FanFiction!

Είτε μας ειναι γνωστός ο όρος είτε όχι, σίγουρα έχουμε μια ιδέα: Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ήρωες και στοιχεία ενός (οχι δικού του) έργου για να φτιάξει τη δική του ιστορία. Ό,τι γράφει μπορεί να το γράφει για τον εαυτό του, ή για καποια σελίδα στο ίντερνετ, υπό ενα ψευδώνυμο και χωρίς να κερδίζει κάτι από τη δημοσίευση των έργων του.
Η μεγαλύτερη σελίδα που συλλέγει τέτοιες ιστορίες ειναι το FanFiction.net, όπου οι περισσότεροι συγγραφείς εκει ειναι απλά ερασιτέχνες που ψάχνουν μια ομάδα αναγνωστών να τους εμψυχώσει και, ίσως, να τους διορθώσει. Φυσικά, σε μια τόσο μεγάλη σελίδα, που μαζεύει ιστορίες πανω σε τόσο πολλά βιβλία/ταινίες/θεατρικά, αυτές ποικίλουν ως προς το μέγεθος και .. την ποιότητα, φυσικά.

Τα sequels που βλέπουμε κάθε λιγο και λιγάκι από συγγραφείς της εποχής μας ειναι κι αυτά fanfiction. Ο συγγραφέας έχει δικαίωμα να εκδόσει το έργο του, άσχετα απ' οτι λένε κάποιοι περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Εδώ και πολύ καιρό με καίνε κάποια τέτοια βιβλία (βάζω πλοκή γιατί ξέρω ότι δε νοιαζονται όλοι για τα κολλήματά μου):


Εντάξει, εμπορικούρα είναι η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό. Δεν παύει όμως να δείχνει ενδιαφέρον.



Η συνέχεια των Αθλίων! Δεν έχουν βγει πολλες, δυστυχως ή ευτυχως. Έχω ακούσει τα χειρότερα λόγια γι΄αυτό το βιβλίο. Ο Μάριος και η Τιτίκα δεν είναι στο χαρακτήρα τους. Υπάρχουν λάθη και αναχρονισμοί σε διαφορα σημεια. Η συγγραφέας λεγεται ότι έχει πολυ επιτηδευμενο υφος, και ότι "έφαγε" καποιους ηρωες για το "καλό της πλοκης".



Tο Φάντασμα της Όπερας, από την πλευρά του φαντάσματος.

Προς το παρόν όμως διαβάζω ό,τι βρω στο ίντερνετ που να μου τραβήξει το ενδιαφέρον, με τη λογική ότι "είμαι διατεθειμένη να διαβάσω οτιδήποτε, αρκεί να είναι καλογραμμενο" :)) Συνήθως είναι Άθλιοι, Sweeney Todd, ή παντρέματα διαφόρων βιβλίων.

Είχα την απορία τί γνώμη έχετε εσείς γι' αυτό. Διαβάζετε καθόλου fanfiction? Γράφετε τα δικά σας fanfics? Εχετε αγορασει ποτέ ένα τέτοιο βιβλίο;

*συγγνώμη, δεν βρίσκω ελληνικες λεξεις για τις λεξεις fanfiction και sequel! :ουχ:
 
Προσωπικά είμαι επιφυλακτικός σε τέτοιου είδους λογοτεχνία. Δεν έχω διαβάσει κάποιο τέτοιο κείμενο (εκτός αν θεωρήσουμε φαν-φίξιον κάποιες ιστορίες Κθούλου που έχουν γραφεί από άτομα του "κύκλου" του Λάβκραφτ) οπότε η άποψή μου στηρίζεται αποκλειστικά στις προκαταλήψεις μου, αλλά θεωρώ αυτούς τους συγγραφείς "παρασιτικούς"
 

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Fanfiction είναι το μεγαλύτερο best seller των τελευταίων χρόνων, οι 50 Αποχρώσεις του Γκρι. Η συγγραφέας έγραφε το έργο σε συνέχειες σε κάποια σελίδα στο ίντερνετ (νομίζω αρχικά στο FanFiction.net) έχοντας πρωταγωνιστές τους Έντουαρντ Κάλεν και Μπέλλα Σουάν του Twilight.

Επίσης:

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πού ήταν και τι έκανε ο Χήθκλιφ όσο έλειπε από τα Ανεμοδαρμένα Ύψη;



και
Όσα Παίρνει ο Άνεμος: η συνέχεια

 
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πού ήταν και τι έκανε ο Χήθκλιφ όσο έλειπε από τα Ανεμοδαρμένα Ύψη;
Τώρα που το λες... όχι καθόλου :)

Χωρίς πλάκα τώρα, πιθανά να με ενδιέφερε να διαβάσω την άποψη της Μπροντέ για το τι έκανε ο Χίθκλιφ κατά το διάστημα της απουσίας του, αλλά θα σε ενδιέφερε να διαβάσεις ένα μυθιστόρημα για το τι πιστεύω εγώ ότι έκανε ο Χίθκλιφ;
 
Last edited:

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εγώ αντιλαμβάνομαι τον όρο fan fiction λίγο διαφορετικά. Οι fans κάποιου σύγχρονου ποπ έργου, κυρίως ερασιτέχνες, γράφουν περιπέτειες για τους αγαπημένους τους χαρακτήρες. Κυρίως έχω δει fanfiction στον κόσμο του Πολέμου των Άστρων, του Σταρ Τρεκ, και της Μέσης-γης. Μιας και δεν ειμαι και τοσο πολυ του διαβασματος, δεν με ενδιαφερει να διαβασω τί φαντάζεται "ο καθένας" για τους χαρακτήρες και τον κόσμο του Λούκας ή του Τόλκιν, αλλα ξέρω οτι υπάρχουν πολλά διαμάντια σε αυτό το χώρο.

