Εσείς κρίνετε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του;

Εμενα στην Ωκεανιδα δεν μου αρεσουν ΚΑ ΘΟ ΛΟΥ οι λευκες σελιδες. Ενω γενικα μου αρεσουν τα βιβλια τους και δεν εχω κανενα αλλο προβλημα, μαλιστα συνηθως εχουν και ωραια εξωφυλλα, αυτο με τις σελιδες δε μ'αρεσει καθολου!
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
...δεν μου αρεσουν ΚΑ ΘΟ ΛΟΥ οι λευκες σελιδες...
Εμένα δεν με ενοχλούν, αντιθέτως, τις χρησιμοποιώ κατά καιρούς όταν θέλω να γράψω κάτι και δεν έχω εύκαιρο άλλο χαρτί.
 
Εγω,για να πω την αληθεια,προτιμω τα σκληρα εξωφυλλα, στα οποια υπαρχει μονο ο τιτλος και το ονομα του συγγραφεα.Με βοηθαει αυτο,ψυχολογικα,να συγκεντρωθω στο κειμενο απερισπαστος...
 
Θα εκτιμήσω οπωσδήποτε ένα καλαίσθητο εξώφυλλο (αρκεί να είναι ταυτόχρονα ταιριαστό προς το περιεχόμενο) ενός βιβλίου που επιθυμώ να αποκτήσω. Ακριβέστερα, θα είμαι ευγνώμων στον εκδοτικό οίκο για αυτό. Ωστόσο, εάν δεν με ενδιαφέρει το περιεχόμενο αυτούσιο, δεν πιστεύω ότι θα δελεαστώ να το αγοράσω μόνο για την αισθητική του εξωφύλλου.

Διαπιστώνω πάντως με μεγάλη ευχαρίστηση ότι τα πιο αγαπημένα μου βιβλία τυχαίνει να είναι ενδεδυμένα με τα πιο αγαπημένα μου εξώφυλλα - Υπέροχη σύμπτωση!
 
Last edited:
Κατά βάση η εικόνα επηρεάζει τον αναγνώστη. Αλλά εξαρτάται από πολλά και κυρίως το θέμα του βιβλίου π.χ. αν κάποιος σκέφτεται να αγοράσει ένα λογοτεχνικό βιβλίο ίσως η εικόνα τον ενθαρρύνει ή τον αποθαρρύνει να το αγοράσει. Δεν νομίζω ότι θα συμβεί το ίδιο αν το προς αγορά βιβλίο είναι τα "Πολιτικά" του Αριστοτέλη...
Παλαιότερα με επηρέαζε σε ένα βαθμό το εξώφυλλο, αλλά πλέον με ενδιαφέρει το περιεχόμενο και μόνο. Εξάλλου και οι σκληρόδετες παλίες εκδόσεις δεν έχουν εξώφυλλο παρά μόνο όνομα συγγραφέα και τίτλο.
 
Για να πω την αλήθεια υπάρχουν φορές που έχω αγοράσει βιβλίο μόνο επειδή μου άρεσε το εξώφυλλο. Δεν μπορώ να το εξηγήσω και όσες φορές το έχω πράξει μου βγήκε σε καλό.
 

Χρυσένια

Αρχαιολόγος του Φόρουμ
Ο τίτλος μαζι με το εξώφυλλο αποτελούν τη βιτρίνα του βιβλίου.
Και επειδή το βιβλίο αποτελεί προϊόν προς πώληση, "οφείλει" να είναι όσο πιο ελκυστικό γίνεται, για να "φύγει" από το ράφι.
Προσωπικά είμαι οπτικός τύπος και για μένα το εξώφυλλο παίζει ρόλο ισως παραπάνω και από τον τίτλο.
Μερικά βιβλία για παράδειγμα μπορεί να μην τα αγγίξω καν, αν το εξώφυλλό τους μού θυμίζει αντίστοιχα βιβλία του συρμού, που βγαίνουν με τη σέσουλα.
Ενώ αν με εντυπωσιάσει το εξώφυλλο, οι πιθανότητες να το πιάσω στα χέρια μου και να το περιεργαστώ, αυξάνονται κατα πολύ.
Επειδή αντιλαμβάνομαι πως ο τρόπος, που λειτουργώ, είναι σχεδόν άδικος και ισως μου στερει αναγνωστικές χαρές , πλέον όταν βρίσκομαι σε βιβλιοπωλείο, σχεδόν σε κάθε βιβλίο, που θα πάρει το μάτι μου, είτε μου αρέσει ο τίτλος και το εξώφυλλο, είτε όχι, γυρνάω και διαβάζω το οπισθόφυλλο και αν με κεντρίσει, συνεχίζω με τις κριτικές και ενίοτε με την σελίδα 69.
Χρονοβόρο, αλλά νομίζω ειναι ο πιο έντιμος και ευγενικός τρόπος να αντιμετωπίσω ενα αγνωστο βιβλίο.
 
Δεν κρίνω τα βιβλία από τα εξώφυλλα αλλά κρίνω τα ίδια τα εξώφυλλα. Τα θεωρώ είδος τέχνης και μου αρέσει να βλέπω τις τάσεις που βγαίνουν κάθε χρόνο ή το στύλ κάθε εκδοτικού οίκου. Δεν επιλέγω όμως βιβλία λόγω εξωφύλλου, κυρίως επειδή κατά 90% διαβάζω δανεικά ή ηλεκτρονικά. Αγοράζω σπάνια, κυρίως μεταχειρισμένα και το μόνο που κοιτάω είναι να μη μου διαλυθούν στα χέρια όταν τα διαβάζω.
 
