!
Με αποκαλείτε Γραικό... Αλλά είμαι Έλλην... Όχι Γραικός... ΈΛΛΗΝ
Το ονομά μου είναι --------
Και είμαι ΈΛΛΗΝ...
Ευχαριστώ, Ευχαριστώ.

Αφιερωμένο σε όλους τους Έλληνες. "Έλλην μπορεί να είναι όποιος το επιθυμεί με την καρδιά, το μυαλό, την ψυχή του." (Σωκράτης)
Και σε σε αυτούς που ασκούν αυτο-κριτική, για το πως να φτειάξουν έναν κόσμο ολοένα και πιο δίκαιο. Γιατί ο Ελληνισμός είναι ακόμα σε εξέλιξη, και θα είναι για πάντα, εις τους αιώνες των αιώνων.
 
Αυτό το "γέννησε τη Δύση" θα πρέπει κάποια στιγμή να μπει στη σωστή του βάση. Τη Δύση τη γέννησε μια εκδοχή του ελληνισμού που μεταφέρθηκε στη Ρώμη απο τον Πλήθωνα. Κατά πολλούς, η εκδοχή αυτή ήταν παραμορφωμένη, με αποτέλεσμα να "δέσει" με την παρηκμασμένη (γερμανοποιημένη ήδη) Ρώμη
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Η πρώτη μου εντύπωση είναι πως... πρόκειται για μια πολύ συμπαθητική κι όμορφη κοπελίτσα. :))))

Κατά τ’ άλλα συντονίζομαι με τον Κάποιον Άλλο. Αυτό το "I invented…" είναι υπερβολικό κι αυθαίρετο. Αφήνω το κατά πόσο π.χ. είναι ακριβές πως η κριτική εφευρέθηκε στην (αρχαία) Ελλάδα, ακόμα κι έτσι να ήταν όμως, κατά πόσο θα ανήκε μια τέτοια επιτυχία προσωπικά στον κάθε νεοέλληνα; Εδώ, αυτή η κοπέλα είναι όμορφη κι είμαστε έτοιμοι να δείξουμε μια ανοχή παραπάνω, περνάν όμως από το μυαλό μου κάτι απεχθείς φιγούρες συμπατριωτών μου και τρομάζω στην σκέψη να πουν πως εφηύραν το ένα και το άλλο πανανθρώπινο επίτευγμα.

Αν είχα το τηλεκοντρόλ, που είδα κάποτε στον Μπένη Χιλ, και που είχε κουμπάκι για τα πάντα, θα έβγαζα κάμποση από την έπαρση. Κατά την δική μου γνώμη, δεν βγήκε και πολύ καλά.

Εκεί που θα συμφωνήσω, είναι ο λόγος για την γλωσσομάθεια. Ε ναι, είναι ένα θέμα στο οποίο αποτελούμε φωτεινή εξαίρεση στα πέριξ της Μεσογείου. Οι Έλληνες καί μαθαίνουμε ξένες γλώσσες καί γουστάρουμε να τις μιλάμε. Και τσάτρα πάτρα Αγγλικά να μιλάει κάποιος, πάντα πασχίζει να επικοινωνήσει και να συνεννοηθεί με έναν ξένο, πράγμα που δεν συμβαίνει σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία κτλ.

Την μεγαλύτερη κουβέντα θα την σήκωνε ο λόγος περί "Γραικός" εναντίον "Έλληνα". Νομίζω πως οι Νεοέλληνες έχουμε δαιμονοποιήσει υπέρμετρα την λ. Γραικός. Για την ιστορία ας πούμε πως οι ίδιοι οι Έλληνες, για αιώνες, δεν προτιμούσαμε την λ. Έλληνας, καθώς αυτή ήταν συνδεμένη με την Αρχαία Ελλάδα και την πίστη στο Δωδεκάθεο, και έπρεπε να υπάρχει διάκριση από τον νεότερο χριστιανοέλληνα. "Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός και θα πεθάνω", φέρεται να είπε ο Αθανάσιος Διάκος, οπότε γιατί τσινάμε τώρα που οι άλλοι χρησιμοποιούν την ίδια αυτή λέξη που εμείς τους την μάθαμε;

