Στέφανι Μέγερ (Stephenie Meyer): "Λυκόφως"

Θυμάμαι ήμουν 18 χρονών (τόσο παλιά :ρ ) όταν γνώρισα το φαινόμενο Λυκόφως. Πρώτα είδα την ταινία και μετά την ξαναείδα και μετά ξανά...Κόλλησα με λίγα λόγια. Έμαθα ότι υπάρχει και σε βιβλίο οπότε πήρα σβάρνα τα βιβλιοπωλεία για να το πάρω. Είχε όμως εξαντληθεί! Με ζώσανε μαύρα φίδια, κλαιγόμουν στους φίλους μου μέχρι που ένας για να με βγάλει από τη μιζέρια μου (και την δική του κυρίως) μου το κατέβασε στα αγγλικά. Αν δεν είναι κάπως τραβηγμένο μπορώ να πω ότι εκείνη την εποχή εθίστικα σε αυτήν την ιστορία.. Άρχισα να κάνω συγκρίσεις, να σκέφτομαι πρώτη φορά στη ζωή μου ότι θα γεράσω, ότι δε θα είμαι για πάντα έτσι όπως είμαι.. ότι θα πεθάνω! Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, σε εκείνη τη φάση το συνειδητοποίησα για πρώτη φορά. Μου ήρθε ταμπλάς στο κεφάλι, πέρασα διάφορες καταστάσεις και συνέχιζα να διαβάζω τη σειρά.

Τώρα που το σκέφτομαι ήταν κάτι σαν τους έρωτες που ξεκινούν μέσα στον τρελό ενθουσιασμό , είναι παράφοροι, υπερβολικοί και τελικά... εφήμεροι. Στο τέλος ξενερώνεις και αναρωτιέσαι τι του βρήκες... Πλέον δεν με γεμίζουν ούτε τα βιβλία ούτε οι ταινίες. Σαν την ιστορία του Άη Βασίλη, μόλις μάθεις την αλήθεια, χάνεται και η μαγεία χάνονται και όλα.

Κυρίως το Λυκόφως είναι ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο, ευχάριστο, αλλά για εμένα όχι πρωτότυπο. Στο θέμα εφηβικός έρωτας με σούπερ αγόρι που αστράφτει και είναι τέλειος μα θέλει την ποιο ξενέρωτη του σχολείου και δεν κάνουν σεξ μέχρι να παντρευτούν....εεε οι Ιάπωνες είναι μίλια μπροστά (πάλι με τον πόνο μου εγώ).. Το συγκεκριμένο μοτίβο είναι τόσο συχνό στα κοριτσίστικα-εφηβικά μάνγκα που καταντάει μονότονο. Το τέλειο αγόρι μπορεί να είναι βρυκόλακας, δαίμονας, άνθρωπος κοράκι, αρχηγός της μαφίας, σαμουράι πολεμιστής, διευθυντής εταιρείας και πολλά πολλά άλλα...

Δεν ξέρω αν το έχει διαβάσει κανείς αλλά το Λυκόφως έχει κυκλοφορήσει και σε κόμιξ ακολουθώντας την μάνγκα τεχνοτροπία και είναι ένα κλασικότατο κοριτσίστικο... λες και δεν υπήρξε το βιβλίο ποτέ ένα πράγμα.
 
Αααα Αξία τώρα μου θύμισες τότε που κι εγώ έψαχνα το Λυκόφως, δεν είχε βγει ακόμα η ταινία και το έψαχνα στην ΔΕΒΘ σε όλα τα περίπτερα γιατί δεν ήξερα ούτε εκδόσεις (τότε ο Πλατύπους δεν είχε περίπτερο) και κανείς μα κανείς δεν ήξερε το βιβλίο!!! Είχα απογοητευτεί τρομερά!!!

Κάτι τέτοιο έπαθα και πέρυσι όταν έψαχνα τη "Ζωή του Πι" στην Κατερίνη και δεν το είχε κανείς, ούτε και το ήξεραν.

