Τα αγαπημένα μας βιβλιοπωλεία

Δε μπορώ να πω ότι έχω ένα αγαπημένο βιβλιοπωλείο πια, ούτε είμαι σίγουρος ότι είχα ποτέ.

Στα παιδικά-εφηβικά μου χρόνια σύχναζα στο καλύτερο βιβλιοπωλείο του χωριού (ένα είχαμε) όπου μπορούσες να βρεις ό,τι ήθελες από Λουντέμη, Καζαντζάκη και Βερν (Καζαντζάκης, Βερν και Λουντέμης ήταν η σωστή σειρά τοποθέτησης αλλά μην το κάνουμε θέμα) κάπως έτσι και ώσπου να ενηλικιωθώ είχα διαβάσει σχεδόν 30 βιβλία του Βερν. Ήταν περισσότερο βιβλιοπωλείο-χαρτοπωλείο και για ένα μεγάλο διάστημα ήταν και πρακτορείο τύπου, αλλά μιας κι μιλάμε για χωριό δεν ήταν να έχουμε και υπερβολικές απαιτήσεις, πάλι καλά που υπήρχε και αυτό, εδώ υπάρχουν χωριά που δεν έχουν καν πρακτορείο τύπου. Τα βιβλία κρατούσαν 3-4 ράφια ήταν κυρίως παλιότερες εκδόσεις τις οποίες μάλλον προμηθευόταν σε χαμηλότερες τιμές και συχνά στραπατσαρισμένα. Αν εξαιρέσεις τα βιβλία του Βερν όλα τα άλλα σπάνια ήταν σε έκδοση νεότερη από το 1980 (μιλάμε για την περίοδο 1987-1995) και ακόμα σπανιότερα σε μονοτονικό. Στην αρχή μου πρότεινε ο ίδιος βιβλία αλλά σιγά-σιγά πήγαινα μόνος μου, χάζευα τα ράφια του (ε δεν μου έπαιρνε και πάρα πολύ ώρα) και αποφάσιζα μόνος μου. Τώρα πια ο ιδιοκτήτης είναι σε σύνταξη και το βιβλιοπωλείο έκλεισε. Μετά που τελείωσα το Λύκειο δε νομίζω να ξαναγόρασα από εκεί.

Μεγαλώνοντας άρχισα να κατεβαίνω στο Ηράκλειο ή στις Μοίρες για φροντιστήρια και εκεί ήρθα σε συχνότερη επαφή με βιβλιοπωλεία που ήταν πραγματικά βιβλιοπωλεία, Δεν ήταν τα αγαπημένα μου άλλα τα έβρισκα καλύτερα από του χωριού μου και σαν χώρους και σαν ποικιλία βιβλίων. Δεν ξέρω αν ήταν αντικειμενικά καλά βιβλιοπωλεία (των Μοιρών μάλλον δεν ήταν) αλλά ήταν τεράστια άνοδος επιπέδου σε σχέση με αυτό του χωριού μου. Σήμερα το συνηθισμένο βιβλιοπωλείο που αγόραζα στις Μοίρες έχει μεταμορφωθεί σε εξ ολοκλήρου σε χαρτοπωλείο, ενώ και σε αυτό του Ηρακλείου η αναλογία βιβλίων/χαρτικών έχει αλλάξει πολύ σε βάρος των βιβλίων.

Φοιτητής στην Αθήνα στην αρχή αγόραζα από τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μου, γρήγορα όμως άλλαξα στέκια και μιας και η σχολή μου ήταν στο κέντρο άρχισα να ψάχνω σε πιο κεντρικά βιβλιοπωλεία, Πατάκη, Πρωτοπορία, Πολιτεία, Ελευθερουδάκη καμιά φορά Κατάρτι ή και Πύρινο κόσμο. Τελικά κόλλησα στην Πρωτοπορία λόγω του ότι είχε πολύ χαμηλές τιμές και μπορούσες να ψάχνεις τα ράφια κανένα 2ωρο χωρίς ούτε να σε ρωτάνε κάθε 18 δευτερόλεπτα αν χρειάζεσαι βοήθεια, ούτε να νιώθεις το καυτό βλέμμα του πωλητή πάνω σου να σε παρακολουθεί "διακριτικά" από τη γωνία.

