Άποψη για το "Φιλμ Νουάρ" του Δημήτρη Στεφανάκη;

Έψαξα μήπως και βρω κανένα σχετικό νήμα για το Δ. Στεφανάκη αλλά δε βρήκα κάτι (εκτός κι αν με γελούν τα μάτια μου γιατί είναι και περασμένη η ώρα). Έχει μήπως κανείς από τους συναγνώστες αυτής της λέσχης διαβάσει το Φιλμ Νουάρ του Στεφανάκη ή γενικά έργο δικό του, για να μας πει την άποψη του. Σκέφτομαι να το αγοράσω αλλά είπα πρώτα να ζητήσω απόψεις.
Πρώτη φορά ανοίγω νήμα οπότε παίζει να μην το δει και κανένας και να το έχω κάνει παντελώς λάθος :ρ
.
 
Βάγγυ το "Φιλμ Νουάρ" είναι το 2ο μέρος της άτυπης τριλογίας του συγγραφέα. Είναι ανάμεσα στις "Μέρες Αλεξάνδρειας" και το "Άρια, ο κόσμος από την αρχή".
Ο συγγραφέας έχει δρέψει δάφνες, με βραβεία κλπ.

Έπεσε πριν λίγο καιρό στα χέρια μου το "Άρια" και το διάβασα.
Το σίγουρο είναι ότι ο συγγραφέας ξέρει να γράφει. Αλλά προσωπικά, βρήκα πολύ πληκτική τη γραφή του.
Σίγουρα δεν ανήκει στους page turners και ίσως να μην το θέλει και ο ίδιος.

Αλλά για μια μερίδα αναγνωστών, όπως είμαι εγώ πχ., το να σε συνεπαίρνει ένα βιβλίο είναι αυτό που το κάνει ενδιαφέρον για να διαθέσεις τον (πολύτιμο) χρόνο σου.
Και αυτό δεν μπόρεσε να το καταφέρει.
Το ιστορικό του πλαίσιο ήταν ενδιαφέρον, οι πτυχές της ιστορίας ψαγμένες και εν πολλοίς άγνωστες αλλά ... κάτι δεν πήγε καλά, παρ' όλα αυτά.
Το διάβαζα με το ζόρι.

Ίσως όμως τον αδικώ. Και γι΄αυτό με πρώτη ευκαιρία θα συμπληρώσω, έστω και ανάποδα την τριλογία.

Θα έλεγα, εάν σου είναι εφικτό να ξεκινήσεις από τις "Μέρες Αλεξάνδρειας" που είναι και το πρώτο.
 
Συμφωνώ με την Έμιλυ, τις ίδιες εντυπώσεις περίπου αποκόμισα, αν θες ρίξε μια ματιά και στην κριτική μου στο goodreads.

Η γνώση των ιστορικών γεγονότων της περιόδου από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και την αρχή του Β' ΠΠ, θα βοηθήσει τον αναγνώστη να αντιληφθεί καλύτερα αυτά που περιγράφει ο συγγραφέας.

Προσωπικά, δεδομένης της ιστορικής περιόδου, περίμενα περισσότερα από το βιβλίο και ομολογώ ότι από ένα σημείο και μετά βαρέθηκα να διαβάζω τα ίδια και τα ίδια χωρίς καμιά ουσιαστική ανατροπή ή πρόοδο στην πλοκή. Είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα η επιχειρούμενη θέαση της ιστορίας από τα παρασκήνια και η παρουσίαση του κεντρικού ήρωα ως του αόρατου χεριού που κινεί τα νήματα αλλά μετά από λίγο χάνεται το ενδιαφέρον του θέματος και αρχίζει να θυμίζει συνωμοσιολογία. Καλή είναι η έμμεση στηλίτευση των διαφόρων συμφερόντων σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά το βιβλίο μη έχοντας να προσφέρει πολλά άλλα τραβά αχρείαστα σε μάκρος.
 
@Εμιλυ ευχαριστώ πολυ καλο μου κι αν δε μου ελεγες οτι είναι τριλογία δε θα είχα ιδέα οποτε ναι θα προτιμησω το Μέρες Αλεξάνδρειας. Άλλα ακόμη κάτι, έχουν συνέχεια το ενα με το άλλο, συνδέονται κάπως;
@Αστραρχη μου στελνεις το λινό της κριτικής γιατί δε σε βρίσκω;
Σας ευχαριστώ και τους δυο για τις απαντήσεις! :-)
 
Συνδέονται Βάγγυ.
Ο ήρωας είναι διπλωματικός υπάλληλος και ακολουθούμε την ιστορία του.

Αυτό που γράφω παρακάτω αφορά πληθώρα καταστάσεων :))))

Περί ορέξεως κολοκυθόσποροι.

Άρα, μην επηρεάζεσαι, μπορεί να λατρέψεις το ύφος και τη γραφή του Δ. Σ.
 
Αχα! ενδιαφέροντα όσα μου λες. Ωραία θα ψαξω για το μέρες Αλεξάνδρειας. Ευχαριστωωω! :-D
 
@Βάγγυ Απλά πάτα το "Εμφάνιση Πλοκής" και θα τη δεις δεν χρειάζεται να πας στο goodreads, ανέφερα που την έχω γράψει, για λόγους ορθότητας.
 
Α, ωραία! Δεν το διαβασα γτ νόμιζα οτι γράφει στοιχεία της υπόθεσης του βιβλίου. Εχεις διαβάσει μήπως και το μέρες Αλεξάνδρειας που αναφερει πιο πανω η Έμιλυ;
 
To ''Μέρες Αλεξάνδρειας '' είναι συναρπαστικό- ωραία αναπαράσταση της εποχής, ενδιαφέροντες χαρακτήρες και ιστορίες που σε κρατάνε. Το ''Φιλμ Νουάρ'' δεν κατάφερα να το τελειώσω.
 
Δεν έχω διαβάσει το Μέρες Αλεξάνδρειας και μετά το Φιλμ Νουάρ δεν είχα σκοπό να το κάνω (αν και το Άρια κάθεται στη βιβλιοθήκη μου) αλλά τώρα η Βερονίκη με βάζει σε πειρασμό.
 

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
Έχω πιάσει εδω και κάμποσες μέρες το φιλμ νουάρ και δεν με τραβάει, όσο πίστευα. Το θεωρώ οριακά χαώδες. Σαν να θέλει να μπουκωσει ένα βιβλίο με ιδέες που θα μπορούσαν να αποτελούν κεντρικές σε 2-3 βιβλία. Έχω διαβασει και τις μέρες της Αλεξάνδρειας, που ήταν κορυφή, και έτσι η σύγκριση είναι άνιση. Θα το τελειώσω όμως και θα επανελθω.
 
Top