Paul Chafe: Mission Critical -- Death of the Phoenix

Αντέρωτας

Ξωτικό του Φωτός
Προσωπικό λέσχης


Ξενόγλωσσος τίτλος: Mission Critical -- Death of the Phoenix
ISBN13: 0-76150234-3
Εκδότης: Prima Publishing
Χρονολογία Έκδοσης: 1996
Αριθμός σελίδων: 257
Διαστάσεις: 17.2x10.5
Συγγραφέας: Paul Chafe


Το Mission Critical ηταν ενα παιχνιδι adventure που αν και δεν ηταν απο τους πιο γνωστους τιτλους, για μενα ηταν απο τις πιο απολαυστικες περιπετειες που ειχα παιξει. Το σεναριο ειχε να κανει με ενα Πολεμο της ανθρωποτητας που εκτυλισσοταν στο διαστημα αναμεσα στον μελλοντικο ΟΗΕ, που αποτελει παγκοσμια κυβερνηση, και μια Συμμαχια που αποζητουσε να αποσχιστει απο αυτον. Οταν τελειωσα το παιχνιδι, ειχα την αισθηση οτι τελειωσα μια ατμοσφαιρικη περιπετεια, με πλουσια φαντασια, συναρπαστικη δραση, ανατροπες, και ενα σεναριο που αγγιζει φιλοσοφικα ζητηματα. Διαλογοι, αφηγησεις και περιγραφες, αποκαλυπτουν ενα ευφανταστο και πλουσιο "συμπαν" που κρυβεται πισω (και πριν) απο την περιπετεια, και το συγκεκριμένο διαστημικο Πολεμο.

Καθοτι το παιχνιδι δεν ηταν ιδιαιτερα εμπορικό ή "κλασσικό", μου εκανε εντυπωση το οτι κυκλοφορησε βιβλιο βασισμενο σε αυτο. Το ξεκινησα με ενδιαφερον οταν επεσε στα χερια μου, και με μεγαλη μου χαρα ειδα οτι κινειται στο ιδιο κλιμα και ποιοτικό επίπεδο του σεναριου του παιχνιδιου. Το βιβλιο δεν αποτελει διασκευη, αλλα σικουελ, αφου διαδραματιζεται 5 χρονια μετα το παιχνιδι, οπου οι ενεργειες του παικτη (δηλαδή εμενα :))))) εσωσαν τον κοσμο και χαρισαν τη νικη στη Συμμαχία. Ξεκιναει με ενα απολαυστικό και ευφάνταστο κεφάλαιο που αφηγειται το σκηνικο του "κοσμου" οπου διαδραματίζεται: κανοντας πολιτικοοικονομικη ανασκοπηση του 21ου και 22ου αιωνα, της επεκτασης του ΟΗΕ στο διαστημα, και του Πολεμου, προσδιδει μεγαλυτερο σεναριακο βαθος στο παιχνιδι (για οποιον το εχει παιξει), αλλα και βαζει στο κλιμα οποιον δεν το εχει παιξει.

Κατι που εκτιμησα στο βιβλιο, ειναι οτι σεβεται το πρωτογενες υλικο (δηλ. το παιχνιδι). Αυτο το αναφερω γιατι δεν ειναι κατι δεδομενο. Παροτι ειναι μια πρωτοτυπη ιστορια με πρωτοτυπους χαρακτηρες που δεν αφορουν τα γεγονοτα και τους ηρωες του παιχνιδιου, υπαρχουν μερικες διασυνδεσεις που θυμιζουν οτι προκειται για το ιδιο "συμπαν" και το σεναριο μου επιφυλασσε ευχαριστες γνωριμες εκπληξεις. Κατι αλλο που μου εκανε εντυπωση, ειναι οτι ενω στα παιχνιδια στο τελος σωζουμε τον κοσμο και ζησανε αυτοι καλα, το βιβλιο κανει μια ανατροπη: Στο παιχνιδι μπορει να κανουμε τη Συμμαχια να κερδισει τον Πολεμο, αλλα το βιβλιο αποκαλυπτει οτι η Συμμαχια δεν εκανε τη γη παραδεισο. Ο κεντρικος χαρακτηρας του βιβλιου, ο Πεζοναυτης του ΟΗΕ Lewis Tyrell, αντιμετωπιζει απεναντι του ενα δυστοπικο μελλον, αφου η Συμμαχια, ως παγκοσμια δυναμη πλεον, θελει να τον εξαφανισει απο προσωπου γης.

Το βιβλιο ειναι μια περιπετεια επιβιωσης και καταδιωξης. Η αφηγηση αφορα κυριως τον ψυχισμο του κεντρικου χαρακτηρα. Διαβαζοντας, νομιζα οτι οντως ειμαι στο κεφαλι ενος βετερανου πεζοναυτη. Τα πρωτα κεφαλαια πραγματικα με κατεθλιψαν, αφου αφορουν τις τραγικες ατυχιες του ηρωα που τον εφεραν στη δεδομενη κατασταση. Υπερισχυει ομως η ευφυια και η θεληση του για ζωη. Σε καθε καινουργιο περιβαλλον που επισκεπτεται ο ηρωας, υπαρχουν ρεαλιστικες περιγραφες για το πως αξιολογει τα πραγματα και πώς ετοιμαζεται για παν ενδεχομενο. Χαρακτηριστικη η σκηνη πχ. οπου προσπαθει να λυσει τις χειροπεδες του, και συνοδευεται απο εκτενεις σκεψεις αποδρασης, αξιολογωντας ολα τα σεναρια για το ποια διαδρομη θα ηταν η ασφαλεστερη. Βρισκομενος σε ακραιες συνθηκες, η αφηγηση αφορα το πως ο κεντρικος χαρακτηρας εξεταζει ολα τα σεναρια, πως διαχειριζεται τις δυναμεις και την αντοχη του και πώς ελεγχει τα συναισθηματα του φοβου και της απελπισιας. Οπως διαβασα, ο συγγραφεας Paul Chafe ειναι αξιωματικος του Καναδικου Στρατου, οποτε η περιπετεια του Tyrell μπορει να ειναι και ενα μικρο εγχειριδιο επιβιωσης. :)

Αυτη την απολαυστικη περιπετεια την ολοκληρωσε ενα ανατρεπτικο φιναλε. Απο τα φιναλε που με εκαναν να κλεισω το βιβλιο χαμογελαστος, λεγοντας "ε οχι ρε φιλε" και να λυπαμαι που δεν υπαρχει συνεχεια.
Απο την αλλη, μπορει και να ενθουσιαζομαι ευκολα :))))


Αδυναμο σημειο, ειναι το ψευτο-Λατινικο ονομα της σεληνιακης βασης Mare Stellatis (οπου διαδραματιζεται το μεγαλυτερο μερος της περιπετειας) που εμφανιζεται καθε λιγο και λιγακι, καθως και στο εξωφυλλο. Τραβουσα τα βυζια μου καθε φορα που το εβλεπα :νατώρα: :ρ
 
Last edited by a moderator:
Top