Αμάντα Μιχαλοπούλου: "Μπαρόκ" (Εκδ. Καστανιώτη)

569


  • Τίτλος: Μπαρόκ
    Συγγραφέας: Αμάντα Μιχαλοπούλου
    Γλώσσα: Ελληνικά
    Εκδόσεις: Καστανιώτης
    Έτος πρώτης έκδοσης: 2018
    Αριθμός σελίδων: 350
  • ISBN: 978-960-03–6363-0
(Μου πήρε λίγο χρόνο να κάτσω να το κάνω, αλλά το είχα υποσχεθεί)


50,49, 48. Όχι δεν μετρώ αντίστροφα για εκτόξευση πυραύλου, έτσι μετρούν αντίστροφα τα κεφάλαια (και τα έτη της) της Αμάντας Μιχαλοπούλου σε αυτό το αυτοβιογραφικό παζλ (ή μήπως καλειδοσκόπιο).

Κάθε αριθμός είναι ένα έτος της ζωής της. Κάθε έτος της ζωής της σημαδεύεται από κάποιο γεγονός, κάποια εμπειρία, κάποιες σκέψεις. Αυτές (και αυτά) ακουμπάει στις σελίδες του βιβλίου της. Με τρόπο σαγηνευτικό. Έτσι δημιουργεί αυτό που εκείνη εύστοχα ονομάζει “ένα μυθιστόρημα ανηλικίωσης” (Θυμίζω την αντίστροφή μέτρηση).

Τι το ιδιαίτερο έχει η ζωή μια συγγραφέως μπορεί να αναρωτηθείτε. Τίποτε, θα σας πω. Είναι μια ζωή κοινότοπη, όπως των περισσοτέρων. Όμως μια ζωή κοινότοπη μπορεί να είναι μια ζωή ενδιαφέρουσα, αρκεί να μπορείς να τη βλέπεις έτσι.

Η Αμάντα Μιχαλοπούλου βάζει στόχο και πράγματι καταφέρνει να αποδείξει με περίτρανο τρόπο αυτό που δήλωνε σε συνέντευξή της ότι είμαστε όλοι μυθιστορηματικοί ήρωες


https://www.blod.gr/lectures/to-bioma-kai-i-epinoisi-tou-giati-eimaste-oloi-mythistorimatikoi-iroes/


Ο τρόπος παρουσίασης, ευρηματικότατος. Η γραφή της είναι “γυναικεία". Με τερτίπια όμορφα, υπονοούμενα, πολυπλοκότητα και τρυφερότητα. Και το κυριότερο; Βαθιά ποιητική! Last but not least (που λένε και οι βάρβαροι) διάχυτη από χιούμορ. Διότι η ζωή χρειάζεται χιούμορ, άφθονο, για να αξίζει πραγματικά.

Η ανάγνωση του βιβλίου της, για μένα, ήταν σαν μία σχέση. Είχε μια ισορροπημένη δόση με έρωτα και πάθος, μια απορία για κάποια πράγματα, λίγη ανία, μία πρέζα από εκνευρισμό (σε κάποια σουρεάλ κομμάτια), θυμό για κάποια (όχι για τον τρόπο γραφής, για τα τεκταινόμενα), μα πάνω και πιο πολύ από όλα, αγάπη και κατανόηση στα νοήματά του. Επιπλέον νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να βρει ένα μικρό κομμάτι δικό του εκεί μέσα.

Το συστήνω.
Και ένα πλας για το τέλος: Η πιο ποιητική περιγραφή γυναικείου αυνανισμού, που έχω συναντήσει έβερ. Φανταστική! Ο απόλυτος ερωτισμός! Η απόλυτη καύλα!
 
Δεν διάβασα κανένα βιβλίο της συγκεκριμένης συγγραφέα. Ωραία η παρουσίαση που έκανες και η συνέντευξη που έβαλες. Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον, θα το εχω στα υπόψιν' για την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ βιβλιοπωλείο.
 
Top