Και στις δύο περιπτώσεις (αλλά ειδικά στην πρώτη) αναρωτιέμαι αν αργότερα όλοι αυτοί που δεν ήξεραν θυμούνται άραγε ότι κάποτε κάποιος τους το ζήτησε και δεν ήξεραν να απαντήσουν; (έχω πολλές απαιτήσεις ώρες ώρες από τους βιβλιοπώλες!!)
 
Το TwIlight εχει κυκλοφορησει σε Graphic Novel.Οπως φυσικα και αλλες παρομοιες σειρες οπως το vampire academy και νομιζω και της Cassandra Clare.Μου το εχουν κανει δωρο αλλα προτιμω την πρωτη του μορφη.
Εγω ημουν 24 χρονων οταν γνωρισα το Λυκοφως και θυμαμαι ρουφηξα τα βιβλια.Καθομουνα με τις ωρες μπροστα στον υπολογιστη και τα διαβαζα στα αγγλικα.Δεν ταυτιστηκα με την Μπελλα ουτε μπηκα στην διαδικασια να σκεφτω οτι θα γερασω κτλ.Απλα με εκαναν να περασω καλα.Το θεωρησα ενα πολυ ωραιο διάλειμμα απο αυτα που διαβαζα μεχρι εκεινη την στιγμη.Ειχα δει την ταινια πολλες φορες πιο πολυ για να κανω οφθαλμολουτρο στον Εντουαρντ(robert pattinson).Ειδικα η στιγμη που μπαινει στην καφετερια με ειχε στιγματισει.:χαχα:.Δεν θεωρω οτι η Μεγιερ ειναι η καλυτερη συγγραφεας που υπαρχει(ουτε καν),ουτε οτι η saga ειναι αριστουργημα της λογοτεχνιας.Ηξερα τι διαβαζα και το απολαυσα!!

Οσο για τα βιβλιοπωλεια εμενα μου εχει συμβει πολλες φορες...θυμαμαι οτι μολις ειχε κυκλοφορησει το τριτο βιβλιο απο τους αγωνες πεινας και μπαινω να ζητησω την Κοτσυφόκισσα.Η υπάλληλος με κοιτουσε λες και ηρθα απο αλλο πλανήτη.:χαχα:
 
Οποιος θελει τα εχω κ τα 4&θα τα ανταλλασσα ευχαριστως!Εχω κ τον οδηγο της πρωτης ταινιας
 
Εχεις την συλλεκτικη εκδοση του πρωτου?
Σε κανονικη μορφη τα εχω ολα.Αλλα αν εχεις την συλλεκτική θα με ενδιεφερε.
Εκανα την βλακεια και την δανεισα και δεν μου ξαναεπιστράφηκε ποτε.
 
Απο προχθές κάνω Twilight Marathon μόνη μου έτσι να θυμηθώ τα παλιά και κάθε βράδυ βλέπω κι απο μια .Τώρα που έφυγε ο ενθουσιασμός και το κόλλημα που είχα τότε με τα βιβλία και τις ταινίες , είπα να τα δω και να είμαι πιο αντικειμενική .Μέχρι τώρα , που είμαι στην τρίτη ταινία , ένα έχω να πω : είναι ωραιότατα για το είδος τους :ναι: ντάξει , έχει κάποια πράγματα που δεν στέκουν κάποιες φορές και ώρες-ώρες θα έδινα ευχαρίστως μια μπουνιά στην Μπέλα , αλλά δεν με χαλάνε όλα αυτά :)))) παρόλο που ξέρω πολύ καλά την υπόθεση (την πρώτη ειδικά την είχα δει πόσες φορές) τα ευχαριστιέμαι πολύ πάλι !
 