Επιστρέφοντας στο Ηράκλειο επέστρεψα στα κεντρικά του βιβλιοπωλεία και σιγά-σιγά αγόραζα σχεδόν αποκλειστικά από τον Παπασωτηρίου και το Αναλόγιο (και καμιά φορά από Δοκιμάκη). Τώρα που έκλεισε ο Παπασωτηρίου σχεδόν αποκλειστικά από Αναλόγιο το οποίο έχει (κατά τη γνώμη μου) σχετικά καλές τιμές (για τα επίπεδα της αγοράς του Ηρακλείου), καλή ποικιλία τίτλων και καλή τοποθέτηση τους ώστε να μπορείς να βρεις αυτό που ψάχνεις σχετικά εύκολα. Παρόλα αυτά όταν ψάχνω κάποιον συγκεκριμένο τίτλο θα μπω σε 2-3 άλλα βιβλιοπωλεία για να δω σε τι τιμές το έχουν κι αυτοί.
 
Επιστρέφοντας στο Ηράκλειο επέστρεψα στα κεντρικά του βιβλιοπωλεία και σιγά-σιγά αγόραζα σχεδόν αποκλειστικά από τον Παπασωτηρίου και το Αναλόγιο (και καμιά φορά από Δοκιμάκη). Τώρα που έκλεισε ο Παπασωτηρίου σχεδόν αποκλειστικά από Αναλόγιο το οποίο έχει (κατά τη γνώμη μου) σχετικά καλές τιμές (για τα επίπεδα της αγοράς του Ηρακλείου), καλή ποικιλία τίτλων και καλή τοποθέτηση τους ώστε να μπορείς να βρεις αυτό που ψάχνεις σχετικά εύκολα. Παρόλα αυτά όταν ψάχνω κάποιον συγκεκριμένο τίτλο θα μπω σε 2-3 άλλα βιβλιοπωλεία για να δω σε τι τιμές το έχουν κι αυτοί.
Το Αναλογιο ειναι αυτο που βρισκεται σε ενα στενακι κοντα στην πλατεια ελευθεριας(δεν θυμαμαι οδο γμτ) και ηταν σαν ημιυπογειο;
 
Κόρτο, τι μου θύμισες τώρα.....από τις Μοίρες πήρα την βιβλιοθήκη των νεκρών του Κούπερ. (ένα γωνιακό που είναι και κέντρο τύπου)
 
Για χρόνια & εγώ δεν είχα αγαπημένο βιβλιοπωλείο, μέχρι που μπήκα στο "Βιβλιοσκοπίο" στο Ρέθυμνο!Μικρό αλλά γεμάτο προσφορές! Για όσο καιρό θα είμαι εδώ θα κάνω συχνές επιδρομές :μιαμ:
 
Last edited:
Κόρτο, τι μου θύμισες τώρα.....από τις Μοίρες πήρα την βιβλιοθήκη των νεκρών του Κούπερ. (ένα γωνιακό που είναι και κέντρο τύπου)
ο Αβραάμ :). Εγώ από εκεί συμπλήρωσα τις συλλογές μου Λούκυ Λουκ, Αστερίξ, Τεντεν και απέκτησα τα πρώτα μου Μπλέικ και Μόρτιμερ και Θόργκαλ
 
Αγαπημένο βιβλιοπωλείο..χμ..
Λοιπόν ξεκινάω:
1)Γιάννενα (με σειρά προτίμησης):Public,Αναγνώστης,Δωδώνη
2)Πάτρα ( >> ) : Πρωτοπορία,Πολύεδρο

