"Report on Zorba" η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή με θέμα τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη

O Γιάννης Σμαραγδής ανακοίνωσε το ελληνικό καστ της νέας του ταινίας με θέμα τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη, η οποία θα βασίζεται στην πνευματική αυτοβιογραφία του Κρητικού συγγραφέα "Αναφορά στον Γκρέκο" και έχει τον προσωρινό τίτλο "Report on Zorba". Έχουμε και λέμε: Νίκος Καζαντζάκης: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ελένη Καζαντζάκη: Μαρία Καλογήρου, Ζορμπάς: Θοδωρής Αθερίδης, Μελίνα Μερκούρη: Ζέτα Δούκα και στον ρόλο ενός καλόγερου ο Στάθης Ψάλτης. Τα γυρίσματα της ταινίας θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2016 και θα είναι συμπαραγωγή Ελλάδας Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Κίνας.

http://www.naftemporiki.gr/story/969185/tainia-gia-ton-niko-kazantzaki

Last edited by a moderator:
Ο Σμαραγδής παρουσιάζει τους ήρωες του με πολλή αγάπη και φροντίδα (Ελ Γκρέκο, Καβάφης, Καλή σου Νύχτα Κυρ Αλέξανδρε). Λογικά πρέπει να περιμένουμε μία πολύ ποιοτική ταινία, αν κι έχω επιφυλάξεις για τον πρωταγωνιστή.....

Τέλεια ο Σμαραγδής που πιάνει τα κλασικά (ελληνικά ιστορικά πρόσωπα) και τα καταντά εικονογραφημένα αποφάσισε να πιάσει και τον Καζαντζάκη. Αν η ταινία που θα προκύψει είναι στο επίπεδο των δυο τελευταίων ιστορικών αισχών του (Ελ Γκρέκο: Πολύ βραχνός για να πεθάνει, και Βαρβάκης: Έχω και κότερο πάμε μια βόλτα; ) την ταινία που θα προκύψει οι μέλλουσες γενεές θα την χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα για το ότι και υπάρχει θεός και είναι εκδικητικός (Τελευταίος Πειρασμός εσύ Σμαραγδή εγώ :ρ)

Να δω τον Λαζόπουλο Καπετάν Μιχάλη...

Last edited:

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Κι εγώ με τον Κόρτο... Το Ελ Γκρέκο το είχα δει και στον κινηματογράφο δυστυχώς. :νατώρα: Ωστόσο, θεωρώ πολύ καλό ηθοποιό τον Παπασπηλιόπουλο.

Και εγώ είδα τον Ελ Γκρέκο στο σινεμά (αλλά εγώ είμαι Κρητικός και είμαι δικαιολογημένος) και συμφωνώ με την Ίζι ότι ο Παπασπηλιόπουλος είναι και συμπαθής και καλός ηθοποιός. Τον Σμαραγδή είναι που δεν εμπιστεύομαι σαν δημιουργό και βλέποντας τον τίτλο (Αναφορά στο Ζορμπά=>Καζαντζάκης και Ζορμπάς γκέγκε; => Αγνή λαϊκή φιλοσοφία κόντρα στον δήθεν διανοουμενισμό. Συνοδεύεται με χωριάτικη σαλάτα με φέτα και ρίγανη, ηλιοβασίλεμα και συρτάκι στην ακροθαλασσιά) και την διανομή Ζορμπάς ο Αθερίδης (συμπαθής και ο Αθερίδης αλλά Ζορμπάς; ) Μελίνα η Δούκα (που δεν είναι ούτε καν συμπαθής) παπάς ο Ψάλτης (τι χαριτωμένο... ο Σεφερλής ποιον θα ερμηνεύσει;) τι να περιμένω πέρα από τον αχταρμά του Ελ Γκρέκο και τον Θεού που αγαπά το χαβιάρι που και εκεί υπήρχαν αρκετοί καλοί ηθοποιοί (από τον Κλιζ και την Ντενέβ ως τον Σακελλαρίου αλλά τι λόγο ύπαρξης είχαν στην ταινία; ) και αν είναι να δω μια ταινία για την σχέση του Ζορμπά με τον Καζαντζάκη (όπως περιμένω στην καλύτερη περίπτωση) γιατί να μην ξαναδώ τον Ζορμπά του Κακογιάννη;