Τι μου θύμισες τώρα Μαργαρίτα...πριν από κάθε προβολή ταινίας μαζευόμασταν μπόλικες τρελές και κάναμε twilight μαραθώνιο.Θυμάμαι πριν την πρεμιέρα της έκλειψης είχαμε παρακολουθήσει και στο σινεμά όλες τις ταινίες.Μιλάμε πιαστήκαμε τόσες ώρες!!Στην Χαραυγη το διοργανώναμε σε σπίτια για να είμαστε πιο χαλαρά.:χαχα:
 
Οχι ΒΑΣΙΑ, δεν εχω αυτο που ζητας -τα ειχα παρει πριν την ταινια-μολις που ειχαν πρωτοβγει...

Δεν ξερω γιατι η Μπελλα συγκεντρωνει τοσα αρνητικα σχολια κ αντιπαθειες ως χαρακτηρας.Εγω συμπαθησα πολυ την ΜΠΕΛΛΑ -ηταν ρεαλιστικη κι οχι ιδανικη.Αποτυπωνε την αχαρη εφηβεια,τη μοναξια του εφηβου,την οδυνηρη εξιδανικευση , τον τροπο που ο μεσος εφηβος βιωνει μια βαθια ερωτικη απογοητευση η την προσκολληση σε ενα βαθυ ερωτα,σε ενα κολλημα.Καθολου δε με εκνευρισε.Βαρεθηκα να προβαλλονται σουπερ κουλ καλλονες.

Χαρηκα παντως στη ΧΑΡΑΥΓΗ για την ΜΠΕΛΛΑ....
 
Νομίζω ότι τις αντιπάθειες δεν τις δημιουργεί η Μπέλλα αλλά η Kristen Stewart. Απλά οι φαν τις έχουν συνδυάσει και την πληρώνει η ηρωίδα. Επίσης ο Εντουαρντ έχει τόσο πιστό κοινό που εκνευρίζονται στην ιδέα και μόνο οτι η Μπέλλα σκέφτηκε την εναλλακτική του Τζεικομπ. Αυτό το φιλί είχε στοιχειώσει πολλές φαν. Η Μπέλλα και εμένα μου άρεσε σαν ηρωίδα. Βρήκα μερικές αντιδράσεις υπερβολικές αλλά σε γενικές γραμμές ήταν ένα κορίτσι πολύ αγαπητό.
 
Ενδιαφερουσα η εξηγηση κι ισως εχεις δικιο τελικα.
Εγω παντως τη μικρη ΚΙΡΣΤΕΝ τη θερω πολυ -πολυ γλυκια.Μου αρεσει πολυ αυτη η μικρουλα!Ο ΠΑΤΙΝΣΟΝ δε με τρελαινει.Δε μου αποπνεει πολλη αρρενωποτητα ειοναι πολυ "γλυκουλης"για τα γουστα μου.Ισως φταιει οτι τον βρισκω και μικρουλη.
Αν κι εχω δει μονο την πρωτη ταινια,οποτε δεν εχω ολοκληρωμενη εικονα-εγω με γνωμονα τα βιβλια κρινω τους παντες.

ΥΓ.---Ο ΤΖΕΙΚΟΜΠ συμβολιζει το συμβιβασμο που κανουμε με κατι συνηθως μετριο η και λαθος,οταν πασχιζουμε να "προχωρησουμε τη ζωη μας μετα την καταρρευση μιας μεγαλης αγαπης.
Γ ι αυτο λεω οτι βρισκω την Μπελλα φυσιολογικη.Παρολαυτα βρισκω δικαιολογημενες τις αντιδρασεις γιατι εγω οταν βγηκε ημουν 23 κ αυτο το μυθιστορημα απευθυνεται πιο πολυ σε εφηβεια-μετεφηβεια...Αυτες οι ηλικιες κρινουν με μικροτερη επιεικεια συνηθως..
 
