Lara Honos - Webb : "Αυτοθεραπεία, Κατάθλιψη χωρίς χάπια"

Τίτλος: Αυτοθεραπεία, Κατάθλιψη χωρίς χάπια
Πρωτότυπος τίτλος: Listening to Deppession
Συγγραφέας: Lara Honos - Webb
Μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου
Εκδόσεις: Μοντέρνοι Καιροί
Έτος έκδοσης: 2010
Σελ.: 189

Το βιβλίο αυτό μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για προσωπική ενδοσκόπηση και ως αποτέλεσμα να περιορίσει την κατάθλιψη και να συμβάλει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Κάθε κεφάλαιο αναλύει μια διαφορετική πτυχή της κατάθλιψης, προτείνοντας μια αυτοθεραπεία χωρίς χημικές ουσίες. Η κατάθλιψη, στην πραγματικότητα, μπορεί να γίνει η αφορμή για έναν επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων της ζωής, ένα βήμα στη συνειδητότητα ή μια ευκαιρία να διώξει κάποιος δυσάρεστες όψεις της καθημερινότητας. Μπορεί, επίσης, να γίνει η αρχή για μια καλύτερη διαχείριση του ψυχικού πόνου και της απώλειας και, ως εκ τούτου, να ενισχύσει την άμυνά μας απέναντι σε παρόμοιες καταστάσεις.

Ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει σχετικά με την κατάθλιψη. Προσεγγίζει το όλο θέμα από μια διαφορετική σκοπιά. Δεν θεωρεί τον καταθλιπτικό ασθενή όπως είναι π.χ. ο νεφροπαθής, δεν πιστεύει στα φαρμακευτική αντιμετώπιση του ζητήματος (εκτός από πολύ βαριές περιπτώσεις με συχνές απόπειρες αυτοκτονίας) , αλλά θεωρεί πως η κατάθλιψη είναι ένας συναγερμός στο να δείξει κάποια πράγματα στο άτομο και λόγω αυτού εμμέσως την παρουσιάζει ως ένα δώρο.

Στην αρχή του βιβλίου εξηγεί το τι είναι κατάθλιψη, ποια είναι τα σημάδια της και πως μπορεί να διακρίνει αν είναι ή όχι κάποιος καταθλιπτικός και σε ποιο βαθμό. ( έντονη κόπωση,απώλεια ενέργειας, αισθήματα αναξιότητας , ενσυνείδητες ενοχές κ.α.)

Στη συνέχεια παρουσιάζει πως η κατάθλιψη είναι μια ''εσωτερική φωνή'' η οποία με τα σωματικά συμπτώματα που σου προκαλεί σου φωνάζει με αυτό τον τρόπο να της δώσεις σημασία. Τι σου λέει όμως αυτή η φωνή; Ότι δεν της αρέσει η ζωή που μέχρι τώρα κάνεις. Ότι αυτή η ζωή που ζεις δεν είναι για σένα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι ζεις για τους άλλους ή ότι έχεις συμβιβαστεί σε ορισμένες καταστάσεις στην ζωή σου, ότι έχεις κάνει λανθασμένες επιλογές (επαγγελματικές, προσωπικές) ή ότι είσαι υπερβολικά ευαίσθητος.

Αυτή η απώλεια ενέργειας και η έλλειψη για κάθε κοινωνική δραστηριότητα έχει τον σκοπό, να κάτσεις στην άκρη και σκεφτείς τι έχει πάει στραβά στην ζωή σου (εδώ έχει αρκετές ασκήσεις στο πως να το ανακαλύψεις αυτό) και στη συνέχεια να βρεις το τι πραγματικά θέλεις να κάνεις από εδώ και πέρα (κι εδώ πολλές ασκήσεις στο πως να το κάνεις). Σκόπος της είναι να ζήσεις μια ζωή με νόημα.

Δουλεύοντας πάνω σε αυτά και στα αρνητικά συναισθήματα που βιώνεις (και για τα συναισθήματα εξήγηση στο γιατί προκαλούνται και ασκήσεις), παλεύεις με τον εαυτό σου και μεταμορφώνεσαι όπως η κάμπια στο κουκούλι. Στο τέλος αυτής της πάλης γίνεσαι πεταλούδα και πλέον έχεις τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατάθλιψης . Μερικά από αυτά είναι:
- Εύρεση του νοήματος στη ζωή σου
- Γίνεσαι εσύ η πηγή της ικανοποίησης
- Αυθεντικότητα
- Ξέρεις τι θέλεις
- Ζεις για τον εαυτό σου και όχι για την γνώμη των άλλων

Νομίζω είναι ένα ωραίο βιβλίο, χρήσιμο, που θα βοηθήσει κάποιον που έχει κατάθλιψη ή θα βοηθήσει κάποιον στο να ξέρει πως να συμπαρασταθεί σε κάποιον που την αντιμετωπίζει.