*To Public, σίγουρα δεν έχει τη ζεστασιά του βιβλιοπωλείου-κουδουνίστρες πάνω στον Ρίτσο και δε συμμαζεύεται-αλλά μ αρέσει γιατί έχει μια σχετική ποικιλία και επιπλέον θέλω να ψάχνω με την ησυχία μου χωρίς να με παρατηρούν
*Η Δωδώνη έχει ένα υπέροχο πατάρι με βιβλία ξεχασμένα από τον ίδιο το θεό(θα χρειαστείς το Φως στο Τούνελ για να βγάλεις άκρη),μυρίζει σκόνη και παλιό φθαρμένο χαρτί,είναι ότι πρέπει για περιπετειώδεις αναζητήσεις..
*Η Πρωτοπορία..χμ όλα εν τάξη και κατά 88,493%βρίσκεις αυτό που ζητάς.
*Το Πολύεδρο στην Πάτρα ,αν και επικρατεί μια αναρχία,είναι ότι πρέπει για ποιητόφιλους!

Το να πω ότι έχω βρει το βιβλιοπωλείο μου και τον βιβλιοπώλη μου όμως..εεε δεν θα το πω.Ελπίζω το μέλλον.
:διάβασμα7:
 
Συμφωνω,εχει σουπερ προσφορες και μεγαλη ποικιλια επισης(τουλαχιστον στο υπογειο που ειναι η λογοτεχνια)αλλα ειναι πολυ στριμωγμενα εκει μεσα.Στη πρωτοπορεια ο χωρος ειναι πολυ μεγαλος,εχει παγκακια να κατσεις και ειναι ολα τακτοποιημενα αψογα.
 
Βιβλιοπωλείο Πλειάδες



Σπ. Μερκούρη 62, Παγκράτι, Αθήνα. [Στάση Μετρό: Ευαγγελισμός]

Με σπουδές φυσικής αγωγής και θεολογίας και ψημένος στο χώρο του βιβλίου ως πωλητής στις εκδόσεις «Πόλις», «Μελάνι» και «Κοάν», ο 48χρονος Αλκης Τεμπονέρας έστησε τις «Πλειάδες» μαζί με τη γυναίκα του, τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Αλεξάντρα Μπίζη, στην παιδική του γειτονιά, μια ανάσα από το σταθμό «Ευαγγελισμός», υλοποιώντας το παλιό κοινό τους όνειρο κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες. «Κανένα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ που προκηρύχθηκαν πρόσφατα δεν ταίριαζε στην περίπτωσή μας, αλλά ο στόχος, στόχος!». Τα 100 τ.μ. του καταστήματος αντέχουν έως και 20.000 τόμους και φιλοδοξία τους είναι να καταστήσουν τις βιβλιοθήκες των «Πλειάδων» τόσο «ζωντανές» όσο κι εκείνες του σπιτιού τους. Οταν δε με το καλό ξεκινήσουν το φθινόπωρο να διοργανώνουν κι εκδηλώσεις, θα μπορούν να προσφέρουν θέσεις σε τουλάχιστον πενήντα άτομα.



Μια καινουρια προσπαθεια που αξιζει τον κοπο να στηριχτει...



Δευ: 9:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.
Τρι: 9:00 π.μ. - 9:00 μ.μ.
Τετ: 9:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.
Πεμ - Παρ: 9:00 π.μ. - 9:00 μ.μ.
Σαβ: 9:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.



Υ.Γ Ευχαριστω πολυ τον Κυριο Ηλια Γεωργουλεα που μου εδωσε την αδεια να χρησιμοποιήσω τις τοσο ομορφες φωτογραφιες που τραβηξε απο μια προσφατη εκδηλωση που εγινε στο βιβλιοπωλειο.
 
Εχω την εντυπωση οτι θα επρεπε να μεινει στην κατηγορια επικαιροτητα γιατι ειναι ενα βιβλιοπωλειο το οποιο ανοιξε πριν μια εβδομαδα και η δημοσιευση θα χαθει μεσα στο συγκεκριμενο νημα.
 