Διότι ομοίως, θα πρέπει κι εμείς να πάψουμε να μιλάμε για "Ούγγρους" και να λέμε "οι Μαγιάροι", να πάψουμε να μιλάμε για "Ολλανδούς" και να λέμε "οι Κατωχωρίτες" ή "οι Νεδερλάντοι" και ένα σωρό άλλα τέτοια. Μην πάτε μακριά, ο Αλβανός αυτοαποκαλείται "Shqiptar". Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε ένα σωρό τέτοιες λέξεις στην γλώσσα μας;

Και για να κλείσω με ένα γλωσσικό ερώτημα: πώς διάολο είναι ο θηλυκός τύπος του Γραικός; :χμ:
 
Κι εμένα μόλις μου το έστειλαν. Η πρώτη μου αντίδραση είναι αρνητική. Σαφώς και ενοχλούμαι με τις απαξιωτικές θέσεις που κυκλοφορούν για την Ελλάδα και τους Έλληνες και υπάρχουν επιχειρήματα για να τις αντικρούσουμε, αλλά το συγκεκριμένο βιντεάκι το βρίσκω κάπως υστερικό. Πιστεύω ότι είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση, παρά θα έχει κάποια απήχηση στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι τη φυσική και ιστορική μας κληρονομιά μας την τιμάμε ή την απαξιώνουμε με την καθημερινή μας πρακτική. Δίνω ένα απλό παράδειγμα που συνδέεται με το συγκεκριμένο βίντεο: ναι, έχουμε το προνόμιο να κολυμπάμε στις παραλίες χιλιάδων πανέμορφων νησιών, αλλά τις έχουμε καταπατήσει μέχρι εκεί που δεν πάει. Τι θα σκεφτόταν ο Σωκράτης (και οι υπόλοιποι ένδοξοι πρόγονοί μας ;) ) γι' αυτό;

Θέλω να πω ότι τα επιχείρηματα που ανάγονται στο παρελθόν μας ή στη φυσική ομορφιά της χώρας μας δεν μου φαίνονται αρκετά για να απαντήσουμε στις πάρα πολλές άδικες επιθέσεις που δεχόμαστε. Σημασία έχει τι κάνουμε εμείς σήμερα για να αξίζουμε αυτό που μας χαρίστηκε από τη φύση και την ιστορία. Οπότε, ναι, μου κάνει το επιχείρημα της γλωσσομάθειας, γιατί και βάσιμο είναι και αντικειμενικό και ουσιαστικό, αλλά τα υπόλοιπα, πέραν της βασιμότητάς τους, σχεδόν δεν με αφορούν.
 
αυτου του ειδους τα βιντεο σπανια τα βρισκω πετυχημενα γιατι ακριβως εστιαζουν στην υπερβολη, στην ενταση των ντεσιμπελ και σε ''ανακριβειες'' ωστε να προκαλεσουν το κοινο αισθημα. νομιζω ομως οτι οι περισσοτεροι που το ειδαν θα ειπαν: μπραβο κοριτσι μου πες τα ,ετσι ειναι.

επισης δε βρισκω πετυχημενη την επιλογη της κοπελας. Δε μου αρεσει να μπαινουν ηθοποιοι κλπ σε τετοια βιντεο (ηθοποιος δεν ειναι;;) εκτός αν ειναι γνωστοι στο εξωτερικο ωστε να ''εξυπηρετησουν'' με την αναγνωρισιμοτητα τους.
 
Και για να κλείσω με ένα γλωσσικό ερώτημα: πώς διάολο είναι ο θηλυκός τύπος του Γραικός; :χμ:
Μα, φαντάζομαι... Γραική! :)

Φάρε συμφωνώ απολύτως με αυτά που έγραψες. Είμαι εντελώς αντίθετος με αυτή η μανία να χρησιμοποιούν κάποιοι παράγωγα του θέματος "Hell-" σε ξένες γλώσσες (όπως "Hellene" και "Hellas" στα Αγγλικά). Ήταν και το πρώτο πράγμα που με ενόχλησε βλέποντας το νήμα για πρώτη φορά.
Όσο για τη χρήση της λέξης Γραικός στα Ελληνικά, τί να κάνουμε, έχει πλέον σβήσει. Έλληνας λέμε, Ελλάδα, ελληνικός. Αλλά ποιό είναι το πρόβλημα με το να χρησιμοποιούν οι ξένοι λέξεις που προέρχονται από το Γραικός εννοοώντας αυτό που εμείς λέμε Έλληνας; Μια σύμβαση είναι, γιατί δεν τη δεχόμαστε πια; Συμφωνώ απόλυτα και με τα παραδείγματά σου. Είμαστε τάχα εμείς έτοιμοι να μετονομάσουμε την Ινδία σε Μπ(χ)άρατ, τη Γεωργία σε Σακαρτβέλο, την Κίνα σε Τσόνκουό, τη Φιλανδία σε Σούομι, την Ουγγαρία σε Μάγκιαρόρσαγκ και την Αλβανία σε Σκιπρία, με τη δικαιολογία ότι έτσι αποκαλούνται αυτές οι χώρες στην επίσημη γλώσσα της καθεμιάς;
 