Last edited by a moderator:
Υπερανθρωπε πολυ ωραια η παρουσιαση σου και πολυ ομορφα αυτα που λες οτι μπορει να προσφερει σε καποιον αυτο το βιβλιο.Δυστυχως στις μερες μας πολλοι ανθρωποι υποφερουν απο καταθλιψη και τετοια βιβλια νομιζω πως μπορουν να προσφερουν ουσιαστικες λυσεις στους ανθρωπους αυτους.Αισθανομαι ομως την αναγκη να προσθεσω κατι.Μερικες φορες ενα τετοιο βιβλιο μπορει και να μην ειναι αρκετο.Μερικες φορες μπορει να ειναι τοσο πηχτη η μαυριλα που φωλιαζει σε μια ανθρωπινη ψυχη,που κανενα βιβλιο,καμμια βολτα στην ακρογιαλια,κανενας φιλος και καμμια μορφη τεχνης να μην μπορει να την διωξει.Και δεν αναφερομαι μονο στους αυτοκτονικους.

Οπως οταν εχεις υποθυροειδισμο και χρειαζεσαι το χαπακι σου,ετσι,καμμια φορα κι οχι παντα,μπορει και να χρειαζεσαι ενα αλλο χαπακι για να ανεβασεις την σεροτονινη σου σε ομαλα επιπεδα.Γιατρος δεν ειμαι,λεπτομερειες δεν ξερω.Απλως θελησα να επισημανω οτι,κατα την γνωμη μου παντα,οφειλουμε στον εαυτο μας να ειμαστε ανοιχτομυαλοι σε καθε μορφη θεραπειας.Ειτε αυτη ειναι η φαρμακοθεραπεια,ειτε η ομοιοπαθητικη,ειτε η ψυχοθεραπεια,ειτε η γιογκα,ειτε φυσικα και τετοια βιβλια.:)

Last edited:
Ναι δεν αντιλέγω ότι κάποιο χαπάκι μπορεί να βοηθήσει αλλά φοβάμαι ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι ''βόλεμα''. Δεν ασχολείται κάποιος με την ουσία του πράγματος και γιατί έχει αυτά τα συναισθήματα και απλώς παίρνει το χάπι για να ξελαφρώσει από τα συμπτώματα. Τώρα αν κάποιος είναι βαριά περίπτωση ας παίρνει το χάπι αλλά σε συνδυασμό πως αυτό τον βοηθάει να δουλεύει παράλληλα με τον εαυτό του και με την προοπτική κάποια στιγμή να το κόψει. Βασικά δεν έχω καλή εντύπωση για τα χάπια, νομίζω δεν οδηγούνε πουθενά.

Δεν ασχολείται κάποιος με την ουσία του πράγματος και γιατί έχει αυτά τα συναισθήματα και απλώς παίρνει το χάπι για να ξελαφρώσει από τα συμπτώματα.

Υπαρχουν ομως ανθρωποι που ασχοληθηκαν με την ουσια του πραγματος οπως λες και δεν καταφεραν να βγαλουν ακρη.Και δεν θελω υπαρχει,και δεν μπορω.Υπαρχουν,δυστυχως,πραγματα που μας ξεπερνανε.

Ίσως μιλάς για υπερβολική θλίψη που έρχεται από δυσάρεστα γεγονότα, εγώ δεν λέω γι αυτό αλλά για την κατάθλιψη όπως την αναφέρει το βιβλίο :)

Θα το προωθήσω σε μια πολύ γνωστή μου, εξάλλου κι εγώ ακολουθώ την αιρετική-ιατρική. Κοτζάμ Υπεράνθρωπος το παρουσιάζει, κάτι παραπάνω θα ξέρει :))))

Χρήστο ρίξε αν θες μια ματιά στο video από το 35:50 και μετά για κάνα 5 λεπτο. Λέει για το ζήτημα των φαρμάκων που λέγαμε.

[video=youtube;3hcT6fBnils]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3hcT6fBnils#t=35m50s[/video]

Την εχω ξαναδει αυτην την εκπομπη παλιοτερα,τα λεει πολυ ωραια ο Γιωσαφατ.Τσεκαρα το σημειο που μου ειπες,νομιζω λεει αυτο στο οποιο καταληξαμε παραπανω.Οταν η κατασταση ειναι σοβαρη κι οχι ηπια,τα χαπια χρειαζονται.Παντως ειμαι κι εγω εντελως αντιθετος με τις υπερβολες που γινονται και νομιζω οτι η ευθυνη γι'αυτο βαραινει κυριως τους γιατρους κι οχι τους ανυποψιαστους ασθενεις.