Αγαπημένοι πίνακες

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Προτείνω να έχουμε ένα νήμα για αγαπημένους πίνακες. Επίσης, θα πρότεινα έναν σε κάθε ανάρτηση κι ίσως με συνοδεία δυο τρία λόγια. Νομίζω πως τα μεγάλα έργα τέχνης δεν πρέπει να μαζεύονται πολλά-πολλά αφού το καθένα έχει τεράστια κυβικά κι αξίζει μόνο του την προσοχή μας.

William Adolphe Bouguereau — "Dante et Virgile en Enfer" (1850)

Κάνοντας την αρχή θα βάλω εδώ τον πίνακα "Ο Δάντης κι ο Βιργίλιος στην Κόλαση", έργο του 1850 του Γάλλου ζωγράφου Ουίλιαμ - Αντόλφ Μπουγκερώ (William Adolphe Bouguereau), ένας πίνακας που με εντυπωσίασε την πρώτη φορά που τον είδα κι ακόμα με συναρπάζει.

Η σκηνή
Το θέμα είναι παρμένο από μια σκηνή της Κόλασης του Δάντη: Ένας άνθρωπος, που βρίσκεται στην Κόλαση επειδή στην ζωή έκλεψε την ταυτότητα ενός νεκρού ώστε να οικειοποιηθεί την περιουσία του, δέχεται εδώ την επίθεση ενός αιρετικού κι αλχημιστή, ο οποίος τον δαγκώνει στον λαιμό.

Η ζωώδης επίθεση, το δάγκωμα στο σημείο που ένας θηρευτής πνίγει το θήραμά του, η τρομερή ένταση κι η αντίθεση με τους δύο αμέτοχους παρατηρητές, ο ρεαλισμός της απεικόνισης μιας αφύσικης σκηνής σε ένα μεταφυσικό τοπίο... ένα συναρπαστικό σύνολο σε έναν τεράστιο καμβά διαστάσεων 281 x 225 εκ.

Ελπίζω μια μέρα να τον δω από κοντά, σε κάποια επόμενη επίσκεψη στο Παρίσι, καθώς φιλοξενείται στο Μουσείο Ορσέ.

 
Καλησπέρα αγαπητέ οικοδεσπότη. Υπέροχο θέμα.

Πάμπλο Πικάσο [Pablo Picasso (1881-1973)], Μπλε Περίοδος (1901-1904): “The Old Guitarist” (1903-1904)

Σημ. Ίσως το πιο αγαπημένο μου, δεν μπορώ να πω τίποτα, περισσότερα εδώ.

 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Στον Πικάσσο θα πάω κι εγώ και θα μείνω με τρυφερότητα στην “Γυμνή Γυναίκα στην Κόκκινη Πολυθρόνα”, λάδι σε καμβά του 1932, της οποίας σαν φτωχούλα που είμαι έχω ένα πόστερ σε φυσικό μέγεθος...Βρίσκεται στην Tate Gallery του Λονδίνου. [κάπου εδώ]

 
William Blake - Nebuchadnezzar (Ναβουχοδονόσορ) (1795)



Γουίλιαμ Μπλέηκ... Ένας ποιητής, στοχαστής, οραματιστής και ποιητής που αναγνωρίστηκε πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του...

Ο συγκεκριμένος πίνακας πάντα μου δημιουργούσε ένα αίσθημα φόβου αλλά και αγωνίας...

@Παρωνύμιος: Ο πίνακας που ανέβασες είναι το εξωφυλλο του βιβλίου "Μέλμοθ ο περιπλανώμενος"
 

Διατσέντα

Λαίδη Βιβλιοδέτρα
Αχ Νικόλα! Η ζωγραφική και η ανατομία παντρεμένες...εκείνα τα φωτισμένα χρόνια!
 
Συνεχίζοντας στην ιδια περίπου εποχή και στο ίδο κίνημα (για την Διατσέντα)...

Thomas Jone - The Bard (Ο Βάρδος) (Λάδι σε καμβά 1774)

 
Παρόλο που δυο μέλη από δω μέσα με δουλεύουν που έχω βάλει αυτόν τον πίνακα προφίλ στο Facebook, εμένα μ' αρέσει :ναι: Είναι σατιρικό πορτραίτο του φλαμανδού Quentin Matsy και το πιο γνωστό του. Χρονολογείται από το 1513 και τιτλοφορείται The Ugly Duchess ή πιο γνωστά A Grotesque Old Woman. Είναι ελαιογραφία σε ξύλο και βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Λέγεται ότι ενέπνευσε την εικονογράφηση της Δούκισσας από την Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων, από τον Άγγλο εικονογράφο John Tenniel.

Μ' αρέσει γιατί αποδεικνύει ότι η ασχήμια στην τέχνη μπορεί κάποιες φορές να είναι γοητευτική!


