Το γνωστό "Πίστευε και μη ερεύνα"

Ίζι

Κυρά των Σκιών
Φυσικά αν κάποιος δεν πιστεύει στη διπλή φύση του Χριστού δεν είναι πιστός και δεν τον αφορούν όλα αυτά.Και δεν τον αφορά το θέμα της πίστης γενικώς.Όπως και ένας πιστός δεν πρέπει να εκνευρίζεται με την απιστία κάποιου.
Αν και δεν πιστεύω, μου αρέσει να συζητάω με μετριοπαθείς χριστιανούς όπως εσύ! Με βοηθά να δω και να κατανοήσω την άλλη πλευρά. Και χαίρομαι όταν βλέπω ανθρώπους που απέχουν τόσο σε θέματα πίστης να συζητούν με ψυχραιμία και σεβασμό ο ένας για τον άλλον. :πάνω:
 
Αν και δεν πιστεύω,
"Αν ο Σταβρόγκιν πιστεύει, δεν πιστεύει ότι πιστεύει. Αν δεν πιστεύει, δεν πιστεύει ότι δεν πιστεύει", λέει ο Κυρίλωφ στους "Δαιμονισμένους" του Ντοστογιέφσκι. ;)

Κόρτο το σκίτσο είναι από το Charlie Hebdo;
 
Φυσικά αν κάποιος δεν πιστεύει στη διπλή φύση του Χριστού δεν είναι πιστός και δεν τον αφορούν όλα αυτά.
Υπάρχουν και άλλοι όμως που ενδιαφέρονται καθαρά και μόνο για την διδασκαλία του Ιησού, παραβλέποντας εντελώς το μεταφυσικό κομμάτι..
Όπως και να το κάνουμε αυτά που έλεγε τότε ήταν αρκετ'α ρηξικέλευθα και αναρχικά...
 
να σας πω κατι που παρατηρησα με τα χρονια...βλεποντας καπως μεγαλυτερους σε ηλικια ανθρωπους (αν και δυστυχως το παρατηρησα και σε καποιες περιπτωσεις σε ατομα της δικης μου γενιας) πολλοι λενε α το ειπε ο παπας της ενοριας μας α ετσι θα ειναι! χωρις να κατσουν να το δουν πιο βαθια πιο περα αντε και σε μεγαλυτερες ηλικιες το καταλαβαινω ισως επειδη περασαν καποιες δυσκολες καταστασεις οποτε στραφηκαν στο Θεο μεσω της εκκλησιας ισως γιατι δεν ειχαν προσβαση στη γνωση αρα και στην κριτικη σκεψη και πραγματικα ειναι λυπηρο αυτο να βλεπεις την εκκλησια να βγαζει τετοιου ειδους εκφρασεις (αν και για να ειμαι ειλικρινης θεωρουσα οτι η πιο πανω φραση μας εμεινε προικα απο την Πυθεια και το μαντειο των Δελφων)
 

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης
Εγω να πω την αληθεια, το "πιστευε και μη ερευνα" δεν το εχω ακουσει ουτε σε κατηχηση, ουτε από παπά, ουτε, οπως ανεφερα, σε κανενα θεολογικο κειμενο που ετυχε να διαβασω. Ολη μου τη ζωη το ακουγα λιγο-πολυ σαν παροιμια.

Για να επανελθουμε τωρα στο θεμα, το οτι ο Ωριγενης αναφερει στο Κατα Κελσου το Μὴ ἐξέταζε ἀλλὰ πίστευσον, σημαινει οτι το ανεφερε ο Κελσος στο αρχικο του εργο. Ο Ωριγενης ομως δεν το απορριπτει, αλλα το σχολιαζει διπλα στο ρητο "η πιστη σου σε εσωσε", το οποιο ειναι Ευαγγελικο, οποτε δεν απορριπτεται.

Οπερ σημαινει οτι ηταν ενα αξιωμα που ισχυε, τουλαχιστον σε καποιο βαθμο, απο την πρωτοχριστιανικη εκκλησια του 3ου αιωνα (τοτε ζουσε ο Ωριγενης). Επομενως μαλλον δεν ειναι κατι "ανατολικο" ή "δυτικο" ή "παπικό" που χρησιμοποιηθηκε για συνωοσιολογικα συμφεροντα.
 