Last edited:
Εγώ γενικά βαριέμαι να ακούω συνέχεια η Ελλάδα έχει ιστορία,έχει παραλίες,έχει το ένα,το άλλο,γέννησε την δημοκρατία κλπ κλπ.Εμένα με νοιάζει τι γίνεται τώρα ο κόσμος είναι σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση,θα πέσει μεγάλη πείνα και η "ιστορία της χώρας" δεν τρώγεται.Όλοι μπορούμε να κάτσουμε και να μιλάμε για την Ελλάδα και να βρούμε άπειρα πράγματα να πούμε αλλά δεν είναι λύση αυτό κατα την γνώμη μου.Και δεν ξέρω και κατά πόσο υπάρχει και λύση...
 
Θα συμφωνήσω περί στόμφου και υπέρμετρου ενθουσιασμού. Μου έκανε και μένα άσχημη εντύπωση, ειδικά όσο πλησίαζε η κορύφωση προς το τέλος. Όσο για την λέξη Έλληνας και Γραικός με κάλυψε ο Φάρος και ο Λάγνος. Παρόλ'αυτά όμως, είμαι περήφανη για κάποια πράγματα που έχουμε (είχαμε) πετύχει και αυτό δεν θα πάψω να το αναλογίζομαι ποτέ, ούτε θα το βάλω στην άκρη. Δεν θέλω να γίνομαι ισοπεδωτική ούτε στα θετικά, ούτε στα αρνητικά αυτής της χώρας. Καλώς ή κακώς, έχουμε μια μεγάλη και σημαντική ιστορία πίσω μας.
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εμενα μου ψιλοαρεσε. Δεν ειναι τιποτα παραπανω απο ενα "θεατρικο" μονολογο οποτε απλοποιησεις και Πρώτο Πρόσωπο συγχωρούνται. Δεν αξιζει να κολλάμε σε αυτά. Αλλωστε οταν μας λένε σε Δευτερο Πρόσωπο "είσαι Έλληνας οπότε είσαι κλέφτης/τεμπέλης/κλπ", με την ίδια λογική μπορώ να πω "είμαι Έλληνας οπότε εγώ εφηύρα τη δημοκρατία/το θέατρο/κλπ".

Βεβαια οπως λεει ο Λαγνος, υπαρχουν αναλογοι μονολογοι για αλλες εθνικοτητες και μπορειτε να τις βρειτε στο yT. Το δικο μας το βρηκα πετυχημενο, με πορωσε ευχαριστα, και η Μουτσατσου πανεμορφη οπως παντα.

Για το Hellen εναντιον Greek δεν ξερω τι να πω. Καλλιτεχνικά (στο βίντεο) θα μπορούσα να το ερμηνεύσω οτι σημαίνει κάτι σαν "δεν ειμαι αυτό που με αποκαλείτε εσείς και αυτό που νομίζετε για μένα. Εγώ ξέρω καλύτερα ποιός και τί είμαι".

Τωρα δεν ξερω τι παιζει με το φαινόμενο που θελει να προτιμούμε το Hellene αντι του Greek αλλα εχει ενδιαφέρον. Ενας φιλος μου νομιζε οτι ο Γραικός είναι υποτιμητικό και σημαίνει Ραγιάς ή Γκιαούρης μεχρι που του εξηγησα την πραγματικοτητα. Οποτε ισως να ανταποκρίνεται σε καποια παρανοηση που κυκλοφορει. Αλλιως φανταζομαι οτι εχει να κανει με την επιθυμια μας για ταυτοτητα, οπως πολλοί Ιρλανδοί και Ουαλλοί αυτοαναγνωρίζονται ως Κέλτες, άλλοι ως Σλάβοι και πάει λέγοντας.
 
