Ε. Χ. Γονατάς : "Οι μικρές ιστορίες"


Συγγραφέας: Ε. Χ. Γονατάς
Τίτλος: Το βάραθρο
Εκδόσεις: Στιγμή
Έτος έκδοσης: 2006
Αριθμός σελίδων: 74



Συγγραφέας: Ε. Χ. Γονατάς
Τίτλος: Οι αγελάδες
Εκδόσεις: Στιγμή
Έτος έκδοσης: 1992
Αριθμός σελίδων: 80



Συγγραφέας: Ε. Χ. Γονατάς
Τίτλος: Ο φιλόξενος Καρδινάλιος
Εκδόσεις: Στιγμή
Έτος έκδοσης: 2006
Αριθμός σελίδων: 62



Συγγραφέας: Ε. Χ. Γονατάς
Τίτλος: Η προετοιμασία
Εκδόσεις: Στιγμή
Έτος έκδοσης: 1991
Αριθμός σελίδων: 35



Συγγραφέας: Ε. Χ. Γονατάς
Τίτλος: Τρεις δεκάρες και άλλα αφηγήματα
Εκδόσεις: Στιγμή
Έτος έκδοσης: 2006
Αριθμός σελίδων: 154


Είπα κι εγώ να κάνω μια αναφορά στον αγαπημένο μου Ε. Χ. Γονατά, αλλά μπερδεύτηκα σχετικά με το που θα έπρεπε να τον εντάξω. Στην κατηγορία του διηγήματος ή των φανταστικών κόσμων; Προτίμησα το πρώτο, αν και αυτά που έχει γράψει ο συγκεκριμένος συγγραφέας θα τα χαρακτήριζα σύντομες ιστορίες που συμπυκνώνουν πολλά - ονειρικά και ρεαλιστικά - σύμπαντα σε λίγες γραμμές. Τον «γνώρισα» πριν από χρόνια, μέσα από ένα ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή, πήγαινα σχολείο ακόμα και δεν συγκράτησα το όνομά του, αλλά για πολύ καιρό έπειτα, μου είχε μείνει στο μυαλό ως ο Κύριος με τις Γάτες. Πριν λίγα χρόνια ξαναείδα αυτό το τηλεοπτικό αφιέρωμα και σημείωσα το όνομα του: Επαμεινώνδας Χ. Γονατάς.


φωτογραφία του Ε. Χ. Γονατά

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924 και πέθανε το 2006. Ο Γονατάς εξασφάλιζε τα προς το ζην ασχολούμενος με τα νομικά και ως συγγραφέας υπήρξε διακριτικός και ολιγογράφος. Έκανε και πολλές υπέροχες μεταφράσεις.
Για να μπορέσω να δώσω μια εικόνα του έργου του παραθέτω ένα από τα μικρότερα κείμενά του, από τη συλλογή Το Βάραθρο:


Οι πεταλούδες βοηθούν

«Ο επιθεωρητής των κήπων έρχεται», ακούστηκε μια δυνατή φωνή.
Χιλιάδες πεταλούδες, ξετρυπώνοντας από τους φράχτες, πέταξαν μεμιάς πάνω στα γυμνά κοτσάνια και βάλθηκαν να παρασταίνουν τα λουλούδια, που αμέριμνα εξακολουθούσαν να κοιμούνται μέσα στη γη.

Αυτή είναι μια από τις πιο σύντομες μικρές ιστορίες του. Θα μπορούσε ίσως να είναι απόσπασμα από μια μεγαλύτερη ιστορία που περιγράφει τη ζωή σε έναν άλλο κόσμο, πιο μαγεμένο και παραμυθένιο. Θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει ως μια ιστορία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για την σωτηρία ενός κήπου, όπου τα λουλούδια του δεν έχουν ανθίσει ακόμα. Ένα παραμύθι για τα τεχνάσματα που μηχανεύονται τα πλάσματα του Θεού μέσα σε έναν Κήπο της Εδέμ, προκειμένου να ξεγελάσουν το αυστηρό βλέμμα του Κριτή τους.
Στο ίδιο πνεύμα και με την ίδια συνέπεια είναι γραμμένες όλες οι ιστορίες που έχω διαβάσει από αυτόν τον συγγραφέα. Κάποιες πιο τρομαχτικές και απόκοσμες κάποιες πιο αστείες, ορισμένες με τονισμένο το τραγικό στοιχείο, όλες σαν γρίφοι και αινίγματα, σαν τις πτυχώσεις ενός αέναου υφάσματος που μπορεί να ξετυλίγεται αιώνια, αποκαλύπτοντας ολοένα και νέα σχέδια.
Ο Ε. Χ. Γονατάς έχει πει για τον εαυτό του πως δεν είναι ονειροποιός. Σεβαστό. Αλλά εμένα το έργο του με βοηθά να ονειρεύομαι. Για εμένα ο Ε. Χ. Γονατάς είναι ο Μικρός Πρίγκιπας που κατάφερε τελικά να γεράσει ταξιδεύοντας σε ένα σωρό κόσμους κι έγινε ένας παραμυθάς για μεγάλους, διατηρώντας ο ίδιος κάτι από την παιδική του αθωότητα. Θα είναι επίσης πάντα ένας καλός Κύριος που αγαπάει και φροντίζει με τρυφερότητα τις γάτες αλλά και τα υπόλοιπα ζωάκια του Κήπου του και όποτε ευκαιρεί επιχειρεί σπουδαία εξερευνητικά ταξίδια στις Αποθήκες το ανθρώπινου Νου. Έτσι ώστε να μας αποκαλύπτει μια διαφορετική πλευρά της πραγματικότητας.

Σημ. Τα σχέδια των βιβλίων του είναι δημιουργίες του Αλέξη Ακριθάκη. Κι επειδή τα λατρεύω θα ήθελα να παραθέσω δύο από αυτά:




 
Last edited by a moderator:
Top