Μάρκετινγκ

То ότι εκείνο πήρε καλύτερη κριτική από το πολυδιαφημισμένο ελληνικό λέει πολλά.
Τα σχόλια! 🤭:μουάχαχα: :μουάχαχα:

Νομιζω (δεν είμαι σίγουρη) πως αν δεν υπήρχε το υπερβολικό πλασάρισμα, δεν θα ήταν τόσο βίαιη η απογοήτευση.
 
Δυστυχώς κι εμένα μου έχει κάνει πολύ αρνητική εντύπωση το μάρκετινγκ που κάνουν οι νέοι Ελληνες συγγραφείς. Ίσως πλέον είναι το νέο στάνταρ, απλώς εμείς έχουμε μείνει λίγο πίσω, δεν ξέρω. Θα αναφέρω δύο περιπτώσεις, χωρίς να αναφέρω ονόματα φυσικά.
Στη πρώτη είναι ένας σχετικά νέος συγγραφέας, τρόμου υποτίθεται, ο οποίος πραγματικά νομίζω ότι ζει αποκλειστικά στα σόσιαλ μίντια, ποστάροντας κατεβατά ολόκληρα και φυσικά αμέτρητες φωτογραφίες με τα βιβλία του σε οτιδήποτε σκηνικό μπορείτε να φανταστείτε. Δηλαδή με την δράση του στα σόσιαλ απορώ που του μένει χρόνος να γράψει και βιβλίο. Εννοείται βέβαια ότι οι κριτικές στο goodreads ήταν σχεδόν όλες ξενοδοχείο Χίλτον, πεντάστερες δηλαδή. Κάποια στιγμή σταμάτησα να τον ακολουθώ, παρά τον έξυπνο λόγο που είχε, γιατί απλούστατα είχα βαρεθεί να βλέπω τα ίδια και τα ίδια. Αργότερα, όταν είχα κατέβει διακοπές Ελλάδα, τυχαία έπεσα σε ένα από τα περιβόητα ( 2 είναι όλο κι όλο) βιβλία του συγγραφέα μας κι από περιέργεια έκατσα και διάβασα καμιά 15ρια σελίδες. Ε, εντελώς αντικειμενικά παιδιά επρόκειτο για πολύ πρόχειρο γράψιμο, ειλικρινά.
Στη δεύτερη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε πάλι με νέο, ή μάλλον πλέον καταξιωμένο κατά κάποιο τρόπο, συγγραφέα, ο οποίος κατά την άποψή μου είναι όντως καλός και έχει πολλά να δώσει. Όμως σ'αυτον διακρίνω ότι υπάρχει μια έπαρση, δεν σηκώνει ιδιαίτερα τις αρνητικές κριτικές στο goodreads. Συγκεκριμένα σε μια κριτική ενός αναγνώστη , όπου ορθά έως ενός σημείου έγινε παρατήρηση σε μια αδυναμία του βιβλίου του, ο συγγραφέας μας απάντησε με αρκετά σαρκαστικό τρόπο. Δηλαδή ρε φίλε κάθεσαι και ειρωνεύεσαι τους αναγνώστες σου που έχουν δώσει από το υστέρημά τους για να αγοράσουν το βιβλίο σου;; Δέχεσαι την αρνητική κριτική και προσπαθείς να δεις που έχεις κάνει λάθος. Τέλος.
Α, και ένα τελευταίο που μου ήρθε τώρα που μπήκα στο χριστουγεννάτικο πνεύμα να λέω καλά και γλυκά πράγματα για τους συνανθρώπους μου. Με προσεγγίζει στο φεις μια συγγραφέας και μου ζητάει να ψηφίσω το βιβλίο της στα βραβεία που δίνει το Public κάθε χρόνο. Ξέρει πολύ καλά ότι το είδος λογοτεχνίας που εξυπηρετεί δεν είναι στα γούστα μου, άρα οι πιθανότητες να έχω διαβάσει το βιβλίο της, να μου άρεσε και να το ψηφίσω κιόλας ως το καλύτερο της μίζερης μου χρονιάς είναι ισάξιες μ'αυτές να με ποθήσει η Σκάρλετ Γιοχανσον! :ένοχος:
Αυτά τα ολίγα θετικά από μένα για τους νέους μας συγγραφείς.

Βρε @Καστάλια πραγματικά διαβάζεις τα πάντα! :χαχα:
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Μάλλον αυτό είναι το θέμα μου... δεν έχω κάποιον/ους που να εμπιστεύομαι την κριτική τους. Από όλους τους γνωστούς/φίλους μου μόνο ένας διαβάζει. Αν τύχει να διαβάσει κάποιο ελληνικό βιβλίο επειδή με ξέρει μου λέει "ξέρεις θα σου κάνει εντύπωση".
Εχεις εμας (οχι εμενα προσωπικα)
 
Καλά είχα όρεξη να κράξω για αυτό.
Συνήθως το αποφεύγω.
Είχα δει πριν λίγο ένα αντίστοιχο σχόλιο που έκανε ένας άντρας και από κάτω καταρράχτης τα σχόλια τόσο από γυναίκες όσο και από άντρες που δε άντρες έλεγαν ότι ντρέπονταν που ήταν άντρες γιατί υπάρχουν άντρες σαν αυτόν να τους αντιπροσωπεύουν....
και μετά βλέπω αυτό το σχόλιο και απλά είχε like και κανένας δε σχολίασε τίποτε... 😒
Και σαν το σχόλιο της κοπελιάς υπάρχουν τόσα άλλα σχόλια από κοπέλες, που αν δω ότι κανένας δε σχολιάζει αρνητικά κάνω και εκεί το ίδιο.
 