Last edited:
Αφού εξαντλήσουμε την αυτοκριτική και ομφαλοσκόπιση μας, προτείνω να συμβάλλει ο καθένας από μας στην δημιουργία μιας σωστότερης εικόνας μας στο διαδύκτυο. Εγώ με τα φτωχά αγγλικά μου κάνω παρεμβάσεις σε διεθνή φόρα (πχ της Γκάρντιαν) γιατί μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι με τις χυδαίες γενικεύσεις που έχουν επικρατήσει.
Δεν έχεις άδικο, Νπαπς, αλλά αμφιβάλλω πολύ αν βελτιώνουν την εικόνα μας καμπάνιες αυτού του ύφους και αυτού του περιεχομένου.
 

Φαροφύλακας

Υποθετικός Σοφέρ
Προσωπικό λέσχης
Μα αυτό είναι ολόιδιο!!! Ας το βάλουμε εδώ:

[video=youtube;BRI-A3vakVg]https://www.youtube.com/watch?v=BRI-A3vakVg[/video]

Σχεδόν τα πάντα στην τηλεόραση είναι αντιγραφές από το εξωτερικό. Μήτε κι αυτό το εικαστικό δημιούργημα είναι, λοιπόν, κάτι άλλο. :)
 
Δε μου άρεσε από την αρχή τόσο από άποψη φωνής (μια πιο μπάσα ίσως να μην μου ακουγόταν τόσο εκνευριστική) όσο και από άποψης περιεχομένου.

Και έλεος!!!! έλεος δηλαδή αν πρέπει τώρα να απολογηθούμε και για το ότι πίνουμε ούζο. Πέρα του ότι είναι εντελώς ηλίθιο σαν σκέψη, σαν απάντηση, κι εγώ δεν ξέρω πώς να το πω, κανείς εκεί στα εξωτερικά δε μας κατηγοράει γι' αυτό. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε; Οι Έλληνες δεν πίνουμε πραγματικά τίποτα μπροστά σε άλλους λαούς (μπορούμε αλήθεια να συγκριθούμε με τους Γερμανούς και τους Άγγλους στη μπύρα ή με τους Ρώσους στη βότκα; ).

Κατά τα άλλα, με καλύψατε σε όσα είπατε για την περιβόητη... αρχαία μας κληρονομιά. Οι πομπώδεις κορόνες του βίντεο σχετικά μ' αυτό το θέμα με έχουν κουράσει (για να το πω ευγενικά). Αν ψάξουμε στην καθημερινότητά μας αλλά και μέσα μας, υπάρχουν σίγουρα πράματα για τα οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι ακόμα και σήμερα. Σίγουρα, δεν είμαστε, μονάχα εμείς, το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα λαμογιάς, ανευθυνότητας, απατεωνιάς, ζαμανφουτισμού στον πλανήτη κλπ, όπως κάποιοι προσπαθούν να μας παρουσιάσουν. Αλλά μιλώντας για Αριστοτέλη και Σωκράτη δεν απαντάμε στις κατηγορίες. Μάλλον γινόμαστε γραφικοί.
 
Συμφωνώ απόλυτα με Γλωσσολάγνο περί προσδιορισμού και με τον κάποιον άλλο και τον φάρο για τις απόψεις τους επί του θέματος. Γενικά μου προκαλούν πονοκέφαλο βαρυσήμαντες δηλώσεις του στυλ Εγώ έκανα το ένα και εγώ το άλλο, ειδικά όταν όλα τα επιχειρήματα έχουν να κάνουν με πάρα πάρα πολύ μακρινούς προγόνους. Δε νομίζω πως χρειάζονται τέτοια πράγματα παρεκτώς για την εσωτερική κατανάλωση όπως είπατε και για έναν πληγωμένο εγωϊσμό από δηλώσεις φυλλάδων του εξωτερικού. Κατά τα άλλα είναι σα να είμαι έξω από το σπίτι μου και να χτυπιέμαι πως είναι δικό μου σε κάθε περαστικό.
 
Δε φτάνει που βρεθήκαμε στη θέση του κατηγορούμενου για μια "κρίση" που δημιούργησαν κάποιοι μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν φτηνά εργατικά χέρια στον ευρωπαικό νότο (με σκοπό να ανταγωνιστούν τις αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες), απολογούμαστε κιόλας σε αμερικάνικο στυλάκι για να μας καταλάβουν...
 
Top