Η πρωτοπορία και η πολιτεία είναι κατά τη γνώμη μου τα κλαύτερα βιβλιοπωλεία που έχουν βιβλία για ότι θέμα σε ενδιαφέρει
 
Η πρωτοπορία και η πολιτεία είναι κατά τη γνώμη μου τα κλαύτερα βιβλιοπωλεία που έχουν βιβλία για ότι θέμα σε ενδιαφέρει
Πλέον μόνο από την αγαπημένη μου Πρωτοπορία, και πάντα on-line. Και τα όποια μικροπροβλήματα πάντα επιλύονται άμεσα!
 
Φοιτητής στην Αθήνα στην αρχή αγόραζα από τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μου, γρήγορα όμως άλλαξα στέκια και μιας και η σχολή μου ήταν στο κέντρο άρχισα να ψάχνω σε πιο κεντρικά βιβλιοπωλεία, Πατάκη, Πρωτοπορία, Πολιτεία, Ελευθερουδάκη καμιά φορά Κατάρτι ή και Πύρινο κόσμο. Τελικά κόλλησα στην Πρωτοπορία λόγω του ότι είχε πολύ χαμηλές τιμές και μπορούσες να ψάχνεις τα ράφια κανένα 2ωρο χωρίς ούτε να σε ρωτάνε κάθε 18 δευτερόλεπτα αν χρειάζεσαι βοήθεια, ούτε να νιώθεις το καυτό βλέμμα του πωλητή πάνω σου να σε παρακολουθεί "διακριτικά" από τη γωνια.



Κι εγω αυτο το πραγμα αναζητω απο τα βιβλιοπωλεια.
Να μην ερχονται σαν υους λυσσασμενους για τη δηθεν καλυτερη εξυπηρετηση σου.Αλλα και ουτε νασε κοιτουν και να λενε απο μεσα τους: Παρ'το-Παρ'το-Παρ'το.
 
Εγώ τις αγορές μου τις κάνω συνήθως από Public (όταν θέλω κάποιο ξενόγλωσσο μιας και πλέον τα έχει σε τιμές amazon), Παπασωτηρίου, Ιανό και Πολιτεία.
Στον Ιανό μου αρέσει που έχει δωρεάν μεταφορικά (εντός Αττικής) ανεξαρτήτως ποσού παραγγελίας αλλά αν χρειαζόταν να ξεχωρίσω κάποιο από τα προαναφερθέντα θα ήταν η Πολιτεία. Στην Πολιτεία έχω κάνει τις περισσότερες αγορές μου, έχει μεγάλη ποικιλία και κατά καιρούς κάνει απίστευτες προσφορές (ουσιαστικά "χαρίζει") σε πολύ αξιόλογα βιβλία, ενώ και η εξυπηρέτησή τους απέναντι στον πελάτη είναι υποδειγματική!

Δυστυχώς, την Πρωτοπορία δεν την έχω επισκεφθεί ακόμα αλλά το έχω στα άμεσα πλάνα μου μιας και έχω βρει 4-5 βιβλία σε πολύ καλές τιμές και είναι ευκαιρία να περάσω κάποια στιγμή από εκεί :)
 
Με την Πολιτεία εντυπωσιάστηκα. Έψαχνα ένα βιβλίο και ήμουν έτοιμος να το πάρω από το Mall κοντά στα 15 ευρώ και το βρήκα σήμερα στη Πολιτεία στα 7 ευρώ! Εννοείται πως το πήρα και εννοείται πως από εκεί πλέον θα αγοράζω.
 
Πολύ ωραίο νήμα. Εμένα το -πιο- αγαπημένο μου βιβλιοπωλείο είναι η Πολιτεία, γιατί έχει άπειρα βιβλία, ξέρουν τα πάντα οι πωλητές, είναι πολύ οικονομικό και πολύ "χουχουλιάρικο". Θέλω να κάθομαι με τις ώρες και να χαζεύω τα βιβλία..Είχα γράψει ένα σχετικό ποστ πριν από λίγο καιρό με τα καλύτερα -κατά τη γνώμη μου- βιβλιοπωλεία στην Αθήνα. Μ' αρέσει πολύ που υπάρχουν στο νήμα προτάσεις για βιβλιοπωλεία σε διάφορες πόλεις. Ανυπομονώ να τις επισκεφτώ! :)
 
Top