Ωωωω... Αυτό με το ράδιο Πέντραχ δεν το ήξερα! Το βρήκα, το σημείωσα, δυο ματιές κι ενθουσιάστηκα ήδη.
Ακούω πολλά podcasts, αλλά τα περισσότερα είναι στα αγγλικά, με μικρες παρεκτροπές στα γερμανικά. Εγώ φταίω βέβαια που δεν το έχω ψάξει καλύτερα με τα ελληνικά, οπότε αν έχει κάποιος προτάσεις, θα χαρώ να τις ακούσω. Το μόνο ελληνικό που μου πρότειναν πρόσφατα είναι ειδησιογραφικό (Global Voices νομίζω; ), αλλά δεν το έχω ακούσει ακόμα. Επίσης παίζω πολύ στη θεματολογία, από διάφορα επιστημονικά (ιστορία, αρχαιολογία, γεωλογία), τεχνολογικά και πιο επαγγελματικής φύσεως, μέχρι ότι μου κάνει κούκου εκείνο το διάστημα. Χρησιμοποιώ το PlayerFM στο κινητό και στον υπολογιστή, που βοηθάει να βρεις πράγματα με βάση τη θεματολογία, ακόμα κι αν θες ν'ακούσεις ένα μόνο επεισόδιο, και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Οπότε θα σας αντιγράψω από εκεί αυτά που ακούω πιο πολύ αυτόν τον καιρό, ελπίζω κάτι να βρείτε να σας αρέσει (αν και δεν ξέρω αν θα σε πετύχω συγκεκριμένα στα θέματα που θες, Ιπποπόταμε).
Μόνιμα λοιπόν podcast στη λίστα μου αυτή τη στιγμή είναι κάποια για αληθινά εγκλήματα (όπως το
Criminal και το
Sword and Scale - και τα δύο είναι ενδιαφέροντα και όχι της κίτρινης δημοσιογραφίας), κάποια για παιχνίδια (έχω κολλήσει ειδκά με το
Psychology of Video Games εδώ και ένα χρόνο) και κάποια γλωσσικά/γλωσσολογικά που ίσως να αρέσουν στους συμφορίτες, όπως το εύκολο και ευχάριστο
The Allusionist και το ίσως ελαφρώς πιο έντονα γλωσσολογικο και ενίοτε κοινωνικόπολιτικό
Talk the Talk (αν αντέξετε την αυστραλέζικη προφορά του ενός από τους δυο παρουσιαστές). Ακούω επίσης πολύ Old Time Radio (παλιές ραδιοφωνικές εκπομπές, κυρίως Αμερικάνικες), αλλά πολύ επιλεκτικά στα επεισόδια, από διάφορα podcasts. Συνήθως από
Boxcars 711,
Detective OTR, και τα διάφορα που επιλέγουν από
Dragnet. Ειδικά το Boxcars παίζει κατά καιρούς διάφορα έργα από Αγκάθα Κρίστι, Ντόιλ, Χάμετ, Τσέστερτον, κτλ, σε πολύ καλές "θεατρικές" ηχογραφήσεις. Τέλος, βρήκα προσφάτως το
History of Literature και έχω ακούσει μόνο ένα επεισόδιο, αλλά μου άρεσε και θα το πάρω από την αρχή.
Όσον δε αφορά την ιστορία για την οποία ρωτάς, υπάρχουν άπειρα, αλλά αυτόν τον καιρό δεν έχω κάποιο που να έχω κολλήσει συγκεκριμένα, αν και κάποτε άκουγα φανατικά τον Dan Carlin (ψάξτον, έχει υλικό ν'ακούς χρόνια, απλώς είναι μεγάλα τα επεισόδια και δε με βολεύουν συνήθως). Μου αρέσει όμως αυτόν τον καιρό το
True Crime Historian που περιγράφει πραγματικά ιστορικά εγκλήματα της Αμερικής, κυρίως του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στη δημοσιογραφική τους εξιστορησή, με πολλά αποσπάσματα από κίτρινες εφημερίδες. Το βρίσκω ενδιαφέρον από πολλές απόψεις και είναι πάντα πολύ καλά ψαγμένο και τεκμηριωμένο, αν και η γλώσσα του είναι κάποιες φορές πιο απαιτητική.
(Παρεπιπτώντως, άσχετο, αλλά σε καλή μετάφραση της λέξης podcast δεν έχω καταλήξει ακόμα. Το Linguee.gr δε βοηθάει καθόλου, και το translatum.gr έχει ολόκληρη
συζήτηση αλλά δεν καταλήγει πουθενά. Το ηχοεκπομπή κατ'άιτηση δε μου λέει τίποτα. Έχει κανένας καλύτερες ιδέες; )