Συμβουλές και πληροφορίες για την λειτουργία του φόρουμ

Status
Κλειστό για αναρτήσεις.

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
Σε αυτό το νήμα θα βλέπετε κάθε τόσο μια συμβουλή ή κάποια πληροφορία, πολύ ευσύνοπτα δοσμένη· κατά κύριο λόγο βασικά πράγματα. Έτσι σιγά-σιγά ο καθένας, και κυρίως τα πιο νέα μέλη, μπορούν να μάθουν κάτι που αγνοούσαν για την λειτουργία του φόρουμ. Το νήμα θα είναι κλειστό για σχολιασμό. Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση μπορείτε να ρωτάτε εδώ.

1 — Αποτελεσματικές παραθέσεις

Όταν απαντούμε σε μια ανάρτηση ακριβώς από κάτω της, δεν χρειάζεται να την παραθέτουμε, οπότε γράφουμε την απάντησή μας στο πλαίσιο το κάτω μέρος (μπορούμε αν θέλουμε να παραθέσουμε το όνομα του συνομιλητή μας με @ στην αρχή του, ώστε να λάβει ειδοποίηση, πχ @Πεταλούδα ).
Α
ν θέλουμε να απαντήσουμε σε ένα συγκεκριμένο σημείο της ανάρτησης, τότε πατάμε το κουμπί Απάντηση και σβήνουμε όσα δεν χρειάζονται από την ανάρτηση.

Ομοίως, όταν απαντούμε σε μια παλιότερη ανάρτηση πατάμε το κουμπί Απάντηση και περιορίζουμε πάντα το κείμενο που παραθέτουμε στο ελάχιστο που χρειάζεται.
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
2 Πληροφορίες για τις παρουσιάσεις βιβλίων

Η κοινή διαμόρφωση μιας παρουσίασης δεν είναι μόνο μια αισθητικά προσεγμένη πρώτη ανάρτηση: βοηθά να παρουσιάζονται ευσύνοπτα τα στοιχεία του βιβλίου -για να συζητήσουμε και για αυτά αν χρειαστεί- και κυρίως, για να μπορούμε να επικεντρωθούμε απερίσπαστοι στο κείμενο της παρουσίασης του μέλους.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε συνοπτικά* χαρακτηριστικά των παρουσιάσεων που χρησιμοποιούμε στην λέσχη. Πήραμε ως παράδειγμα μια παρουσίαση από τις πολλές που έχουν γραφτεί.

*(πιο αναλυτικά δείτε κι εδώ)

  • Για το βιβλίο που διαβάσαμε γράφουμε την άποψή μας, με το κείμενο της παρουσίασης να είναι δικό μας. Μπορούμε να παραθέσουμε κάτι πληροφοριακό, όπως μέρος από το οπισθόφυλλο, απόσπασμα /αποσπάσματα του βιβλίου, κάτι για τον συγγραφέα κτλ, αλλά να είναι πχ με άλλο χρώμα για να ξεχωρίζουν.
  • Ανοίγουμε το νήμα στο κατάλληλο υποφόρουμ (πχ. Ξένη Λογοτεχνία ->Κλασική και Νεότερη -> Μυθιστόρημα / Νουβέλα)
  • Τίτλος του νήματος με ον/μο συγγραφέα και τίτλο βιβλίου (η ξένη μεταγραφή του ονόματος ή του τίτλου είναι προαιρετική): Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ (Jean-Patrick Manchette) : "Μοιραία" (Fatale)
  • Μια φωτογραφία μικρού μεγέθους από το εξώφυλλο του βιβλίου (400 pixel)
  • Μία φόρμα με στοιχεία, όσα είναι δυνατόν (οι τιμές των πεδίων έντονες):
    Τίτλος: Μοιραία
    Πρωτότυπος τίτλος:Fatale
    Συγγραφέας: Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ (Jean-Patrick Manchette)
    Γλώσσα: Ελληνικά
    Μετάφραση: Ειρήνη Τσολακέλλη
    Εκδόσεις: Άγρα
    Έτος πρώτης έκδοσης: 1977 (Γαλλικά)
    Αριθμός σελίδων: 176
    ISBN: 960-325-636-6
  • (παράδειγμα για πολλούς τόμους υπάρχει εδώ)
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
3 Πως βάζω εικόνες μέσα σε αναρτήσεις

511

Α. ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΜΑΣ

  1. Φωτογραφία που έχουμε στον υπολογιστή μας την ανεβάζουμε απευθείας στην ανάρτησή μας ως εξής: πατώντας το τετραγωνάκι που βρίσκεται αριστερά από την φατσούλα στην επεξεργασία ανάρτησης, εκεί που αναγράφει Drop image (or click here).
  2. Όταν ανέβει, είναι μαρκαρισμένες οι 4 άκρες της και μπορούμε από εκεί να αυξομειώσουμε το μέγεθός της.
B. ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ URL
  • Δημιουργούμε λογαριασμό σε έναν ιστότοπο που φιλοξενεί εικόνες όπως π.χ. το imgur.
  • Ανεβάζουμε εκεί φωτογραφίες που χρειάζονται μια γρήγορη επεξεργασία, όπως τροποποίηση μεγέθους.
  1. Από την ανεβασμένη φωτογραφία, αντιγράφουμε την διεύθυνση για τα φόρουμ και επικολλούμε το url απευθείας μέσα στην ανάρτησή μας. ή
  2. Αν επικολλήσουμε το url στο συνδετηράκι (που βλέπουμε όταν πατάμε το τετραγωνάκι που βρίσκεται αριστερά από την φατσούλα στην επεξεργασία ανάρτησης), θα χρειαστεί να σβήσουμε το ένα ζευγάρι [ img ] ... [ img/ ], γιατί θα είναι διπλά .
  3. Όταν ανέβει, είναι μαρκαρισμένες οι 4 άκρες της και μπορούμε από εκεί να αυξομειώσουμε το μέγεθός της.

    Σημαντικό: Όταν χρησιμοποιούμε ανέβασμα φωτογραφίας με URL τότε οι επισκέπτες ή εμείς όταν δεν είμαστε συνδεδεμένοι, βλέπουμε την φωτογραφία στο κανονικό της μέγεθος. Όταν όμως ανεβάσουμε φωτογραφία από τον υπολογιστή μας, σε κάποιον που δεν είναι συνδεδεμένος στην λέσχη, βλέπει μόνο μια μικρογραφία της.

    Συμβουλή: Εάν ανεβάζουμε μέσω ιστότοπου και η φωτογραφία είναι σημαντική για μας, προτείνεται να την κρατάμε και στον υπολογιστή μας, γιατί μπορεί να χαθεί από εκεί (παράδειγμα το imageshack στο οποίο ανεβάζαμε παλαιότερα, όταν έγινε συνδρομητικό "έριξε" φωτογραφίες.
 

Πεταλούδα

Θαλασσογέννητη Ελπίδα των Ηλιόμορφων Ονείρων
Προσωπικό λέσχης
3 Πως φτιάχνουμε έναν σύνδεσμo (πχ: Κνουτ Χάμσουν (Knut Hamsun): "Μυστήρια")
  1. Αντιγράφουμε (copy) το url που θέλουμε να ανεβάσουμε
  2. Επιλέγουμε ("μαυρίζουμε") με το ποντίνι τις λέξεις που θα γίνουν σύνδεσμος
  3. Στην γραμμή εργαλείων, πατάμε τον συνδετήρα και στο πλαίσιο επικολλούμε (paste) το url.
 
Status
Κλειστό για αναρτήσεις.
Top