Σταυρόλεξα και λοιπά συναφή περιοδικά

Λορένα

Πολεμίστρια του Φωτός
Για την ιστορία.. το πρώτο σταυρόλεξο δημοσιεύτηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1913 από τον Άρθουρ Γουάιν δημοσιογράφο, που εργαζόταν στο ψυχαγωγικό τμήμα της εφημερίδας "Κόσμος της Ν. Υόρκης", κάποια μέρα που του είχαν εξαντληθεί οι ιδέες πάνω στα γνωστά τεστ της εποχής. Έτσι επινόησε το πρώτο σταυρόλεξο που γνώρισε τεράστια επιτυχία από την πρώτη μέρα, και εξακολουθεί και σήμερα να έχει φανατικούς θαυμαστές.

Ομολογώ λοιπόν, πως κατά καιρούς υπήρξα και εγώ φανατική θαυμάστρια στα συγκεκριμένα περιοδικά με σταυρόλεξα και λοιπά τεστ. Δυστυχώς όμως αν και κατάφερνα να λύνω σχεδόν πάντα το μεγαλύτερο μέρος τους, ελάχιστες φορές κατάφερα να ολοκληρώσω κάποιο από αυτά. Συνήθως όμως τα αποφεύγω, γιατί μου προκαλούν εθισμό! Είμαι ικανή να παρατήσω τα πάντα, μέχρι να βρω και την τελευταία δυνατή λύση, των σταυρολέξων όλου του περιοδικού (που συνήθως τα αγοράζω σε τόμους).

Γι’ αυτό και δεν τα προτιμώ ούτε στην παραλία το καλοκαίρι (θα ξεχαστώ σίγουρα, μέχρι να βραδιάσει.. με τα γνωστά αποτελέσματα :))))), ούτε κάποια άλλη στιγμή που έχω αρκετές υποχρεώσεις.

Πιστεύω όμως πως είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να ξυπνήσει το μυαλό (το συνιστούν και γιατροί), να τσεκάρεις τις όποιες γνώσεις σου, και.. γιατί όχι, να τις εμπλουτίσεις κιόλας.

Δεν θα ξεχάσω πχ την ερώτηση πριν πολλά χρονια: άλογο (4 γράμματα, το πρώτο 'φ' από άλλη απαντηση), μέχρι και λεξικά κατέβασα, και εψαξα από την αρχη ολο το 'φ' (Ηταν και ογκώδες το λεξικο.. ωστόσο, ευτυχως που ειχα βρει το πρώτο γραμμα, γιατι θα εσκαγα) για να βρω τελικά πως ψάχνω την λέξη "φαρί".
Ε.. το 'μαθα και αυτό τελικα! :μαναι:
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Το πιο επιμελημένο σταυρολεξικό περιοδικό για εμένα είναι το μακρόβιο Τεστ. Αγαπημένα μου είναι τα σταυρόλεξα που πρέπει να μαυρίσεις μόνος σου τα κουτάκια αλλά και το ομόκεντρο.

Παρόλα αυτά πάει καιρός που δεν καταπιάνομαι με σταυρόλεξα. Ίσως στην παραλία λύσω ένα, αλλά μέχρι εκεί (δηλ. ένα τον χρόνο). Κατά κάποιον τρόπο τα σταυρόλεξα και τα παζλ μου φαίνονται σαν μέθοδοι για να κατασπαταλήσεις χρόνο. Θα μου πεις, ένα σωρό πράγματα είναι έτσι και καμιά φορά είναι ωραίο απλά να σπαταλάς τον χρόνο σου πέρα από το άγχος να τον επενδύσεις.

Αυτό που σε κάνει πάντως να τραβάς τα μαλλιά σου είναι κάτι ορισμοί που σου ζητούν να βρεις, δεν ξέρω ‘γώ ποια επαρχία τής Κίνας όταν εσύ δεν ξέρεις τής επαρχίες τού νομού σου. :μαναι:
 
Το πιο "εγκεφαλικό" πάντως, στο "Τεστ" είναι το διπλό με την τεθλασμένη. Χρονοβόρο, αλλά όταν το λύσεις νιώθεις μια ιδιαίτερη ικανοποίηση. Κάτι ανάλογο υπάρχει και στο "Γρίφο", ένα τετραπλό λευκό. Δύσκολο για να βρείς την πρώτη άκρη του νήματος. Πάντως οι απαιτήσεις των ορισμών και των δύο δεν είναι εξεζητημένοι.
 
Γιατί χάσιμο χρόνο;;Και το μυαλό σού ακονίζει και γνώσεις σου προσφέρει! Καθόλου χάσιμο χρόνου!

Εμένα μου αρέσουν τα σκανδιναβικά....
 

Οκτάνα

Ανάστροφη Ταξιδεύτρια
ΑΓΑΠΩ τα σταυρόλεξα, και επιτέλους ήρθε το καλοκαίρι που φυσικά θα τα ξεζουμίσω στην παραλία! αχ! :)))
 
Κι εγώ είμαι φαν στα σταυρόλεξα.... :)) Έχω ξοδέψει άπειρες ώρες λύνοντάς τα, γιατί εκτός του ότι αποκτάς γνώσεις όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, περνάει η ώρα σου ευχάριστα...!!!
Αγαπημένα μου, είναι τα σκανδιναβικά, τα κρυπτόλεξα και οι αναγραμματισμοί....!! :))
 
Φανατική κι εγώ του Τεστ, πάντα σε τόμους!

Ξεκινώ από το ομόκεντρο, μετά το διπλό, στη συνέχεια το κυνήγι και για επιδόρπιο το σταυρόλεξο με μέτρημα!
 
Top