Yamamoto Tsunetomo: "Hagakure-Ο Δρόμος των Σαμουράι"Ξενόγλωσσος τίτλος: HAGAKURE
ISBN13: 9789608728509
Εκδότης: ΑΛΚΙΜΑΧΟΝ
Χρονολογία Έκδοσης: Απρίλιος 2002
Αριθμός σελίδων: 160
Διαστάσεις : 21x14
Μετάφραση: ΚΟΚΚΟΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Επιμέλεια: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά): ΤΣΟΥΝΕΤΟΜΟ ΓΙΑΜΑΜΟΤΟΤο Hagakure είναι ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία .Πρόκειται για το έργο του Yamamoto Tsunetomo,ενός σαμουράι που έγινε κάποια στιγμή,γύρω στα 40 του,βουδιστής μοναχός επειδή δεν του επέτρεψαν να κάνει sepuku(τελετουργική αυτοκτονία)όταν πέθανε ο Αφέντης του.Στην πραγματικότητα αυτό το βιβλίο γράφτηκε παρά τη θέληση του ίδιου του Tsunetomo,αφού το έγραψε ένας μαθητής του ακούγοντας τις προφορικές διδασκαλίες του.
Το βιβλίο περιέχει οδηγίες-συμβουλές για τους νεότερους σαμουράι,φιλοσοφικές-πνευματικές διδαχές,συμβουλές για την καθημερινή ζωή κλπ.Επί της ουσίας πρόκειται για μία σπουδή στο θάνατο καθώς όλο το νόημα του βιβλίου συμπυκνώνεται στην ιδέα ότι ο έντιμος θάνατος είναι προτιμότερος από μια ατιμασμένη ζωή."Ο Δρόμος του Σαμουράι είναι ο θάνατος".Λέγοντας αυτό,ο Tsunetomo,θεωρεί ότι ο κάθε πολεμιστής,αλλά και ο κάθε άνθρωπος,πρέπει να προετοιμάζεται για το θάνατό του ώστε να μη δειλιάσει όταν η μάχη ή το όποιο καθήκον του του θέσουν το δίλημμα της εκπλήρωσης του σκοπού ή της σωτηρίας της ζωής του.Θεωρεί ότι είναι πιο έντιμο να προσπαθήσεις και ας μην πετύχεις παρά να οπισθοχωρήσεις.
Το βιβλίο ανήκει στη κατηγορία "memento mori",να συλλογίζεσαι το θάνατό σου δηλαδή.Αντιμετώπισε αρκετές επικρίσεις από ανθρώπους των πολεμικών τεχνών,οι οποίοι έδειξαν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όπως ήταν λογικό,επειδή δείχνει προτίμηση στην ευθεία επίθεση ανεξαρτήτως αποτελέσματος παρά στη χρήση πλαγίων μέσων.Επικαλούνται κυρίως το γεγονός ότι ο Tsunetomo δεν είχε εμπλακεί ποτέ σε κάποια μάχη,αφού την εποχή που υπηρετούσε ως σαμουράι δεν έγιναν πόλεμοι στην Ιαπωνία.Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι ούτε αυτοί που τον κατηγορούν έχουν γνωρίσει τη φρίκη του πολέμου που περιγράφουν.
Πάντως στη θέση του ότι μια νίκη με πλάγια μέσα είναι ρυπαρή νίκη,συμφωνεί και ο Μέγας Φώτιος ο οποίο στην επιστολή του προς τον Μιχαήλ(εκδόθηκε από τον Αρμό ως "Ο Ηγεμών"),άρχοντα της Βουλγαρίας,τον αποτρέπει από το να κοροϊδεύει με τεχνάσματα τους εχθρούς του θεωρώντας την απάτη ως δείγμα αδυναμίας.
Η αλήθεια είναι ότι γι'αυτά τα θέματα θα μπορούσαν κάποιοι να διαφωνούν αιωνίως!Κι εγώ όταν είχα πρωτοδιαβάσει το βιβλίο,γύρω στα είκοσι τότε,το είχα απορρίψει.Ειδικά σε αυτό το κομμάτι.Τώρα πια,το βλέπω αλλιώς.Είναι ένα καθαρά πνευματικό έργο.Ένα έργο που αποσκοπεί στην τελειότητα(όπως την έβλεπαν οι Ιάπωνες του 1700)και όχι στην επίτευξη απλά ενός στόχου.Που δίνει βάση στη συνεχή προετοιμασία και την αφοσίωση και όχι στις πονηριές και τα τεχνάσματα.Την αξία στη ζωή την δίνει όχι το τι πέτυχες και τι απέκτησες αλλά ο τρόπος που πέθανες.
Κάπως έτσι βλέπει τα πράγματα ο Tsunetomo.Ο ζήλος,η πίστη και η αφοσίωση είναι τα χαρακτηριστικά του ανδρείου,του άξιου.Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα.Και είναι αυτό το πνεύμα που ίσως λείπει από τη ζωή μας.Την συνειδητοποίηση ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τον θάνατο κάθε στιγμή.Τη διάθεση να θυσιαστούμε για την πίστη μας,το σκοπό μας.Την απόφαση να ζούμε σαν να είμαστε νεκροί.Κι έτσι δεν θα πεθάνουμε όταν θα έρθει η ώρα.

