Λευτέρης Παπαδόπουλος : " Μάνος Λοΐζος"


Τίτλος: Μάνος Λοΐζος
Συγγραφέας: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Εκδόσεις: Κάκτος
Έτος έκδοσης: 2000
ISBN: 960-382-411-9


Πολλοί ίσως δεν είχαν ακόμα γεννηθεί, όταν μας άφησε ο Μάνος Λοίζος. Ήταν Σεπτέμβριος του 1982, ένας ‘’μαύρος Σεπτέμβριος’’ για την ελληνική λαική μουσική, μιας και το κενό του μεγάλου αυτού δημιουργού και μελωδού, δεν καλύφθηκε ποτέ, παρά μόνο εξελίχτηκε σε μαύρη τρύπα που καταπίνει οποιαδήποτε προσπάθεια, για να ξαναπάρει η μουσική μας τα πάνω της.
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, - που ήταν ίσως ο πιό κοντινός του άνθρωπος από το 1966 οπότε και δέθηκαν με φιλικά δεσμά – αποφασίζει να μας δώσει το στίγμα της ταραγμένης ζωής του Μ. Λοίζου, μέσα από τις προσωπικές του μνήμες, αλλά και κάποιων επιφανών φίλων του καθώς και των 2 συζύγων του. Πέρα από τη βιογραφία, στις σελίδες του βιβλίου περνάει η πολιτική και καλλιτεχνιή ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς, και ο συγγραφέας καί ο Μ. Λοίζος βίωσαν τη Χούντα, τη λογοκρισία, τη μεταπολίτευση και συνανστράφηκαν με σπουδαίους ποιητές και μουσικούς αυτής της περιόδου.
Ξέχειλο από αγάπη για τον άνθρωπο Λοίζο και γεμάτο από ωραίες και άγνωστες λεπτομέρειες για τις υπέροχες συνθέσεις του. Αφήνει μιά γλυκόπικρη γεύση, αλλά και μιά διάθεση για περισσότερη αναζήτηση στο έργο του Μ. Λ οίζου, του οποίου οι μελωδίες μας συντροφεύουν ακόμα, σε κάθε σημαντική στιγμή της ζωής μας. Και μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια, στο βιβλιο υπάρχουν οι στίχοι όλων των τραγουδιών που κυκλοφόρησαν σε δίσκους από τον συνθέτη.
 
Last edited by a moderator:
Top