Πρώτες εκδόσεις

Οντως καινουργιος και μην ξεροντας εαν ειναι αποδεκτο θετω το ερωτημα: υπαρχουν βιβλιοφιλοι που τους ενδιαφερουν, συλλεγουν ή απλα ηδονιζονται με πρωτες εκδοσεις (περαν της υλικης αξιας τους);
 
Δεν έχω δοκιμάσει αλλά μου φαίνεται ακριβό φετίχ @Βιβλιοσημο, αν μιλάμε βέβαια για βιβλία τύπου Χάρι Πότερ που πωλούνται χιλιάδες ευρώ. Κατά τα άλλα, πρώτες εκδόσεις έχουμε όλοι φαντάζομαι, από βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 20 χρόνια για παράδειγμα, αλλά ο χρόνος θα δείξει εάν κάποια από αυτά θα έχουν αξία.
 
Δεν έχω δοκιμάσει αλλά μου φαίνεται ακριβό φετίχ @Βιβλιοσημο, αν μιλάμε βέβαια για βιβλία τύπου Χάρι Πότερ που πωλούνται χιλιάδες ευρώ. Κατά τα άλλα, πρώτες εκδόσεις έχουμε όλοι φαντάζομαι, από βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 20 χρόνια για παράδειγμα, αλλά ο χρόνος θα δείξει εάν κάποια από αυτά θα έχουν αξία.
Ναι, συνηθως ειναι ακριβο φετιχ αλλα η ουσια πολλες φορες δεν ειναι η αξια του αντικειμενου. Ολοι μας λιγο πολυ θελουμε ορισμενα αντικειμενα, συγκεκριμενα αντικειμενα, για ενα σωρο διαφορετικους λογους χωρις να ειναι αναγκαια ακριβα, να αποτελουν status quo, να εχουν χρησιμοτητα.

Εδω και πολλα χρονια τυχαινει να βρισκω πρωτες εκδοσεις του 19ου και 20ου αιωνα (μεχρι την δεκαετια του '70) σε διαφορα μερη και πολεις της Ιταλιας και της Ελλαδας. Τιποτα το ακριβο. Η αξια αυτων των εκδοσεων για εμενα συνισταται αφενος στο να διαβαζω το αυθεντικο κειμενο και αφετερου στο να προσπαθω μερικες φορες να ανατρεξω την ιστορια αυτων των βιβλιων (ποσα χερια αλλαξαν, πως εφτασαν στα δικα μου χερια, ...).

Θα μου αρεσε να διηγηθω συντομα ενα μικρο "μυστηριο" που εχει σχεση με 4 βιβλια απο την προσωπικη βιβλιοθηκη (ισως) του Τσιρκα, 3 απο τα οποια του ιδιου.
 
Το 2023 μετα την αγορα μιας πρωτης εκδοσης του Τσιρκα (Ο ύπνος του θεριστή και άλλα διηγήματα. Τυπογραφείο Τ. Μπαρμπαγιεννέρη, Αλεξάνδρεια 1954.) μου προτειναν την αγορα αλλων 3 βιβλιων απο τα οποια 2 του ιδιου.

Το πρωτο απο τα 3 βιβλια ειναι τα πρωτα διηγηματα του, Αλλόκοτοι άνθρωποι και άλλα διηγήματα. Ορίζοντες, Αλεξάνδρεια 1944. Ο μικρος τομος ειναι ντυμενος με σχετικα λεπτη περγαμηνη, στην δευτερη σελιδα του εξωφυλλου φερει βιβλιοσημο με το ονομα Στρατης Τσιρκας και στην σελιδα τιτλου φερει στοιχεια αρχειοθετησης με λατινικους χαρακτηρες.

Η παρουσια του ιδιου βιβλιοσημου στους εν λογω 3 τομους και το γεγονος οτι προκειται (φαινομενικα) για αυθεντικες πρωτες εκδοσεις μου κινησε την περιεργεια και αγορασα και τα 3 βιβλια ξερωντας πολυ καλα οτι ο σκοπος δεν ηταν η κατοχη τους αλλα η μαλλον ατελειωτη ερευνα για το εαν προκειται για βιβλια της προσωπικης βιβλιοθηκης του Τσιρκα, πως εφτασαν στην κατοχη μου, ποσα αντιτυπα σωζονται και που βρισκονται (δεδομενου του μικρου αρχικου τιραζ, 500 αντιτυπα ισως για τον καθενα τομο).

Η ερευνα αρχιζει και η ευχαριστηση της δεν ειναι μικροτερη απο αυτη της αναγνωσης.

