Προτάσεις για εφηβικά αναγνώσματα

Χάρι Πότερ, μάλιστα. Να του πάρω όμως το πρώτο; την φιλοσοφική λίθο; Εγώ τα διάβασα σε μεγάλη ηλικία κι ενώ σαν σύνολο μου άρεσαν, η φιλοσοφική λίθος μου είχε φανεί απλοϊκή. Αλλά, απ' την άλλη, έχει νόημα ν' αρχίσει απ' την κάμαρα με τα μυστικά; τα βιβλία είναι συνέχειες.
 
Το πρώτο να του πάρεις. Μπορεί τώρα να μας φαίνεται απλοϊκό, αλλά στο παιδάκι μπορεί να φαίνεται μια χαρά συναρπαστικό! Είναι κρίμα να το ξεκινήσει από το 2.. κ εγώ από το 3 το ξεκίνησα, αλλά δεν ήξερα, αλλιώς θα τα έπαιρνα με τη σειρά.
 
Σύμφωνοι. Μου φαίνεται πολύ καλή ιδέα ο Χάρι Πότερ. Αν μη τι άλλο, είναι ένα βιβλίο που, αν το αρχίσεις, δεν πρόκειται να το αφήσεις στη μέση. Πρέπει μόνο να βεβαιωθώ πως δεν υπάρχουν ήδη τα βιβλία στο σπίτι, λόγω μεγάλης αδελφής.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, Αλίκη και Βου!!
 
Δεν θα με χαρακτήριζα "η αναισθησία στο μεγαλείο της" επειδή δεν έκλαψα με ένα βιβλίο που έκλαψε πολύς κόσμος!! Ίσως να έχω διαβάσει παρόμοια βιβλία πριν από αυτό, ίσως να είδα παρόμοιες ταινίες και ίσως να έχω κλάψει ήδη με το θέμα που πραγματεύεται και ίσως να περίμενα πολλά από αυτό το "βιβλίο που κλαίνε όλοι" και να μη μου τα δωσε! Ίσως να είναι για πιο νεαρές ηλικίες, ίσως να μου φάνηκε ότι προσπαθούσε πολύ να με κάνει να κλάψω. Το ότι δεν άρεσε και τόσο ένα βιβλίο σε κάποιον άλλο δεν τον χαρακτηρίζει αυτόματα αναίσθητο, ανόητο, χωρίς γούστο κλπ. Απλά δεν του άρεσε όπως και σε σένα δεν άρεσε κάποιο άλλο βιβλίο που μπορεί για άλλους να είναι κορυφαίο!

Όπως και να χει προσέχουμε πώς γράφουμε στο ίντερνετ, πάλι σε άλλους ανθρώπους μιλάμε, ακόμα κι αν το μόνο που βλέπουμε εμείς είναι μια οθόνη!
Γενικότερα μιλούσα Αλίκη, δεν είχα σκοπό να σε προσβάλω και να σε θίξω, άλλωστε δεν έχω προηγούμενα μαζί σου ή τίποτα. Απλά είπα αυτό που πιστεύω. Πολύ σωστά είπες πως για κάποιον ένα βιβλίο μπορεί να είναι το τέλειο και για κάποιον άλλον μια αποτυχία, χάσιμο χρόνου ίσως, όπως θες πάρτο. Παρόλο που εσύ κατάλαβες πως το είπα με κακία θα έλεγα, δεν το είπα με κακή πρόθεση. Όπως βλέπεις πίσω από μια οθόνη το οτιδήποτε μπορεί να παρεξηγηθεί πολύ εύκολα.
 
Λοιπόν, θέλω να πάρω δωράκι σε ένα αγόρι, έκτη δημοτικού. Ξέρω μόνο πως του αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο και με τα βιβλία δεν έχει ιδιαίτερη σχέση. Καμία πρόταση; Ξέρετε κανένα καλό βιβλίο για αγόρια στην ηλικία του; Το μόνο που σκέφτηκα ήταν "η τελευταία μαύρη γάτα" του Τριβιζά.
Αν του αρέσει το ποδόσφαιρο και δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με τα βιβλία, το χάρι πότερ ίσως το βρει μεγάλο. Εγώ προτείνω πάντως και το "Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ: Βρόμικα κόλπα στο γήπεδο". :)
 
Το "Πριν από το τέρμα" της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη είναι μία καλή πρόταση για αγόρια ηλικίας γύρω στα 15 που τους αρέσει το ποδόσφαιρο.
 
Ο Χαρι Ποτερ είναι μια πολύ καλή επιλογή. Ευκολοδιάβαστο και μαγικό ότι πρέπει για να μπει στο κόσμο του βιβλίου. Εννοείται ότι θα του πάρεις το πρώτο για να τα πάρει στην συνέχεια με την σειρά.

Νομίζω ότι για αυτή την ηλικία καλές είναι και οι σειρές βιβλίων ο Περσι Τζακσον και οι Ολυμπιοι και Τα μυστικά του Αθανατου Νικολας Φλαμερ. Δεν τα έχω διαβάσει για να έχω άποψη αλλά ο γιος μια φίλης μου που είναι 13 τα διαβάζει με μανία.
 
Θυμάμαι πως παλια είχα διαβάσει ένα πολυ ωραίο βιβλίο,κατάλληλο μάλλον για εφήβους. Είναι ένα αυτοβιογραφικό χρονικό του Νικηφόρου Βρετάκου με το όνομα "Οδύνη".Δεν θυμάμαι όμως τις εκδόσεις !!!
 
Άμα σου πω ότι δεν θυμάμαι... Πάντως, δεν του πήρα Χάρι Πότερ, γιατί υπήρχε ήδη στο σπίτι όλη η σειρά (η μεγάλη αδελφή που λέγαμε). Τι του πήρα όμως; Σπάω το κεφάλι μου αλλά δεν μου έρχεται... Εάν ξεπεράσω την προσωρινή απώλεια μνήμης μου θα σας γράψω.
 
Top