Τώρα τα δημοσιευμένα έργα και οι συνεχειες που παραθέτεις εγώ δεν θα τα αντιλαμβανόμουν ως fan fiction, γιατι δεν ειναι στο χωρο ενος fandom, αλλα στο χώρο των κλασικών έργων που έχουν λήξει τα δικαιώματα. Επίσης δεν είναι σε ερασιτεχνικό χώρο, αλλά σε επαγγελματικό/εμπορικό. Με την ευρεία έννοια όμως μπορουμε να τα πουμε fan fiction.
 
Αντέρωτα, έχω δει και αλλού να τα αποκαλούν έτσι, γι' αυτό τα χρησιμοποίησα κι εγω. :)
Κόρτο, καταλάβαμε τη γνώμη σου για τα fanfics, όπως και τη γνώμη σου για τον Χήθκλιφ (χεχε), αλλα τουλάχιστον για το πρώτο νομίζω πως θα άλλαζες γνώμη αν έβλεπες λιγο με τι πάθος γράφουν ανθρωπάκια της ηλικίας μου και πόσο μεγάλη πρόοδο μπορούν να κάνουν σε λίγα χρόνια ξεκινώντας έτσι! Έχω διαβάσει ιστορίες για τα σκουπίδια, αλλα και υπέροχα κομμάτια από παιδιά 15-20 χρόνων.
 
Υπάρχουν fanfiction και στα ελληνικά; δεν ξέρω μωρέ... έχω πει πολλές φορές ότι θα διαβάσω, έχω ακούσει μάλιστα και για ένα fanfiction σχετικό με τον Χάρι Πότερ που λένε ότι είναι πολύ καλό, αλλά μωρέ....... βαριέμαι. Δεν ξέρω γιατί, αλλά βαριέμαι αφόρητα να διαβάσω κάτι τέτοιο. Θα το κάνω όμως!! Κάποια στιγμή θα διαβάσω!!!!
 
Από ελληνικά fics στο ff.net υπαρχουν: καμια δεκαριά για τον ΧΠ, μια ντουζίνα για το Λυκόφως και.. αυτά μόνο.
Ποτέ δεν θα διάβαζα φανφίξιον τον Χάρι Πότερ! 600.000+ ιστορίες, ειναι σαν να ψάχνεις ψύλλους στ'άχυρα! Και τα μισά ειναι για το ζευγάρι Χάρι/Ερμιόνη. Αλλα ρίξε μια ματιά.
Απόλλωνα, αν το γράφεις στ'αλήθεια αυτό, γιατί δεν το δημοσιεύεις εδω; :)
 
Να, βλέπεις, μέσα σε αυτό το χάος των 600.000 ιστοριών πώς να κάτσεις να διαβάσεις κάτι!!! Σε ποιάνει πανικός και μόνο στη σκέψη!!!! Τουλάχιστον στα ελληνικά θα είναι πιο εύκολο..
 
Να, βλέπεις, μέσα σε αυτό το χάος των 600.000 ιστοριών πώς να κάτσεις να διαβάσεις κάτι!!! Σε ποιάνει πανικός και μόνο στη σκέψη!!!! Τουλάχιστον στα ελληνικά θα είναι πιο εύκολο..
Η αλήθεια είναι ότι και εμένα με τρομάζει όλο αυτό το πλήθος. Είναι σαν να ψάχνεις ψύλλους στα άχυρα.
 
Fanfiction είναι οι ιστορίες που δημιουργούν ερασιτέχνες <<συγγραφείς>> με γνωστούς λογοτεχνικους ήρωες άλλων δημιουργών.
Υπαρχουν πολλες τετοιες ιστοριες και στα ελληνικα αλλα θα πρεπει καποιος να διαθετει απειρο χρονο.

Αυτη την στιγμη κυκλοφορουν στα ελληνικα Οι πενηντα αποχρωσεις του γκρι,"Gabriel's Inferno",ο Κυριαρχος, που ολα ξεκινησαν σαν φανφικ απο την saga.Oπως και το Beautiful Bastard που δεν εχει κυκλοφορησει ακομα εδω αλλα θα συμβει σιγουρα.
Αυτα τα τεσσερα ηταν απο τις πιο γνωστες lemon ιστοριες αναμεσα στους φαν των fanfic.

Δεν εχω διαβασει πολλα καθως εχω περιορισμενο χρονο και θα πρεπει καποιος να μου εγγυηθει οτι οντως θα μου αρεσει αλλα υπαρχουν μερικα που οντως αξιζουν και οι δημιουργοί τους εχουν κατι να σου δωσουν.
Το θεμα ειναι οτι πολλοί <<συγγραφείς>> εχουν πλεον ξεκινησει με αυτο τον τροπο.
 
Top