Last edited:
Ο Ωριγένης καταδικάστηκε 300 χρόνια μετά τον θάνατο του (στο πλαίσιο της καταδίκης των "Τριών Κεφαλαίων" από την Ε' Οικουμανική Σύνοδο) και νομίζω αναμφισβήτητα οι ιδέες του σημάδεψαν την Α Οικουμενική. Και ο ίδιος ο αυτοευνουχισμός του αμφισβητείται από αρκετούς.
 
Οι ιδέες του πολύ πιθανόν να επηρέασαν την Α' Οικ.Σύνοδο μια και μιλάμε για τρομερά σπουδαίο μυαλό και ήταν δάσκαλος αρκετών μετέπειτα αγίων.Πάντως το "πίστευε και μη ερεύνα" δεν ήταν μέσα σε αυτά που πέρασαν στην Σύνοδο.Πίστευε και μη ερεύνα ισχύει στην Εκκλησία μόνο για το "πως" της Αγίας Τριάδας.Θέμα δηλαδή που ξεπερνά έτσι κι αλλιώς τη δυνατότητα του ανθρώπου να καταλάβει.Και είναι "τρόπος σκέψης" που συναντάται σε αρχαία ελληνικά συγγράμματα.Ξαναλέω,επειδή τα βλέπω από μέσα,ότι πράγματι χρησιμοποιείται αυτή η νοοτροπία από πολλούς μέσα στην Εκκλησία.Και πολλά άλλα χειρότερα.
 
Βέβαια αν για όποιο θέμα έχει νόημα να αμφιβάλλουμε δεν πρέπει να αμφιβάλουμε γιατί υπερβαίνει των διανοητικών μας δυνατοτήτων (αλλά αν δεν το δεχτούμε θα πάμε στο πυρ το εξώτερον ως κακόδοξοι καίτοι υπερβαίνει των διανοητικών μας δυνατοτήτων) τότε για πιο πράγμα μας επιτρέπεται να ερευνούμε; Για το πόσο πλήρωσαν στον μυστικό δείπνο και το αν είχε φάει ο Ιούδας τζατζίκι;
 
Ο Ωριγένης πίστευε στην προϋπαρξη των ψυχών,σε μια μορφή μετεμψύχωση,στην αποκατάσταση των πάντων κλπ.Στην πραγματικότητα δεν καταδικάστηκε ο ίδιος ο Ωριγένης,καθώς για να θεωρηθεί κάποιος αιρετικός πρέπει να του υποδειχθεί το λάθος του από την Εκκλησία(με βάση τις Γραφές,την Παράδοση κλπ)και να αρνηθεί αυτός τις υποδείξεις.Καταδικάστηκε ο Ωριγενισμός επί της ουσίας,δηλαδή κάποιοι που πήραν τις λαθεμένες,κατά την Εκκλησία,διδασκαλίες του,τις ανέπτυξαν και συνέχισαν να τις διδάσκουν.Γι'αυτό και τα γραπτά του Ωριγένη περιλαμβάνονται στα έργα των εκκλησιαστικών συγγραφέων,όχι όμως των Πατέρων.Υπάρχει πάντως,τα τελευταία χρόνια,ένα μεγάλο κομμάτι θεολόγων κλπ που μελετούν πιο ενδελεχώς τον Ωριγένη.

Δεν είναι για όποιο θέμα.Μόνο για θέματα ακτίστου ισχύει.Δηλαδή για το "πως" της Αγίας Τριάδος.Όχι για το "τι" ή το "ποιος".Αυτά ερευνώνται.Το πως απλά δεν πρόκειται να το καταλάβουμε.Μόνο σε αυτό το θέμα ισχύει.Και ποιος είπε ότι αν παρ'όλα αυτά το ερευνήσεις το θέμα θα πας στο πυρ το εξώτερον;Κι εγώ αναρωτιέμαι και όλοι φαντάζομαι.Απλά υπάρχει ο κίνδυνος της πλάνης.Και του χάσιμου χρόνου.Το "πυρ το εξώτερον" δεν είναι μια τιμωρία που επιβάλλει ο Θεός.Είναι μια τιμωρία που το επιβάλλουμε εμείς στον εαυτό μας.Απλά την αγάπη του Θεού όσοι σωθούν την αντιλαμβάνονται ως θαλπωρή ενώ όσοι παραμείνουν στα πάθη τους την αντιλαμβάνονται σαν φωτιά που τους καίει και δεν την αντέχουν.Τα πάντα μπορείς να ερευνήσεις.Αν αναστήθηκε ο Χριστός,αν ήταν πράγματι το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος,τα πάντα.Γεύσασθε και ίδετε,είπε ο Χριστός.Δοκιμάστε για να μάθετε.
 
Top