Πρωτη εξωφυλλου
Δευτερη εξωφυλλου
Σελιδα τιτλου
01
02
 
@Βιβλιοσημο πολύ ωραίο χόμπι! Χαίρομαι ειλικρινά που ψάχνεσαι κατ΄αυτόν τον τρόπο. Είναι μια πλευρά της βιβλιοφιλίας ενίοτε παρεξηγημένη, εν πολλοίς άγνωστη, ωστόσο πολύ γοητευτική και συναρπαστική για όσους έχουν τέτοιο "μικρόβιο". Η αλήθεια είναι ότι στην Ιταλία όπου υποθέτω ότι βρίσκεσαι, ενδεχομένως βρίσκεις σχετικά πιο εύκολα και ίσως πιο προσιτά οικονομικά πρώτες εκδόσεις. Η κουλτούρα του βιβλίου στο εξωτερικό είναι διαφορετική, σε σχέση με την Ελλάδα -τουλάχιστον σύμφωνα με την δική μου, μικρή εμπειρία. Φαντάζομαι βρίσκεις πιο εύκολα πρώτες εκδόσεις ή υπογεγραμμένα αντίτυπα.
Προσωπικά έχω την τύχη να έχω βρει τυχαία κάποια βιβλία σε παλαιοβιβλιοπωλεία του εξωτερικού με προσωπικές αφιερώσεις των συγγραφέων ή το όνομα κάποιου διάσημου κατόχου. 3 ή 4 είναι αυτά όλα κι όλα (επιστημονικά συγγράμματα), τίποτε σπουδαίο, τίποτε ακριβό. Είναι πολύ όμορφο να τα βλέπεις, έχουν μια γοητευτική ιστορία και κατά κάποιον τρόπο κολακεύομαι ξέροντας πως τέτοια αντίτυπα βρίσκονται στη βιβλιοθήκη μου.
Τώρα για το οικονομικό κομμάτι...ο καθένας όπως το βλέπει. Δεν μπορώ να κρίνω κάποιον που θα δώσει το ΧΧΧ ποσό για την πρώτη έκδοση ενός βιβλίου, το οποίο είναι διαθέσιμο στα βιβλιοπωλεία, τη στιγμή που ο γράφων προτίθεται να δώσει το ίδιο ποσό σε κάποιους metabookers για κάποιο εξαντλημένο του Anubis π.χ. (τυχαία λεω ένα παράδειγμα). Είναι θέμα οπτικής και βιβλιοφιλικής στόχευσης. Σε κάθε περίπτωση, θα χαρώ πάρα πολύ να διαβάσω ό,τι άλλες ανακαλύψεις έχεις να μοιραστείς στη λέσχη!

ΥΓ. Το ex libris μ'άρεσε πολύ! Δεν ξέρω αν υπάρχει σχετικό νήμα, αλλά θα ήταν ενδιαφέρον αν ανοίγονταν ενα.
 
Ουσιαστικα ειναι καπως το αντιθετο. Η μεγαλυτερη διαδοση της βιβλιοφιλιας εχει ως αποτελεσμα ευρυτερο κοινο που ενδιαφερεται για πρωτες εκδοσεις, αντιγραφα με αυτοχειρες υπογραφες (βλεπε επεμβασεις των συγγραφεων σε βιβλιοπωλεια για την προωθηση της τελευταιας εκδοσης και συνειπωμενη θπογραφη αντιτυπων, ακομα και παλαιοτερων εργων τους), βιβλια με βιβλιοσημα, κλπ.

Λεω ουσιαστικα γιατι η μεγαλυτερη παραγωγη (και απο ιστορικης αποψης) συμβαλλει στην μεγαλυτερη διαθεσιμοτητα η οποια, με την σειρα της, δημιουργει περισσοτερους κυνηγους σπανιων βιβλιων και πρωτων εκδοσεων. Φαυλος κυκλος.

Χαιρομαι που βρηκες ενδιαφερον αυτη μου την ανακαλυψη (παρεμπιπτοντως η επικοινωνια και η αγορα εγιναν διαμεσου δικτυου και η παραδοση χερι με χερι στην Αθηνα). Θα προσθεσω τις πληροφοριεσ για τα υπολοιπα 3 βιβλια γιατι το "μυστηριο" μεγαλωνει (βλεπε το λημμα αμφιβολιες) αλλα προσφερει και ορισμενα ευχαριστα σημεια (ενα απο τα βιβλια ειναι ακοπτο ... οπως θα περιμενα να ειναι αντιγραφο του συγγραφεα στην ιδια του την βιβλιοθηκη).

Οσο αναφορα τα ex libris δεν θα μπορουσα να ειμαι περισσοτερο συμφωνος μαζι σου απο την στιγμη που ειμαι συλλεκτης (B.P.R. Ex-Libris Collection). Τελειωνω προς το παρον με την δουλεια του Φωτη Βαρθη, μα ελπιζω να βρεθει ιδιαιτερο νημα για αυτο το "μικροβιο".

Lust
 
Δευτερο βιβλιο απο τα τεσσερα (το τετραπτυχο της Αλεξαντρειας οπως τα λεω εγω).

Ο Απριλης ειναι πιο σκληρος, εκδοτικος οικος Οριζοντες, Αλεξαντρεια, 1944 Εξωφυλλο.

Και αυτο φερει στη δευτερη σελιδα του εξωφυλλου βιβλιοσημο με το ονομα Στρατης Τσιρκας και στην σελιδα τιτλου στοιχεια αρχειοθετησης με λατινικους χαρακτηρες (NZ 3271, ενω το Αλλόκοτοι άνθρωποι και άλλα διηγήματα ειναι το NZ3270).

Σελιδα με αναφορα στον Ελλιοττ, απο τον οποιο προερχεται και ο τιτλος του βιβλιου.

Πληροφοριες για την εκδοση (700 αντιτυπα, χαρτι verger,...)

Το ωραιοτερο ομως αυτου του αντιτυπου (περαν της υποθεσης οτι προκειται για ιδιοκτητο βιβλιο του Τσιρκα, αν και δεν δεχτηκε την ιδια τιμη βιβλιοδεσιας οπως το πρωτο βιβλιο διηγηματων που εξεδωσε) ειναι οτι προκειται για ακοπο αντιτυπο . Οταν το ξεφυλισα την πρωτη φορα απλωσα το χερι μηχανικα προς τον χαρτοκοπτη με την προθεση να κοψω τις σελιδες μια μια ενω προχωρουσα την αναγνωση (παλια νεανικη συνηθεια).

Μετα απο τοσους μηνες ακομα ποναει, ευκαιριακα, το δεξι μου χερι απο το χτυπημα που εφαγε απο το αριστερο. Για να μην λεμε παντα οτι "μὴ γνώτω ἡ ἀριστερά σου τί ποιεῖ ἡ δεξιά σου".
 
Top