Αν και έχει εξαντληθεί από τον εκδοτικό οίκο,πιστεύω ότι όλο και σε κάποιο βιβλιοπωλείο θα υπάρχει ακόμα.
 
Last edited by a moderator:
Μακάρι να είχα την ευκαρία να διαβάσω την παρουσίασή σου προτού το διαβάσω φέτος το καλοκαίρι. Εγώ προσωπικά δυσκολεύτηκα να διεισδύσω στο νόημα του βιβλίου, πρωτίστως διότι η κοσμοθεωρία και η νοοτροπία της Ιαπωνίας είναι τόσο πολύ διαφορετική από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Πιστεύω ότι η παρουσίασή σου είναι άκρως διαφωτιστική, και σε ευχαριστώ που μοιράστηκες τις εντυπώσεις σου μαζί μας.
 
Last edited:
Να ευχαριστήσω κι εγώ για την παρουσίαση. Δεν ήξερα αυτό το βιβλίο. Θα το αναζητήσω. Διαβάζοντας όσα γράφεις μου ήρθε στο νου το "Κρείσσον γαρ ημίν θάνατος εν τω αγώνι, ή ζήσαι εν τω πτώματι", του Αββά Ισαάκ του Σύρου, προς τον οποίο βλέπω ότι έχεις μια συμπάθεια. Μιλάει για τον ασκητικό αγώνα, βέβαια.
 
Χαίρομαι που σας άρεσε!Είναι ένα ελαφρώς τροποποιημένο κείμενο σε σχέση με αυτό που είχα ανεβάσει στο μπλογκ μου.Εκεί το συνέδεσα πιο πολύ με τους μάρτυρες και τους ασκητές του χριστιανισμού.
Η νοοτροπία του Tsunemoto ήταν αρκετά περίεργη ακόμη και για τους Ιάπωνες της εποχής του.Με αμιγώς στρατηγική-πολεμική κατανόηση δε βγάζει κάποιο ιδιαίτερο νόημα και δε μπορεί να συγκριθεί,ας πούμε,με το Βιβλίο των Πέντε Δακτυλιδιών.Απλά εδώ εκδόθηκε από εκδοτικό οίκο που ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες(καταπληκτικά τα εισαγωγικά σημειώματα τριών αξιολογότατων δασκάλων) και τράβηξε κυρίως το ενδιαφέρον αυτού του κομματιού του αναγνωστικού κοινού.
Πράγματι ο Ισαάκ ο Σύρος είναι από τους αγαπημένους μου.Όπως και οι άλλοι Πατέρες της Ερήμου.Αλλά ειδικά σε αυτόν έχω μεγαλύτερη αδυναμία.
 
Ο μόνος λογος που διάβασα το βιβλίο είναι η (γαμάτη) ταινια του Τζάρμους, Ghost Dog (με τις γαμάτες μουσικές του RZA)

Καστάλια, συμφωνω μαζί σου αναφορικά με το πώς (δεν) αντελήφθην το βιβλίο.
 
Last edited:
Top