Την Κρίστεν Στιούαρτ δεν την είχα σε πολύ μεγάλη εκτίμηση ούτε και την Μπέλα .Η πρώτη θεωρώ πως δεν έπαιξε καθόλου καλά στην πρώτη ταινία , τώρα όμως που τα βλέπω πάλι , απο τη δεύτερη ταινία και μετά έχει φοβερή βελτίωση οπότε και η γνώμη μου έχει αλλάξει αρκετά .Η Μπέλα απο την άλλη δεν είναι και απο τις αγαπημένες μου ηρωίδες για να πω την αλήθεια .. ο χαρακτήρας της δεν μου αρέσει και πολύ .Αυτό με τον Τζέικομπ δεν με πειράζει , αν και εμένα ο Έντουαρτ μου αρέσει δεν με χάλασε ποτέ αυτό .Έτσι που την παράτησε τότε ο Έντουαρτ λογικό να βρει κάπου ένα "καταφύγιο" . Αν δεν έκανε εκείνες τις τρέλες στη Νέα Σελήνη σίγουρα θα είχα καλύτερη γνώμη ,αλλά εκεί μου τα χάλασε πολύ .(όταν λέω τρέλες εννοώ να κάνει πράγματα με κίνδυνο τη ζωή της για να δει τον Έντουαρτ... :γρμβ: )
 
Η εταιρεία παραγωγής των ταινιών "Λυκόφως", σε συνεργασία με τη συγγραφέα των βιβλίων, τη Στέφενι Μάγιερ, ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα αναβιώσει τη σάγκα με μια σειρά ταινιών μικρού μήκους, οι οποίες θα δημοσιευτούν - απίστευτο και όμως γεγονός! - στο Facebook. Πέντε ανερχόμενες σκηνοθέτιδες, που θα επιλεγούν από μια ομάδα γυναικών, ανάμεσά τους η συγγραφέας και η πρωταγωνίστρια των ταινιών, η Kristen Stewart, θα αναλάβουν τις ταινίες οι οποίες θα φέρουν τον γενικό τίτλο "The Storytellers — New Creative Voices of ‘The Twilight Saga".

Ο αντιπρόεδρος της Lionsgate δήλωσε: "Πιστεύουμε πως το Facebook είναι ένας υπέροχος τρόπος να γνωρίσουμε τον κόσμο του "Λυκόφωτος" σε ένα ολοκαίνουριο κοινό, ενώ παράλληλα θα αναζωπυρώσουμε το ενδιαφέρον των ήδη υπάρχοντων θαυμαστών"


Οι πρωταγωνιστές των πρώτων ταινιών δεν αναμένεται να εμφανιστούν στις νέες παραγωγές, ούτε αναμένεται η δημοσίευση περαιτέρω βιβλίων της σειράς.

Η πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει μια νέα σελίδα στην ανάπτυξη του Facebook, που αφενός θέλει να διευρύνει τις δραστηριότητές του στον τομέα της διανομής ταινιών, εκμεταλλευόμενο την τεράστια μάζα των χρηστών του, αφετέρου θέλει να δώσει μια δυναμικότερη φωνή στις γυναίκες στον εργασιακό χώρο, στο πνεύμα που ευαγγελίζεται το βιβλίο “Lean In” της Sheryl Sandberg, διευθύνοντα στελέχους του Facebook.
 
Last edited:
Δεν ξέρω για σας αλλά από τις πολλές φορές που είχα δει την ταινία, βαρέθηκα και δεν διάβασα το 3ο βιβλίο της σειράς και συνεπώς ούτε και το τέταρτο. Ακόμη και το 2ο στην μέση το έχω αφήσει. Με κούρασε αρκετά, συνήθως δεν αφήνω βιβλία στην μέση.
 