Έχω και ίνστα κ φβ. Έχω κ κότερο πάμε μια βόλτα; ούπς λάθος αυτό είναι παρμένο από αλλού.

Ανεβάζω φωτογραφίες με βιβλία κ κούπες καφέ κ οτι άλλο μου κατέβει κ γράφω μια περίληψη και όχι κριτική. Γενικά δεν γράφω καλά κ δεν με ενδιαφέρει να πείσω και κανέναν να διαβάσει ότι διάβασα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να ανταλλάξω απόψεις όπως κάνω εδώ. Τα βιβλία τα αγαπάω κ μοιράζομαι αυτή την αγάπη με βιβλιοφιλους.

Όσον αφορά το ίνστα κ τις κριτικές προσωπικά δίνω ελάχιστη σημασία γτ
●Αυτοί που έχουν πάνω από 1.000 followers οι εκδοτικοί οίκοι τους στέλνουν τις καινούργιες κυκλοφορίες και συνήθως κάνουν καλές κριτικές ώστε να συνεχίσουν να τους στέλνουν τζάμπα. Κ μάλιστα συνήθως μαζεύουν βιβλία κ διαβάζουν μια φορά στο τόσο.
● Αν δω λογαριασμό που διαβάζει μόνο καινούργιες κυκλοφορίες προσωπικά καταλαβαίνω πως δεν είναι από τους αναγνώστες που του αρέσει να ανακαλύπτει καινούργιους συγγραφείς κ πάει όπως τον πάει το ρέμα. Προσωπικά δεν έχει κάτι να μου δώσει.

Τώρα όσον αφορά για τους Έλληνες δεν χρειάζεται να διαβάσεις κριτικές. Όταν βρεθείς σε ένα βιβλιοπωλείο άνοιξε το βιβλίο σε 3 διαφορετικά σημεία κ διάβασε. Σου αρέσει ο τρόπος γραφής του; έχει κάτι να σου δώσει. Διάβασε κ το Οπισθόφυλλο και κρίνε μόνη σου... έτσι δεν θα κλαις και τα λεφτά σου γτ θα είναι μια δικιά σου επιλογή.
 
@Βασίλισσα όπως αναφέρω μου αρέσει το ινστα και οι φωτογραφίες άσχετα αν δε το κάνω. Οπότε δεν έχω θέμα με αυτο. Το ξέρω ότι ισχύει αυτό με τα δωρεάν βιβλία που λες γιατί το βλέπω και στο youtube. Απλά άλλο είναι να ασχολείται κάποιος με την κριτική και να του στέλνουν να βιβλία για αυτό το λόγο και άλλο κάνε κριτική και κέρδισε. Επίσης, δε ξέρω -στο εξωτερικό το έχω δει να γινεται πολλές φορές- έχουν αφήσει ποτέ μέτρια έστω κριτική σε βιβλίο που τους έδωσαν για κριτική;

Το να ρίξω σε 2-3 σημεία δε νομίζω να φτάνει. Μπορεί ο συγγραφέας να γράφει καλά αλλά η ιστορία απλά να μην έχει κάποια εξέλιξη ή ο,τι άλλο. Πέρα από αυτό δε μένω Αθήνα ή Θεσσαλονίκη οπότε τέτοιου είδους έλεγχους δεν γίνεται γιατί δεν υπάρχουν όλα τα βιβλία... εκτός και αν είναι νέες κυκλοφορίες. Αλλά και να μπορούσα να κάνω αυτό που λες πάλι θα είχα πρόβλημα με τις κριτικές που αφήνουν, γιατί δείχνει μια κατάσταση προχειρότητας των εκδοτικών οίκων, την επίγνωση μη εμπιστοσύνης υπάρχει, και της εκμετάλλευσης.
 
@Σελεφά
Απλά άλλο είναι να ασχολείται κάποιος με την κριτική και να του στέλνουν να βιβλία για αυτό το λόγο και άλλο κάνε κριτική και κέρδισε.
Αυτό που λές δεν το γνωρίζω και δεν ξέρω και πως λειτουργεί...