Φυσικά αυτά είναι προσωπικές απόψεις και κάλλιστα θα μπορούσε σε άλλους να αρέσει ο Σμαραγδής και να περνάνε καλά με τις ταινίες του. Οι αριθμοί των εισιτηρίων που κόβει αυτό δείχνουν. Εγώ όμως δεν περνάω καλά οπότε μάλλον θα το δω μόνο όταν το παίξει η τηλεόραση και μόνο αν δεν έχει τίποτα άλλο ενδιαφέρον.

Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Το είδα το El Greco. Ήταν φανερό πως κάποιος έκανε μια μεγάλη προσπάθεια να φτιάξει κάτι στα πρότυπα των αντίστοιχων ξένων παραγωγών αλλά κάτι δεν μου καθόταν, κάτι δεν έδενε και φοβάμαι πως αυτό απλά ήταν η σκηνοθεσία. Ομοίως δεν μου άρεσε ο Μουστάκας ως Τιτσιάνος. Δυστυχώς, έβλεπα 100% Μουστάκα και καθόλου κάποιον παλιό ζωγράφο.

Ο Ψάλτης, όσο κι αν φανεί περίεργο, έχει κάνει δύο εντυπωσιακές ερμηνείες στη τηλεόραση σε λογοτεχνικά έργα: βοηθός του ανακριτή στο "Συμβολαιογράφο" του Αλέξανδρου Ραγκαβή και Εβραίος γιατρός στον "Περίπλου" του Διονυσίου Ρώμα. Υπ' αυτήν την έννοια, είναι πιο σίγουρη λύση από το Μουστάκα.

Ο Καζαντζάκης είχε βάθος σαν προσωπικότητα, δεν μπορεί ο Παπασπηλιόπουλος ν'ανταπεξέλθει πιστεύω στην ερμηνεία του....

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Ξέρεις τι γίνεται με τον Ψάλτη; Έχει ταυτιστεί τόσο πολύ με τους σαχλορόλους της βιντεοκασέτας που, και καλή ερμηνεία να δώσει, δύσκολα θα την εκτιμήσουμε. Τον θυμάμαι κι εγώ σ' ένα επεισόδιο της Ανατομίας ενός Εγκλήματος (νομίζω) να παίζει καλά, όμως τι να το κάνω που όταν βλέπω τη φάτσα του σκέφτομαι το "πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος, Κούλα!". Έχει καεί σ' αυτούς τους ρόλους... Δεν λέω ότι δεν είναι καλός ηθοποιός.

Για τον Παπασπηλιόπουλο, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε.

Ούτε εμένα μου άρεσαν ο Ελ Γρέκο και το Χαβιάρι, δεν τις είδα καν μέχρι το τέλος. Εχω την αίσθηση ότι το πρόβλημα με τις ταινίες του Σμαραγδή είναι ότι τρώνε απίστευτα τρελό προμόσιον και ο κόσμος πάει με αυξημένες απαιτήσεις να τις δει και φυσικό είναι πολλοί να απογοητεύονται.

Δεν καίγομαι να την δω την συγκεκριμένη λόγω των προηγούμενων κακών εμπειριών μου. Για το καστ τι να πω, δεν μπορώ να καταλάβω την ύπαρξη του Αθερίδη στην ταινία....:ανέκφραστος:

Σημ: Ξέχασα να πω ότι ο Ψάλτης στο δράμα είναι καταπληκτικός. Τον είχα δει σε μικρή ηλικία στο θέατρο, στην Θεοδώρα, με την Ντενίση (ασχολίαστο...). Είχα ανατριχιάσει με την ερμηνεία του!!!

Εγω θεωρω οτι το El Greco (που το εχω δει 3-4 φορες) ηταν μια παρα πολυ καλη ταινια. Το ιδιο και ''Ο Θεος Αγαπαει Το Χαβιαρι''. :)