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Βλέπω πως είχα ξεκινήσει να το διαβάσω κάποτε και σταμάτησα:

Μόλις διάβασα το 1ο κεφάλαιο και θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Από όσο καταλαβαίνω εκείνοι οι 5 (Έντουαρντ κτλ.) θα αποδειχτεί πως είναι βαμπίρ. Γιατί δεν επιλέγουν να το παίζουν έναν χρόνο μεγαλύτεροι, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνουν στο Λύκειο, πράγμα που φαίνεται πως δεν τους αρέσει καθόλου;

:χμ:

(Αναλόγως την απάντηση θα κριθεί αν θα συνεχίσω την ανάγνωση...)
Βλέπω τώρα την 1η ταινία. Είμαι κάπου στην μέση.

Δυστυχώς, αυτό που σημειώνω πιο πάνω είναι τεράστιο πρόβλημα. Δεν στέκει η ιστορία.

Το ότι, βέβαια, ο Εδουάρδος περπατάει πάνω στα δέντρα, πετάει κι έχει υπεράνθρωπη δύναμη, και το δέρμα του λαμπυρίζει στον ήλιο, και τρέχει με ταχύτητα αστραπής, τα δεχόμαστε ασυζητητί: είναι το μαγικό στοιχείο. Αν και το ότι επιπλέον διαβάζει και τις σκέψεις, είναι λίγο too much (λίγη εγκράτεια θα βοηθούσε εδώ, κυρία Μεγερ)...


Όμως, το υπόλοιπο θα πρέπει να στέκει. Και δεν...

Λέει π.χ. ο Εδουάρδος πως είναι διαρκώς 17 ετών. Επίσης μαθαίνουμε πως είναι στην πόλη εδώ και κάποια χρόνια.

Άρα, εφόσον πηγαίνουν στο σχολείο, κι ας πούμε ήρθα πριν από (πόσα; να πούμε πέντε; ) π.χ. 5 χρόνια, κι εφόσον τώρα ο Εδουάρδος (αλλά και οι άλλοι) είναι σε κάτι αντίστοιχο με Γ' Λυκείου, όταν έρχεται η Μπέλα, πριν 5 χρόνια θα ήταν π.χ. σε κάτι αντίστοιχο με Α΄ Γυμνασίου. Μόνο που θα ήταν (και πάλι) σε φαινομενική ηλικία 17 ετών. Δηλ. μια ομάδα μαντραχαλάδων και φτασμένων γυναικών ανάμεσα στα παιδάκια.

Αυτό δεν στέκει.

Αυτό που δεν στέκει ακόμη περισσότερο είναι το εξής: αφού έχουν ιδιαιτερότητες και μυστικά και δεν τους αρέσει η συναναστροφή με τους άλλους, και συνάμα μοιάζουν μεγάλοι (17 χρονών) γιατί να τους στείλεις στο Γυμνάσιο και να μην πεις "Ξέρεις κάτι; είναι 18 χρονών. Έχουν τελειώσει το σχολείο" και να αποφύγεις την συναναστροφή, και το παράδοξο να πηγαίνουν Γυμνάσιο ενώ μοιάζουν σχεδόν ενήλικες, κι επίσης οι δάσκαλοι να τους βλέπουν να μην αλλάζουν φάτσες, σε αντίθεση με όλα τα άλλα παιδιά που από το Γυμνάσιο ως το Λύκειο θα αλλάξουν ριζικά σε ύψος, φωνή, πρόσωπο, σωματική διάπλαση.


Από εκεί και πέρα, το σενάριο, δυστυχώς, είναι απλοϊκό σε όλα τα πλάτη και τα μήκη.

Στα θετικά, το κάστινγκ. Μου αρέσει καί ο Εδουάρδος καί η Μπέλα στους (ρηχούς, δυστυχώς) ρόλους τους.
 
Last edited:

Φαροφύλακας

Απαρέμφατος Δροσουλίτης του πιο Μόρμυρου Φθόγγου
Προσωπικό λέσχης
Το έβαλα χωρίς καμία προσδοκία, και κατάφερε να με επιβεβαιώσει πως καλώς και δεν είχα κάποια προσδοκία.

Το παράτησα εχθές στα μισά, αλλά ίσως επιστρέψω.
 
Top