Εγώ αυτό που κάνω είναι οτι έχω κάποιους στάνταρ συγγραφείς που θέλω να διαβάσω και σχεδόν πάντα τα ίδια βιβλία με οδηγούν σε άλλα βιβλία.
Μετά εμπιστεύομαι τον εκδοτικό οίκο... π.χ θα μπορούσες να με πεις και φαν των εκδόσεων Gutenberg ε οτι βγάζουν ειδικά από την σειρά Orbis Literae που είναι η κλασική λογοτεχνία εμένα μου ταιριάζουν ενώ στην Aldina προσέχω λίγο παραπάνω. Επίσης και μέσα από εδώ υπάρχουν άνθρωποι (ονόματα δεν λέμε) που εκτιμώ και όταν διαβάζουν κάτι το τσεκάρω και εγώ... το ίδιο μου συμβαίνει και στο φβ αλλά δεν του κοπιάρω δηλ οτι διαβάζουν εκείνοι διαβάζω και εγώ... επιλέγω οτι μου ταιριάζει... Νομίζω κάπως έτσι πορεύεται ένας σωστός αναγνώστης. Σε πάει μόνο του το βιβλίο.

Νομίζω φανταστική λογοτεχνία διαβάζεις εσύ σωστά;

Το να ρίξω σε 2-3 σημεία δε νομίζω να φτάνει. Μπορεί ο συγγραφέας να γράφει καλά αλλά η ιστορία απλά να μην έχει κάποια εξέλιξη ή ο,τι άλλο. Πέρα από αυτό δε μένω Αθήνα ή Θεσσαλονίκη οπότε τέτοιου είδους έλεγχους δεν γίνεται γιατί δεν υπάρχουν όλα τα βιβλία.
Μερικές φορές το public σου δίνει την δυνατότητα να ξεφυλλίσεις το βιβλίο ηλεκτρονικά.
 
Διαβάζω σχεδόν όλα τα είδη. Ιδιαίτερη αγάπη έχω στη φαντασία. Αγοράζω κυρίως φαντασία και επιστημονικής φαντασίας, γιατί στην Ελλάδα οι βιβλιοθήκες δεν έχουν τα βιβλία και γιατί οι εκδοτικοί κάνουν αιώνες να βγάλουν κάποιο βιβλίο και σπάνια ολοκληρώνουν σειρές ή τουλάχιστον σε σύντομο διάστημα. Το είδος που διαβάζω λιγότερο (έως καθόλου) είναι το ρομαντικό.

Μάλλον είτε δε εξήγησα καλά τι εννοώ ή δεν καταλαβαίνεις τι εννοώ ή δεν έχεις προσέξει τη συστηματοποίηση που εννοώ με τον εκθειασμό.
Λειτουργώ έτσι ακριβώς με τον τρόπο που περιέγραψες, αλλά δεν μπορώ να λειτουργήσω το ίδιο με τους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους που εκδίδουν Έλληνες συγγραφείς. Δεν μπορώ να εμπιστευτώ ούτε τον εκδοτικό, ούτε τον συγγραφέα, ούτε την κριτική. Και ξαναλέω μιλάω πάντα για ελληνικούς εκδοτικούς οίκους που εκδίδουν Έλληνες συγγραφείς.

Όπως προανάφερα, μου είναι αδιάφορο αν μπορώ να ξεφυλλίσω ή όχι το βιβλίο. Για παράδειγμα, το The way of Kings του Σάντερσον αν διάβαζα μόνο τις πρώτες 20 ή ακόμα τις πρώτες 50 σελίδες θα το είχα παρατήσει και δε θα είχα διαβάσει ποτέ μια σειρά που απλά τώρα τη λατρεύω.
 
Ενδιαφερον θέμα ανοιξες @Σελεφά . Οσον αφορά το γοοδρεαδς αν ένα βιβλίο δεν έχει τουλαχιστον ξερω γω 100 βαθμολογησεις δεν είναι να λαμβανεις καθολου υποψιν την βαθμολογια του. Αν βλεπεις 40-50 αξιολογησεις με βαθμολογια υψηλη του βιβλίου πιθανοτατα αυτοι θα είναι συγγενεις και φιλοι του συγγραφεα και οι γνωστοι "επαγελματιες κριτικοι πενταστερων". Ειναι ορισμενοι που γραφουν συνεχως αποθεωτικες κριτικες και μπαινεις στο προφιλ τους και βλεπεις να εχουν ας πουμε 400-500 αξιολογησεις και ο μ.ο. των βαθμολογιων τους ειναι 4,75-4,80 και τετοια. Ε εκει καταλαβαινεις οτι κατι δεν πάει καλα. Αυτοι θα βάλουν 5 αστερια και στις οδηγιες χρήσης του απορρυπαντικού.
θα επρεπε πιστευω διπλα στο παρωνυμιο του καθε χρήστη να γραφει και τον μ.ο. των αξιολογησεων που έχει δωσει ωστε να καταλαβαινεις αμέσως με τι έχεις να κάνεις.
 
Ο μ.ο. αναγράφεται πάντως. Εγώ έχω 3.74.... πρόπερσι ήταν κάπου στα 3.50 (;) μαύρη και άραχνη χρονιά, μα όοοοτι και να έπιανα ήθελα να το κάνω σαΐτα.
 
Ναι αναγραφεται στο προφιλ του καθε μέλους.. εγω έλεγα να γραφεται διπλα στο καθε παρωνυμιο και εκεί που γραφουν τις κριτικες των βιβλιων.
 
Top