Κατά κανόνα με ενδιαφέρει η ιστορία και το πόσο πολύ θέλω να τη διαβάσω. Σε περίπτωση όμως που το ίδιο βιβλίο κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές εξωφυλλων (όπως συμβαίνει πχ με τα κλασικά) σίγουρα θα προτιμήσω αυτό με το ωραιότερο εξώφυλλο.
Έχουν υπάρξει βέβαια και κάποιες περιπτώσεις που ένα ωραίο εξώφυλλο με έκανε να ενδιαφερθω για κάποιο βιβλίο που μπορεί σε άλλες περιπτώσεις να μη κοιτούσα. Αν δεν με τραβήξει όμως και η περίληψη, το ωραίο περιτύλιγμα δεν είναι αρκετό για να με κάνει να πάρω το βιβλίο.
 
Δεν κρίνω τα βιβλία από τα εξώφυλλα αλλά κρίνω τα ίδια τα εξώφυλλα. Τα θεωρώ είδος τέχνης και μου αρέσει να βλέπω τις τάσεις που βγαίνουν κάθε χρόνο ή το στύλ κάθε εκδοτικού οίκου.
Πόσο εύστοχη τοποθέτηση! :πάνω: Οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι στην πλειοψηφία τους, κατά την γνώμη μου, κάνουν πολύ καλή δουλειά όσον αφορά τα εξώφυλλα τους.
Εκεί που προσωπικά όμως ξενερώνω είναι με τις αυτοεκδόσεις. Δεν κατακρίνω την αυτοέκδοση σαν κίνηση εκ μέρους του συγγραφέα, καταλαβαίνω ό,τι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και η υπομονή του κάθε συγγραφέα είναι δυσανάλογα μικρή, οπότε οκ μ'αυτό. Η προχειρότητα όμως των περισσότερων αυτοεκδόσεων που έχω πετύχει, όσον αφορά τουλάχιστον το εξώφυλλο, είναι αποθαρρυντική για μένα σαν αναγνώστη. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αναμειγμένος στην όλη διαδικασία της έκδοσης ο ίδιος ο συγγραφέας, αν είναι δική του επιλογή η βιτρίνα του έργου του, ή αν πρόκειται για λάθος του οίκου που μάλλον δεν έχει την απαιτούμενη αισθητική και τη γνώση να προτείνει κάτι πραγματικά εύστοχο και ωραίο για το βιβλίο. Για να δώσω χοντρικά ένα παράδειγμα : ας πούμε ό,τι εκδίδεται ένα βιβλιο με τον τίτλο " Η Μαρία βλέπει τα τρένα να περνούν", στο εξώφυλλο μπορεί να απεικονίζεται μια κοπέλα με μπλουζάκι που γράφει " I ❤Maria" να κάθεται σε ένα παγκάκι του σιδηροδρομικου σταθμού, να τρώει πασατέμπο κι όντως να βλέπει τα τρένα να περνούν... Δηλαδή ή το εξώφυλλο θα είναι κυριολεκτική απεικόνιση του τίτλου του βιβλίου ή κάτι εντελώς άκυρο και κιτς.
Και είναι κρίμα γιατί όντως μερικά βιβλία μπορεί να είναι διαμαντάκια αλλά η προχειρότητα της έκδοσής τους είναι απωθητική.
 
Σε όλους αρέσει ένα ωραίο "περιτύλιγμα" αλλά όχι δεν θα έκρινα ποτέ ένα βιβλίο από το εξώφυλλο του. Θυμάμαι όταν ήμουν στο γυμνάσιο, διάλεγα από την βιβλιοθήκη των γονιών μου τα πιο καλοδιατηρημένα βιβλία ή εκείνα με ωραίο εξώφυλλο εφόσον μου άρεσε και η υπόθεση βέβαια. Και ήταν ένα, Η μάνα του Γκόρκι που ήταν επιεικώς στα τελευταία του επειδή είχε περάσει από αρκετές γενιές και χέρια και πότε δεν το διάλεγα. Ώσπου μια μέρα το κατέβασα από την βιβλιοθήκη και με ξινισμένο ύφος άρχισα να διαβάζω τις πρώτες σελίδες γιατί φυσικά δεν υπήρχε οπισθόφυλλο με την πλοκή σε αυτή την έκδοση. Δεν κατάλαβα για πότε το τελείωσα και έγινε ένα από τα αγαπημένα βιβλία των εφηβικών μου χρόνων. Από τότε δεν δίνω σημασία στα εξώφυλλα, μόνο σε αυτό που κρύβεται μέσα.
 
Φυσικά και όχι.

Κοιτάω την σύνοψη του βιβλίου, σε ποια κατηγορία, ανήκει και την φήμη του συγγραφέα.

Τώρα αν πρόκειται για συγγραφέα με καλή φήμη και το βιβλίο υπάγεται στο θεματικό περιεχόμενο που με ενδιαφέρει, κοιτάω φυσικά και το εξώφυλλο.

Πχ Μόνο από το εξώφυλλο το Music of Silence του Ruthfuss με τραβάει.

Ένα πανέμορφο εξώφυλλο συμβάλλει στην απόλαυση του βιβλίου ωστόσο φυσικά δεν αρκεί.
 
Top