 
Le Massacre des Innocents (H Σφαγή των Αθώων) του

Leon Cogniet (1794–1880)


(αυτοπροσωπογραφία)

Ο Ηρώδης διατάσσει τη θανάτωση των νηπίων (Kατά Ματθαίον, 2: 16-18). Μια μάνα με το παιδί της.




λεπτομέρεια

 
Πολύ ωραίο νήμα,έλειπε από την Λέσχη!!!

Μία πρώτη επιλογή : "Ο Κήπος των Ηδονών" του Ιερώνυμου Μπος, περίπου 1505. Βρίσκεται στο μουσείο Πράντο της Μαδρίτης

Πρόκειται για τρίπτυχο, στο αριστερό κομμάτι βλέπουμε το κεφάλι του ζωγράφου. Ο Μπος ανήκε στην αίρεση των Αδαμιτών που πίστευαν στις ηδονές και δεν εχθρεύονταν το "Κακό"


 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Εξαίρετη επιλογή, Μπου, και βασικά αξίζει να τον δείτε κι εκτός νήματος, σε μεγάλη ανάλυση, διότι ο Ιερώνυμος είναι στην λεπτομέρεια.

:πάνω:

Κι επειδή, ούτε έτσι διακρίνονται καλά τα διάφορα, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αναζητήσει στον γούγλη για τα επιμέρους στοιχεία με: hieronymus bosch garden of earthly delights detail και κλικ στις Εικόνες

Δείτε π.χ. λεπτομέρεια:

 
Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp (Μάθημα Ανατομίας του Δόκτορος Νικολάες Τουλπ) (1632, ελαιογραφία σε κανβά, 169,5x216,5 εκ, Ολλανδία, Μουσείο της Χάγης)

του Rembrandt (Ρέμπραντ)


Ένα πτώμα, ένας Δάσκαλος, 7 μαθητές.





bonus: 0:17-0:36
(o πίνακας πηγή έμπνευσης σε trailer βιντεοπαιχνιδιού)
 
La Liberte guidant le peuple (Η Ελευθερία οδηγεί το λαό) [1830, ελαιογραφία σε κανβά, 260 cm Χ 325 cm, Γαλλία, Λούβρο]


του Eugene Delacroix (Ευγένιος Ντελακρουά)





Βρισκόμαστε στο Παρίσι τον Ιούλιο του 1830. Το καζάνι εξερράγη. Ο λαός μην αντέχοντας στην αφόρητη καταπίεση επαναστάτησε. Με τα όπλα στα χέρια ορμάει απαιτώντας το δίκιο του. Οι πρώτοι δέχτηκαν τα πυρά και σωριάστηκαν. Νεκροί έπεσαν και οι στρατιώτες. Καπνός από τις εκρήξεις αναθυμιάζει. Ο λαός δεν έχει αρχηγό. Έχει ένα όραμα. Την Ελευθερία. Αυτή τον οδηγεί. Η Ελευθερία εφορμά οδηγώντας τον λαό. Ξυπόλητη και με γυμνό το στήθος μοιάζει με αρχαία ελληνική θεά, ή την ρωμαϊκή προσωποποίηση της Ελευθερίας, την Λιμπερτάς. Φοράει την φρυγική σκούφια των Ιακωβίνων στο κεφάλι. Κρατάει ντουφέκι με ξιφολόγχη στο αριστερό και υψώνει την απαγορευμένη σημαία της Γαλλικής Επανάστασης, την Τρικολόρ στο δεξί. Στρέφει το κεφάλι της στο λαό που την ακολουθεί και του δίνει θάρρος να πολεμήσει.

[από την Βικιπαίδεια]







λεπτομέρειες









 
Περπατούσα σ' ένα μονοπάτι με δυο φίλους - ο ήλιος έπεφτε - ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα - σταμάτησα, νιώθοντας εξαντλημένος, και στηρίχτηκα στο φράχτη - αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιόρδ και την πόλη - οι φίλοι μου προχώρησαν, κι εγώ έμεινα εκεί τρέμοντας από την αγωνία - κι ένιωσα ένα ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση

Έντβαρτ Μουνκ (Edvard Munch)

 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Jules Joseph Lefebvre — "La Cigale" (1872)

Ένα από τα πιο όμορφα γυμνά. Το δέρμα καθαρό, αψεγάδιαστο, στο γυμνό καβάλο το φύλο σβησμένο, το δέρμα στο σώμα λευκό. Όμως τα μαλλιά μαύρα και το βλέμμα σκοτεινό στο πιο σκιασμένο πρόσωπο.

 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Νομίζω πως το Nighthawks είναι ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς πίνακες που έδωσαν αμερικανοί (μαζί με άλλους όπως το Whistlers Mother, American Gothic κτλ.)
 
Top