Λεβ Ζιλέ: "Αγάπη δίχως όρια"

Εκδότης: Η Έλαφος
Χρονολογία Έκδοσης: Ιούνιος 2001
Αριθμός σελίδων: 96
Διαστάσεις: 20x13 cm
Συγγραφέας/Δημιουργός (Ελληνικά): Λεβ (Λουί) Ζιλέ


Μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ήταν ο π.Λεβ Ζιλέ. Γάλλος, μεγαλωμένος σε Ρ/καθολικό περιβάλλον, σπούδασε φιλολογία, βιολογία, φιλοσοφία και ψυχολογία ενώ ήταν και βοηθός του γνωστού καθηγητή παιδαγωγικής Κλαπαρέντ στη Γενεύη. Το 1922 έγινε μοναχός (Ρ/καθολικός) και σπούδασε θεολογία στη Ρώμη. Έδειξε ενδιαφέρον για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τελικά μεταστράφηκε σ'αυτήν μετά από προσευχή, μελέτη και έρευνα. Έγινε προϊστάμενος της πρώτης Γαλλόφωνης Ορθόδοξης κοινότητας στο Παρίσι, Πνευματικός της Αδελφότητας Αγίων Αλβανού και Σέργιου στην Αγγλία ενώ ήταν ο εμπνευστής της "Κινήσεως Ορθόδοξων Νέων" του Λιβάνου (μια κίνηση που έφερε αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στο Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας). Έχουν εκδοθεί αρκετά έργα του στα ελληνικά, σχεδόν όλα, πλέον, δυσεύρετα. Υπέγραφε συνήθως ως "Μοναχός της Ανατολικής Εκκλησίας", ενώ ακολούθησε εκούσια πτωχεία σε όλη του τη ζωή, ζώντας σε αυτοσχέδια καλύβα παρέα με... κάμποσους ποντικούς.

Το ύφος του είναι είτε απλό, όταν θέλει να παρουσιάσει βασικά θέματα της Ορθόδοξης θεολογίας, είτε ποιητικό, μυστικό, όταν θέλει να εμβαθύνει σε διάφορες πτυχές της πνευματικής ζωής. Το βιβλίο "Αγάπη δίχως όρια", ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και περιγράφει τη προσέγγιση Θεού (Αυτός είναι η Αγάπη) και ανθρώπου. Ακολουθεί, αν και Γάλλος, τον Ανατολικό τρόπο γραφής και σκέψης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δέσιμο μεταξύ στοχασμού, θεολογίας και ποίησης.

Γενικά το βιβλίο αυτό, όπως και άλλα του ίδιου συγγραφέα, δεν έχει καμία σχέση με σύγχρονα θεολογικά βιβλία τα οποία πολλές φορές, εκτός του ότι δεν έχουν να προσφέρουν κάτι το ουσιαστικό, αναλώνονται σε πολύπλοκες και βαρύγδουπες αναλύσεις, συνήθως δυσνόητες για τον μέσο αναγνώστη.

Είναι εξαντλημένο από τον εκδοτικό οίκο αλλά αντίτυπά του υπάρχουν σε μικρά βιβλιοπωλεία (εγώ το βρήκα πριν τρία χρόνια σε βιβλιοπωλείο της Λάρισας). Όσοι ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους βιβλία, ας αναζητήσουν είτε αυτό είτε κάποιο άλλο έργο του Λεβ Ζιλέ.

Κωδικός ISBN,αρχική γλώσσα και τίτλος πρωτοτύπου δεν αναφέρονται.
 
Last edited by a moderator:
Top